.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2018. 06. 21. - kocsmablog
A Soproni keresi az ország legjobb sörfőzőit

soproni-ovatos-duhaj.jpg

Jelentkezési határidő: 2018. június 22. - augusztus 20.

Mi magyarok mindenhez értünk, így természetesen a sörfőzéshez is. A Soproni most felkutatja a tehetségeket: versenyt hirdet, hogy megtalálja az ország legjobb otthoni sörfőzőjét és legkifinomultabb sörszakértőit. Az Első Soproni Sörverseny során a Soproni az ország legjobb porterét és otthoni sörfőzőjét szeretné fellelni, illetve azokat a sörbírákat is, akik a professzionális zsűriben a fogyasztókat képviselik.

A Soproni elkötelezett híve a hazai sörkultúrának: a történelmi örökséget egyebek mellett úgy ápolja, hogy magyar alapanyagokból főzi söreit a Soproni Sörgyárban, amely 123 éve működik. A magyar söripar és a Soproni számára egyaránt fontos az a tudás, amelyet a kézműves sörfőzésben halmoztak fel a hazai amatőr és hivatásos sörmesterek az elmúlt évtizedekben, hiszen ez vezetett ahhoz, hogy az Óvatos Duhaj család sörkülönlegességei ilyen népszerűvé válhattak.

Ezért is cél, hogy az Első Soproni Sörverseny során a Soproni megtalálja az ország legavatottabb otthoni sörfőzőit, ezáltal elősegítse a magyar sörkultúra további fejlődését. Olyan magánszemélyek nevezhetnek saját készítésű, legfeljebb 5,5 alkoholszázalékú porter sörökkel (a felsőerjesztésű sörök (ale) családjába tartozó zamatos, édes, pörkölt aromájú sör, ízében az étcsokoládé és kávébab ízét is fellelhetjük), akiknek az éves termelése nem haladja meg a házi sörfőzés adómentes mennyiségét. A tét komoly: a legfinomabb portert 2019-től a Soproni Óvatos Duhaj termékcsaládba is felveszik, a félmillió forinttal gazdagodó győztes neve pedig – az általa kreált sör receptúrájával együtt – örökre bekerül a magyar sörfőzés történetébe.

elso-soproni-sorverseny.jpg

A beérkezett alkotásokból olyan a sörben és gasztronómiában egyaránt jártas szakemberekből álló zsűri választja ki a döntő résztvevőit, mint Wossala Rozina műsorvezető és étterem tulajdonos, José Matthijsse, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója, Bajkai Tibor, az Első Magyar Házisörfőző Egyesület elnöke, Lados Péter, a Yeast Side Brewery tulajdonosa, valamint Lehmajer Viktor, a HEINEKEN Hungária sörfőzőmestere.

A versenyfelhívás azokhoz is szól, akik a verseny során zsűritagként kamatoztatnák szakértelmüket és csalhatatlan ízlésüket – az Első Soproni Sörverseny tehát a sörkóstolók megmérettetése is lesz. Aki szeretne részese lenni a magyar sörkultúra eme jelentős mérföldkövének, és nem fél megmérkőzni a legkiválóbbakkal, az ne habozzon tovább.

sorfozo-vagy-sorbiro.jpg

Az Első Soproni Sörverseny részletes versenykiírása alapján:

- A versenyben csak 18 év feletti sörfőzők vehetnek részt.
- Egy versenyző csak egy mintával jelentkezhet.
- A versenyre nevezni olyan sörrel lehet, amely kereskedelmi forgalomban nem kapható, készítője magánszemély. Amennyiben a versenyre nevező bármilyen sörfőzde alkalmazásában áll, a munkáltató által kitöltött hozzájárulási nyilatkozat szükséges.
- A kategóriának nem megfelelő sörök automatikusan kizárásra kerülnek.
- A gyártás kezdete és a mintaküldés ideje között nem telhet el több mint 30 nap.
- A sörfőző köteles az alapanyagokat, az eljárás menetét és a mennyiségeket pontosan dokumentálni.
- A versenyre beküldendő sörök mennyisége: legalább 10 üvegnyi mennyiség, de összesen minimum 3 liter.
- A versenyre beküldött sörök elbírálása két ütemben történik. 1.) A zsűri kiválasztja a 10 legjobb sört, amely döntőbe kerül. 2.) A döntőbe jutott termékeket egy rendezvény keretében újrakóstolja a zsűri, és a helyszínen választanak győztest. A sörbírónak jelentkezők közül előzetesen kiválasztott fogyasztók (max. 5 fő) a zsűri teljes jogú tagjaiként vesznek részt az értékelésben.
- A verseny győztese vállalja, hogy lemond a termék receptúrájáról, valamint az általa adott fantázianevéről, és azt kizárólag a HEINEKEN Hungária részére adja át.

Hogy miért a porter sörtípus lett kiválasztva? Passz. Ennek próbálunk még utánajárni, hisz nem egy közkedvelt kategória, ráadásul a Démon mellé egy újabb feketét beereszteni a Duhaj-ringbe önsorsrontó is lehet. Bárhogy is, drukkolunk a kezdeményezés sikerének, mert ez valódi és tényleg értékelhető gesztus a nagyok oldaláról a legkisebbek felé, amivel a házi sörfőzést széles körben népszerűsítik.

bjcplogo.jpg

Utószó

A 2015-ös BJCP (Beer Judge Certification Program) stílusleírása alapján a következő porter sörök különböztethetőek meg az Első Magyar Házisörfőző Egyesület fordítása alapján, abból a lényeget kiemelve:

- Angol porter
A porter a kor népszerű sörfajtájából, az édes barnasörből fejlődött ki körülbelül 300 éve Londonban. Számos alkalommal ment át további átalakuláson a technológia és az összetevők fejlődése, valamint a fogyasztói szokások változásai miatt. Nagy-Britanniában egyszerűen porternek hívják ezt a sört; az angol porter elnevezés hivatott megkülönböztetni az ebben az útmutatóban szereplő egyéb porterektől. Mérsékelt erősségű barnasör visszafogott pörkölt jelleggel és keserűséggel. Többféle pörkölt karaktert is tartalmazhat, általában égett ízek nélkül, és gyakran csokoládés-karamelles-malátás ízprofillal rendelkezik. Alkoholtartama általában 4 - 5,4% V/V között van.

- Balti porter
Hagyományos sör a Balti-tenger partján lévő országokból. Az Angliában kitalált és onnan exportált magasabb fajsúlyú barna és imperial stoutok továbbfejlesztése. Történelmileg felsőerjesztésű, de számos sörfőzde alsóerjesztésű élesztővel kezdte főzni a sört, ahogy a többi sörüket is. Manapság gyakran imperial porternek is nevezik, habár az erősen pörköltjellegű vagy gazdagon komlózott változatok nem megfelelőek ennél a stílusnál. A balti porter malátás ízei az angol porterre emlékeztetnek, de megjelenik benne a schwarzbierek pörköltsége, viszont mindkettőnél magasabb a kezdeti fajsúlya és az alkoholtartalma. Nagyon összetett, többrétegű malátás és sötétgyümölcsös ízekkel rendelkezik. Alkoholtartama általában 7 - 8,5% V/V között van.

- Amerikai porter
Ezek a sörök az angol névrokonaikból fejlődtek ki úgy, hogy az amerikai kézműves sörfőzők teljesen átalakították őket. Általában ezek a stílusok nagyobbak, erősebbek, pörköltebbek és komlóközpontúbbak, mint angol testvéreik. Keserűbb és gyakran erősebb, több sötétmalátás karakterrel rendelkezik, és szárazabb, mint az angol porterek vagy a szesztilalom előtti porterek. Lényegileg egy malátás sötét sör komplex és ízgazdag sötétmaláta karakterrel. Alkoholtartama általában 4,8 - 6,5% V/V között van.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6214072369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2018.06.26. 09:32:55

1) A balti porter biztos nem felel meg a versenykiírásnak, egyrészt nem felsőerjesztésű, másrészt jóval 5,5% fölötti az alkoholtartalma. A könnyedebb amerikai porterek beleférhetnek az 5,5%-ba, de szerintem az "Óvatos Duhaj" filozófiához jobban passzolnak az angol porterek.

2) Ami a Démon vs. új sör kérdését illeti, az teljesen jogos. Igazából a kérdés az, hogy mi lesz "jelentése" az Óvatos Duhaj sorozatnak.

Pl. Lengyelországban a Zywiecnek van egy sorozata speciális sörfajtákból (Saison, APA, stb.) és ugye az egy helyi Heineken márka. Ha a Soproni is hasonló sorozatot akarna csinálni az Óvatos Duhajból, ráadásul úgy, hogy évente egy ilyen versennyel vezetnék be az új típusokat, az igazán remek fejlemény lenne. Viszont ebből a sorozatból a Démon, ami egy szimpla barna lager, egy kicsit kilóg. (Eredetileg nem is nagyon értettem, miért pozícionálták be az IPA mellé...) Szóval szerintem az egy logikus lépés lenne, hogy a Démon kikerülne és a helyére jönne az Óvatos Duhaj Porter.

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2018.08.31. 12:43:03

Kiválasztásra került a győztes porter! Az első Soproni sörversenyre 24 nevezés érkezett, amiből a zsűri a döntő eseményt megelőző napon választotta ki a legjobb hét alkotást, majd a helyszínen a fogyasztókból álló zsűrivel ezeket újrakóstolták, és közülük került ki győztesen Stubna Ágoston söre.

"A porter egy nagyon nehéz kategória, Ágostonnak viszont sikerült olyan házi sört főznie, ami a bolti kategóriában is megállná a helyét. Minden finalista remekelt, de Ágoston söre kiemelkedett az íz, a könnyed ihatóság terén, és nem csak a szakmai, hanem a civil zsűri toplistáján is szerepelt. Az általa használt angol komlók földesebb jellegű zamata rendkívül jól passzol a kekszes utóízű malátához" - értékelte a győztest Lehmajer Viktor.

A szakmai zsűri tagja volt Wossala Rozina műsorvezető és étteremtulajdonos, Bajkai Tibor, az Első Magyar Házisörfőző Egyesület elnöke, José Matthijsse, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója, Lados Péter, a Yeast Side Brewery tulajdonosa és Lehmajer Viktor, a Soproni sörmestere.

„Ez a kiegyensúlyozott, harmonikus ital méltó tagja lesz 2019-től a Soproni Óvatos Duhaj családnak, alkotója pedig automatikusan helyet kap a hazai sörnagymesterek között" – mondta a döntőt követően José Matthijsse, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója, a zsűri tagja. Úgy vélte, a közkedvelt sörfamília kiszélesítésével a Soproni újabb hatalmas lépést tesz azon fogyasztói felé, akik bár ragaszkodnak a tradicionális értékekhez, mégis szívesen kísérleteznek új ízekkel.

Boldogan és lelkesen nyilatkozott a versenyt követően a legjobb portert kiagyaló és elkészítő, egyébként soproni születésű, mérnök végzettségű Stubna Ágoston is. Elmondta: arra számított, hogy a döntősök közé kerül, de a győzelemről álmodni sem mert. Alig két nappal a nevezési határidő lejárta előtt pályázott, és egy IX. kerületi, 4. emeleti lakásban főzte a sört. A receptet kifejezetten erre a versenyre dolgozta ki, a hozzávalókat pedig az elmúlt években összeállított jókora táblázatból válogatta, amelyben az alapanyagokra vonatkozó minden fontos információ szerepel. „A porter nem túl erős sör, hanem igazi baráti társasággal iszogatós fajta. Ezt tartottam szem előtt elsődleges szempontként" - mondta a nyertes.

„A receptet Stubna Ágoston támogatásával és aktív segítségével fogjuk Sopronban a gyári körülményekhez alakítani, természetesen úgy, hogy élvezeti értéke egyáltalán ne csorbuljon" – fogalmazott Lehmajer Viktor, a HEINEKEN Hungária sörfőzőmestere. Az első Soproni sörverseny győztese várhatóan 2019-től kapható majd a boltokban és a szórakozóhelyeken, előreláthatólag az Óvatos Duhaj család többi tagjával megegyező fogyasztói áron.

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2018.09.05. 12:49:12

És itt van a témához kapcsolódóan egy "oktatóvideó", noha a méz pont nem volt része a versenyreceptnek: 24.hu/elet-stilus/2018/07/26/miben-hasonlit-a-sorfozes-a-vietnami-haboruhoz/
süti beállítások módosítása