.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • kocsmablog: Október derekán elköltözött a Bölcső, és vele együtt a kéz, amely a Bölcsőt ringatja! No, nem mess... (2018.11.06. 23:52) Bölcső Bar & Food
  • kocsmablog: A bezárás réme fenyegeti a pacit. Mondjuk annak alapján, hogy 2018. november 1-én kikerült a Faceb... (2018.11.06. 23:39) Kék Ló
  • apuska: Most csodálkozott rá valaki a Mutass egy kocsmát Facebook csoportban, hogy a Retek még működik? Sz... (2018.11.05. 12:26) Retek utcai borozó
  • Martin Ritter: Traubka is a fixed point in the universe. Whoever comes after twenty years knows that. M.Garch (2018.10.14. 01:39) Blues Bar Traubka
  • werinter: Ezekről a kézműves sörökről mindig ez a mém jut eszembe: scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/40... (2018.09.21. 11:41) A sörök kategorizálása árszegmens szerint
  • metartADMIN: a miller két helyen is szerepel...(?) atz csak forgalmazzák? (2018.09.21. 11:27) A sörök kategorizálása árszegmens szerint
  • Utolsó 20
2016. 10. 5. - kocsmablog
Itt az első frisskomlós Kozel!

A Kozel Első Komlós már elérhető a boltokban! A limitált kiadású különleges zöld leveles-komlós dobozba először került olyan sör, hogy a magyar fogyasztók szélesebb körben megismerkedjenek egy a komlószürethez kapcsolódó specialitással.

A sörkedvelők számára az őszi komlószüret igazi ünnep, hiszen ez alapozza meg a következő év sörgyártását. A friss komlótobozokkal – amelyek egyébként a növény virágzatai – fűszerezett ételek kétségtelenül a legjobb őszi csemegék között vannak, és a növény kedvező élettani tulajdonságai, így például a nyugtató, gyomorpanaszokat és koleszterint csökkentő hatások is előtérbe kerülnek ilyenkor.

A cseh falusi kultúrában a komlóbetakarítás ideje fontos időszak, különösen a híres termelő régiókban, mint például Žateckóban, Rakovnickóban és Lounskóban. Tradicionális szokás például a szüret végét szimbolizáló, a komló és kukorica levelekből együttesen álló kör kialakítása, de ami még ennél is fontosabb, ekkor jön el az úgynevezett első komlós sör ideje! Ennek elkészítéséhez gondosan kiválogatják a friss, legjobb minőségű komlótobozokat, melyeket aztán hozzáadnak a készülő sörhöz.

Ezt a különleges hagyományt most végre a magyar piacon is elérhetővé teszi a Kozel Első Komlós, amelybe a frissen leszüretelt komlótobozok is belekerültek. A sörgyártás során általában a komlótobozokat csak szárított, illetve úgynevezett pelletált változatban használják fel, a szüret tehát az egyetlen alkalom az évben, amikor lehetőség van a sör ilyen fajta „megbolondítására”.

kozel_firsthop1_s.jpg

„Ez az eljárás nem ritka a sör hazájában, Csehországban, de nálunk ezidáig egyetlen sörgyártó sem lépett ilyen termékkel a piacra” – emelte ki Szederkényi Zita, a Kozel márkát forgalmazó Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok vezetője, ugyanakkor nekem rögtön eszembe jutott a MONYO hasonló tematikájú szeptemberi meghívása, aminek a tárgya: Készül az első magyar „harvest ale”.

hopharvest_bemutato.jpg

Az aranysárga, karakteres, mégis selymes lágy, cseh receptű láger Kozel Svetly Első Komlós változataként egy különleges, erősebb ízű, magasabb alkoholtartalmú, üdébb, vibrálóbb minőségi sör kerül a polcokra, míg Magyarország első wet-hopped söre, a hop harvest IPA a MONYO műhelyéből, amihez pont az egykori Dreher birtokon, a Váli Uradalomban szedtük a komlót, október 14-től lesz elérhető országosan.

Update: Sörbúvár PIF már meg is kóstolta és véleményezte helyettetek! ;)

kozel_firsthop2_s.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8911778861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JanDítě 2016.10.09. 15:18:07

az a legviccesebb hogy el kellet kezdődni egy un "sörforradalomnak" hogy a nagyobb gyártók is - bár elég lassan . de észbe kapjanak..dreher limitált sörei hidegkomlós,amerikai komlós, tesco finest sörök(tudomtudom de nekem pl pont bejön az ale)most ez a kozel,a pécsi nyiltkádas söre..előtte meg 50 évig csak a lóhugy..bár azért a mostani nagyüzemi választék sincs sehol egy szlovák vagy egy cseh választékhoz..és minőséghez