A Budapest Sörben benne van minden, amitől a város egyedi és összetéveszthetetlen. Azt a minőséget képviseli, amit a budapestiek megszoktak és elvárnak. Budapest igazi íze.
A Budapest Park egyik tulajdonosa és annak italkereskedő barátja kitalálta, megalkotják a Budapest Sört, ezzel saját sörmárkát szentelve a fővárosnak. Az ötletgazdák egyetlen üvegben szerették volna összesűríteni három nagy szerelemüket: a nyüzsgő pesti éjszakát, a gyöngyöző prémium sört és a pesti lányokat. Az ötletet tett követte, kétéves előkészítő munka után, amibe beletartozott a névhasználati jog megszerzése is, néhány hónapja hivatalosan forgalomba került a Budapest Sör, amit egyre több helyen lehet megkóstolni.
Hogy milyen íze van a pesti éjszakáknak? Ez súlyos asszociációkhoz vezet, a legegyszerűbb, ha tesztek vele egy próbát! A városban egyre több helyen beszerezhető a fantasztikusan szép Budapest-címerrel ellátott üveg, és néhány vendéglátóhelyen már felkerült csapra is.
A Budapest Sör egy minőségi lager sör, amit különlegessé tesz a hagyományos, nyitott kádban történő erjesztés. A módszer jelentősége sokkal nagyobb, mint azt első hallásra gondolnánk. Ha ilyen kedvező körülmények mellett, túlnyomás nélkül zajlik az erjedés, akkor illat- és zamatanyagban lényegesen gazdagabb, sokszínűbb sör születik, mint amikor egyforma, uniformizált fémtartályokban készül.
Ennek az eljárásnak a helyigény mellett nehézsége a higiénikus környezet fenntartása az erjesztés és érlelés teljes időtartama alatt. Emellett nagyon sok személyes odafigyelést, gondoskodást igényel és a készítési költségek is magasabbak, ami miatt tulajdonképpen kikopott ez a klasszikus sörkészítési mód a gyakorlatból.
A Budapest Sör esetében kis szériában, egyedi receptúrát követve, nyitott kádban erjesztik a sörlét.
Az erjesztési folyamat az ászokoló pincében fejeződik be, amit több hetes pihentetés, érlelés követ. Ebben az időszakban válnak a malátával, komlóval és sörélesztővel bevitt ízek kerekké. Amikor hosszú hetek után eléri az optimális állapotát a sör, indulhat a szűrés.
Ki gondolná, hogy a hagyományos technológiájú sörkészítés mennyire összetett folyamat, amelynek végén megszületik a tükrös tisztaságú, csillogóan aranysárga sör?
A Budapest Sör jó példa arra, hogy ha egy technológiailag is kifogástalan környezetben a hozzáértő kezek szenvedéllyel teszik a dolgukat, akkor előállhat az uniformizált világból kiemelkedő, harmonikus, egyedi készítmény.
A 4,9%-os alkoholtartalmú ital kis szériában, egyedi receptúrával, az iparági pletykák szerint a Pécsi Sörfőzdében készül. Jelenleg 0,33 l-es üveges és csapolt formában kapható. Tervezik más kiszerelésben történő forgalmazását is, ha a fogyasztói visszajelzések alapján igény mutatkozik rá, illetve a prémium lager sörük mellett kézműves sörökkel is bővítenék a Budapest Sör választékot.
Az üveges kiszerelés a Corvin Clubban, a Promenád bisztróban és a Káplár Sörözőben kóstolható, míg a csapolt verzió a Szimpla Kertben és a Bestiában.
Ami biztos, a tervezés szemet gyönyörködtető, a marketing kiváló. De milyen a sör? Mintha a szakírók nem lennének oda érte, van aki egyenesen a kis üveges Ottakringert látja mögötte, mind ízében, mind megjelenésében.
- Sörfigyelő: Budapest sör
- Kontár Komlókutató: Budapest sör
- Mese Habbal: Nekem Budapest
- HVG: Ha Budapest sör lenne, milyen ízű lenne?
- Drink Uniuon: Sör, de minek?
update!
Él a gyanúper, hogy újabban Wasabi beer-ként is forgalomba kerül:
- Beers & Books: Hogyan adjunk el szart olimpiai áron (kezdőknek és haladóknak)
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
apuska · http://kocsma.blog.hu 2019.03.28. 23:21:06
Én a 2018-as idényben a Budapest Parkban találkoztam vele először csapon, és mindjárt 3 különböző variánsával, így a láger mellett megjelent az IPA, és egy meggyes verzió.
Aztán idény jelleggel a Lidl kezdte el palackban és dobozban nagy mennyiségben a polcokra kitolni, majd nagyobb kihagyás után most megint.
Persze már szó sincs arról, hogy a pécsiek gyártanák, hisz annyi a bérfőzést vállaló kisüzemi sörfőző, hogy érdemesebb náluk "kézműveskedni". Ezzel is emelve a szintet, hisz egy középszar lágert nehéz ennyire túlárazni, így jöttek képbe - tavalyi infó alapján - a balatonszentgyörgyi Sörművek, akik úgy egyébként a Lidl sajátmárkás kisüzemi tételeiért is felelősek.
.. Utolsó kommentek