.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • apuska: 444.hu videó: youtu.be/1ZA4B-SrYvg Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenus 1987-ben a Kazinc... (2018.07.17. 00:45) Wichmann kocsma
  • apuska: Picit nem figyel az ember, a sokat megélt Mentsvár helyén nyílik egy karaoke és koktél hangsúlyos ... (2018.07.16. 23:10) Mentsvár söröző, borozó
  • M1nd3gy: A Polyák féle Olimpia borozó egy igazi szemétdomb volt. Ócska kotyvasztott lőrét kínáltak hosszú é... (2018.07.05. 19:11) Olimpia borozó
  • apuska: @Árpa Jankó: Ami az idevágó sajtóanyagból számomra a II. Német Sörfesztiválról kiderül: - 2018. jú... (2018.07.03. 10:35) XI. Budapesti Cseh Sörfesztivál
  • promontor: 1) A balti porter biztos nem felel meg a versenykiírásnak, egyrészt nem felsőerjesztésű, másrészt ... (2018.06.26. 09:32) A Soproni keresi az ország legjobb sörfőzőit
  • Árpa Jankó: Ha véget ér a Cseh Sörfesztivál utána Német Sörfesztivál lesz egészen a foci vb végéig. (2018.06.16. 12:20) XI. Budapesti Cseh Sörfesztivál
  • Utolsó 20
2015. 11. 16. - apuska
Az olasz Dreher

Létezik egy olasz sörmárka, a neve Dreher. Címkéjén a felirat talán még hasonlít is annak magyar megfelelőjére, ám az olasz Dreher terméknek se jogilag, se összetevőit tekintve nincs köze a Dreher Sörgyárak Zrt. vezérmárkájához. De mégis mi van mögötte?

Mióta a korszerűség jegyében a Kocsmablogot neveztem az Instagramra, sokféle tartalomra keresek ott is. Hátha rátalálok arra a magyar célcsoportra, aki mellett ha nem is szó nélkül, de elmentem valamiképp, ezért gyakran veszek elő nagy hazai italmárkákat.

Épp a #Dreher került nagyító alá, amikor nem először, de immár kritikus tömegben feltűnt az olasz márka. És hát ez is egy sör, ami a Ratebeer-en és az Untappd-en bőven rosszabbul teljesít mint honfitársunk, egy HVG cikkben található jellemzés szerint: "Az olasz Dreher egy egyszerű, túlságosan is egyszerű lager: szép arany színnel, hamar összezuhanó habbal. Leginkább az illata „érdekes”, melyben mintha a kukoricakonzerv édessége bukkanna fel. Megfelelő szén-dioxid-tartalma biztosítja ugyan frissítő jellegét, de sem testességgel, sem komlókarakterrel nem dicsekedhet." De ha így, miért kell ezt a megaláztatást elviselnünk?

"Nektek, ti megzabolázhatatlan amazonok, akiket senki nem vihet árnyékba. Nektek ajánljuk a mi Dreherünket. Dreher. Az élvezet pillanata!"

2006-ban a Tékozló Homár arról cikkezett, tévesen, hogy Olaszországban a magyar Dreher márka hamisítványait forgalmazzák. Természetesen van a multiknál arra ember, hogy a sajtómegjelenéseket frissiben olvassák, a tények ismeretében gyors helyreigazítást kértek, és szerencsére mindjárt meg is magyarázták:

A Dreher néven megjelenő sörök olaszországi jelenléte történelmi sajátosságokra vezethető vissza. I. Dreher Antal, a „Sörkirály” 19. századi cégfelvásárlásait követően a Dreher-cégcsoport trieszti gyárában is készítettek Dreher sört. A II. világháborút követően a vállalatcsoport trieszti gyára szintén a márka szóvédjegy tulajdonosává vált. A Dreher szóvédjegyre Olaszországban és néhány európai országban jelenleg a Heineken Italia SpA. jogosult; a védjegy jogosultságának megfelelően csak olaszországi illetve más érdekeltségbeli ország márkapalettáján kínálhatja termékét, de Magyarországra nem exportálhatja azt, figyelemmel arra, hogy a Dreher szóvédjegyre magyarországi területi hatállyal a Dreher Sörgyárak Zrt. rendelkezik kizárólagos jogosultsággal. - olvasható.

A magyar wikipédia szerint 1796-ban bukkant fel először ez a családnév a sörkészítés történetében, mikor Franz Anton Dreher megvásárolta az 1632-ben alapított Klein-Schwechati Városi Serházat. Fia, I. Dreher Antal 1862-ben vette meg a Kőbányai Serház Társaságot, ami "Dreher Antal Serfőzdéje Kőbányán" néven működött tovább, és amit 1870-ben az ő fia, ifjabb Dreher Antal vett át. A további bevásárlásoknak köszönhetően ekkor négy Dreher serfőzde volt már a tulajdonukban: Kőbánya, Michelob, Schwechat és Trieszt városában.

drehertrieste.jpg

Ehhez képest az olasz oldalon azt írják, hogy fiatalos sör, jól lehet 1773-ban született. Szőke, de az igazi, akit haza is viszel. Az első olasz lagersör, Dreher Anton vágya nyomán. Mondjuk ez így egy kicsi csúsztatás, amit csak a márka története menüpontban finomítanak tovább, miszerint ekkor nyílt meg Dreher Anton első serfőzdéje Bécsben, és ott főzte meg az ún. pincérsört (bierkellner), ami a recept alapjául szolgált.

dreherbirra.jpg

2013-tól tartó sikereiknek meg leginkább azt tartják, hogy ők vezették be a radlereket az olasz piacra, először citromos, majd 2015-ben grapefruitos ízben. Complimenti!

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr88084120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2015.11.17. 14:10:14

Csak érdekességként említem, hogy a Dreher birodalomhoz tartozott 1898-tól a žateci és dalešicei sörgyár is. Az I világháború után az osztrák sörgyáros família kezébe került a nagykanizsai és (hacsak résztulajdonosként) a nagyváradi sörgyár is. Sőt! A három nagy kőbányai főzde (Polgári, Fővárosi és a Dreher) egyesülése után, volt idő amikor tíz sörgyárban főzték Herr Dreher sörét. Ennek a birodalomnak az 1948-as privatizáció vetett véget.

És egy apróság! A Kellnerbier az valójában Kellerbier, ami nem a más mint mint a ászoksör. Erről bővebben is írtam: serteperte.blog.hu/2015/08/04/az_aszoksor

ifjú padavan 2015.11.17. 18:25:53

@Árpa Jankó: A a žateci és dalešicei sörgyárról van valami forrás? Ezt eddig nem olvastam sehol.
Amúgy a Polgári és a Fővárosi nem egyesült soha a Dreherrel. Illetve csak 1949 utána, amikor nem privatizáció, hanem államosítás történt.
A Dreher a Részvénnyel és a Haggenmacherrel egyesült (Dreher Haggemacher Első Magyar Részvényserfőzde). De akkor is csak egy gyárban főztek Kőbányán Dreher sört. A többi gyártelepen kakaót, csokit, textilt stb. gyártottak.