.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

2016. 08. 13. - kocsmablog
Első KRAFT sörfesztivál

Helyszín: 1106 Budapest, Maglódi út 47. - M47 Főzdepark
Időpont: 2016. augusztus 19-20.
Google Maps

A kraft sör az új kézműves sör. Az első kraft sörfesztivál pedig a Főzdepark nyitóbuli, ami egy újabb főzde- és megannyi sörpremier egyben.

A MONYO Brewing Co., a Mad Scientist, a Horizont Sörök és a HopTop Brewery összefogásának eredményeképpen idén megalakult a Főzdepark, ami Magyarországon egyedülálló módon egy ipari parkon belül található négy kisüzemi kraft sörfőzde társulása, alias kőbányai kraft-quartett, akik közös ötletekkel, beszerzéssel, raktározással, kiszállítással segítik egymást.

kobanya.jpg

A kraft kifejezés használata innentől tudatos, ezt az amerikai craft beerből honosították. Tény, a haszonszerzés reményében a kézműves jelzőt mára a pincétől a padlásig mindenre ráaggatták és sokan lejáratták, így a krafttal ezen belül próbálnak egy új kategóriát bevezetni, ami a valóban minőségi, kézműves sört jelenti, és számos feltételnek kell hozzá megfelelni. Ilyen például az eltarthatóság, az évente legalább két új sörrel bővülő szortiment, vagy az üvegpalack.

Az M47 Főzdepark felavatásának nincs jobb módja, mint egy közös buli, ahol összegyűlnek a barátok. Így a házigazdákon túl néhány itt munkálkodó gerillafőző, képviseli magát a RothBeer, a Hedon, a Balkezes, az Uradalmi Sörmanufaktúra és a Kentucky Ale. Sikerült rábeszélni az ipari park üzemeltetőjét, hogy legyen mindjárt egy fesztivál, szóval azért is érdemes megnézni, hátha csak egy elhamarkodott döntés volt, több ilyen nem lesz, aztán mindenki erről fog körülötted sztorizni, te meg nem voltál ott. Ez nem egy nyereségorientált fesztivál, itt nincs belépő, ingyenes a WC, nincs kötelezően megvásárolandó pohár, a főzdék csak találkozni és sörözgetni szeretnének a fogyasztókkal.

kraftsorfeszt.jpg

Program

Augusztus 19. péntek
12:00-15:00 - Sajtótájékoztató, szakmai program
15:00-02:00 - Kóstolgatás, kaja (bbq & burger) & buli hajnalig.

Augusztus 20.szombat
14:00, 14:30, 15:00, 15:30, 16:00 - Szervezett főzdelátogatások (előzetes regisztráció szükséges).
14:00-02:00 - Kóstolgatás, kaja (bbq & burger) & buli hajnalig.

Az első kraft sörfesztiválra ingyenes buszjáratokat indítanak a Blaha Lujza térről minden óra félkor pénteken 17:30-tól, szombaton 14:30-tól, a Főzdeparkból visszafele pedig minden óra egészkor.
A fesztivál természetesen autóval és BKV-val is megközelíthető, pontos útvonal, térkép hamarosan.

>Facebook
Főzdepark / MONYO Brewing Co. / Mad Scientist / Horizont Sörök / HopTop Brewery / esemény

fozdepark.jpg


MONYO Brewing Co

Kisebb véletlen folytán kerültünk ide, de szerintünk igazából a hely talált meg minket. Elsőként vertünk sátrat a telepen, akkor még egyáltalán nem gondoltuk, hogy ilyen „sokan” leszünk másfél év után. A hely választása mellett több minden szólt. Elsőként persze a hagyományt és tradíciót kell megemlítsük, hiszen ezen a telepen már 100 éve is sörgyártás folyt. Az egykori sörgyár főépülete szerintünk Magyarország egyik legszebb ipari műemléke, amit a kőbányai Culáger sörünk címkéjén meg is örökítettünk, büszkén vállalva kőbányai identitásunkat. A hely választásánál az is szerepet játszott, hogy a sörgyártást felváltó élelmiszeripar miatt gyakorlatilag minden feltétel adott volt, hogy ide telepítsük a sörfőzdét. Az utánunk érkező sörfőzdéket pedig már mi is támogattuk abban, hogy ezt a helyszínt válasszák. Inkább tekintünk egymásra barátként, mint konkurenciaként, akik vállvetve harcolnak a minőségi kraft sörök térhódításáért. Kőbányát egykor „sörvárosként” emlegették, a Főzdepark megalapításával pedig szeretnénk, ha napjainkban újra így élne az emberek fejében.

monyo.jpg

Mad Scientist

Másodikként kezdtünk el üzemelni a Főzdeparkban. A csapat többi tagjához hasonlóan mi is igyekszünk a tőlünk telhető legmagasabb minőséget produkálni időt és energiát nem kímélve. Hárman indítottuk a Mad Scientist sörfőzdét 2016-ban: Tarján Csaba, Szilágyi Tamás és Závodszky Gergő. Ha kóstoltátok már a söreinket, akkor üdv a fedélzeten, ha még nem, akkor jó hírünk van: az Első KRAFT sörfesztivál - M47 Főzdepark 2016. Augusztus 19-20 esemény egyik kiállítói leszünk itt a Maglódi úton.

madscientist.jpg

Horizont Sörök

Két évnyi bérfőzetés után végül idén, 2016 elején jutottunk el odáig a Horizont Sörökkel, hogy minden összeállt a saját sörfőzde megnyitásához, és ehhez kerestünk alkalmas helyszínt. Megbíztunk több közvetítőt is, hogy mutassanak számunkra megfelelő ingatlanokat, és a legelső pont erre a helyszínre kalauzolt minket. Égi jelnek vettük. Korábban már jártunk itt a MONYO Brewing Co.-nál látogatóban, és az akkori félelemmel vegyes csodálatunk a helyszínnel kapcsolatban erős vággyá alakult át: itt fogjuk megnyitni a sörfőzdénket. Persze tessék-lássék megnéztünk még néhány helyszínt, de inkább csak a saját megnyugtatásunkra, hiszen legbelül már eldőlt, hogy itt, a magyar kraftsör későbbi epicentrumában fogunk dolgozni. Így is történt, beköltöztünk a Főzdeparkba, és most már csak napok választanak el attól, hogy élesben is elinduljon a saját főzdénk.

horizontsorok.png

HopTop Brewery

Sörfőzdének alkalmas helyet nem egyszerű találni! Rengeteg helyszínt megnéztünk, így találkoztunk a MONYO Brewing Co.-val is, akik akkor még egyedüliként működtek itt. Puhatolózva kérdeztem meg őket, hogy mit szólnának hozzá, ha mi lennénk a szomszédjuk. Szerencsére Ők is a kooperációban hittek, így gyorsan megszületett a döntés: Itt lesz a sörfőzdénk! Természetesen sört főzni csak jó hangulatban lehet, ez pedig itt a Főzdeparkban - ahogy majd Ti is meglátjátok – jó buli! Bármikor szívesen látjuk egymást egy-egy kóstolásra, kikérjük egymás véleményét, kölcsönadunk egymásnak pár eszközt... és persze cukkoljuk egymást ahol lehet. Azóta a kooperációból igazi összefogás lett, és ennek egyik eredménye, hogy most itt, a Főzdeparkban megtartjuk az első saját sörfesztiválunkat! Hosszútávon szeretnénk együttes erővel népszerűsíteni, és elismertté tenni a minőségi kraft söröket Magyarországon és külföldön egyaránt!

hoptopbrewery.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9810116804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.