.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • kocsmablog: Tereprendezés címén a teljes pavilonsor lebontásra került. (2019.03.12. 23:51) Lucifer Drink Bar
  • apuska: a nap legironikusabb híre hogy a lónyay utcai legendás 6:3 kocsmát eladta az eredeti tulajdonos, ... (2019.03.11. 21:27) 6:3 borozó
  • Árpa Jankó: Azért egy tizenegyes sört prémiumnak nevezni, hát ehhez pofa kell! (2019.03.07. 20:55) Kozel Premium
  • sörman: Isten éltesse az újszülött BEERBOX rendszert sokáig : mindnyájunk örömére, sörben gazdag jövőt kív... (2019.03.07. 14:32) Beerbox
  • apuska: Mindjárt itt az új szezon és újra nyit a Valyo - szerettük volna ezt hinni sokan. De nem. Ennek a ... (2019.03.04. 01:11) Valyo Kikötő
  • apuska: Kispipa Craft Beer and More. Az újabb próbálkozó. Hasonló stílusban: konyha és kraft sör kombináci... (2019.03.02. 14:14) MALTeR sörétterem
  • Utolsó 20
2018. 11. 2. - apuska
Elhulltanak legjobbjaink a hosszú harc alatt

Visszatekintettem a több mint 600 kocsmára, amiről az elmúlt 10 évben írtam. Nagyságrendileg 200-ról bizonyosan tudom, bezárt. Normális?

A XX. század abszolút belátható messzeségben, és ennek ellenére alig tudok említeni pár olyan kocsmát, mi azóta is működik. Főképp borozók, esetenként kisvendéglők, amiket a a legnagyobb jóindulattal ma retró jelzővel illetünk.

Az általam ismert kocsmák többsége ennél újkeletűbb. Persze a hosszú életre esetükben sincs semmi garancia, mert aki biztosra megy ezen a téren, vagy belenyúlt a tutiba, vagy a tetten nem érhető keretek közt lop, hazudik, csal.

Nem hiába, minden férfi álma, hogy egyszer megnyissa a saját kocsmáját. Keveseknek adatik meg. És akinek megadatik, az rövidtávon megtapasztalja, hogy szűk a nyaka a palacknak, amibe a lehetőségeit szorították, Serteperte kitekintésként itt van mindjárt 5 jó ok arra, miért ne legyél kocsmáros!

De a profiknak sem könnyű. Kevesebb pénz van az embereknél, fogy az idejük a kocsmázásra, a költségek elszaladtak, nincs épkézláb munkaerő, és a jogalkotóknak hála a törvények is folyamatosan változnak. Emlékszünk még a 2012-es dohányzók védelmében hozott törvényre? Majd pár hónappal később a nyerőgépek betiltásra? Szó mi szó, letisztult ezzel a mezőny, jobb lett a színvonal, de mégis csak szög volt a kocsmák koporsójába.

A remény mégis él. Hisz álmaiktól vezérelve bátor férfiak mennek újra és újra önként dalolva a csatába, hogy annyi balszerencse közt, oly sok viszály után, megfogyva bár, de törve nem, legyen talpon elég kocsma e hazán.

john-salvino-397224-unsplash.jpg

 

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2014337177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.