.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 03. 13. - apuska
Föl ne boruljál tőle

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
Giling-galang, szól a harang, délután italozni nem nagy kaland. Azért végképp nem szólhat meg senki, ha a Heti sajtóból olvasol róla, a surranópályán felkészülni ér.

Hétszentség'17/10

2017. 03. 06.

- Szia! Mit csinálsz holnap este?
- Lesz az új sörünk bemutatója a Krak'n Townban, ott leszek. Gyere te is, ha tudsz!
- Aha, az jó. Nem jössz ki inkább Dublinba átvenni a díjat? Ti nyertétek meg a versenyt.

Dublini élmények (Horizont sörök blog)

Szentesi József az egyik legeredetibb magyar borász. Kívülállóként kezdett borászkodni, különösebb szakirányú végzettség nélkül, szellemileg leginkább olvasmányélményeire, pincejárások tapasztalatára, lelkileg a már elfeledettnek gondolt családi hagyományokra támaszkodva.

Visszaigazolás - látogatás a Szentesi Pincénél (borrajongó)

Az alkohol általában hozzátesz az elhízás problémájához, mit érdemes inni, ha nem akarsz hízni?

Alkoholos italok, amik jók fogyáshoz (nuus.hu)

Egy belga kisvárosban bezárt az egyetlen kocsma, de a hely lelkipásztora tudta, hogy segítenie kell a szomjas hívőkön.

Ebben a templomban egyből a mise után berúghatnak a szomjas hívők (faktor.hu)

flanders_church.jpg

 

2017. 03. 07.

A Magyar Koktél és Flair Bajnokság történetében még soha nem fordult elő olyan, hogy ugyanaz a bártender nyerje meg a klasszikus és a flair kategóriát. Idén Kovács Istvánnak sikerült.

A magyar bajnok mindent vitt (Koktél Blog)

A Jardinette Vendéglőben régóta gondolkodnak azon, hogyan lehetne a borvacsorákhoz hasonlóan a magas minőségű söröket is egyenrangú hozzávalóként kezelni egy több fogásos est során. Az elmúlt hónapok munkájának eredményeképp a Sörmester és a Séf címmel pénteken megtartották az első sörvacsorát, a Monyo Brewing Co.-val közösen.

Hat kőbányai Farkasréten – Monyo Sörvacsora a Jardinetteben (beerporn.hu)

sorvacsora_monyo.jpg

 

2017. 03. 08.

Kazinczy utca, Budapest? – a VII. kerületi bulinegyed első főutcája, ami évekig a legjelentősebb is maradt. Sokáig bámulatos felfelé ívelést mutatott az új vendéglátó- és szórakozóhelyek megjelenését illetően. Volt, hogy 42 darab vendéglátóhely működött, ami így vagy úgy a Kazinczyból vagy a Kazinczyra is nyílt annak ellenére, hogy csak 56-ig tartanak a házszámok. Ha tippelnetek kellene, hogy az elmúlt 15 hónapban hány új egység nyílt és mennyi zárt be, mit mondanátok? Itt van: 9 zárt be és 1 nyílt! Mi történik épp?

Merre tovább Kazinczy utca? (kocsmaturista.hu)

A Primátor sört a világ harminchárom országába exportálják. Brazília, Chile, Kína, Korea, Thaiföld, Indonézia is célország, de a legnagyobb mennyiséget európai országokba, így Lengyelországba, Oroszországba, Franciaországba, Svédországba és természetesen Magyarországra szállítják a nachodi sörökből.

Primátor – már harminchárom országban (drinkunion.hu)

A 19. alkalommal megrendezésre kerülő nagy Helsinki Sörfesztivál idén Magyarországot helyezte fókuszba.

Magyar sörök Helsinkiben! (Folyékony Kenyér)

2012-ben kezdődött. Biztosan sokszor mondogattuk, hogy kéne sört főzni, de itt indult az elhatározás, és bizonyíték is van rá.

Kezdjük el! (Első Oladi Sörfőzde)

A magyar bor egykor valóban világhírű volt, tudtuk meg  a bor mágikus világába invitáló Kovács Antal háromszoros sommelier bajnoktól, a Pinceáron.hu vezetőjétől, akinek hamarosan könyve is megjelenik a borról, melyben többek között a kézműves borok erényei mellett az aranyérmes borok veszélyeire is felhívta a figyelmet. Vigyázat, ízlésformálás következik!

„Nem csak bort, hanem filozófiát is árulok” – Interjú Kovács Antal sommelier bajnokkal (nullahategy.hu)

Már nem ciki áruházban vagy diszkontláncoknál bort venni. A kínálat dinamikusan fejlődik, sőt, mostanra elértünk oda, hogy egyre több magyar tétel jut el külföldre – gondolta volna, hogy az egyik nagy exportőrünk a Lidl?

Hova kerül 11 millió palack magyar bor? (origo.hu)

Pódiumbeszélgetés, Hotel Corinthia.

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj 2017 (esszlessz)

Van, aki készíti, van, aki issza, van, aki csak ajándékozza - de hogy kitől, milyen bor kerül az asztalra, mivel koccintunk, az mindig az alkalomtól függ. Most éppen bor női vonalon.

Borok nőkre hangolva (hvg.hu)

Mindannyian tudjuk, hogy a magyar lányok, nők a legszebbek. És ami még ennél is jobb: a magyar lányok olyanok, mint a magyar borok, amiket szeretnek. Emeljük poharunkat a borkedvelő hölgyekre és azokra, akik nem kerülhetik el sorsukat, és csak ezután lesznek borrajongók. Gál Fruzsina gondolatai következnek.

Mi nők olyanok vagyunk, mint a boraink (winelovers)

Mészáros Gabriella, a Borkollégium Par Excellence díjas igazgatónője sikeres, elismert és határozott nő, önmagát azonban mégis a burgundi pinot noir selymességéhez és eleganciájához hasonlítja. Legalábbis szeretné, ha így gondolnának rá, mint borra.

Egyensúly akkor van, ha a bor férfi és női ízlésnek is megfelel (vinoport.hu)

Új dinamikát kapott a magyar bor ügye – derült ki a Borjog-Bormarketing 2017 Konferencián. Az immár ötödjére megrendezett tanácskozás a szakma és a döntéshozók párbeszédének hasznos fóruma.

Identitás és márkaépítés – fölfelé tör a magyar bor (demokrata.hu)

Tévedés, hogy az élet megáll a mojitónál, ahogy az is, hogy csak a filmekben engedhetik meg maguknak az elegáns Y-pohárból való italozást. A bárkultúra a gasztronómia sok szépséget rejtő ágazata és Budapesten is egyre menőbb helyeket találunk. Van közöttük elegáns hotel bárja, őrült kísérletezők műhelye, szexi meglepetések helyszíne, mediterrán élményeket felelevenítő bár is.

16+1 budapesti koktélbár, amit érdemes meglátogatni (welovebudapest.hu)

A szeszfőzdék vidító italainak tartóedényei jóval érdekesebbek, mint azt első pillantásra hinnénk.

A magyar naiv népművészet legfurább darabjai, a helyesírást hírből sem ismerő mesélő butellák (24.hu)

meszi-1024x576.jpg

 

2017. 03. 09.

A Bortársaság "Borász a házban" kóstolósorozatának februárban ifj. Figula Mihály volt a vendége, a kóstoló apropója pedig a közelmúltban forgalomba került olaszrizling válogatás volt.

Olaszrizlingek 6 dűlőről - ifj. Figula Mihály a házban (borrajongó)

Kicsit körülnézünk, kitekintünk a nagyvilágba. Az első túránk legyen Ausztria felé. Gyerekekkel utaznál Bécsbe egy hétvégére, de borozni is szeretnél? Mi kipróbáltuk!

Bor, kultúra, természet - Bécsi boros hétvége (pecsiborozo.hu)

Egy igazán jó laposüveg (persze jó tartalommal) mindig jól jön, de nem kell beérned akármilyennel! Az üvegen és a kialakításon több múlik, mint gondolnád, ezért összeszedtük a stílus, minőség és praktikum hármasát leginkább megtestesítő darabokat egy tízes listába.

Összeszedtük a 10 legstílusosabb flaskát, amit csak férfi a kezébe szoríthat (player.hu)

Sokféle sörreklám létezik, a klasszikus ivóstól az unortodox egymásodperces kiáltásig, de viszonylag ritka az olyan, amelyben maga a termék nem játszik aktív szerepet. Nyilván ennek megvan az oka, nehéz úgy szomjat kelteni, ha nem látszik a nedű vagy nem jelenik meg valamilyen félreérthetetlen helyzetben maga a sör.

Sörhangok (Reklámfogás)

Látogassunk el Csehországba és szemezgessünk az ott készült furább, vizuálisan extrémebb sörös címkék közül.

Furcsa sörös címkék II. (Jaromír 68)

A kraft sörök iránti nemzetközi érdeklődés óriásit lökött a komló árakon, így egyre többen gondolják Brit Kolumbiában, hogy a futónövény termesztésére adják a fejüket.

Komlóból gazdagodnak majd meg Brit Kolumbiában? (beerporn.hu)

Eljött hát az idő! Már vártuk! A magyar kézműves/kraft sörök felderítik Európa kocsmáit, szépen sorjában, és Európa kocsmaközönségei is felfedezhetik őket. Elsők között Berlinben mutatkoznak be március 10-én magyar kisüzemi sörök külföldi kocsmákban. Ezzel kapcsolatos mini-interjú olvasható lejjebb a szervezői oldalról Bart Danival, és képes beszámoló látható a 18 sörből válogatott – német premierjüket megelőző – kóstolóról a budapesti Élesztőben.

Magyar kraft sör menni Németország, já?! (kocsmaturista.hu)

Tudományos kutatások eredményeire alapozva megszületett az első sör, amelyet főként repülős utazásokhoz ajánlanak, a Betsy Beer, egy hongkongi kézműves sörfőzde terméke.

A sör a mennybe megy (hvg.hu)

betsy.jpg

 

2017. 03. 10.

Schillinger Attilát két éve választották a Magyar Sörgyártók Szövetségének élére. Akkor frissiben terveiről, célkitűzéseiről kérdeztük, mostani interjúnkban pedig összeszedtük, mi valósult meg közülük, és mit várhatunk az elkövetkező években?

Félig teli pohár (vendeglatasmagazin.hu)

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a tokaji borok vitték a prímet a XVI. Országos Syngenta Borversenyen, ahol az ország összes bortermelő térségéből benevezett 459 nedű közül a legjobbnak választott tizenháromból hetet készítettek a történelmi borvidék borászai - derült ki a siófoki díjátadó ünnepségen csütörtök este.

Ismét a tokaji borok vitték a prímet (profitline.hu)

A VinCe mega boros seregszemle után sem maradnak a torkok szárazon. Pláne nem a Corinthia Hotel Budapest termei. Tokaj-Hegyaljáé a terep március 25-én, nomen est omen, a Tokaji Március jegyében.

Tokaji toplista – dűlőszelektált furmintok (hvg.hu)

Hiába hazánk második legnagyobb kiterjedésű borvidéke a Mátrai, a legutóbbi időkig a súlyához mérten mégis csak kevés szó esett róla. A most alakult Magna Mátra szervezetnek viszont már közös víziója van arról, hogy miként válhat a régió erős identitású termőhellyé.

Megszületett a Magna Mátra (Koktél blog)

Rengeteg felhasználása lehet egy táskának, elég univerzális eszközök. A vízi sportok mellett használhatjuk az uszodában, strandon, jól jöhet, ha szakad az eső, és szárazon akarunk tartani valamit séta közben, vagy kempingezéskor a folyóban lehűteni pár italt.

Rafting Bag vízálló táska teszt - Kiváló sörhűtő batyu (RendeljKínait)

Mikor az amerikaiak bevezették a szesztilalmat, az oroszok (illetve akkor egy ideje már szovjetek) már hat teljes éve így éltek, és ezzel még alig voltak még túl a félidőn. Több mint egy évtized pia nélkül, ez az orosz nép és a vodka bensőséges és egyben tragikus viszonyát ismerve elég hihetetlennek tűnik. Pedig valóban megtörtént.

Az oroszok egyszer betiltották a vodkát (index.hu)

14826389_e0eef91f3fc0396408fd38edc01956ce_wm.jpg

 

2017. 03. 11.

Minden út Prágába vezet, pláne ha kocsmáról van szó, ezért egy kis angliai kitérő után visszatérünk kocsmauniverzumunk origójába, a cseh fővárosba. Annak is az egyik leghíresebb sörözőjébe, az óvárosi Arany tigrisbe.

U Zlatého Tygra, Prága (Zabhegyező)

Minden valamirevaló sörforradalmár szidta már a barátait, hogy miért akkora bunkók, hogy korsóból isszák a sört. Ki iszik sört korsóból? Ki az a lemaradott, múltszázadi vénember, aki még nem tért át minimum a borospohárra? Nyilvánvaló, hogy ennél fontosabb kérdést fel sem lehetne tenni manapság, de mit tehet az egyszeri ember, ha hajlandó a korsót a polc tetejére tenni?

Az alternatív korsó (Mese Habbal)

Itt a tavasz és egyből kerül némi érdekesség a boltokba (Tesco, Lidl), persze nem sörkülönlegességre gondolok, de mégis úgy lehet érezni, hogy végre megmozdult valami.

A tavasz első fuvallata (Sörfigyelő)

Mi kell a whiskyhez? Hát gabona és víz. A két alapanyag egyszerű italra enged következtetni, azonban számtalan változatot és még több whiskys koktélt ismerünk. Most elkészíthetik velünk az egyik kedvencünket!

Mit szólna egy jó whiskys koktélhoz? (origo.hu)

Mit is jelent a bio, biodinamikus vagy épp organikus kifejezés a borászvilágban? A 21. század trendi szóhasználatának valóságos tartalmára kerestem a választ a DiVino Gozsdu udvarban a Juniborászok segítségével.

Bio, biodinamikus vagy épp organikus… (boraszportal.hu)

Ha igazán különleges gasztronómiai élményre vágysz, mindig legyen otthon egy finom üveg Twickel bor és néhány alapanyag, melyek segítségével mennyei francia nyalánkságot tudsz készíteni.

Tökéletes páros: isteni borok és mennyei francia finomságok (glamouronline.hu)

40355_img_3934b.jpg

 

2017. 03. 12.

Öt fiatal borász ad friss lendületet Tokajnak. Az Y generáció egy új típusú nemzedék, melynek kialakulásában a technika, száguldó fejlődése játszott rendkívül fontos szerepet - velük zajlott az ország első on-line kóstolja.

Y generáció a Borkollégiumban (boraszportal.hu)

Egy nagy becsben tartott bordeaux-i szőlészet márkás termékét, a Comte de Talem címkéjű vöröset 0,96 euróért, azaz 96 centért árulják március negyedike óta a Carrefour áruházlánc franciaországi üzleteiben.

Így még nem gázoltak bele francia bortermelők lelkébe (hvg.hu)

A különféle típusú sörök más-más illatokkal és ízekkel lepik meg a fogyasztót, amelyek a felhasznált alapanyagoktól és a sörtípustól függően változnak.

Megmutatjuk, mit érzel a kedvenc söreidben! (beerporn.hu)

Érdekes módon a kocsma fejlődése leggyorsabban ott megy végbe, ahol az éghajlati viszonyok szűkebb határokat szabnak az utcán való tartózkodásra. Mivel ezekben az országokban a bor többnyire drága import italnak számított, az egyszerű emberek társas szórakozásainak az itala a sör lett.

Sör – a kocsmák itala (Serteperte)

pub.jpg

 

Kóstoló

Sörök

Karpat gyömbéres búza (Sörfigyelő)

Erdinger Urweisse (Sörvadászat)

Crate Brewery Black IPA (Folyékony Kenyér)

Grimbergen Dubbel (Sörkóstoló)

Sugar Daddy (Kézműves sört a népnek)

Maharadzsa (Sörfigyelő)

Põhjala Mutant Disco (Sörvadászat)

Tanker Legendaarne 13 (Sörvadászat)

Arany Ászok Frissenszűrt (Sörfigyelő) 3.10

Westvleteren Blond (Sörvadászat)

De Helder pasztőrözetlen (Sörfigyelő)

M61 Nohab (Porból lettem)

Albert Le Coq Imperial Ale (Porból lettem)

Alakor (Porból lettem)

Steiger 11% Premium Výčapný Svetlý Ležiak (Sörvadászat)

 

Borok

Barnabás Pince Somlói Hárslevelű 2013, 2015 / Somlói Furmint 2013, 2015 (a bor meg én) 3.7

Kikelet Váti Tokaji Furmint 2015 (A Művelt Alkoholista) 3.8

Bott Pince, Határi Furmint / Csontos Furmint / Exczellencziás (A Művelt Alkoholista) 3.10

Fürst, Centgrafenberg Riesling 2009 (a bor meg én) 3.10

 

Párlatok

Johnnie Walker Green Label (Magányos Maláta)

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9112322881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása