.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 01. 23. - apuska
Közeleg a végítélet

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
Ki mondja meg, mikor van vége? Ha minden vég egy új kezdet, akkor bőven van itt keresnivalónk, például a hírek közt, és pont ez a Heti sajtó lényege.

Hétszentség'17/3

2017. 01. 16.

A skót Edinburghban egy a Trónok Harca által inspirált ideiglenes kocsmát nyitottak. A Blood & Wine nevű hely február végéig lesz nyitva, és az itallapon szerepel több olyan ital is, amit a könyv- és tévésorozat szereplői isznak.

A Trónok Harca által inspirált kocsma nyílt Skóciában (index.hu)

A németországi söreladás növekedéséhez hozzájárult a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság, és az is, hogy a szokásosnál melegebb nyár során több sör fogyott.

200 millió korsóval több ment el tavaly Németországban (beerporn.hu)

A báli szezon közeledtével egyre sürgetőbbé válik a kérdés hölgyek számára: mit viseljenek majd a nagy báli napon? Nekünk minden évben van egy alkalom, mikor az est borához öltözünk!

Amikor egy borhoz választasz ruhát Borbál(r)a (winelovers)

Átadta első adományát a jótékonysági sör, a Share csapata, így a Káva Kulturális Műhely 100 ezer forintot kapott. A Share automatizálja a jó cselekedetet: aki ezt a kézműves pilsenit választja, hozzájárul valamilyen jótékony célhoz, és előre kiválasztott civil szervezetekhez kerül.

Hátrányos helyzetűek kapták a jótékonysági sör első adományát (forbes.hu)

share1.jpg

 

2017. 01. 17.

Bornyitó, borkóstolás, borosüveg, borospohár, borkeksz... Várjunk egy picit, tessék? A szó két részét jól ismerjük, de vajon mit jelent ez így egyben? És jó lesz ez nekünk? Ugyanis nem a kóstolás alkalmával felszolgált, neutrális ízű krékerekről van szó, hanem egy kifejezetten karakteres, igazi, borból készült kekszről, amiért ráadásul pereskednek.

Nem borszex. Borkeksz! (winelovers)

A 2016-os számos technológiai újítás közül egyértelműen kitűnt, hogy a világ vezető parafadugó-gyártó cége piacra dobta a TCA-mentes verziót. Elvileg mostantól kiküszöbölhető a dugós bor!

Nincs többé dugós bor?! (vinoport.hu)

Hogy kerül ide a cider? Ez egy sörfőzős blog, ahol a házi sörfőzést ismerhetjük meg. Egyrészt mert könnyű elkészíteni, másrészt mert egy nagyon jó előszobája lehet a sörkészítésnek.

Otthoni cider készítés egyszerűen (Sörfórum)

A sörök és ételek párosítása legalább olyan érzékeny kérdés, mint a borok passzítása a megfelelő fogásokhoz. Nem cél megmondani a tutit, csupán az elmúlt évek kóstolási tapasztalatait kerülnek bemutatásra.

És azt tudja, hogy melyik sörhöz milyen étel passzol? (gusto.hu)

A Tennessee Whiskey Coffee névre keresztelt termék közepesre őrölt Arabica kávéból készül, melyet Jack Daniel's Old No. 7 Tennessee viszkivel itatnak át. A kész termék alkoholmentes.

Viszki ízű kávéval támad a Jack Daniel's (Fast Food Central)

Most egy online, interaktív formában lehetőség merült fel arra, hogyan tudnám átadni azt, amit az elmúlt évtizedben tevékenykedtem a whisky világában. A kihívás az volt, hogy lehet olyan kóstolást tartani, amin magyar rajongók tudnak részt venni úgy, hogy nem kell se Skóciába, utazniuk, ha kíváncsiak arra, hogyan csinálom én. A megoldást egy pár éve ismert és a whisky bloggerek közt népszerű módszer adta.

Dramtagozat - Indul az első magyar interaktív whisky kóstoló a Facebookon! (Barman's Choice)

Az Airbnb 2015-ös szállásfoglalásai alapján a világ 13. legnépszerűbb úti célja Budapest VII. kerülete. A külföldi vendégek átlagosan 3 napot töltenek itt, de az tévhit, hogy a turisták többsége csak bulizni érkezik a magyar fővárosba. Elvégre a buli mellett a városnézés is megfér.

A világ 13. legnépszerűbb úti célja-a-VII. kerület (player.hu)

Valami nagyon jól működik a Raktárban, és jó hír, hogy ennek szellemében terjeszkednek. A Raktár Bár és a Raktár Beach sikere után a Raktárosok úgy döntöttek, nincs megállás. Decemberben robbantották a bombát: megnyitották a Raktár Klubot.

A Raktárosok beveszik Budapestet – a Bár és a Beach után itt a Raktár Klub (welovebudapest.hu)

Az Élesztő új utódot nevelt ki Food Truck Udvar néven a város egyik legforgalmasabb útja mentén. A (büfé)autók jelentős légszennyezés és zaj nélkül állnak körbe kiadó ablakaikból ellátni a népet, a felÉlesztendő egykori Kilián Laktanya területén. A fő-fókuszba ezúttal a sokféle sör helyett a sokféle street food került.

Még több autó az Üllői úton – A Food Truck Udvar Élesztése (kocsmaturista.hu)

dsc_1553.jpg

 

2017. 01. 18.

2015-ben az Egy nap a városban blog feltalálta az örökmozgó adományozást, amivel mindenki jól jár. Megkeresték a Gyermekétkeztetési Alapítványt, majd a kedvenc budapesti éttermeinket, és összefogtak a jó ügy érdekében, hogy együtt változtassanak a világon, együtt számolják fel a gyermekéhezést Magyarországon! A legmenőbb helyeket bemutató Városban applikáció jó néhány hibája javításra került, és újabb funkciókat kapott.

Itt a Városban app 2.0! (egy nap a városban)

Teljes neve Dugonics Téri Klub és Pub azaz DTK. Pincehelyiség bokszos leülési lehetőségekkel. Dupla Tv egymással háttal, így még a pultnál se maradsz le a gólról!

DTK pub (Szegedi kocsmák)

Az igazi, mondhatnánk klasszikus, gyümölcssör úgy készül, hogy egész gyümölcsökkel, gyümölcsvelővel, vagy természetes gyümölcslével együtt érlelik az alapsört. A szirupokkal felöntött sör nem érdemli meg a gyümölcssör nevet.

A gyümölcssörök  (drinunion.hu)

Nagyszerű ízeket és aromákat képes a sörökhöz adni a fahordós érlelés. A Monyo és a Mad Scientist az idei év fontos projektjének tekinti hordós érlelés kifejlesztését és megvalósítását.

Jöhetnek az első magyar, fahordóban érlelt sörök (beerporn.hu)

Mausecz Ádám sörfőző és karbantartó néhány napot Ukrajnában töltött, ahol egy új sörfőzde beüzemelésében segédkezett. A kézműves sörök területén rohamléptekkel fejlődő Ukrajnában számos olyan problémával szembesült, melyek megoldása szakmailag is előreviszi.

Az ukrán meló – Mausecz Ádi beszámolója (MONYO blog)

A Trooper igazi brit sikertörténet, hiszen az elmúlt évek során több millió sörkedvelőhöz, rajongóhoz jutott el a Robinson sörfőzde és az Iron Maiden frontemberének söre, egy igazi angol ale a világ közel 50 országába. Négy év után elérkezettnek látták az időt, hogy megújítsák a márkát, így márciustól mindenütt az új külsővel kerül forgalomba.

Megújul a Trooper! (sorlap.hu)

A toplistáiról világhírű, amerikai székhelyű Forbes magazin online verziója, a forbes.com kilistázta aktuális kedvenc európai borait 20 dollár, azaz kb. 5500 forint alatti árkategóriában. Lássuk a top 10-es listát, mit szeret a lap borfelelőse, és milyen kommentárokat fűzött a borokhoz.

Itt az idei Forbes lista! Mármint a boros (vinoport.hu)

Ha február, akkor furmint. Ez már nyolcadik éve így van a borbarátok örömére, amikor termelők, pincészetek, éttermek állnak csatasorba, hogy megmutassák, mit is tud ez a fajta.

Kincsünk a furmint (hvg.hu)

Mára trendi, sőt sznob dolog lett furmintozni. A Furmint Február ötletgazdája, Kézdy Dániel értékel és mesél, többek közt a furmint nemzetközi világnapjáról, a Tokaj-brandről, a szőlőfajta borainak nyolc év alatti változásairól, lehetséges jövőképeiről és magáról az ördögről is.

Minden, ami a furmintot segíti, jó, akkor is, ha az ördög csinálja (mandiner.hu)

Megszigorították a hordós borok árusításának feltételeit Csehországban, hogy korlátozzák a "borpancsolást" és visszaszorítsák a feketepiacot.

A borpancsolás miatt bekeményítettek a csehek (agrarszektor.hu)

Szia. 24 éves vagyok, lány, és 3 éve alkoholista. 2016 december 17.-e óta nem ittam. A függőségem minden momentumát, őszintén, kendőzetlenül követheted, a sikereket, és a kudarcokat is. A blog kapcsán kapok elég meredek kommenteket. Ezeket ti ritkán látjátok, mert igyekszem moderálni a hülyeséget, de úgy döntöttem közlök egy kis összeállítást a legjobbakról

"Kedvenc" kommentek, valami ilyesmi a megítélés itthon az alkoholizmusról? (Józan akarok lenni)

Foglaljuk össze, milyen új skót lepárlók nyitottak mostanában, vagy van épp folyamatban a nyitásuk.

Skóciai lepárlónyitások a közeljövőben - összefoglaló (The Whisky Curator)

A berlini ötlet Ausztráliában is partot ért. A német BierYoga alapítói azt állítják, két szeretett dolgot sikerült egyesíteniük. Mindkét módszer évszázadok óta gyógyítja a lelkünk és a testünk, szóval a sörivást beleépítették a jógagyakorlatokba, hogy ezzel érhessék el a résztvevők a tudatosság létező legmagasabb szintjét.

Közeleg a végítélet: itt a sörjóga (444.hu)

6xj354ygk325fk8cs.jpeg

 

2017. 01. 19.

A Sörszövetség 2015-ben hagyományteremtő céllal hívta életre a Sör mi több Médiadíját, mellyel elismerésben kívánja részesíteni azt a sajtóorgánumot, amely a legtöbbet tesz a hazai sörgyártás és a sörkultúra népszerűsítéséért. Tavaly ezt a szakmai díjat a Kocsmablog kapta, idén pedig a Beerporn érdemelte ki a címünket az egész éves tevékenységéért.

Lubickoltunk a sörös hírekben (Sörszövetség)

 

Felszolgáló vagyok, vagyis voltam, szerettem ezt csinálni és jó is voltam benne. De bazmeg el vagyok képedve, hogy mit meg nem engedtek ma magatoknak!

Pincérek, mi a fasz van veletek?! (vendéghányás)

Mindig is arról álmodtál, hogy ellátogatsz egy igazi amerikai bourbon lepárlóba, vagy a francia Henessy-t saját környezetében vizsgálod meg? Mit szólnál ha azt mondanánk, hogy mindezt anélkül megteheted, hogy ki kéne mássz a lakásodból és egy forintot is rákölts?

A virtuális élmény is élmény? (winelovers)

Ellátogattam az Athénban lévő Metaxa gyárba, ahol ámulattal hallgattam a családi történetet és ennek a különleges italnak a keletkezését.

Téli görög élmények (Bárkultúra)

Mitevő legyél, mikor a barátaidnál egy házibuliban rögtönöződ kell egy koktélt, vagy az esti randidnál be akarsz vágódni otthon? Ilyenkor kell a koktélkészítéshez alkalmaznod minden olyan dolgot, amit találsz a konyhában.

Házibarkács koktélozás (Gin és Tonik)

Javítja a vérkeringést, oldja a feszültséget, vérbőséget okoz, igazi ellenszere a depressziónak és még antioxidánsokat is tartalmaz. És akkor még nem is beszéltünk arról, milyen fantasztikus hatása van a bornak – külsőleg!

Így hat ránk a bor, amikor nem isszuk meg (boraszportal.hu)

bor_szepseg_728_485.jpg

 

2017. 01. 20.

A Múzeum körúton nyílt egy ruhaüzlet, ami valójában nem is ruhaüzlet. Erre az üvegre írt szavak alapján jöttem rá: póló, koktél, bajusz, sör, pomádé, bor, hátizsák, szendvics, kávé, deszka, tapas. Egy üzlet, ahol ruhát veszel, megnyírják a szakállad, és meg is kajálsz?

Én ilyen férfiboltot elképzelni sem tudtam volna - Rehab Budapest (Egy nap a városban)

Pillanatok, amikor a kedvenceink jobban örülnek egy sörnek, mint a jutalomfalatnak. Mutatunk néhány világbajnok sörös Instagram oldalt!

Láttad már a legcukibb sörös Instákat? (beerporn.hu)

A női egyenjogúság a világon először a sörivásban nyilatkozott meg. A régebbi korokban a sör papnőknek, udvarhölgyeknek, asszonyoknak, lányoknak éppen úgy kijárt, mint a férfiaknak. Majd az 1700-as években a nők sörfőzése egész Európában általánossá vált. 

Női dolgok (drinkunion.hu)

Meglepő módon visszatér a köztudatba a retsina, Görögország hagyományos, ám igencsak megosztó bortípusa. De szabad ma egyáltalán fenyőgyantát rakni egy kereskedelmi tételbe?

Visszatér a sós görög bor? (vinoport.hu)

11 magyar Királylány került pontozásra!

Leánykák nyomában (Esszlessz)

42 százalékos akcióval hirdeti 279 forintért az Auchan az egyik általa forgalmazott bort, de máshol is lehet kapni 300 forint alatt egy-egy üveg itókát. Vajon hogyan jön ki ennyiből egy palack bor?

279 forintos borral csábítja a vevőket az egyik multi (24.hu)

A Bladnoch 1817-ig vezeti vissza a történetét, ezt az évet tekinti alapításának. A licenszet, ami a mai whisky világot kvázi létrehozta, 1825-ben kapta meg, tehát mondhatjuk, a Bladnoch a kezdetektől része a skót whisky történelemnek.

A Bladnoch maltok visszatérnek avagy hogyan erőszakolta meg az ausztrál joghurtbáró a skót cselédlányt (Barman's Choice)

A Sáppusztai Pálinkafőzde málnapálinkája kapta a közönségdíját az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett nyolcadik Quintessence pálinka- és párlatversenyen, amelyre még Kínából is érkezett nevezés. A versenyre 1318 mintát küldtek be, ami rekord a magyar pálinkaversenyeken. A közönségdíjast a nagyaranyérmes, champion pálinkák közül választotta ki a társadalmi zsűri.

A Sáppusztai Pálinkafőzde málnapálinkája nyert a Quintessence pálinkaversenyen (webradio.hu)

A binge drinking lényege: hogy minél rövidebb időintervallum alatt a lehető legtöbb alkoholt igyuk. Ezért is a szüleink a felelősök!

Sokat iszik? Nem biztos, hogy alkoholista, még az is lehet, hogy rohamivó (reset.hu)

vedelolany-1024x682.jpg

 

2017. 01. 21.

Hívószavak azok, hogy nápolyi pizza, tajvani kocsma? – Igen, számomra is ez a négy szó lett elég ahhoz, hogy elinduljak a Szabadság térre péntek délután és kipróbáljam, hogy értelmezi egy különc budapesti, belvárosi kocsma a nápolyi pizza műfaját, az Impostorba.

Amikor Budapest tajvani kocsmában nápolyi pizzát süt (kocsmaturista.hu)

"Fektesd a pénzed alkoholba, sehol másutt nem kapsz 40%-ot." - Ehhez hasonló elmésségeket szerintem napokig tudnánk sorolni, ám azért nagyon nem mindegy, hogy miből, hogyan, és mennyit fogyasztunk. Szinte minden valamirevaló országnak meg van a maga nemzeti itala, nekünk magyaroknak ilyen a pálinka.

Pálinka (Gekko Pub)

A Mad Scientist zárt körű és exkluzív Flamand Vörös kóstolóra hívott a Neked csak Dezsőbe. Ez a flamand vörös bizony egy kísérleti ír vörösnek indult, ami valahogy befertőződött. De aztán Závodszky Gergő sörfőző kérésére nem ment a lefolyóba, hanem vártak vele. Egy év múlva még nagyon gáz volt, másfél év múlva is nagyon ciki, de két év elteltével Gergő azt mondta, ez most egész jó lesz. Természetesen egy nagyon kis tételről volt szó, ami ezért sem ment kereskedelmi forgalomba. De hát Fleming is egy véletlen módján találta fel a penicillint, úgyhogy a jövő a saját hibáinkból való építkezéssel kezdődik.

Sörkóstolás zárt körben - Mad Scientist Flamand Vörös a Dezsőben (Sörbúvár)

A 2016. év ha lehet, sörfronton az eddigi legjobbnak bizonyult, jó pár különleges főzetben bővelkedett, lehetőséget nyújtott néhány igazán kiváló és korábban rendszerint elérhetetlennek hitt példány becserkészéséhez, emellett stílusbeli változatossággal is örvendeztetett. Megpróbáltam a számomra legkedvesebb stílusok 5 legszimpatikusabb képviselőjét kiválasztani. A listában magyar sörök nincsenek!

2016 legjobb főzetei (Mézízű Sörbet)

A dobozos sör ritkaságnak számított a szocialista országokban még a hetvenes évek végén is, holott az Egyesült Államokban már a harmincas évek második felében elterjedt ez a csomagolás. A csoda nem csak három napig tartott, mert amikor aztán itthon is forgalomba került, még az éttermekben is sikk lett dobozos sört – akár egyenesen a dobozból is – fogyasztani. A dobozos sör nimbusza azonban, a hazai töltés beindulásával, rohamosan csökkent, míg az ezredfordulóra teljesen megszűnt.

Minden csoda három napig tart! (Serteperte)

doboz2.jpg

 

2017. 01. 22.

32,5 millióan 3316 kilométer hosszú élőláncot alkotva fogták meg egymás kezét a világ leghosszabb élőláncát alkotva a kelet-indiai Bihar államban a hétvégén, hogy támogassák a helyi kormány alkoholfogyasztás-ellenes politikáját.

Több ezer kilométeres élőláncot állítottak fel az alkohol ellen tiltakozva (alfahir.hu)

Egy friss kutatás eredménye alapján sokkal finomabb pálinkát tudunk főzni, ráadásul a metanoltartalom is csökkenthető. A kulcsszó: a deflegmáció. Arra kell ügyelni, hogy a lepárlást ne túl erőteljes részleges lehűtéssel végezzük.

Megvan a jóízű pálinka titka! (laboratorium.hu)

Rég volt ennyire zord telünk, az ilyen súlyos mínuszokban teljes joggal lépnek életbe a test- és lélekmelegítő alkoholos forró italok. Az ízesítésükhöz használt klasszikus fűszerek ráadásul enyhe fertőtlenítő hatással is bírnak, úgyhogy direkt jót tesznek a náthás téli időszakban.

Van, aki forrón szereti (Zabhegyező)

A fahordóban érlelés egy hagyományos gyártási mód, amelyet a nagy sörfőzdék ritkán alkalmaznak, és akkor is általában csak különleges termékeknél. A sörforradalom során viszont a kisebb, igényesebb főzdék újra felfedezték ezt az eljárást.

Sör tölgyfahordóban (drinkunion.hu)

A mojito a világ egyik legkedveltebb koktélja: egyszerű, friss, mégis izgalmas, kevés és könnyen beszerezhető alapanyag kell hozzá, így házibulikon is mindig jól szerepel, ráadásul egy-két kiegészítővel izgalmas változatokat készíthetünk.

Mojito, a világbajnok koktél – az eredeti, a magyar és a variációk (cookta.hu)

Alább a Vadvágány videoklipje, ami egy kocsmai verekedést elevenít fel. Mert nem csak a szép élményekből táplálkozunk.

Maris a vlogjában arról mesél minden álszentség nélkül, hogy ha már alkoholizálsz, hogyan tedd azt okosan.

 

Kóstoló

Sörök

Cornish Orchards (Sörkóstoló)

Barths Strong (Porból lettem)

Fuller's Golden Pride (Porból lettem)

Weltenburger Kloster Asam-Bock / Andechser Doppelbock Dunkel / Hacker-Pschorr Animator / Szent András Black Rose (Sörbúvár)

Hedon Balatonvilágosi (Sörfigyelő)

Warsteiner Premium Verum (Porból lettem)

Maxmilian Skrytý Satyr (Jaromír '68)

Soproni Fekete Démon (Porból lettem)

Monyo Kőbányai Culáger Harvest Edition (Kontár Komlókutató)

Bush Noel (Sörfigyelő)

Szarvasi Favágó (Kézműves sört a népnek)

Lobkowicz búza (Sörfigyelő)

 

Borok

Villa Vino Rača Dunaj 2015 (borrajongó)

Grand Tokaj, Furmint 2015 (gusto.hu)

Homola Pincészet, Furmint 2015 és Cabernet Franc 2013 (borrajongó)

Hummel Villányi Portugieser 2015 (A Művelt Alkoholista)

Sessantanni Primitivo di Manduria Vintage 2012 (a bor meg én)

Mészáros Pince, Latino reserve 2013 (a bor meg én)

 

Párlatok

Talisker 57 North (Sláinte! - A whiskyblog)

The Glenrothes Vintage Reserve (Sláinte! - A whiskyblog)

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3412161319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása