.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • kocsmablog: Október derekán elköltözött a Bölcső, és vele együtt a kéz, amely a Bölcsőt ringatja! No, nem mess... (2018.11.06. 23:52) Bölcső Bar & Food
  • kocsmablog: A bezárás réme fenyegeti a pacit. Mondjuk annak alapján, hogy 2018. november 1-én kikerült a Faceb... (2018.11.06. 23:39) Kék Ló
  • apuska: Most csodálkozott rá valaki a Mutass egy kocsmát Facebook csoportban, hogy a Retek még működik? Sz... (2018.11.05. 12:26) Retek utcai borozó
  • Martin Ritter: Traubka is a fixed point in the universe. Whoever comes after twenty years knows that. M.Garch (2018.10.14. 01:39) Blues Bar Traubka
  • werinter: Ezekről a kézműves sörökről mindig ez a mém jut eszembe: scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/40... (2018.09.21. 11:41) A sörök kategorizálása árszegmens szerint
  • metartADMIN: a miller két helyen is szerepel...(?) atz csak forgalmazzák? (2018.09.21. 11:27) A sörök kategorizálása árszegmens szerint
  • Utolsó 20
2018. 11. 3. - apuska
A vendéglők egy kényes ügyéről

Október utolsó hétvégéjén előfizetés nélkül lehetett kipróbálni az Arcanum Digitális Tudománytár adatbázisát, benne 200 év nyomtatott sajtótermékei! Vajon milyen kulcsszavakra kerestem? És főképp milyen érdekességekre leltem a témában? Miként sok egyéb közt nem esnek szerzői jogi védelem alá a tények és hírek, ezen műfajokból egyet-egyet változatlan szövegezéssel, ámde képekkel illusztrálva felvillantok.

pestihirlap_19130225.png

A vendéglők egy kényes ügyéről

Pesti Hírlap, 1913. február 25. - olvasói levél

 

A pesti vendéglők — ezt már sokszor megállapítottuk — messze mögötte maradnak a kávéházaknak. A pesti kávéház nagystílű, elegáns, néha ízléstelen, de mindig olyan, hogy meglátszik rajta gazdájának az a törekvése, hogy vendégeit a lehető legnagyobb csínnal berendezett helyiségben fogadja. Nem így a vendéglős, aki harminc év előtti füstös falai között traktálja ugyancsak régidivatu étlapjával a jobb sorsra érdemes vendégeket. Külön sora van azonban a pesti kocsmák — az úgynevezett jobb vendéglőkről beszélünk — egyik kényes részének, amelyről beszélni nem igen szoktak, de úgy látszik a vendéglősök tisztán sem igen szokták tartani. A vendéglői toilettekről beszélünk, amelyek egyszerűen ázsiai módon piszkosak, a hozzájuk vezető sikátorszerü előcsarnokokról kész borzalom beszélni, pókhálók és porlerakodások között kell keresztül botorkálni a leggyanusabb nedvességű padlózaton, s az egész borzalmas lokalitásnak penetráns szaga elárasztja jó darabon az „előkelő“ éttermek egy részét is. Legyünk őszinték: ezt az infernális illatot nem egyszer csupán a pesti vendéglők elmulhatatlan gulyás-szaga ellensúlyozza. Ha a hatóságok nem is avatkoznak be ebbe a szerintünk közegészség-ellenes állapotba, a vendéglősök tehetnének annyit, hogy megszüntessék a dolgot.

 

kenyesugy.png

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2214341957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.