.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • Pável: sokat elmond a helyről 2 dolog: a közelben lakó brit nagykövet törzshelye, illetve folyamatosan lá... (2019.05.10. 13:41) Majorka
  • kocsmablog: A Beerbox friss sajtóközleménye szerint bárhol, bármikor, az íze és a társaság miatt sörözik szíve... (2019.05.08. 11:18) Beerbox
  • Étteremkritikus: @Leooo: Szóval az 1998 és 2007 között érvényes törvény alapján ment szerinted 1972-ben az árazás? :) (2019.04.30. 08:20) Vendéglátóhely kategóriák
  • Árpa Jankó: @elmeherceg: Nem szerencsés és félreérthető a fogalmazás az oldalon. Ha tudod hol van a közeledben... (2019.04.22. 13:31) Beerbox
  • elmeherceg: Nektek működik? Mert nekem nem :( Azt mondja, válaszd ki a legközelebbi helyet, majd válassz a sör... (2019.04.08. 22:14) Beerbox
  • apuska: A régi Aznap helyére költözött a Bárka Borbár... Ugyanakkor egy 2019 február 10-i bejelentés szeri... (2019.03.28. 23:34) Aznap
  • Utolsó 20
2015. 05. 21. - apuska
Sör mi több

pixel

> Tegnap új szezont nyitott a Magyar Sörgyártók Szövetsége. A nemzetközi "Love Beer" programra alliterálva indították útjára a "Sör mi több" eseménysorozatot, céljuk, hogy elmélyítsék a hazai sörkultúrát, új oldalairól mutassák be a sört, melynek az is fontos része, hogy összekössék a modern magyar gasztronómiával.

Az idei sörszezon más lesz, ezt az évet a gasztronómia és a sör párosa teszi izgalmassá, és többször találkozunk – ígérte Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének januárban kinevezett új elnöke a sajtó és a blogszféra képviselőinek. A májusi szezonnyitó eseményen  Frank Zappa klasszikusát idézve kezdte mondandóját, miszerint: "Minden valamire való nemzetnek van saját söre és légitársasága. Azon kívül nem árt, ha van néhány focicsapata és nukleáris arzenálja. De a legfontosabb a sör."

megnyito.jpg

Sörből pedig jól állunk. A budai Villa Escában válogatott csapat mutatta be néhány ízletes étel-sör párosításon keresztül a sör és a gasztronómia egymásra találását: Lenk Zsolt (séf), Vásárhelyi István (sörgasztronómus, sörblogger) és Szűcs Zsuzsanna (dietetikus) közreműködésével. A Magyar Sörgyártók Szövetsége célja, hogy a világszerte reneszánszát élő folyékony kenyér az azt megillető helyére kerüljön a magyar sörivók asztalánál.

sormitobb.jpg

Hogy párosítsuk a söröket az ételekkel?

A rengeteg különböző sörfajta közül - konkrét márkanevek említése nélkül - minden fogás mellé kiválaszthatóak a legmegfelelőbbek, mert az illatok és ízek sokszínűsége miatt az egyes sörök jól harmonizálnak az adott ételekkel, és együtt új, izgalmas ízélményeket adnak. Mindenféle sörhöz megtalálható a megfelelő étel, illetve minden ételhez megtalálható a megfelelő sör, hiszen a sör lehet édes vagy fanyar, gyümölcsös, kesernyés, könnyeden friss vagy éppen robusztusan telt.

Nem csak snackhez és főételhez, hanem leveshez, salátához és klasszikus vagy modern felfogású desszerthez is ajánlhatóak a megfelelő sörfajták. Túl kell lépni a klasszikus sör-virsli, sör-csülök párosokon, a húsok, fűszeres sültek mellett rengeteg ideális étel-sör párosításra van lehetőség. A könnyed lágerek, friss világos ale-ek, búzasörök, sörpezsgők nagyon jól passzolnak halakhoz vagy a tenger gyümölcseihez. A különböző lágy vagy kemény sajtok kísérőjeként a világos pilzenitől a nehéz, éjfekete angol sörökig találni megfelelőt. Nem csak gyümölcsös sört ihatunk desszertek mellé, hanem remek belga apátsági söröket is, vagy édes barna német duplabakot egy-egy csábító habos, krémes, csokis finomsághoz. A lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt, kóstoljunk, játsszunk, kísérletezzünk így felfedezve egy színes, illatos, zamatos új gasztrovilágot! – buzdított a sörgasztronómus.

Mitől alakul ki a sörhas?

A sörhas egy mítosz - vágott mindjárt a téma közepébe a formás dietetikus szakértő. Az elhízást nem a sör, hanem az energia egyensúly hiánya okozza, ha az ételekkel, italokkal elfogyasztott kalóriamennyiség meghaladja a mozgással, munkavégzéssel felhasznált mennyiséget. Minden egyes elfogyasztott kalória számít, az egészséges testtömeg megőrzése érdekében fontos a mértékletesség. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként nők számára naponta legfeljebb 2 dl, míg a férfiak számára naponta 4 dl sör elfogyasztása ajánlott - na, itt éreztük, hogy ezt már buktuk.

lager.jpg

A Sör mi több és a nagyközönség első találkozása a Budavári Sörfesztiválon lesz. A szervezők reményei szerint az idei nyár a minőségi sörök, illetve a hozzájuk passzoló étkek tudatos, kulturált fogyasztása jegyében zajlik. Mind a hasznos, érdekes és újszerű információk, mind az izgalmas események tekintetében segítségére lesznek az érdeklődő és leendő sörfogyasztóknak, hogy megtalálhassák a saját kedvenc sör-gasztro párosításaikat.

Egy biztos. Ami a mi degusztációs menünkön szerepelt, annak párja a mindennapokban nem lesz. Pedig voltak köztük olyan tételek, amire igény lenne otthon is: a Campari Weizen sörkoktél, a meleg előétel és a desszert mennyei volt, és az ételek mellé párosított sörök kortyolgatása valóban tovább fokozta az élvezeteket.

11350889_1447818632182007_8297873590014270289_n.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr127478520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.