.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 06. 19. - apuska
Édes az öle a kocsmárosnőnek

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
Bújj ide hozzám, hol a Heti sajtó a morzsáit leszórta. Ide az ölembe. Így ni! Ha azt hinnéd, megtalállak csípni, nem gondolod rosszul!

Hétszentség'17/24

2017. 06. 12.

A Jászai Mari téri golf-sörözőben több minigolfpályát is felépítettek, ahol többek között gördeszka pályán, mosógépen és betonkeverőn is át kell juttatniuk a labdát a játékosoknak.

Minigolf-söröző nyílt a Margit híd lábánál (travelo.hu)

Ennek az országnak semmi se jó. A Wendy's se volt elég jó, a Dunkin' Donuts se volt elég jó, és most kiderült, hogy az üzleti tervét a nagy mellű nőkre építő Hooters sem volt elég jó: bezárt a cég egyetlen budapesti, Liszt Ferenc téri étterme.

Bezárt a Hooters a Liszt Ferenc téren (444.hu)

Olvasónk - aki maga is a turizmusban dolgozik - az egyik pórul járt vendég beszámolója után ment el a Váci utcai Pub nevű helyre, ahol saját képe alapján tényleg arcpirítóan túlárazott számlát kapott néhány nappal ezelőtt. A fotón jól látszik, hogy egy négycentes Unicum szilváért például 5 ezer forintért kellett fizetni a helyen, de az árlistát is érdemes átböngészni.

Elképesztő számlák bizonyítják a Váci utcai turistacsapda pofátlanságát (hvg.hu)

Kellemes nyári estéken egészséges kocsmamoraj száll a magasba a Hostinec Na Výtoni lenti teraszáról a Moldva-part irányába. A jó hangulat mellett a sajttálak, a pácolt hermelín és a hideg Straporamen sörök ültetik le ide a vendégeket.

Hostinec Na Výtoni (Vendéglő A Výtoňnál) (pragaisorozok.hu)

A kocsma jóval több ivóhelynél. Arra ott van az éjjelnappali előtti pad is, a kocsma viszont hangulat, társaság, nagy sztorizások színhelye. Amikor belépünk, legalább magunkhoz képest értelmesek vagyunk, higgadtan beszélgetünk az élet nagy dolgairól. Aztán már meg is akarjuk oldani azokat, ahogy nő a véralkoholszintünk, sőt, egyre inkább képesek is vagyunk rá, amellett persze, hogy bölcsebbé, erősebbé és vonzóbbá válunk. Nem csak megnyerőbbek leszünk, de ügyesebbek és trükkösebbek is, amit nem elég érezni, meg is kell mutatni.

Így ihatsz ingyen bármelyik kocsmában (player.hu)

Pénteken történt az ünnepélyes hordó terelgetés Óbudán, ahol a Fő-tér most már ikonikus helyszíne a művészeteknek és a gasztronómiának is. A gurítás és csapolás joga Bús Balázs polgármesteré és azoké mestereké volt, akik három napra birtokba vették a főváros legszebb közterét. Mindannyian a „kisüzem” jeles képviselői, mert a folyékony kenyeret, ízesen igazából Ők tudják előállítani.

Sörös hordó gurult Óbuda Fő-terén (nagylatoszog.hu)

Az ausztrálok mindent kioptimalizáltak időre és energia befektetésre. Tőlük jön a BIAB, azaz zsákkal főzés a No chill módszer. Valamint az általuk használt befőző automatához hasonló szközt csak "urn" azaz urnaként szokták csak emlegetni. Ausztráliában szinte mindenki ilyet használ. Még én is kedvet kaptam hozzá a leírástól, de nekem már más megoldásaim vannak.

Eszközök és átalakítások a gondmentes sörfőzéshez (Beszélgetés a házi sörfőzésről)

Kata és Imre üzleti terv nélkül, vállalkozói hedonizmusból, minden megspórolt pénzüket kockára téve vágott bele a budapesti kalandba. Pedig mindenki megpróbálta őket erről lebeszélni.

Hazajöttek a svájci tutiból, hogy a Nyóckerben nyissanak borozót (hvg.hu)

Rácz László – Cs. Varga István: Borkultúra kettős tükörben. A kötet két jól elhatárolt részből áll, emeli rendkívüliségét, mert amíg az egyik oldalon a borkultúrával kapcsolatos tudományos és ismeretterjesztő információk kaptak helyet: a ráció; addig a könyv másik felében a borral kapcsolatos gazdag irodalmi alkotások kerülnek terítékre: az emóció!

Borkultúráról és irodalomról minőségi tükörben (felvidek.ma)

Rögtön felkapjuk a fejünk, ha egy olyan gyártóra bukkanunk, amely neve kicsit kötődik „hozzánk”. Ilyen gyártó az Austrian Empire cég. A név rögtön felkelti a figyelmet, hiszen az „Osztrák birodalomnak” mi is fontos része voltunk. Hogy is van ez? A jelenleg Bristol városában található palackozóüzem története valóban érdekes, és tényleg van némi hozzánk köthető vonatkozása.

A császári rum (Aperitif)

austrian1.png

 

2017. 06. 13.

Vajon melyik lepárló eszközön lesz jobb a pálinka? Csak a jó öreg kisüstin? Netán a modernebb egymenetesen? Miben különböznek?

Kuruc, vagy labanc? (Párlatvezetés)

A Smirnoff Vodka legújabb reklámkampányában tökéletesen reagál az aktuálpolitikai történésekre: a középpontban pedig ki más állna, mint amerikai elnök: Donald Trump.

Egy vodkagyártó úgy trollkodik Trumppal, hogy azt öröm nézni (24.hu) 

smirnoff-trump-feature-2017-600x315.jpg

 

2017. 06. 14.

Húsz százalék feletti mértékben emelkedett a sörkülönlegességek, a kézműves sörök, valamint az alkoholmentes ízesített sörök forgalma tavaly - derül ki a Nielsen adataiból.

Egyre több alkoholmentes, ízesített sör fogy (napi.hu)

A Westend tetőteraszán bújik meg az idei Cseh Sörfesztivál. A szervezők rutinosan készültek és a sörök mellé rengeteg embernek helyet adó sátrakat is biztosítanak, úgyhogy a monszunidőszak beköszönte esetén is csak belül leszünk nedvesek.

Cseh Sörfeszt képriport (Sörfigyelő)

Sokan sokféleképpen közelítik meg az én Kocsmaturista témámat, és szerencsére számomra is sok oldalirányból is érdekes. Amikor először hallottam a gasztro randevú hívószót, elképzeltem egy páros főzőshow-t, ami siker esetén a kajacsatából párnacsatába torkollik. Gyors felvilágosítás jött: ez most nem az!

Gasztro Randevú – SÖR ÉS HAL – Lexo Bistro, Budapest (kocsmaturista.hu)

Tatai Márton séf világbajnok pontytepertőjéhez, serpenyős pisztrángjához és a pirosra sült harcsához király sörök várják a vendégeket a Jókai tér legújabb bisztrójában, ahol fittyet hánynak arra, hogy a magyarok kevés halat esznek, és az sem zavarja a tulajdonosokat, hogy a sörkultúra is gyerekcipőben jár még.

Haltepertő jöhet? – egy laza sörözésre is jó lehet Budapest legújabb bisztrója (beerporn.hu)

Múlt hét csütörtökön Belgrádban jártunk a Dogma Brewery-nél, illetve több helyi craft beer bárt is meglátogattunk. Képes beszámolónk következik a túráról.

Belgrádban jártunk a Dogma Brewery-nél – képes beszámoló! (MONYO blog)

A macskajaj arra az állapotra vonatkozó kifejezés, amikor a derék szesztestvér arra ébred, hogy az előző napi alkoholizálás bizony megfeküdte a gyomrát és agyát is, mintha ezernyi gombostűvel szurkálnák. Minderről persze a cicák tehetnek a legkevésbé, hiszen az apró testű állatok számára, akár egyetlen korty alkohol is halálos méreg lehet.

Macskajaj (drinkunion.hu)

Egyre inkább a rohanásról szól az életünk, ezért fontos, hogy a lehető leghasznosabban töltsük azt a kevés szabadidőt, ami adatott. Ma már az sem biztos, hogy a házigazda fel tud készülni egy baráti borkóstolóra, illetve hogy tud időt szánni a borozás utáni takarításra.

BYOB, azaz hozd a saját borod (winelovers)

Megtöltötték a Corinthia Hotel Budapest termeit a buborékok rajongói a múlt szombaton. A június 10-én a Winelovers által rendezett Pezsgő Június Nagykóstolón bebizonyosodott: a hazai közönség nyitott és érdeklődő, a pezsgő pedig – bár még mindig a luxus szimbóluma – nem csupán az ünnepi asztal főszereplője, de akár mindennapjaink része is lehet.

Nem kell különleges alkalomra várni (valasz.hu)

A House of Devavry Cuvée Carbon Champagne-ja a francia pezsgők között is rendhagyó: nem csak az egyik legdrágább elérhető pezsgő, de a csomagolása is egészen egyedi.

Ez a 700 ezer forintos francia pezsgő nem csak az ital miatt különleges (player.hu)

Új őrület terjed Amerikában, csak idő kérdése mikor törnek be a hazai piacra is a topless kávézók.

A Hooterst megölte, Magyarországon még nincs itt, de jön (Szíveslátás, vendéghányás)

bikini_baristas_chicas-1024x682.jpg

 

2017. 06. 15.

Aki nem lakik a VII. kerületben, Belső-Erzsébetvárosban, az is tudja, hogy oda nem aludni, meg színházba jár az ember. Ahogy 8 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, tömegével jönnek az angol legénybúcsúsok, és kígyóznak a sorok a Szimplánál. Értelmes budapesti nem megy a Gozsdu környékére, a Kazinczynál húzza meg a határt, és inkább valami olyan helyet keres, amit még nem fedeztek fel a külföldiek. Fogas-Instant, Szimpla egyből kilőve.

Amiből egyszer park lesz, az tele is lesz hányva (24.hu)

Ha nyár, akkor fagylalt. Ha sör, akkor… két gombócot kérünk. Először szombaton, a Belvárosi Sörfesztiválon. 

Sörfagyi van? Van! (hvg.hu)

Egyre népszerűbbek az alkoholmentes sörmixek. Séra Kata, a Nielsen ügyfélkapcsolati vezetője szerint ez hosszú távon hatással lehet a teljes üdítőital-piacra.

Az üdítőital piacra nőnek a sörmixek (beerporn.hu)

Ha a borfalun kívül kér valaki egy fröccsöt a Szigeten – vagy a Sziget Kft. által rendezett valamelyik fesztiválon –, az biztosan a Kristinus Borbirtok valamelyik borát kapja. A Borháló Borkereskedés – amely tavaly után újra a Sziget-rendezvények hivatalos beszállítója lett – ugyanis a dél-balatoni pincészet boraiból állította össze idei szortimentjét.

Ilyen lesz a bulibor az idei Szigeten (agrarszektor.hu)

Az Európai Bizottság javaslata szerint minden alkoholos ital címkéjén fel kellene tüntetni annak kalóriatartalmát, valamint figyelmeztetni a fiatalokat az alkoholfogyasztás és az ittas vezetés veszélyeire. A bortermelők tiltakoznak.

Méltányosságot kérnek a bortermelők az EU-tól (agroinform.hu)

Gom­ba­mód sza­po­rod­nak a pa­nel­há­zak al­já­ban az ital­disz­kon­tok, ki­sebb ve­gyes­bol­tok. Akik ilyen he­lyen al­ko­holt vesz­nek, több­nyire nem vi­szik messzire: a be­já­rat­tól né­hány mé­terre isz­nak, han­gos­kod­nak, sze­me­tel­nek - a kocs­mák meg üre­sen ma­rad­nak.

Kiürültek a kocsmák, utcára mennek az iszákosok (ripost.hu)

620x0.jpg

 

2017. 06. 16.

A leletet az 1960-as években találták izraeli régészek a Holt-tengertől nyugatra található Tel Arad nevű városban. Na mégis, miről szólna, ha nem a piálásról?

Egy csapat régész titkos üzenetet talált egy háromezer éves cserépdarabon (player.hu)

A sörbizniszbe is beszállnak Matolcsy György rokonai: Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán befektetési cégeiken keresztül 99 százalékot meghaladó tulajdonrészt szereztek a Pécsi Sörfőzde Zrt.-ben – írja Szemerey-család pénteki közleményében.

Matolcsy unokatestvéreié lett a Pécsi Sörgyár (index.hu)

Idén is útjára indult a Staropramen Ízművek kampány, amelynek célja, hogy meghonosítsa Magyarországon a sörgasztro fogalmát. A kezdeményezés sikere pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, mára azonban Magyarország felkerült Európa kulináris térképére.

Prémium sörökkel folytatódik a gasztroforradalom (sorlap.hu)

A minőségi borokkal kapcsolatban mára kiművelte magát az erre fogékony közönség, és a gasztroforradalom is többnek tűnik elszigetelt szubkulturális jelenségnél. A kisüzemi sörfőzés viszont még csak most lép itthon az érettebb korba. Három éve négy kraftsörökkel foglalkozó vállalkozás bérelt ki közösen egy épületet Kőbányán, a Maglódi úton: ez a lett a Főzdepark. Megnéztük magunknak, hogyan készül a kraftsör.

Így főzik az igazi sört (mno.hu)

Nagy felfedezettje volt a Szakkör az első kecskeméti kocsmatúrámnak, még februárban. Egyszerre baráti légkörű és nagy választékú kisüzemi söröző a belvárosban. Most “kitáboroztak” három napra egy legendás városi tó partjára Kecskeméten Sörfesztke címén. Vajon mi következett? A) Én nem mentem, mert engem ez nem érdekelt. Vagy B) Naná, hogy ott volt a helyem.

Ahol a Szakkör nyaral – SÖRFESZTKE, Kecskemét, Domb Beach (kocsmaturista.hu)

Megvalósult a nagykoalíció. Na jó, egyelőre nem a politikában, hanem a sörben – ami néhány éve még totálisan elképzelhetetlen volt, az a hétvégén meglátogatható a Szabadság téren: a legnagyobb hazai sörgyártók (multik) kéz a kézben jelentek meg a legkézművesebb magyarországi főzdékkel a Belvárosi Sörfesztiválon. És persze ott vannak az importőrök is, valamint két határon túli műhely. Az egyik, a Csíki Sör kettő az egyben: kézművesnek hirdeti magát, de a szorgos székely munkások naponta több kamionnyival elő tudnak belőle állítani a jókora csíkszentsimoni gyárban. A másik határon túli főzde a Felvidékről érkező Kaltenecker – érdemes őket is megkóstolni, jó kis malátaleveket gyártanak.

Sörbéke és jattháború Budapest közepén (mno.hu)

A dübörgő fesztiválszezon elérte a Belvárost is.

Belvárosi Sörfesztivál - Budavárból a Szabadság térre (Sörbúvár)

Június elején már 25 éve minden évben hatalmas sörgyárfesztivált rendeznek a Kozelnél, Velké Popovicében. Idén mi is megnéztük, mitől is olyan legendásan szuper buli ez, és ha már ott voltunk, megkérdeztük Vojtech Homolkát, a Kozel sörmesterét, mit igyunk.

A legfontosabb, hogy érezd a sör lényegét – erről szól a Kozel Nap (beerporn.hu)

Kommunikációs értékpiramist készített a magyar borok népszerűsítésére a turisztikai ügynökség és a hegyközségek tanácsa. Alul vannak a régiós borok, majd a településnévvel ellátott italok jönnek, még feljebb pedig a dűlős tételek állnak. A csúcsra a borok királya, a királyok bora került.

Csúcsborral azonosítják be az országot külföldön (hirado.hu)

Akkor tanultam meg a tokaji szőlők szentháromságát, a furmint-hárslevelű-sárgamuskotály ízvilágát, megtudtam, hogy készül száraz muskotályos bor, és elmondták, hogy a szamorodni nem szőlőfajta, hanem eljárás.

Folyékony topáz: a szamorodni (vinoport.hu)

 

 szepsy_szamorodni_2012_kk_bortarsasag_728.jpg

 

2017. 06. 17.

Elindult a nyári szezon, a tikkasztó hőségben pedig kinek ne esne jól egy behűtött sör? A kérdés már csak az, hogy dobozos vagy üveges legyen? A Pénzcentrum legújabb terméktesztjén most arra a kérdésre kerestük a választ, hogy valójában van-e különbség a két csomagolás között. Melyik lehet a finomabb? Vajon vakon érezhető különbség a kettő között?

Itt a nagy sörpárbaj: az üveges vagy a dobozos a jobb? (penzcentrum.hu)

Akár már 50-100 millió forintos beruházással bárki beléphet a kisüzemi sörpiacra. De nem az indulás, az életben maradás a nehéz. Az extrémtől a minőségig jutottak el a hazai főzdék.

Nyisson sörfőzdét és reménykedjen! (napi.hu)

Ki gondolta, hogy Magyarország legrégebbi sörfőzdéjét, az 1848-ban alapított pécsit, az 1917-től Pannónia Sörgyárnak nevezett, amely többek közt átvészelte a két világháborút, a szerb megszállást, a gazdasági világválság éveit és az 1948-as államosítást, az 1993-as privatizációt, 2017-ben a FIDESZ erőszakos nyomulását nem fogja túlélni?

Pécs elesett (Serteperte)

Június 15 és 18 között a Szabadság tér fesztiválhelyszínné változik, ide költözött ugyanis 4 napra a korábban Budavári Sörfesztivál néven futó, mára azonban Belvárosi Sörfesztivállá átkeresztlekedett esemény. A helyszínen 200 féle sörkülönlegességet kóstolhatnak az érdeklődők, a legjobb hazai és külföldi kézműves sörfőzdékkel, de érdemes az ételválasztékot is közelebbről megtekinteni.

 

2017. 06. 18.

Az egyértelmű, hogy tudjukki ott pöffeszkedik a Budavárban így ott sörfesztivál immár nem lehetséges. De most akkor "Budavári" vagy Belvárosi vagy mi ez a mostani? Valaki nagyon marketinges döntse már el. Ugyanis nekem nem nagyon akar működni a "Belvárosi" néven a tag bejelentkezés a Szabadság térre csak Budavári néven. Az egész fesztivált fizikai korlátaim miatt nem tudtam bejárni. Mit Ittam?

Meghalt a Budavári, éljen a Belvárosi sörfeszt! (Kézműves sört a népnek!)

Volt pár nekifutásom a savanyú sörrel, de eddig nem sikerült meggyőzniük, és soha nem jutottam tovább pár kortynál. Tény, hogy a feketeöves aficionadóknál a savanyú sör az új IPA, vagyis a menő arcok most ezt isszák, de hát mit tehetek, ha baromira nem ízlik, és azt érzem, hogy elsőként összetöpöríti a nyelvem, majd a szájpadlásom, végül az agyam is behorpad tőle.

Ez a fajta sör lesz a nyár titkos favoritja hozzáértőknél (player.hu)

Új filmje premierjére vitte el a nagyit, akivel hajnalig buliztak. Természetesen nem megvetve az alkoholt.

Scarlett Johansson elment a nagymamával kocsmázni, aki úgy néz ki mint ő (blikk.hu)

opkktkqturbxy8wy2y4ymjinwe4mtcznwqxywzjztfioti4odu5ywy4mi5qcgvnkzuczqjsamld.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7412567361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása