.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2018. 01. 1. - apuska
Évadzáró bumm a fejbe

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények:
Heti sajtó címszó alatt 52 héten át gyűjtöttem, ki mit hord össze a magyar sajtóban és blogszférában, minek köze van az alkoholhoz. Nekem hasznos volt, és főleg melós, egy csöppnyit lefáradtam. A Startlapot sem nézi már senki, miért is vártam, hogy erre rá lehet majd olvasóként szokni? Nehéz, ha nincsen benne ingyen pia... Az alkotói energiáimat inkább fordítom más témákra, köszi mindenkinek, aki kitartott.

Hétszentség'17/52

2017. 12. 25.

A legtöbb OECD-országban csökkent az alkoholfogyasztás, Magyarország ugyan még mindig az alkoholivók élmezőnyében van, de a csökkenés nálunk is látszik. A lengyelek viszont eszerint a kimutatás szerint többet isznak mint régen.

Kevesebb alkohol fogy, mint 15 éve (index.hu)

Ha jó vörösbort keresünk, szinte azonnal Villány, Szekszárd és Eger tételei közt kutakodunk. Miért is gondolnánk másra, hiszen ezek már beváltak, legyen szó akár a marharagu kísérőjéről, vagy egy tartalmas baráti beszélgetés kellékéről. Balaton-felvidék vagy az Alföld valószínűleg eszünkbe sem jut ilyenkor, pedig akár az ünnepi menüt is feldobhatnánk ezekkel a vörösökkel.

Kóstolt már vörösbort Tihanyból? No és a Kunságról? (origo.hu)

st-donat-pinceszet.jpg

 

2017. 12. 26.

Tavaly csak a balti országok, Csehország és Lengyelország lakossága költötte a jövedelmének nagyobb részét alkoholra a magyaroknál. Minden pénzünk 3%-a szeszre megy.

Nézz magadba: mennyit költesz alkoholra? (beerporn.hu)

A kajasokk adta émelygést gyomorkeserűvel, pálinkával, sörrel, borral, házi készítési tojáslikőrrel bolondítjuk meg. Arra az elhatározásra jutottam, hogy idén kihagyom ennek a karácsonyi passiónak az utolsó stációját.

Száraz karácsony - 72 óra alkohol nélkül (velvet.hu)

Valószínűleg nem lövök túlságosan mellé, ha azt mondom, sokunk talált a fa alatt egy palackot kedvenc főzdéjétől. De sörfőző barátaink közvetlenebb módon is igyekeztek minket meglepni valami kis aprósággal. Legyen az gyönyörű, ötletes, megnyugtató vagy épp elborult és vicces, összeszedtem személyes kedvenceimet a hazai kisüzemi sörös élet karácsonyi üdvözletei közül.

Karácsonyi üdvözletek a magyar főzdéktől (szuretlen.hu)

Már négy éves a Winelovers, és ahogy telik az idő, mi annál jobban szeretjük. A magunkénak érezzük. Talán ezért is van, hogy a rendezvényeiről híres borimádó brigád eddigi legsikeresebb évét könyvelheti el idén. De – és nem csak azért, mert mondani szokás – nélkületek most sem sikerült volna.

Csúcsévjárat a Winelovers-nél (winelovers)

A jégbort kuriózumnak szánjuk, s reménykedem benne, hogy jövő év tavaszára elkészülünk vele.

Készül a jégbor: balatoni szüret decemberben (sonline.hu)

Eredetileg gyógyital volt az angoloknál, George Washington már whiskeyvel itta.

Idén végre készíts saját tojáslikőrt, nem is olyan vészes! (nuus.hu)

tojaslikor.jpg

 

2017. 12. 27.

A legenda szerint a horgászat elsősorban azoknak van kitalálva, aki szeretik a magányt és a sört. Miközben szemük az úszóra tapad, kezük ügyében mindig ott a sörös üveg...

Horgászkirály legendája (drinkunion.hu)

Először csak futó kapcsolatnak indult. Tizennégy éves voltam, és a szülői tiltás ellenére is belementem. Felelőtlen fiatalként nemigen tudtam, mire vállalkozom. Tulajdonképpen a barátaim vettek rá. Állandóan bizonygatták, hogy ezt nem lehet megunni, meg hogy milyen nagyon jó, meg hogy nagyon élvezni fogom. Szóval beadtam a derekamat.

Szerelmi vallomás (Serteperte)

Az idei utolsó Fehér Nyúl/Édes Érzés kooprudukcióban rendezett sörszemiáriumán a főszerepet a Barley Wine kapta. Ennél ünnepibb sörtípusra nem is kerülhetett volna sor karácsony előtt.

A legnagyobb sör majdnem bor (beerporn.hu)

Ha a szilveszterkor te leszel a házigazda, ajánlunk neked néhány izgalmas megoldást arra, hogyan dobhatod föl az újévi koccintást.

7 tipp, hogyan dobd föl az újévi pezsgős koccintást! (nosalty.hu)

A pezsgő nem csak nemes ital, és mint ilyen, a szilveszteréji koccintások főszereplője. A pezsgő a poháron túl a tányérban is pompás tud lenni.

Főzzön pezsgővel! – 6 recept, amivel elkápráztathatja vendégeit (hvg.hu)

Az angyalok jussa a tölgyfahordóban évekig érlelt párlatokból elillanó whisky vagy cognac. A hordó fájába azonban beivódik az ital esszenciája és ez különös értéket ad a hordónak.

Az angyalok jussa (drinkunion.hu)

barrel-aged-beer.png

 

2017. 12. 28.

 

Szóval Hatvan 9 kocsmája! Visszatérünk gondolatban Heves megyébe, a Zagyva folyó partjára, ha nem is pontosan 60, de 57 kilométerre Budapesttől. A Hatvani Sörfesztivál után eltöltöttünk a városban Bölöny Józsi, sörcikkgyűjtő barátommal plusz egy éjszakát és egy napot. Serényen teltek a hatvani kocsmák és Hatvany Lajos Serfőzde feltérképezésével és a városi miliő átélésével. Tetejében még Rock and Roll Zsoltee-val is találkoztunk.

Hatvan kilenc kocsma után (kocsmaturista.hu)

Az egész karácsonyi szezon egyik legnagyobb tömegeket megmozgató sztorija volt, hogy a wimbledoni Alexandra pubban az ünnepek előtt valaki elvesztette az egész heti fizetését, amit készpénzben vett fel az e célra szolgáló borítékban. Azt azonnal sejteni lehetett, hogy lengyel vendégmunkás lehet a főszereplő, mert a borítékra csak a Mariusz keresztnév volt ráírva.

Előkerült a lengyel, aki az egész fizetését elhagyta egy londoni pubban karácsony előtt és emiatt világhírű lett (444.hu)

Ahogy januárban sejdítettem, 2017-as év óriási sörözönt zúdítottak a hálás fogyasztókra. Megszámlálhatatlan prömier, rengeteg csapfoglalás, fesztivál és egyéb sörös móka volt, és persze a multik is kezdenek - igaz a tőlük megszokott mammutléptekkel és a lehető legjobban "ócsósított" megoldásokkal - ki-kikacsintani a komfortzónájukból, hogy a KKK-sörök miatt elkalandozó fogyasztókat ne csak a pénztárcájuknál fogva, hanem újabb sörökkel is megtarthassák. De menjünk szépen sorjában.

Sörévértékelő 2017 (Sörbúvár)

Néha csalfán úgy tűnik, hogy a kisüzemi sörök frontján minden Budapesten történik, ami számít. Természetesen ez nem így van, amire két zseniális példa a félegyháziak és a rétságiak stoutja. Sűrűek, erősek, feketék – ideális téli itókák.

Mint üveges stoutnak a hanyatt esés (magyarkonyhaonline.hu)

Ha olyasmit hall az ember, hogy valaki betöltötte a 100., vagy a feletti életévét, biztosan felmerül benne a kérdés: mi a hosszú élet titka? Sokszor az ételek, az életmód vagy éppen a szingliség a válasz, de egy spanyol úr szerint más dolgok is fontosak; mint például a bor.

Nem mese: a bor a hosszú élet titka (winelovers.hu)

Pár nap és itt van az új év... Mielőtt nekiugrunk 2018-nak, még gyorsan visszatekintünk az elmúlt esztendőre - összegeztük az összes idei, a Borászportálon megjelent cikkünket, olvasottság alapján. Szerintetek ezek voltak a legütősebb cikkek, amiket 2017-ben írtunk.

Ezek voltak szerintetek a legütősebb cikkeink 2017-ben (boraszportal.hu)

Miért és hogyan habzik a pezsgő, miről árulkodik a habja? Hogyan jönnek létre a stabil buborékok? Mi a szerepe mindebben a pohárnak? Miért ne tegyük a pezsgőspoharat mosogatógépbe? Fehérjék, cukrok, cellulóz – a habzás főszereplői. Itt a szilveszter, pezsgőkémia következik...

Nézzünk a pohár fenekére: miért habzik a pezsgő? (laboratorium.hu)

A szilveszteri időszak a gyermekek számára is igazi ünnep. Ennek egyik legizgalmasabb pillanata, amikor egy óriási pukkanást követően olyat ihatnak a „kicsik” is, amilyet csak a „nagyok” szoktak. Gyerekkorunk ünnepeihez is hozzátartozott a „gyerekpezsgő”. A Szupermenta ünnepi számában alma ízűeket teszteltünk.

Mit isznak a gyerekek szilveszterkor? (szupermenta.hu)

Az e-Pálinka Facebook oldal és epalinka.blog.hu oldalakat 2015 októberében indítottam azzal a céllal, hogy a pálinka kedvelőkkel megismertessük hazánk pálinkáit. Ha egy pálinka szakboltban, vagy egy pálinkákkal teli polc előtt találjuk magunkat, az e-pálinkán olvasottak kapaszkodót, támpontot adjanak az adott palack pálinka megvásárlásához.

e-Pálinka Toplista 2017 (e-Pálinka)

Néhány pohárral többet iszunk, és másnap kínzó fejfájásra, rosszullétre ébredünk. Az alkohol méreg. A másnaposság a szervezet gyógyulási folyamata az alkohol és bomlástermékei okozta mérgezés után.

Másnapos? (informed.hu)

Egy feles pálinka legurítása után kettő-négy óra alatt bontja le a szervezetünk az alkoholt!

Íme, ennyi idő alatt szívódik fel az alkohol a szervezetünkben (sonline.hu)

1900. június 7. álmos csütörtöknek ígérkezett a kansasi Kiowa egyik népszerű ivójában, a Dobson's Saloonban. Akkor is kevesen néztek fel a whiskyjükből, amikor egy ötvenen túli hölgy egy nehéz csomagot cipelve belépett a krimóba, és megköszörülte a torkát. Ami ezután jött, azt viszont a jelenlevők életük végéig emlegették. Férfiak! Azért jöttem, hogy megmentselek benneteket az iszákosok sorsától!

A néni, aki baltával zúzta szét a kocsmákat (index.hu)

carrie-nation.jpg

 

2017. 12. 29.

Sörre bor, bármikor, borra sör, meggyötör - vagy éppen fordítva? A népi bölcsesség szerint az alkoholos italok keverése súlyos másnaposságot okozhat, és ezt alátámasztják azok is, akik egy egész éjszakás ivászat után hasogató fejfájásra ébrednek. De ez tényleg az italok keverése miatt van?

Rosszabbul leszünk, ha keverjük az italokat? (hazipatika.com)

Magyarnak lenni kollektív másnaposság. Ez egy ilyen ország: a kenyerünk szikkadt, a szánk büdös, a tenyerünk nyirkos, a far­merunk Livájsz, serdületlen gyermekeink a cybertérben bolyon­ganak, mi pedig a Klauzálon keressük a kiutat, vérfarkasunk tacs­kó, ecstasynk Unicum, számítógépünk szamárállkapocs.

Másnaposság (Serteperte)

Szeretünk ünnepelni: megünnepeljük, ha új munkahelyet szereztünk, ha igent mondott szívünk választottja, ha gyermekáldás elé nézünk, ha jó egészséget kívánunk, ha eljön az új év, ha egy évvel idősebbé válunk, ha nagykorúvá cseperedünk, vagy ha győzött a csapat – egyszóval bármilyen örömünk és sikerünk van, szívesen megkoronázzuk életünk fontos fordulópontjait. Ilyenkor mi sem természetesebb, hogy tósztot mondunk az örvendetes eseményre.

Két pohár, ha összekoccan (vinoport.hu)

A Fox Eating and Drinking House elnevezésű pubban különös dolog történt az egyik este. Az ivóban alig páran voltak, és éppen kedélyesen iszogattak, amikor a bárpulton az egyik vendég keze mellet váratlanul szétrobbant az egyik söröskorsó. A biztonsági kamera felvételén is jól látszik, hogy senki sem ért hozzá, és egy másik tárgy sem találta el.

Pa­ra­nor­má­lis je­len­ség a kocs­má­ban - töb­ben in­kább nem isz­nak ott többé (ripost.hu)

Mitől drága a bor? Fogok-e horkolni a bortól? És tulajdonképpen mennyi alkohol is van a borban? Összeszedtük, melyek voltak a kedvenc boros blogbejegyzéseitek idén. Tíz jó cikk következik!

2017 legmenőbb boros témái (winelovers.hu)

Igazán kár lenne a pezsgőket fejfájós, másnapos szilveszteri emlékekhez kötni, esetleg éppen „mindegy, csak koccintsunk valamivel” alapon letudni a következő újévkezdésig. Miként a boroknál, a pezsgőknél is érdemes több pincészetet, stílust, borvidékeket és szőlőfajtákat megismerni, hogy kiválaszthassuk azt, amelyik – legalábbis számunkra – az igazi. Eközben ráadásul nemcsak megszokásainkkal, hanem néhány tévhittel is leszámolhatunk.

Tíz pezsgős tévhit, amivel még idén érdemes leszámolni (hvg.hu)

A hagyomány szerint, ha fényűző, úri italt fogyasztunk az új év első perceiben, akkor gazdagság és bőség vár ránk az év hátralévő részében is.

Egyre népszerűbb a száraz pezsgő (veol.hu)

Minden szilveszterkor emberek tízmilliói koccintanak pezsgővel a világon, azonban sokan nem ismerik ennek eredetét. Az elfogyasztott pezsgő mennyisége is figyelemreméltó és úgy tűnik, a hagyomány továbbra is erősen él a fiatalokban és az idősebbekben egyaránt. Megmutatjuk, hogy mennyi pezsgőt fogyasztunk és más érdekes tényekkel is szolgálunk a népszerű alkoholos italról, valamint kiderül az is, hogyan alakult ki a máig is megmaradt tradíció.

Megmutatjuk, miért és mennyi pezsgőt iszunk szilveszterkor (origo.hu)

Kiemelkedő egyediségével és minőségével méltán lett hungarikum a magyar pálinka, és teljes joggal büszkélkedhetünk vele, mivel napjainkban már mintegy hetven országban isszák.

Torokköszörülő papramorgó (szabadfold.hu)

A túrázás és a whiskyzés kimondottan férfias dolgok, azt azonban nem gondoltuk, hogy ilyen szorosan össze lehet kötni a kettőt.

Ez a vagány túrabakancs beépített laposüveggel és whiskyvel érkezik (player.hu)

talisker.jpg

 

2017. 12. 30.

Hazánkban kétmillió körül van az alkoholproblémákkal küzdő betegek száma, és a leggyakrabban olyanok is érintettek, akikről a környezetük nem is gondolná. Pap Csaba, a Péterfy kórház sürgősségi és klinikai toxikológiai osztályának főorvosa arról beszélt: az erősen ivók száma nyolcszázezer és egymillió között mozog hazánkban, míg azok, akik ugyan kisebb mértékben, de az alkohol rabjai, körülbelül még egyszer ennyien vannak.

Milliók küzdenek az alkohollal hazánkban (mno.hu)

Egy 17 éves tinédzser srác, bulizni ment a barátaival. Ahogy azt sejthetitek ezen a bulin berúgtak, bár ha a bulvársajtó szennyeit olvasva próbáljuk összerakni a történteket nem lesz egyszerű dolgunk, egy biztos: Bence ittas volt.Hazafelé lemaradt a barátaitól, akik egyik cikk szerint konkrétan ott hagyták, a másik szerint utána ordibáltak, sajnos már lényegtelen is, Bence pedig eltűnt. Néhány nap után a Tiszánál találták meg a holttestét.

“Mert nem tud az a generáció egymásra figyelni, ahol 13-14 évesek esnek ki a kocsmaajtón” (soberjump.com)

Azt tudjuk, hogy évente mennyi sört iszik átlagosan egy magyar ember – 62 litert egyébként, amely messze van az európai élbolytól, hiszen egy tisztességes cseh állampolgár 143 litert gördít le a torkán – de hogy állunk a gyártással? Kiderült, hogy európai összehasonlításban egészen hatékonyak a magyar sörgyárak.

Évente majdnem négyezer hektoliter sör megy át egy magyar sörmunkás kezén (24.hu)

Öt éve vezették be a törhetetlen söröskorsókat Angliában és ezek használatának köszönhetően – ha a kocsmai verekedések száma nem is lett kevesebb – de csökkent a szúrt sebekkel kórházba kerültek száma.

Verekedésbiztos söröskorsók (drinkunion.hu)

Az enoturisták (azaz a borturisták) az újévi ünnepek alatt egy különleges helyszínen is kóstolhatják az egyik legismertebb borvidék nedűit Spanyolországban: a laguardiai borok templomában.

Így is lehet szilveszterezni: egy katedrálisban (hvg.hu)

Már az ókori görögök és rómaiak is koccintottak, és használták a pohárköszöntést az istenek dicsőségére. Van, aki szerint a koccanás hangja elriasztja az ártó szellemeket, miközben szimbolikus közösségbe kovácsolja az ünneplő feleket. És persze kötelező mindvégig egymás szemébe nézni. De miért is?

Vigyázz, lehet úgy is koccintani, hogy az szerencsétlenséget hozzon! (boraszportal.hu)

A csekély mennyiségű alkohol is teratogén, vagyis fejlődési rendellenességet kockáztat vele az anya.

Megkérdeztük az orvost, mennyi pezsgőt ihat, aki szoptat vagy kismama? (femina.hu)

Ragyogd be szilveszter éjszakáját és tedd felejthetetlenné 2018 első pillanatait ezekkel a szupertrendi koktélokkal!

A legmenőbb csajos koktélok szilveszterre (cosmopolitan.hu)

koktel-2017.jpg

 

2017. 12. 31.

Letelt a Kocsmaturista első teljes éve. Már nem csak magánembereként tekintek vissza, hanem még mindig ugyanúgy elhivatott, de tapasztaltabb és tudatosabb blogisztikusként is.

Kocsmaturista visszatekintés 2017 – Kocsmák, városok, emberek, sörfőzdék (kocsmaturista.hu)

Szilveszter közeledtével érdemes azt is észben tartani, hogy mely gyógyszerek szedése mellett fogyaszthatunk el nyugodtan egy-két pohár pezsgőt vagy bort, és mikor célszerű teljesen lemondani a szeszes italokról.

Szilveszterkor se kombináljuk a gyógyszert alkohollal! (felvidek.ma)

Bár az al­ko­hol min­den­kire ki­csit más­ként hat, egyes jelek vi­szony­lag ál­ta­lá­nos­nak te­kint­he­tők - me­lyek alap­ján meg­ál­la­pít­ható az al­ko­hol­mér­ge­zés.

Így kell el­ső­se­gélyt adni al­ko­hol­mér­ge­zés ese­tén (ripost.hu)

Februárban immár két éves lesz a Beerporn.hu, és amilyen nagy szeretettel gondolunk vissza a születés évére, legalább olyan kedves az elmúlt 12 hónap is, hiszen rengeteg nagyszerű dolog történt nálunk és velünk!

10 dolog, amiért egyszerűen imádtuk 2017-et (beerporn.hu)

Szilveszter reggelén a férj kikelve az ágyból először a pálinkásüveghez nyúlt, hogy egy féldecivel eddze gyomrát a várható éjszakai megterhelésre. – Már megint kezded! – szólt a feleség párjára. – Tavaly is, amire megjöttek a vendégek már nem tudtál megállni a lábadon.

Micsoda Szilveszter! (Serteperte)

Még vonzóbb célpont lett a Mars az űrhajósok számára. Lesz ugyanis sör, sőt az is kiderült, milyen. Már csak oda kell jutni, és néhány apró problémával kell megbirkózni, de az már semmiség.

Sör is lesz a Marson (ma.hu)

Az utolsó összegzés ebben az évben. Végigolvastam a jegyzeteimet, cirka 200 bort kóstoltam az idén, de lehet, hogy többet. Közülük ezek voltak azok, amik igazán mély nyomot hagytak bennem. Amelyekért a "hivatalos" kóstolások után rohantam a borszaküzletekbe, hogy vegyek pár palackkal. Újrakóstolva egyik sem okozott csalódást.

A legemlékezetesebb borok, amiket 2017-ben kóstoltam (gusto.hu)

Kék színe van. Nem a palacknak, a bornak. Nem kék szőlőből készül, fehérből. Kék szőlővel csak megfestik, annak is a héjával. Ami amúgy piros. Azt mondják, ez az új őrület.

Kék bor (magyaridok.hu)

Ha mosogatógépben mossuk a pezsgős poharat, rövidebb ideig marad meg a pohárban a pezsgő habja és a buborékok, de ha a kézi mosogatás után eltörölgetjük a poharat, nagyobb habzást érhetünk el.

Pofonegyszerű trükkel tehetjük jobbá a pezsgőivást (inforadio.hu)

Régóta szemezek különféle receptekkel, amelyek nőies, finom, házilag elkészíthető italok fortélyait mutatják be, ám eddig nem mertem hozzáfogni. Az év utolsó napjára finom, házi likőrt készítettem.

Kókuszlikőr vaníliával (Ínycsiklandozó)

Hogy leugrunk koktélozni eddig nem igazán korbácsolt bennem forradalmi hevületet és régen vágyott izgalmakat. Hogy mást ne mondjak, nem nagyon jelentett semmit sem. Mondom még egyszer: eddig. Nemrég ugyanis a Blue Fox The Bar két mixere lehozta nekem az italok töményen ragyogó egéről a csillagokat, és egy olyan elbűvölő színházi előadás közepére varázsolt engem, amely alapvetően rombolt le bennem évtizedes sztereotípiákat a koktélozás intézményével kapcsolatban.

Élményitalozás és koktélköltészet Budapest szívében (origo.hu)

Főtt csülök vagy egy pohár tej italozás előtt – sok-sok ásványvíz, C-vitamin, hagymás hering utána. Dr. Funk Sándor addiktológussal átnéztük a neten olvasható másnaposság elleni javallatokat.

Mit tehet az újévi másnaposság ellen? (zoom.hu)

Merüljön alá velünk a Revolution 56 Szabadságharcos Kocsmában, kóstoljon Csíki Sört! Önnek melyik ízlik? Nézze meg a nem mindennapi videót és szeresse meg a PestiSrácok.hu csapatát!

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9013510705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása