.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 04. 24. - apuska
Sztárom az italom

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
A Heti sajtó lenyűgöző, benne adok-kapok, tekintet nélkül nemre, korra, kivagyiságra, s pont ez benne a legszebb ,mert ritka tilalom az italom, nem válogat.

Hétszentség'17/16

2017. 04. 17.

Egy goj firkász és egy hitetlen zsidó vacsorája Miskolcon.

Rabbival rúgtunk be húsvétra (24.hu)

Időről időre felbukkan egy rejtélyes intézmény, a brüsszeli Monde Selection neve. A cég az élelmiszer-gasztro szegmens szinte minden termékének – röviditalok, sörök, borok, ásványvizek, üdítők, konyhakész ételek – minősítését elvégzi.

Monde Selection (drinkunion.hu)

Ezzel az irománnyal zárom az első pécsi Kocsmaturista körömet, amiben összefoglalva végül 12+1 helyszín bejárásával kezdtem meg a város kocsmaéletének megtapasztalását. Itt a két Blöff, majd a Monte Cristo, ami nem blöff, de a híre félig talán mégiscsak blöff.

Pécsi kocsmajáráson #3 – A két Blöff és a Monte Cristo (kocsmaturista.hu)

Azt mondja egy brit jelentés, hogy hanyagul takarítják a csapokat. Hogy néz ki ez nálunk?

Ha a britek azt mondják, hogy náluk minden harmadik sört pocsékul csapolják le, akkor mit szóljunk mi? (reset.hu) 

Az indiai Shailja Singh a fárasztó munkanap után betért szokásos, Delhi közeli vendéglőjébe, hogy megigyon egy üveg sört. De a pultos közölte, hogy ez lehetetlen. Mi történt?

Kinek jó ez a faramuci alkoholtilalom? Az autósoknak biztos nem (hvg.hu)

A különféle ünnepek nekem a gyerekkoromban az alkohol által nyertek megkülönböztetést.

Sörhab és tojáslikőr (Serteperte)

Demeter Csaba, egri borász szerint a borászoknak össze kell fogniuk, mert nem egymás versenytársai, az ő igazi konkurenciájuk a sör.

Demeter Csaba: „Nekünk a konkurenciánk a sör!” (beerporn.hu)

2015-ös megnyitása óta több mint ötven alkalommal jelentette fel – eredménytelenül – egy egri férfi a Brancs Kávé- és Borkertet, melynek tulajdonosait Koklács Katát és Tóth Adélt, valamint vendégeiket folyamatosan fenyegette, zaklatta. Az egri önkormányzat egy három pontos kompromisszumos javaslatot várt a tulajdonosoktól, de ők úgy döntöttek, hogy bezárják az Egernek újabb országos hírnevet szerző, kultikus helyet.

Egyszemélyes “dzsihád” miatt bezárt a Brancs, de tulajdonosai továbbra is Egerért dolgoznak (egrisztorik.hu)

Óóóó, a Malbec, jó kis emlékek fűződnek hozzá, de most, hogy világnapja van, utánanéztem, hogy pontosan milyen bor is ez? Mélyvörös, szinte szilváskék, kissé füstös bor, a Cabarnet Sauvignon és a Syrah jó alternatívája, és olcsóbb is, de ettől egyáltalán nem ócska bor, sőt!

Pontosan milyen bor a Malbec? És melyik étel a legjobb és legfinomabb társa? Mutatjuk! (izeselet.hu)

A Ludányi Balázs által irányított Centurio-birtok a feltörekvő Mátra egyik vezető pincéjévé lépett elő az elmúlt években, ami inkább számít ténykérdésnek, mintsem személyes elfogultságomból fakadó túlzásnak. A legjobb az egészben mégis az, hogy az elitbe történő felzárkózást többnyire demokratikusan árazott, finom és izgalmas fehér- és vörösborok elkészítésével érte el, önerőből.

Mátra UPDATE: Ludányi Balázs borai '15-ből (Borrajongó)

Tévhit, hogy ha jó zsírosat eszünk, az „felszívja" a felest. Pontosabban tényleg felszívja, de nem közömbösíti. Sőt a húsvéti falatok lassítják a folyamatot, a teli bendőből az alkohol lassabban szívódik fel, pont emiatt lassabban is bomlik le.

A húsvéti sonka tényleg felszívja az alkoholt? (origo.hu)

Itt a Húsvét, ami sok minden más mellett az alkoholfogyasztás relativizálásának az "ünnepe" is. De vajon az alkohol tényleg elpusztítja az agysejteket, ahogy a hiedelem tartja? Valójában nem, videókban pedig el is mondjuk, hogy miért. Ettől függetlenül mindenkit a felelősségteljes alkoholfogyasztásra buzdítunk!

 

2017. 04. 18.

A Dürer Piknik Parkban újra találkoznak a város legjobb kocsmáinak dolgozói és törzsvendégei, hogy a Budapest Bike Maffiával együtt jobbá tegyék egy rászoruló család életét.

A fővárosi vendéglátósok újjáépítik egy család otthonát - nézz ki a Kocsmajálisra, és kóstolásoddal segíts nekik Te is! (nosalty.hu)

A város egyik legkedveltebb szórakozó- és gasztroplacca idén tavasszal sem tétlenkedik és újdonságokkal kedveznek a sörök és borok kedvelőinek. Az udvar felett, lentről szinte eldugott helyen megnyitottak egy kis szeparált teraszt, ahol éppen olyan érzés világot megváltani és közben kortyolgatni, mintha egy barátunk budapesti erkélyén ülnénk. Azzal a különbséggel, hogy bónuszban jár hozzá a társaság, akikkel aztán bármikor vegyülhetünk odalent a söntéseknél, vagy a VinoPianoban.

Hangulatos terasszal és kiállítótérrel erősít az Élesztőház (welovebudapest.hu)

Elérkezett az ideje, hogy leszámoljunk azzal a téves nézettel, hogy sajtoknak csak borok lehetnek méltó kísérői. Ez régebben sem volt igaz, a kraft forradalma pedig olyan sörválasztékkal ajándékozta meg a gasztronómiát, hogy nem egy szakember és amatőr gasztronauta jutott arra a meggyőződésre, hogy sok esetben jobban működnek a sajt-sör párosítások.

Mennyei Páros – Sajt És Sör (vendeglatasmagazin.hu)

Túlmutat az Igazi Csíki Sör és a Heineken vitáján a sörpiaci háború. Az állam újrarajzolná a szektort a kisüzemeknek adott adókedvezménnyel, maguk a szereplők viszont másfajta támogatást kérnek. Túl olcsó a sör, kevés pályázat érhető el a szektornak, és nem becsüljük meg a magyar termékeket.

Félreérti a kormány magyar sörháborút (napi.hu)

Azért, mert valamit multi gyártott, még lehet remek: nagyon jó példa erre ez a világos bak, a Zlatý Bažant tavaszi szezonális söre.

Miért ne lehetne egy multi is bátor? (magyarkonyhaonline.hu)

Itt a második rész a magyar sörök külföldi fogadtatásának jelen helyzetéről. ISMÉTLÉS: “Mad Scientist és Rothbeer sörök csapon Berlin több bárjában? Magyar sörök a Helsinki Beer Festivalon? Magyar kisüzemi sörfőzdék bemutatkozója Romániában? Hova vezethet ez? Több érintettel, több szempontból is beszélgettünk róla:”

Magyar sörök “nemcsak Magyarországon, hanem Dunántúl is” #2 – Bukarestbe és tovább (kocsmaturista.hu)

Azt ugyebár már régóta tudjuk, hogy az ember könnyebben elcsábul, ha iszik. Az alkohol hatására az agyunk értelmesebbik fele fogja magát és leáll, míg a felelőtlen, illetve szexuális vágyakért felelős része beindul. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen itallal próbáljuk meg felpörgetni kicsit a szexuális életünket.

Megvan, milyen alkoholt kell választanod a sikeres randi érdekében (player.hu)

Egy csavarzáras, tartályos érlelésű bor, a Kamocsay Prémium márka házasítása, az Ihlet Cuvée nyerte el a Magyar Tudományos Akadémián kiírt borverseny középkategóriájának első helyét a száraz/félszáraz fehérborok között.

Ihletet adtunk a szakmának is (vinoport.hu)

Ujvári Péter, designer, a LOOK UP - Designer Spirit életre hívója megálmodta a pálinkát, fekete matt üvegben és ezüstpapírra nyomott címkével. A célja - amiről már oly sokan oly sokszor beszélgettünk és gondolkodtunk – hogyan lesz a pálinka világhírű, hogyan jut el a nemzeti italunk a világ összes tájára.

LOOK UP - Designer Spirit – a pálinka angolul (e-Pálinka)

designer_spirit.png

 

2017. 04. 19.

A napokban többször is jártunk a Liszt Ferenc téri Hootersnél, de zárva találtuk, az ablakon keresztül pedig látszik, hogy egyhamar nem is fog újranyitni. Az asztalok eltűntek, szemét és kábelek mindenhol. A Facebook-oldalukon szereplő ügyvezető cég emailcíme már nem él, és a megadott telefonszámot sem vették fel, úgyhogy egyelőre nem tudjuk, hogy szünetel vagy végleg bezárt-e a budapesti Hooters.

Eltűntek a cicik a Hootersből (24.hu)

A Szomszédnéni Produkciós Irodából ismert Tóth Szabolcs humorista kanyargós, irodalmi, személyes és stand-upos élményekkel tűzdelt úton vált sörivóból kocsmatulajdonossá. Két éve nyitotta meg Bohumil Hrabal bohém nagybátyjáról elnevezett kézműves sörözőjét. Ellátogattunk a Tompa utcai Pepinbe és farkasszemet néztünk a mosómedvével.

Pepin bácsi, Szomszédnéni és a mosómedve – betértünk a Pepin Kézműves Sörözőbe (welovebudapest.hu)

Egy nukleáris fegyver felrobbanása elképesztő pusztítással jár: a detonációtól az épületek szétmorzsolódnak, a gyúlékony anyagok lángra kapnak, aki pedig valahogy túléli a robbanást, az komoly sérüléseket szenved - és akkor a sugárzásról még nem is beszéltünk. Úgy tűnik azonban, hogy nem pusztul el minden egy ilyen detonációtól.

A sör még egy atomrobbanás után is fogyasztható marad (24.hu)

A zsiráf azon kevés állatok egyike, amely több sörös jelentéssel is bír.

Állati sörök – a zsiráf (drinkunion.hu)

Huszonnégy pincészet részvételével készült el a régió első közösségi bormárkája, a BalatonBor második évjárata; az egységes megjelenésű palackokba a termelők 2016-os olaszrizlingje kerül.

Bemutatták a BalatonBor második évjáratát (magyarkonyhaonline.hu)

Az 1999-es év klasszikus, nagy évjárat, talán a legjobb a kilencvenes években. A viszonylag forró nyárra korai érés és száraz ősz következett. A lassan alakuló botritisz gyorsan száradó bogyókkal jelentkezett. A cukor nem volt extrém magas és a savak is szépen megmaradtak. Jó szerkezetű, tiszta és harmonikus borok kerültek a palackokba.

Öreg Tokajiak Köpcössel II. – Aszú ‘99 (Borrajongó)

Szeretjük azt hinni, hogy menők vagyunk, amikor péntek este azzal csapunk az asztalra, hogy most akkor egy nagy levegő után letolunk egy kis zöld abszintot. Mutatunk tíz piát, amivel tényleg csak az igazán erős gyomrúak mernek közelebbi ismeretségbe kerülni.

Mutatjuk a világ tíz legextrémebb alkoholos italát (player.hu)

kigyobor.jpg

 

2017. 04. 20.

Honnan indult és hol tart ma a „sörforradalom” ügye? Rendhagyó történelemóra mindazoknak, akik a maláta halálát nem csak hírből ismerik…

Sörténelemóra (nem csak) forradalmároknak (borsmenta.hu)

Ha az ablakon kinézünk, inkább a meleg szobában gőzölgő forró tea jut elsőre eszünkbe, nem pedig a szabadtéren kortyolgatott hideg sör. A szervezők sem így tervezték a Beer, Burger, Barbecue Fesztivált, de a zord idő ellenére mégis megtartják. Ma még próbaüzemel a szélben-esőben, de holnaptól teljes gőzzel beindul.

Sör, burger, grill esőben is (origo.hu)

A képeslapgyűjtés nagyjából egyidős a postai levelezőlapok megjelenésével, a részegeskedés ennél jóval régebbi múltra tekinthet vissza. Egy olyan városban, mint az Észak-Csehország-i Žatec – vagy német nevén Saaz –, magától értetődő, hogy a komló, a komlószüret, a sör és a sörivók elsők között kerültek képeslapra.

Žateci anzix (Serteperte)

Április 18-án mutatkozott be a BalatonBor Budapesten, a DiVino Gozsdu borbárban. A hirtelen téliesre fordult időjárásban a vidám, türkizkék kapszulát és egységes, fiatalos címkét viselő palackok, valamint a mosolygós balatoni borászok elhozták a napsütést. Az évjáratbemutató kapcsán a BalatonBort megálmodó, majd az álmot valósággá váltó Balatoni Kör elnökével, Laposa Bencével beszélgettünk.

BalatonBor: a régió zászlóshajója (vinoport.hu)

Manni Nössing Olaszország egyik legtehetségesebb borásza. Valójában minden bora annyira jó, hogy gyakorlatilag lehetetlen megmondani, melyik a legjobb, vagy akár csak melyik a kedvencünk.

Az alpesi Szentesi – Manni Nössing (A Művelt Alkoholista)

Sting még a The Police frontembereként énekelte a nagysikerű Roxanne-t, ami most toscanai borászata, az Il Palagio egyik vörösborának névadója lesz.

Sting piacra dobja a Roxanne-t (vincemagazin.hu)

Hitelesnek tűnő beszámolók szerint a már jó ideje Budapesten forgató színésznő, Jennifer Lawrence szerda éjjel bevetette magát a budapesti éjszakába és a Kertész utcai Klub Vittulában töltött el néhány órát. A helyszínen tartózkodó informátorunk szerint a világsztár emberként viselkedett, kissé italosan táncolt és saját maga ment a pultba a sörért!

Jennifer Lawrence Budapest egyik ikonikus kocsmájában mulatott (reset.hu)

jennifer_lawrence.png

 

2017. 04. 21.

Whiteclay városában a legutóbbi népszámlálás szerint 14-en laktak, de a friss újságcikkek azt írják, mostanában 9 az állandó lakók száma. Csak pár épület a 87-es autóút mellett; pontosan úgy néz ki, ahogy az ember egy klasszikus közép-nyugati porfészket elképzel. De Whiteclay négy, alkoholt árusító boltjában összesen közel évi 5 millió doboz sört adnak el.

A város, ahol kilencen laknak, és napi 13 ezer doboz sör fogy (index.hu)

London elvesztette pubjainak negyedét az elmúlt 15 évben – számolt be egy jelentésben a brit főváros polgármestere, akit saját bevallása szerint sokkolták a legfrissebb statisztikák.

A londoni pubok negyede bezárt az elmúlt 15 évben (beerporn.hu)

Ahogy járom a városokat, és felfedezem őket a kocsmáik körül és két kocsma között, a térkép szimplán talányos szavaiból élmények és emlékek lesznek: terek, utcák, városkép, sajátosságok, helyi történetek. Minden feltáratlan kisvárosra is vonzó misztériumként gondolok, ahányszor meghallom a nevét. Most Hatvan előszele ért el hirtelen, anélkül, hogy városfalon belülre léptem volna.

Hatvan serkortyra Hatvantól (kocsmaturista.hu)

Gondolta volna, hogy jó pár hazai borászat komoly külföldi sikereket ér el? Sorra hozzák el boraink a legnevesebb külföldi borversenyek arany-, ezüst- és bronzérmeit, továbbá nem egy Michelin-csillagos sztárétteremben is jelen vannak a magyar borok. Ezekből mutatunk be hármat.

Ime a Top 3 magyar borászat (blikk.hu)

A hirtelen jött áprilisi havazás hiába látványos, a száraz fagyok sokkal inkább jelenthetnek veszélyt a szőlőtermésre.

Áprilisi tél: veszélyben-e a szőlőtermés? (hvg.hu)

szolo.jpg

 

2017. 04. 22.

A véralkohol mérésekor 1 ezrelék azt jelenti, hogy 1 liter vérben 1 köbcentiméter tiszta szesz mutatható ki. Ha a véralkoholszint 2,5-4 ezrelék, akkor alkoholmérgezésről beszélünk.

Elsősegély alkoholmérgezés esetén (kamaszpanasz.hu)

Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége. Ennek oka eddig ismeretlen volt, de a loyolai egyetemen közelmúltban végzett vizsgálat rávilágított az összefüggésre.

Kevesebb alkohol, erősebb csontok (webbeteg.hu)

Öt éve vezették be a törhetetlen söröskorsókat Angliában és ezek használatának köszönhetően – ha a kocsmai verekedések száma nem is lett kevesebb – de csökkent a szúrt sebekkel kórházba kerültek száma.

Verekedésbiztos söröskorsók (drinkunion.hu)

Ha idén valami igazán izgalmasat szeretnél kipróbálni, vagy egy vendégsereget elkápráztatni zseniális koktélkeverő képességeddel, ezeket a gyümölcsös, zamatos, könnyed nyári fröccskoktélokat ajánljuk mi.

5 fröccs alapú koktél, ami bearanyozza tavaszodat (funzine.hu)

Ötödik alkalommal rendezte meg a Pécsi Borozó szerkesztősége és kiadója a portugieser-borok világversenyét - ami idén valóban az volt, hiszen 2 kontinens 9 országából 101 bor versengett a 4 champion címért és az aranyérmekért. A legjobb helyeken osztrák, német, szerb és magyar borok végeztek.

A legjobb portugieserek 2017-ben (pecsiborozo.hu)

Kadarka-sor. Évjárat megkötés nem volt. Innen is, onnan is válogatott barátunk, lehetőséghez jutottak felkapottabb, valamint számomra ismeretlenebb, vagy csak érintőlegesen ismert nevek is.

Kadarkák a "Klubban" (Borrajongó)

Mind ismerjük az érzést, amikor egy nehéz nap után csak arra vágyunk, hogy beszabaduljunk egy kocsmába a haverokkal és ledöntsünk egy pohár sört… vagy inkább hármat. Itt megjegyezném, hogy a „sörhas” kifejezés nem véletlen. Nézzük, kik az alkoholos italok „rosszfiúi”, akik az önfeledt vigyor mellé plusz kilókat is varázsolnak ránk!

Sör, kalória, sörhas! - ezek az alkoholos italok hizlalnak leginkább (noizz.hu)

Egyszer egy nő odajött hozzám, és azt mondta, köszönettel tartozik nekem, mert elvettem az utolsó kifogását is az ivásra.

7 világsztár, akik letették az alkoholt (Józan akarok lenni)

daniel-radcliffe.jpg

 

2017. 04. 23.

Pest után nagy örömömre Budán is folytatódik a jó ételt és jó italt egy egységként kezelő gasztrokocsmák vagy fordítva vizsgálva, söréttermek terjedése. A Hunyadi Gasztroműhely & BBQ bemutatójának bemutatója következik.

Új Hunyadi trónörökös: Gasztroműhely & BBQ – GASZTROKOCSMA-NYITÁS (kocsmaturista.hu)

A Prágai várban rendezik meg június 16-17-én azt a kisüzemi sörfesztivált, amelynek Magyarország lesz a vendége.

Magyarország lesz a díszvendége a júniusi prágai sörfesztiválnak (beerporn.hu)

A történetírók szerint, már az első kocsmában is zene szólt. No persze nem a ma megszokott gépzene, hanem a élő, ahogy ma mondanánk.

Szól a rádió (Serteperte)

Ha az ember borkóstolón jár, temérdek különböző tétellel találkozhat – éppen ezért érdemes ilyenkor konkrét stratégiával érkezni, elsősorban az eredményesség, másodsorban pedig a józanság megőrzése érdekében.

Borkóstolás, felsőfokon (flyerz.hu)

Minden idők legkomplexebb ízű koktélja önmagában is nagyon vagány, de ezzel a szívószállal egyenesen pusztít.

Mutatunk egy szívószálat, amit egy Bloody Marybe helyezve te lehetsz a buli ásza (player.hu)

01-20.jpg

 

Kóstoló

Sörök

Zipfer (Sörkóstoló)

BFB Brett Fruit Blend (Mese Habbal)

Szarvasi: Szilvás Favágó (Sörvadászat)

Soproni Óvatos Duhaj IPA (nosalty.hu)

Motörhead Bastards (Sörfigyelő)

Muddis November (Sörvadászat)

Hübris: Blue Cat (Sörbúvár)

Borsodi Jeges (Porból lettem)

Pistonhead Flat Tire (Porból lettem)

Pistonhead Kustom Lager (Porból lettem)

Norrlands Guld (Porból lettem)

Hara’Punk: Executive Pale Ale (fenekig.com)

Hara’Punk: Executive Pale Ale (Mese Habbal)

Blanche de Namur Rosée (Sörvadászat)

Karpackie 9% (Sörfigyelő)

Fóti gyömbéres sör (Sörfigyelő)

Duvel Tripel Hop #6 - 2016 (Sörvadászat)

Aurora Australis (Kézműves sört a népnek!)

iKi Yuzu (Sörvadászat)

 

Borok

Mészáros Pál, Kékfrankos 2015 (A Művelt Alkoholista)

Vylyan pincészet, Villányi Merlot 2003 / Wunderlich pince, Villányi Merlot 1999 (a bor meg én)

Szent Tamás Pincészet MÁD Furmint 2015 (Borrajongó)

 

Párlatok

Hendrick’s Gin (gusto.hu)

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9712436939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása