.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • Zoltán Körmendi: Az öt év alatt pár dolog változott a kocsmában, kívül is belül is, az árak is változtak, és a sörö... (2019.10.11. 21:30) Gyertyános Serfőzde
  • Kuttyantó: Nagyon tetszik. Hangulatos, kulturált helynek tűnik a fotók alapján. Megjegyzés; A fotók kiválóak. (2019.10.07. 14:47) Corvin, mi nyomokban belga
  • kocsmablog: A szavazatok alapján Kristófot választotta meg a közönség a legvagányabb Royal Bár arcnak, így ő n... (2019.10.04. 09:25) Royal Bár kocsma-reality
  • kocsmablog: A sörfogyasztás nem mennyiség, hanem minőség kérdése - hirdeti kampányában az újhullámos craft m... (2019.09.27. 09:40) Hübris sörök
  • kocsmablog: Kiállításmegnyitóval, dokumentumfilm premierrel és két sörkülönlegesség bemutatásával ünnepli alap... (2019.09.20. 15:25) Dreher plakátverseny
  • oldkajla: Köszönöm a választ. Lehet, hogy az U Fleku iránt kissé elfogult vagyok, mert életem egyik legszebb... (2019.09.03. 15:44) U Fleku
  • Utolsó 20
2016. 02. 8. - apuska
Alkoholmentes sörök

Az alkoholmentes sör az első lépés a guminő felé, mondják a maszkulin férfiak. Ugyanakkor vannak élethelyzetek, amikor nem megengedhető az alkohol fogyasztása, és mégis jól esne egy sör. Olyankor ér? Mitől más az íze az alkoholmentes sörnek? Hogyan készül? Melyiket érdemes a polcról levenni?

Mondjuk durva lenne, ha személyesen álltam volna bele a kérdéskörbe, hisz nem fizettek érte, és nem kényszerített erre senki. Viszont egyre gyakrabban látom magam körül az igényt, és a szemekben a bizonytalanságot, ergo összeszedtem a témáról mindent, amit tudni érdemes.

A klasszikus sörök tele vannak vitaminnal, értékes ásványi- és tápanyaggal, és magas víztartalmuk miatt folyadékpótlásra is alkalmasak. És az alkohol? Ez a része az erős rizikófaktor, ami okot adhat másnap a fejfájásra, és mértéktelen fogyasztása számos betegség kialakulásához vezet.

A hagyományos sörök készítése malátázással indul, amelynek során az árpa-, búza- vagy egyéb gabonaféléket áztatnak és csíráztatnak. Ezt követi a cefrézés, amikor a malátaőrleményhez vizet kevernek, majd a komló hozzáadásának fázisa. A következő lépés a több napon át zajló erjesztés: az élesztő hatására a cukor széndioxiddá és etilalkohollá bomlik, azaz ilyenkor képződik az ital alkoholtartalma.

19002r53zv7hkjpg.jpgfotó: www.gizmodo.com

Az alkoholmentes sör előállításának egyik módszere, ha az erjesztést már az imént vázolt folyamat elején megszakítják, vagyis ettől lesz az íze édeskésebb. Ez a legelterjedtebb gyártástechnológia, ugyanis nem igényel többletberuházást, és a végtermék viszonylag gyorsan elkészül. A másik eljárást ritkábban alkalmazzák, ilyenkor az erjesztés után vonják ki a sörből az alkoholt desztillációval vagy membránszűréssel. Ez egy költségesebb módszer, hiszen kiegészítő technológiát igényel, ellenben az így készült alkoholmentes sörök íze jobban hasonlít az alkoholos söréhez.

mixedcase.jpgfotó: www.premiumnearbeer.com

Ha alkoholmentes sört vásárolunk, a csomagoláson gyakran látni, hogy alkoholtartalma max. 0,5%. Mi gyakran vicceltünk azzal, hogy ez a kihívás, próbáljunk meg ettől berúgni, s bár soha nem futottunk neki, az ok, amiért ez az érték a csomagoláson szerepelhet, hogy a hazai szabályozás szerint minden termék alkoholmentesnek minősül, melynek alkoholtartalma legfeljebb 0,5 százalék. Ez a mennyiség annyira csekély, hogy természetes körülmények között ebből képtelenség tudatra vagy egészségre ártalmas mértékben fogyasztani. Ilyen előírással a legtöbb európai ország él, a kivételek meg mind magasabb százaléknál húzzák meg a határt. Mivel az alkohol az erjedés mellékterméke, az alkoholmentes sörhöz hasonló mennyiség egyéb árucikkekben is megtalálható, ilyen lehet például a kefir.

Alkoholmentes sörökből egy-egy bolt polcain egészen szerény a választék, a 0%-os radlerekkel meg nem is foglalkoztam. Az idők folyamán egy csomó márka megszűnt, egy része Magyarországon szimplán nem kapható, és a hazai kisüzemiek ebben a műfajban meg épp csak kísérleteznek. Az interneten fellelhető honi tesztek véleményeit próbáltam lefordítani pontokra: Húgárdenblog (2007), Malackaraj (2011), Dívány (2012), Táfelspicc (2014), Baksa Janek (2014), Sörbúvár (2010, 2011, 2015), sörfigyelő (2013, 2014, 2015), vezess.hu (2015) - és ebből készíteni egy táblázatot.

 

  Húgárden Malackaraj Dívány Táfelspicc Janek Sörbúvár Sörfigyelő Vezess
Arany Ászok   2            
Becks NA         3      
Buckler 1 3 2 3       3
Budweiser NA       3        
Bitburger Drive
        5      
Clausthaler   1 3          
Coors         1      
Dreher 24 5 4 2 4   4   3
Edelweiss NA             3  
Erdinger Weiss NA 4 3   4 5 5 4  
Giebelhof       1        
Gösser NA   2 2 2   1    
Holsten NA   2 3          
Kaliber         4      
Karlskrone (Aldi)       3        
O'doul's         1      
Rastinger               3
Rizmajer Rizotto           4    
San Miquel   1 2         4
Schlossgold 1              
Sharp's         3      
Soproni Max             3 4
Soproni Szűz   4 2 4        
St. Pauli N.A.         5      
Stella Artois NA 3 3 4 2       2
Szalon   2            
Tesco   3   3        
Union   1 2 1       1
Valentins Weiss NA             3 3
Van Pur   1            

 

Ami egyértelműen látszik, hogy az Erdinger Weiss teljes egyetértésben veri a mezőnyt, meg nem erősített hírek szerint jó néhány német termék és a Rizmajer Rizotto egészen jó lehet, a külföldi teszteken élenjáró Clausthaler nálunk alul szerepelt, a legtöbb helyen kapható magyar nagyüzemi közül a Dreher 24 egy leheletnyivel jobb a Soproni aktuális termékénél, de Borsodi pólót egy versenybe sem neveztek. Nektek milyen tapasztalataitok vannak alkoholmentes sör ügyileg?

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr848370406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2018.02.27. 11:05:50

A Magyar Sörgyártók Szövetsége előzetes adatai szerint 2017-ben nagyot ugrott az alkoholmentes sörök fogyasztása Magyarországon, 90 ezer hektoliterről 114 ezer hektoliterre, mi csaknem 23 millió korsó sört jelent. A 25%-os növekedés messze meghaladja a teljes sörpiac bővülési ütemét. Az alkoholmentes sörök előretörése nemzetközi jelenség. Bár a teljes elfogyasztott mennyiség nem éri el a hazai sörpiac 2%-át, a növekedés ütem figyelemre méltó, főleg azzal együtt, hogy a teljes sörpiac zsugorodott.

Különösen azok keresik az alkoholmentes söröket, akiknek az életmódjába ez illik bele és nem akarnak lemondani a sörről. A technológiai fejlődés ma már lehetővé teszi, hogy valóban sör ízű alkoholmentes sörök készüljenek, és nem kell hogy az íz kompromisszumot jelentsen.

alfacharlybravo 2019.08.31. 15:48:08

Megkóstoltam a citromos Clausthaler -t és hidegen nagyon jó, semi sör íze se nincs.