.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • elmeherceg: Nektek működik? Mert nekem nem :( Azt mondja, válaszd ki a legközelebbi helyet, majd válassz a sör... (2019.04.08. 22:14) Beerbox
  • apuska: A régi Aznap helyére költözött a Bárka Borbár... Ugyanakkor egy 2019 február 10-i bejelentés szeri... (2019.03.28. 23:34) Aznap
  • apuska: A Budapest Sör visszatért! Én a 2018-as idényben a Budapest Parkban találkoztam vele először csap... (2019.03.28. 23:21) Budapest sör
  • kocsmablog: Tereprendezés címén a teljes pavilonsor lebontásra került. (2019.03.12. 23:51) Lucifer Drink Bar
  • apuska: a nap legironikusabb híre hogy a lónyay utcai legendás 6:3 kocsmát eladta az eredeti tulajdonos, ... (2019.03.11. 21:27) 6:3 borozó
  • Árpa Jankó: Azért egy tizenegyes sört prémiumnak nevezni, hát ehhez pofa kell! (2019.03.07. 20:55) Kozel Premium
  • Utolsó 20
2018. 11. 13. - kocsmablog
Újra indul a magyar komlótermelés

Helyszín: Kastélydombó,
Google Maps

Több mint húsz év után nagyüzemi méretekben is elindul Magyarországon a komlótermelés! A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária együttműködésében olyan modellt valósít meg, amely kereskedelmi szempontból hosszú távon fenntartható, emellett hozzájárul a termesztésben résztvevő hátrányos helyzetű családok megélhetéséhez.

Az elmúlt években több példát láttuk már arra, hogy kisüzemi sörfőzdék százas nagyságrendben saját komlópalántákat nevelnek, és annak terméséből főznek frisskomlós sört. A nagyüzemi szektorból erre licitálnak most rá.

Történt ugyanis, hogy 2018. november 13-án Kastélydombón ünnepélyes keretek közt 2500 tő komló ültetésének kezdtek neki. Mindenki abban bízik, hogy a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) és a HEINEKEN Hungária közös partnersége kereskedelmi szempontból is életképes modellé lesz, és a nagymúltú magyar hagyománnyal is rendelkező növény nagyüzemi termelése lehetővé teszi, hogy a hazai sörgyártás ismét magyar gazdák termékeire támaszkodjon, a magyar mezőgazdaság pedig egy új, hosszú távon is fenntartható ágazatban erősítheti regionális pozícióit.

A HEINEKEN Hungária a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel kötött szerződésében vállalta, hogy a program elindítását 30 millió forintos pénzügyi támogatással teszi lehetővé, a megtermelt komlót pedig piaci áron veszi át.

Több mint egyéves előkészítés után kerülhetett sor az első komlópalánta elültetésére. Ez idő alatt a programban résztvevőket megtanították a növény termesztésének fortélyaira, ápolási követelményekre, valamint azokra a speciális technikákra, amelyek révén a palántából a sörgyártás során használható alapanyaggá nevelhető a komló. Ezt követően telepítették a termesztéshez szükséges speciális oszlopokat a Segélyszervezet kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központjának területén. A program mérföldköve, hogy november elején megkezdődött a komlópalánták ültetése. Az 1 hektáros területen több szakaszban 2500 tő komló kerül elültetésre.

komlopalanta.JPG

Az ültetés első napján jelen volt és a munkálatokba is bekapcsolódott dr. Nagy István agrárminiszter, Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója és Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója.

Nagy István agrárminiszter szerint:

Kastélyosdombó egyenlő az értékteremtéssel. A magyar kormány számára prioritást élvez az agrárium versenyképességének erősítése. Szeretnénk megteremteni annak a lehetőségét, hogy hazánk nagy hagyományú komlótermesztési kultúrája ismét a magyar mezőgazdaság szerves részévé váljon. Örömömre szolgál a példaértékű kezdeményezés, amelyben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a magyar sörgyártásban egyre több innovatív kezdeményezéssel előálló HEINEKEN Hungária kiváló partnerek a cél megvalósításában.

 

Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete beszédében kiemelte:

Azért vagyok nagyon büszke kastélyosdombói programunkra, mert ez egy olyan esélyteremtő modell, amely átmeneti kezelés helyett állandó stabil megoldást kínál a családoknak, és esélyt ad számukra az önbecsülésre is. Nagy öröm, hogy a mai komlóültetéssel a program egy újabb egyedülálló elemmel bővül.

komlosor.JPG

 

Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója elégedettségének adott hangot:

Mi a Heinekennél a világ minden táján különös értékként tekintünk a helyi termékekre, a helyi erőforrásokra. Köszönjük a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet partnerségét, büszkék vagyunk arra, hogy közösen vezethetjük vissza Magyarországot a komlót termelő országok közé. Célunk, hogy a Soproni előállítása során, az árpa után, 100 százalékban magyar komlóra támaszkodhassunk. Mindez jól illeszkedik a HEINEKEN Hungária stratégiájába, célunk, hogy minél több hazai alapanyag kerüljön termékeinkbe.

Drukkolunk a projektnek, imádkozunk a kedvező időjárásért.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6114373157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.