.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • kocsmablog: A Gondozó után 2016. május 12-én új korszak vette kezdetét, és lett a csodás kerthelyiségből Bujdo... (2019.01.05. 21:42) Gondozó
  • kocsmablog: Hogy mikor került lakat a Vaskapura, számunkra rejtély, de hogy 2016. szeptemberétől már Otthonka,... (2019.01.05. 21:12) Vaskapu taverna
  • Leooo: @efi: Mert az árazás színvonala e szerint volt besorolva, azért. 1972-ben a IV.osztályba sorolt ko... (2018.12.28. 00:21) Vendéglátóhely kategóriák
  • efi: Azon felül, hogy ezt így kipolírozták, mégis mire volt jó azon kívül, hogy a falon lévő táblácskán... (2018.12.27. 13:45) Vendéglátóhely kategóriák
  • kocsmablog: Hideg van, és franc se kívánkozik a tetőre? A 360 Bar adott most egy pofont a szezonalitásnak, igl... (2018.12.27. 11:20) 360 Bar
  • apuska: És el is érkeztünk a történet végéhez. A Corvin Club bezárt, a bulikat elköltöztették először a TE... (2018.12.21. 12:12) Corvintető
  • Utolsó 20
2015. 02. 11. - palackborbár
A borászkodás költségei

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Arról van pl. fogalmatok, hogy mibe kerül borászkodni?

Rengeteg borkóstolóra járunk és mindig irigykedve hallgatjuk a borászokat, ahogy mesélnek. Lesarkítva elképzeljük, ahogy kedélyesen dolgozgatnak a szőlőben a friss levegőn, a pincében bort házasítanak, majd a csodás panorámával rendelkező pincéjük előtt a saját borukat kóstolgatják a naplementét nézve. Emellett pedig mindenféle rendezvényen büszkén mutogatják a borukat.

Ne legyünk szentimentálisak, ugyanis szép dolog a borászkodás, de korántsem tündérmese. Pont ezeken a kóstolókon sokat hallottuk már különböző borászoktól szinte ugyanúgy elhangozni e szavakat: "Ha borászként milliomossá szeretné válni, jó ha előtte milliárdokra tettél szert." Ugyanis ez a nemes foglalkozás igazi pénznyelő, melyből csak igen kevesen profitálnak igazán.

Közgazdaságtanilag a borászatokat is méret alapján csoportosíthatjuk kis-, közepes-, nagy- és óriásvállalatokba. Borászok elmondása alapján 3 hektár az a méret, amit még egy család segítség nélkül meg tud művelni, köznapi értelemben, ha néha napján kiesik a számon a kézműves szó, akkor én mindenképpen ekkora birtokkal rendelkező pincére gondolok. Itt ugyanis a borász elejétől a végéig ott van személyesen a munkafolyamatokban. A szüreti munkákra már ilyenkor is előfordul, hogy szedőembereket kell fizetni, hiszen a bor szempontjából egy két nap is komoly befolyásoló tényező a szüreti időpont megválasztásakor.

szuret.jpgkép forrása: Vylyan

Magyar vonatkozásban közepes méretű egy borászati vállalkozás körülbelül 10 hektártól, 40-50 hektár felett már nagyvállalkozásról beszélünk és az óriások 100 hektár felett kezdődnek. Azért is használtam a magyar vonatkozást, mert egy amerikai ismerősöm egyszer említette, hogy édesapja egy icipici kis borászatot üzemeltet, náluk ez a kifejezés vonatkozott a 60 hektárra. Aki borászkodásra adja a fejét, hamar rájön, hogy a világ összes pénzét el lehet költeni különböző gépekre, már ha meg tudta szerezni az ideális földet a szőlőnek.

A földárak is rendkívül változóak. Például a Balaton környékén nem kiemelt dűlőkben fél millió forint körül van a hektár ára, ez persze csak irányszám, de például mint azt frissen megtudtuk a Tokaj-hegyalján a mádi medencében található történelmi első osztályú dűlőben a Szent Tamáson 35 millió egy ugyanekkora terület ára. Vagyis hát lenne, ha lenne eladó terület.

Ha már van földünk és jó esetben a szőlő is rendelkezésre áll, akkor elég jól állunk. Ja, hogy még az sincs? Akkor telepíteni kell. Lássuk csak: 0,2 hektárra (azaz 2000m² ) 1000 szőlőtőke telepítése talaj előkészítéssel, oltványbeszerzéssel és telepítéssel, támberendezéssel, és mondjuk az első két év művelési költségével durván 1,3 millió Ft alsó hangon. Ha kényelmessé szeretnénk tenni a munkát és törekszünk az egyre komolyabb minőségre, akkor traktort veszünk, meg présgépet, meg szűrőberendezést. Reduktív borok előállításához acéltartályokat, (vagy műanyagtartályokat, ha nincs annyi pénzünk) hűtőberendezést vásárolunk, szép érlelni szánt borainkhoz pedig hordókat. Minden, amit említettem százezres, és komoly gépeknél, traktornál milliós tételek. És a sor még korántsem ért véget.

traktor.jpgkép forrása: Vitorlás Életmód Magazin

Nem csoda tehát, hogy sok borászat ezt önerőből képtelen megvalósítani. Egyesek hitelt vesznek fel, máshol egy anyagi támogatást nyújtó csendestárs jelenik meg, és ott vannak még az uniós és nemzeti pályázatok, támogatások. Bár 2004-ben, amikor csatlakoztunk az Európai Unióhoz, még azért járt támogatás, hogyha kivágtuk a szőlőt (Európában ugyanis bortúltermelés van - a franciák, olaszok, spanyolok ezzel védekeztek az új piaci szereplők megjelenésekor), jelenleg komoly pénzeket lehet szakítani egy-egy pályázat megnyerésével. Ne legyenek illúzióink, azért legalább 50% önrészt bele kell tenni minden esetben egy projekt megvalósításához.

Tegyük fel, elkészül a borunk, és annyira bio-k vagyunk, hogy csak minimális ként használunk borászati segédanyagként. Viszont a bort nem egy szatyorban adjuk el, hanem készítünk igényes címkét, beszerzünk szép palackot, dugót és kapszulát. Mindez akár 800 Ft-ot is jelenthet, és akkor még nem töltöttük bele a bort.

Kérdezed hát, hogy kaphatsz minőségi vörösbort 700 forintért, ami Chiléből érkezett? Jó kérdés..


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr387158733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.