.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 05. 1. - apuska
Utcára nyitnikék a sör, a bor

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
A Heti sajtó innentől kóstoló bekezdés mentes. Csak híreket osztunk. Mert a válogatást nem robot rakja össze, hanem egy hús-vér ember, aki emiatt kevesebbet kóstol. Ez meg ugye nem járja!

Hétszentség'17/17

2017. 04. 24.

Még sosem főztek annyi sört a cseh sörgyárak, mint tavaly. A szlovákok, a németek és a lengyelek a legnagyobb fogyasztók az EU-ban, de a Csehországba látogató turisták is szépen teljesítettek.

Megdőlt a sörfőzési rekord Csehországban (hvg.hu)

Két nappal ezelőtt a 2011-es Szepsy Aszú 12 millió forintért kelt el a Nagy Tokaji Borárverésen. Nem sokkal előtte, egy mesterkurzuson a Szepsy100 bor megmérettetett három nemzetközi kihívóval. Még korábban pedig lehetőségünk volt a legtöbbre tartott magyar borásznál, Szepsy Istvánnál járni Mádon, ezért össze is gyűjtöttük 10 kedvenc mondatunkat; jöjjön tehát a Szepsy10.

Tíz jó mondat, tíz jó bor Szepsytől (winelovers)

„Itt voltam a kezdetek kezdetén” - kezdi Tonka István, a TOBO Kft. egyik tulajdonosa, főzőmester. 1990-ben épült a főzde, az akkori Egyensúly Kft. zöldmezős beruházásában, bérfőzdének indult. Dombegyház határában vagyunk, a főzde épületével szemben volt a több, mint száz hektár gyümölcsös, aminek apropóján döntöttek a bérfőzde megépítése mellett.

„Kazán, főzőüst, szivattyú, kell ide egy gépész!” – látogatás a Viharsarki Pálinka bölcsőjében, Dombegyházon (e-Pálinka)

A város legkisebb kocsmája Amszterdamban, a piroslámpás negyed mellett? Kisebbet elképzelni sem tudok. Jobbat se! A Café de Dam meséje következik!

Amszterdam #2 – Ha a zene túl hangos, te vagy túl öreg! (kocsmaturista.hu)

2016-08-13-22_09_55.jpg

 

2017. 04. 25.

A porter sör Baltikumi sikerét Nagy Péter orosz cár angliai útja alapozta meg. A cár Londonban kóstolta az akkortájt nagy népszerűségnek örvendő portert és rögtön rendelt is belőle egy szállítmánnyal, hogy otthon is élvezhesse.

A Baltikum kedvence (drinkunion.hu)

A következő állomás Pozsony. Ugyanis (mily meglepő) a szlovák fővárosban is zajlik a “craft beer revolution”. A Salón Piva fesztivál tavaszi pozsonyi eseményén mi is ott leszünk. 57 sörfőzde nagyjából 430 sörét lehet majd kóstolni április 26. és 28. között (szerda-péntek) a nagyon hangulatos régi vásárcsarnokban.

Irány Pozsony és a Salón Piva fesztivál! (MONYO blog)

Találtunk néhány egészen zseniális alkohol reklámot az 1960 és 1970 közötti időszakból. Megmutatjuk!

A 60-as, 70-as évek szeszesital-plakátjainál aligha találunk pajzánabbat (player.hu)

9-73.jpg

 

2017. 04. 26.

Jim Koch, a Boston Beer Company alapítója vészharangot kongat a New York Timesban. Szerinte a kézműves ágazat további visszaesése várható.

Bajban lehet a craft mozgalom az USA-ban (beerporn.hu)

Craft Beer & Brewing Magazine az olvasói szavazatok alapján több kategóriában is összeállította a világ legjobb söreinek és sörfőzdéinek 2016 listáját. Az amerikai oldalon magától értetődően az Egyesült Államok sörei tarolnak.

A világ legjobb sörei (drinkunion.hu)

Hosszú idő után folytatjuk Csehország Közép-cseh kerülete kisüzemi sörfőzdéinek bemutatását. A soron következő intézmény Csehország egyik legújabb főzdéje, amely a Prága közelében található Kytín városkában nyílt. A neve egyszerűen Kytíni Sörfőzde (Pivovar Kytín).

Csehországi sörfőzdék XXIX. – Cseh kisüzemi sörfőzdék – Közép-Csehországi kerület 3. (Csehország, nem csak Prága)

Íme egy lista arról, hogy ha a világ legfelkapottabb városaiban jársz, hol igyál bort (és esetleg mást is). Következzenek tehát a legjobb (bor)bárok New Yorkban, Londonban, Párizsban, Milánóban, Tokióban és persze Budapesten.

5+1 város, amit kötelező meglátogatnod (winelovers)

Idén 14. alkalommal rendezték meg a rozé borok világversenyét Cannes-ban. A Mondial du Rosén a több mint 400 díjazott között több magyar bort is elismertek a bírák, a Koch Pincészet rozéját pedig aranyéremre érdemesítették.

Néró aranya (hvg.hu)

Ez az otthoni koktélozásra gyártott, Wi-Fi képes konyhai robotgép akár 300 féle koktélt is képes elkészíteni.

Koktél egy gombnyomásra (Smartify)

Alexey Steshak nem egy hétköznapi figura, és nem is a türelmetlen fajtából való. A többek között belsőépítészettel, modellezéssel, bútortervezéssel, famegmunkálással és fémfeldolgozással is foglalkozó Alexey legutóbbi projektje épp a saját bárjának kipofozása volt. Egy évbe telt, de a végeredményt nézve erősen megérte.

Ez a srác egy évig építette a saját bárját, ami az univerzum legmenőbb underground helye lett (player.hu)

A véralkoholszint emelkedésével együtt nő a szívritmuszavar kockázata is - állapították meg müncheni kutatók a világ legnagyobb sörfesztiváljának, a müncheni Oktoberfestnek a látogatói körében végzett nagyszabású felmérésükben.

A sok ivástól megzavarodik a szív (origo.hu)

Nem is olyan régen készültünk egy koktélbáros összeállítással, de a közelmúltban 4+1 izgalmas hely nyitott, amely többnyire nagyon magas színvonalon és kiforrott koncepciókkal várja a felkészültebb gurmékat, azokat akik csak valami ízleteset innának és azokat is, akik még nem élték a koktélos vonalat, de fogékonyak rá. A Barside elképesztő elhivatottságról mesél, a Hotsy Totsy elegáns és amerikai, a PIÑA szembemegy a megszokottal, már egy kifejezetten abszintra specializálódott helyünk is van, és valahol egy nyúlüregben kellemes zongoraszóra táncolhatnak a beavatottak.

4+1 friss budapesti koktélbár: a techtropicaltól a titokzatosig (welovebudapest.hu)

pinaa_bar_hartyanyi_012_1_exact455h.jpg

 

2017. 04. 27.

A rapper-műsorvezető kedvence a sör, de nem akar elhízni. Nem érti, miért nem lehet light sört kapni Magyarországon.

Majka: „Sört a népnek!” (hvg.hu)

A Lidl Magyarország már hosszabb ideje nagy hangsúlyt fektet a borok megfelelő szelekciójára, valamint igen fontosnak tartja a vásárlók edukálását is.

A Lidl boros részleg kulisszatitkai – Herczeg Ágnes márkanagykövet válaszol (A Művelt Alkoholista)

Vajon el lehet sajátítani másfél év alatt a sommelier szakma rejtelmeit? Ha sommelier-ket kérdeznénk, valószínűleg azt a választ kapnánk, hogy aligha. Pedig egy fiatal újságírónő, Bianca Bosker 18 hónapra ásta bele magát ebbe az életformába, majd megírta a Cork Dork című könyvet, amiből sok minden kiderül.

Lelepleződött a sommelier-k titkos élete? (vincemagazin.hu)

Szerdán tartották az Első Tradicionális Pezsgőgálát, ahol 16 hazai termelő mutatott be csaknem 40 pezsgőkülönlegességet. Garamvári Vencel, a magyar pezsgőkészítés nagymestere, a Magyar Bor Akadémia tagja azt mondta, hogy egyre több bortermelő foglalkozik egyedi, minőségi pezsgő készítésével.

Még több különleges magyar pezsgő jön (inforadio.hu)

A Finlandia Vodka és az ArtHungry.com alkotásra hív: a feladat a vodkamárka idei fesztiválszettjének megtervezése.

Kreatív pályázatot hirdet a Finlandia (mediapiac.com)

Nagyon szimpatikus hozzáállás, hogy egy nagykövet a gasztronómiát és ezen belül az alkoholos italokat is komolyan veszi. Örömmel tettünk eleget a meghívásnak, és ámulattal kóstoltuk végig az igazi chilei Pisco Sour változatokat. Eleve sour-őrültek vagyunk, és a dél-amerikai kalandos és merész életstílus még hozzáad ehhez egy plusz-csavart is.

Ilyen az, amikor egy nagykövet kever nekünk koktélt (Bárkultúra)

Alapvetés, hogy a kormány mögé mindig csak teljesen józanul ajánlott beülni, de vannak olyan országok, ahol a hazainál elnézőbbek a hatóságok.

Mennyi alkoholt fogyaszthat egy sofőr? A válasz nem olyan egyszerű (hvg.hu)

A pultos-életérzést akartuk testközelbe hozni mostani videónkkal. A pultos ugyan "látványszakma" - mindannyian sokszor láttunk már vendéglátóst munka közben - , a piakérés, és piaivás közötti munkafolyamatokat csak kevesen figyeljük meg, és még kevesebben tapasztaljuk meg. Ebbe kóstoltunk bele, és a tapasztalataink talán minden olvasónk számára hasonló élményt fog nyújtani, mint nekünk.

 

2017. 04. 28.

Szeretjük a VIII.-at, és lokálpatriótaként addig nem bánjuk, hogy Erzsébetváros kvázi "betelt", amíg ilyen klassz helyekre járhatunk a Nyóckerben. Sehol egy kellemetlen legénybúcsús horda, sokkal barátibbak az árak, érdekes emberekkel találkozhatunk. Művészek és igencsak kreatív szellemiségű arcok alkotják a kiskocsmák, pubok közönségét, ez pedig sajnos a klasszikus értelemben vett bulinegyedből már kihalni látszik. A külföldi sajtó is szívesen cikkezik Józsefvárosról, amely nem csak várostörténeti szempontból és építészetileg megragadó. Kalandosak erre az éjszakák, a szó jó értelmében.

10 hely, amely megmutatja, hogy miért olyan különleges hely Józsefváros (welovebudapest.hu)

Egy kocsma sem adhat otthont és teret mindennek. Egyre gyakoribb szó a sörvacsora az online programajánlókban. Azt meg lássuk be, hogy könnyebben jut el a minőségi sör egy étterembe, mint az éttermi konyha egy kocsmába. Így a sörvacsora tűzkeresztségén én is egy étteremben estem át, a XII. kerületi Jardinette Kertvendéglő jóvoltából. A fogásaik mellé a sört ezen alkalommal az Etyeki Sörmanufaktúra biztosította.

A Sörfőző mester és a Séf – A sör és az étterem (kocsmaturista.hu)

A Pilsner Urquellt 1842-ben főzte le először kitalálója, Joseph Groll serfőző mester. 

175 éves a Pilsner Urquell (blikk.hu)

Minek? – gondoltam mikor megláttam a budai kisbolt polcán az orosz feliratos, literes dobozos söröket. El nem tudom képzelni, hogy a gyűjtőkön kívül kinek az érdeklődését keltheti fel a horror áron árusított egyszerű láger.

Az oroszok már a hűtőben vannak (drinkunion.hu)

Már megszoktam, hogy közösködésből ritkán sülnek ki jó dolgok, egyszerűen az egyéni érdekek általában felülírják a közöset. Ezért is lepett meg a budapesti borbárok és a Bortársaság közös projektje, aminek eredménye már kóstolható.

Közös bor (borsmenta.hu)

A Duna Borrégió pályázati felhívást tett közzé, melyben a magyar és a világpiacon is jól csengő nevet keres három szőlőfajtának, köztük a Cserszegi Fűszeresnek is.

Nevet keresünk a Cserszegi Fűszeresnek! (24.hu)

„Nem tudunk mediterrán bort termelni, de egri bort igen.” S hogy az valójában milyen, bárki borkedvelő megtudhatja május 13-án három emblematikus pincészet közös Tavaszi Egri Borpiknikjén.

Eger igazi arca (hvg.hu)

A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International du Vin borversenyen, amelyet 41. alkalommal rendeztek meg Bordeaux-ban.

Aranyeső hullott a tokaji borokra egy nemzetközi borversenyen (travelo.hu)

Évente több mint tízmilliárd dollárnyi veszteséget okoznak a bortermelőknek világszerte a különböző időjárási szélsőségek és természeti katasztrófák. Európában – és így Magyarországon is – a jégesők és fagyok jelentik a legnagyobb veszélyt, de globális szinten szakértők szerint komoly csapással fenyegetnek a vulkánkitörések is.

Egy komoly vulkánkitörés sok borászt padlóra küldene (agrarszektor.hu)

Meglepő módon a lengyelek lelkes hívei a whiskeynek, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a háború előtt Lengyelországban is gyártották a skótok és az írek kedvenc italát. Egy cég most feltámasztja ezt a hagyományt. 

Meglepő helyről jön az új whiskey (napi.hu)

pe5ktoaqmh0dha6ly9vy2rulmv1l2pjbxnmb3jizxmvnmrkodlmmjgtn2e4mi00ymrlltgwnmitotaxn2ezodrkmdnmlmpwz5gtas0ciga.jpg

 

2017. 04. 29.

A sör reklámozásának egyik leghatékonyabb eszköze a plakát. Számtalan figyelemfelkeltő darab készült, nekem mégis a Carlsberg nyolcvanas évekbeli hirdetése a legkedvesebb, hiszen arról, hogy a sör nem ismer határokat.

A sör nem ismer határokat (Serteperte)

Egy 18 kutatásból, több mint 400 fő részvételével zajló sorozat után a Greenwich-i Egyetem kutató azt állapították meg, hogy két pint – nagyjából két korsó – sör elfogyasztása negyedével tudja csökkenteni a fájdalomérzetet.

Brit tudósok: a sör jobb fájdalomcsillapító a paracetamolnál (hvg.hu)

Április 28-án este a Boscolo Hotel New York Palotában adták át a 11. Borászok Borásza díjat, amelyet az idei évben Jásdi István vehetett át. A Borászok Barátja különdíjat dr. Csizmadia András kapta.

Jásdi István a Borászok Borásza! (vinoport.hu)

Egyetlen Magyarországon nemesített szőlőfajtából készült bornak sincs akkora presztízse, mint amekkorát a cserszegi fűszeres élvez - derült ki a pénteken megrendezett XXII. Cserszegi Fűszeres és VI. országos Irsai Olivér Országos Bor- és Pálinkaversenyen.

Egyre többen szeretik a cserszegi fűszerest (baon.hu)

A bor felvizezett változata igazi hungarikummá nőtte ki magát, de sokan csak hebegnek habognak, a pultos megkérdezi, hogy pontosan mit is szeretnének  a poharukba. Ne aggódj, a kínos pillanatoknak vége, összeszedtünk mindent, amit erről a különleges italról tudni illik.

A nagy fröccs-kisokos (funzine.hu)

Denverjoel nemrég feltöltött a Redditre egy fiatalkori képet a nagymamájáról, amihez azt a megjegyzést fűzte, „Nagymamám fiatalon eléggé hasonlított Scarlett Johanssonra”. A fotó 1967-ben készült és a nagymama véleménye róla az, hogy "részeg voltam, mint a csap".

Elhívta kocsmázni a jövőbeli énjét Scarlett Johansson (444.hu)

70gh2etgqxafjmbos.jpeg

 

2017. 04. 30.

Itt a tavasz, sőt mindjárt a nyár is, elérkezett a szabadtéri sörözések ideje. Erre pedig legalkalmasabb egy árnyas kerthelyiség, vagy még inkább egy sörkert. Sajnos, ez utóbbi intézmény Magyarországon lényegében kihalt, így ezúttal a „műfaj Mekkájába”, Münchenbe látogatunk el.

Hirschgarten, München (Zabhegyező)

Még karácsony előtt voltam először az Apropóban, céges bulinak kerestem éppen helyszínt. Nagyon megtetszett a hangulata: a romkocsmák negyedében, a Király utcában nehéz stílusosnak lenni úgy, hogy közben ne váljon proccá egy hely.

Apropó (B1 gasztro)

Igen! Nem csalás, nem ámítás, május 2-án megnyitja ajtaját a Jaromír Mini Garden!

Jaromír Mini Garden kérdés - felelet (Jaromír)

Játszottam a tűzzel - és akkor most meg kell égnem? Igen.

Mi jár egy alkesz fejében, amikor iszik? (Koponyám körül)

Szeretnél megmártózni a „habokban”, de magad sem tudod, merre indulj? Tarts velünk, fedezzük fel együtt a sörök ismerős, mégis ismeretlen birodalmát. Kalauzunk, Horváth Bence először a lagersörök földjére vezet bennünket…

Malátaország lakói – olvassunk a sörök között! (borsmenta.hu)

Amióta a régi fahordókat felváltotta előbb az alumínium-, majd a műanyaghordó, megszűnt a sörgyári udvarok romantikája, eltűntek a kádármesterek.

Peches ember söre (Serteperte)

A Szicsek Pálinkafőzde nyerte a legjobb kereskedelmi főzde címet a 18. Gyulai Pálinkafesztivál Brillante 2017 párlatversenyén.

A Szicsek a legjobb pálinkafőzde (gusto.hu)

szicsek4-www_vofely_sk.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3012458569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása