.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • kocsmablog: A Gondozó után 2016. május 12-én új korszak vette kezdetét, és lett a csodás kerthelyiségből Bujdo... (2019.01.05. 21:42) Gondozó
  • kocsmablog: Hogy mikor került lakat a Vaskapura, számunkra rejtély, de hogy 2016. szeptemberétől már Otthonka,... (2019.01.05. 21:12) Vaskapu taverna
  • Leooo: @efi: Mert az árazás színvonala e szerint volt besorolva, azért. 1972-ben a IV.osztályba sorolt ko... (2018.12.28. 00:21) Vendéglátóhely kategóriák
  • efi: Azon felül, hogy ezt így kipolírozták, mégis mire volt jó azon kívül, hogy a falon lévő táblácskán... (2018.12.27. 13:45) Vendéglátóhely kategóriák
  • kocsmablog: Hideg van, és franc se kívánkozik a tetőre? A 360 Bar adott most egy pofont a szezonalitásnak, igl... (2018.12.27. 11:20) 360 Bar
  • apuska: És el is érkeztünk a történet végéhez. A Corvin Club bezárt, a bulikat elköltöztették először a TE... (2018.12.21. 12:12) Corvintető
  • Utolsó 20
2015. 02. 5. - kocsmablog
A 2015-ös Campari naptár 12 koktélja

A Campari nem csak egy nagy múltra visszatekintő ital, de magával ragadó története tele van izgalmas és kevéssé ismert anekdotákkal, mesékkel és érdekességekkel. A márka 2015-ben a híres Campari-koktélok születésének kortárs újraértelmezésével lepi meg a rajongókat. A népszerűségükből mit sem veszítő régi receptek bemutatásával kezdődő, az azonnal klasszikussá vált új koktélok titkainak felfedéséig tartó képzeletbeli, izgalmas utazásra invitáljuk!

Január – Hét csepp, ami igazán számít

Firenze, 1919. Úgy tartják, hogy Angliából hazatérve Camillo Negroni gróf azt kérte kedvenc bárjában, hogy szokásos Americano koktélját szóda helyett hét csepp ginnel készítsék el.

Egy olyan legenda született akkor, ami azóta sem veszített erejéből.

NEGRONI

- 1 rész (3 cl) Campari
- 1 rész (3 cl) Gin (Bols Silver Top Dry Gin)
- 1 rész (3 cl) vörös vermut (Cinzano Rosso vermouth)
- 1 szelet narancs

Öntsön minden összetevőt egy jéggel töltött pohárba. Díszítse narancsszelettel.

Negroni koktélt 1919 és 1920 között inspirálta Camillo Negroni gróf. A Caffè Casoni törzsvendégként 1920-ban megunta az addig előszeretettel fogyasztott Americano aperitifet, és arra kérte Fosco Scarsellit, az arisztokratikus bár pultosát, hogy szóda helyett „inkább egy kis gint tegyen az Americano-ba, hogy legutolsó londoni útjáról ekképpen emlékezhessen meg. Ettől kezdve a Via de’ Tornabuoni bárjában, a gróf „szokásos" italát „Negroni Americanoja“ néven kezdték emlegetni. A koktél végül arról a grófról kapta a nevét, aki szenvedélyesen szerette. Ma az egyszerű „Negronit" a világ egyik leghíresebb olasz koktéljaként tartják számon. A Negroni megtalálható az IBA (International Bartending Association / Nemzetközi Bártender Szövetség) hivatalos koktéllistáján is. Az IBA összes koktélját szerte a világon eredeti receptjeik szerint készítik.

campari2015_01.jpg

 

Február – A minden szempontból ragyogó ötlet

Milánó, 1915 táján. Ez volt a Davide Campari által nyitott Bar Camparino legnépszerűbb itala. A szórakozóhely egy forradalmian új szivattyúrendszert mondhatott magáénak, ami egy új találmányt vezetett a pultig: a szódavizet.

CAMPARI SZÓDA

- 1 rész (6 cl) Campari
- 3 rész szódavíz

Készítse a pohárban: öntse bele a lehűtött Camparit, majd engedje fel szódával. Ha kívánja, díszítse narancsszelettel.

Az 1915-ben a Davide Campari által nyitott Camparino bárnak ez volt a legkedveltebb itala. A bár 2015-ben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Davide Campari mindig a legtökéletesebb italokat akarta felszolgálni, így Camparino nevű bárjában egy olyan forradalmian új szivattyúrendszert szerelt fel, ami az akkoriban újdonságnak számító szódavizet egyenesen a bárpulthoz vezette, így a vendégek mindig a legjobb Campari szódát kaphatták a poharukba. Ez a szivattyúrendszer száz évvel később, még ma is működik.

campari2015_02.jpg

 

Március – A mindent megváltoztató találkozás

Olaszország, 1870 táján. A (Milánóban készült) Campari bitter a (Torinóban gyártott) vörös vermuttal keverve született. Kevéssé meglepő, hogy a két városnév két első betűjéből álló MI-TO olaszul ’mítoszt’ jelent.

MI-TO (MILÁNÓ TORINO)

- 1 rész (3 cl) Campari
- 1 rész (3 cl) vörös vermut (Cinzano Rosso vermouth)

Töltse jéggel telt pohárba. Díszítse narancshéjjal.

campari2015_03.jpg

 

Április – Egy nemzet egyesítéséhez hősre van szükség

Olaszország, 1960 táján. „Garibaldi" néven is emlegetik, mivel a Campari színe nagyon hasonlít az Olaszországot egyesítő hős által viselt egyenruha színéhez. A milánói (Észak-Olaszország) Campari találkozása a vérnaranccsal, Szicília (Dél-Olaszország) szimbólumával.

CAMPARI ORANGE

- 1 rész (3,75 cl) Campari
- 3 rész narancslé (felülre)

Öntsön minden összetevőt egy jéggel töltött pohárba. Díszítse narancsszelettel.

A Campari Orange koktélt a 60-as években találták ki. Eredetileg Garibaldiról, egy  olasz katonáról kapta a nevét, aki Olaszország egyesítéséért harcolt (1860), és aki hírnevét a szicíliai partraszállás során szerezte. A koktél Észak- és Dél-Olaszország egyesülését jelképezi. A Campari Milánóból származik, a narancsok Szicíliából. A koktél színei szintén Garibaldi embereinek zubbonyára és a szicíliai narancsokra emlékeztetnek.

campari2015_04.jpg

 

Május – A legtökéletesebb páros

Olaszország, 1933. A MI-TO találkozása a jéggel és a szódával Egy legenda szerint az ital annak a Primo Carnera nevű bokszolónak a becenevét viseli, aki első olaszként nyert nehézsúlyú bokszbajnoki címet New Yorkban.

AMERICANO

- 1 rész (3 cl) Campari
- 1 rész (3 cl) vörös vermut (Cinzano Rosso vermouth)
- Egy permetnyi szóda

Öntse az összetevőket egy régimódi, jégkockákkal megtöltött pohárba, adja hozzá a szódát, majd díszítse narancsszelettel és citromhéjjal.

Számos legenda és anekdota kering ennek a koktélnak a nevéről. Az egyik történet szerint ez volt az első olasz koktél, amit aperitifként szolgáltak fel, valójában azonban Milánóban a Galleria del Duomo címen található Bar Camparino mutatta be először. Az ‘Italiano’ nevet kellett volna kapnia, mivel kizárólag szódával felöntött olasz alapanyagokat tartalmaz. Az Americano volt az az eredeti ital, ami később sok más jól ismert, a Negronihoz hasonló változathoz szolgált kiindulási pontként. A koktél történetének másik verziója szerint keletkezése a 30-as évekre tehető, és a névadás mögött Primo Carnera áll, akire New York-i győzelme után a ‘L’Americano’ becenevet ragasztották. Egy harmadik változat ezzel szemben azt állítja, hogy azért lett Americano a koktél neve, mert a szesztilalom alatt az amerikai turisták kedvenc itala volt.Az Americano James Bond egy kedvenc koktélja (és az első koktél, amit a 007-Casino Royal regényben rendelnek). Az Americano megtalálható az IBA (International Bartending Association / Nemzetközi Bártender Szövetség) hivatalos koktéllistáján is. Az IBA összes koktélját eredeti receptjeik szerint készítik szerte a világon.

campari2015_05.jpg

 

Június – A kreativitást nem lehet betiltani

Párizs, 1927. Miután a legendás bártender, Harry McElhone a szesztilalom miatt elhagyta az Egyesült Államokat, koktéljához a legvitatottabb szeszes italt, a bourbont használta fel. Úgy mesélik, hogy az ital nevét számos rajongójának egyike, a The Boulevardier magazin szerkesztője ihlette.

THE BOULEVARDIER

- 2 rész (3 cl) Campari
- 2 rész (3 cl) vörös vermut (Cinzano Rosso vermouth)
- 3 rész (4,5 cl) Bourbon Whiskey

Öntsön minden hozzávalót jégkockákkal egy keverőpohárba. Keverje jól össze, majd szűrje át egy lehűtött koktélos pohárba. Díszítse citromspirállal.

A szesztilalom alatt a legjobb amerikai bártenderek a szállodákból és bárokból Európába, azon belül is főként Párizsba menekültek. A legenda szerint egyikük, a New York-i Plaza bártendere, Harry MacElhone Párizsba költözött, ahol új munkahelye, a New York Bar pultja mögött megalkotta ezt a koktélt. Később meg is vásárolta a helyet, aminek a Harry's New York Bar nevet adta. A The Boulvardier receptjét Harry 1927-ben, a „Barflies and Cocktail" címet viselő könyvében tette közzé. Ez a koktél volt a The Boulevardier magazin szerkesztőjének, Erskinne Gwynne-nek a kedvenc itala, és feltételezhetően Gwynne is alkotta meg, vagy legalábbis tevékenyen közreműködött a koktél megszületésében. Abban az időben Párizs bárjai rendkívüli népszerűségnek örvendtek az írók és a különböző művészek körében. Az irodalmi és művészeti beszélgetéseket koktélok fogyasztása közben folytatták, melyeket amerikai stílusban szolgáltak fel, de európai összetevőkből készítettek. Úgy tűnik, hogy ez lehet az oka annak, hogy néhány koktél, a The Boulevardier-hoz hasonlóan, irodalmi nevet kapott.

campari2015_06.jpg

 

Július – A határ a csillagos ég

Monte-Carlo, 1957. A szovjet űrprogram elindításának megünneplésére és egy orosz diplomata látogatásának emlékezetessé tételére, vodka felhasználásával készítette egy híres szálloda pultosa.

SPUTNIK

- 2 rész (3 cl) Campari
- 3 rész (3,75 cl) Vodka (Russian Standard Original Vodka)
- 1 rész (1,5 cl) Triple Sec
- 2 rész (3 cl) Sweet & Sour mix

Jéggel rázza jól össze a hozzávalókat, majd szűrje át egy lehűtött koktélos pohárba az italt.

A történet szerint ezt a koktélt az oroszok megünneplésére alkották, akik 1957 októberében Föld körüli pályára állították a Sputnik (’az utazás barátja’) nevű műholdat. Az italt a monte-carlói Hotel De Paris vezető pultosa keverte ki egy jól ismert orosz diplomata akkori látogatásának alkalmából.

campari2015_07.jpg

 

Augusztus – Végzetes vonzerő

Egyesült Államok, 1922 táján. A Negroni amerikai változata csak az 50-es években válik majd népszerűvé – a gin helyett pedig az amerikai (rozsból készült) whisky jellegzetességeire épít. Az ital rajongóihoz, Hollywood férfi filmsztárjaihoz hasonlóan egyszerre erős és lenyűgöző.

OLD PAL

- 1 rész (3 cl) Campari
- 1 rész (3 cl) Rye Whiskey
- 1 rész (3 cl) száraz vermut (Cinzano Extra Dry)

Öntsön minden hozzávalót jégkockákkal egy keverőpohárba. Keverje jól össze, majd szűrje át az italt egy lehűtött koktélos pohárba. Díszítse narancshéjjal és piros koktélcseresznyével.

Az ital a 20-as évek Amerikájában született, hála annak a bárpultosnak, aki a klasszikus Negroni koktél szárazabb verzióját hozta létre Rye Whiskey és száraz vermut hozzáadásával. Az ital az 50-es években rendkívüli népszerűségre tett szert. A történet szerint ez volt a kedvence Richard Burton híres walesi színésznek, aki az 50-es évek egyik férfiasságot és erőt sugárzó ikonja volt.

campari2015_08.jpg

 

Szeptember – Olasz románc 2.0

Milánó, 2010. A Campari 150. évfordulójának emlékezetessé tételére egy modern csavarral újraértelmezte a márka hosszú történetének szimbólumát, a Campari Orange koktélt – bizonyítékul arra, hogy az igazi szenvedély kiállja az idő próbáját.

CAMPARI ORANGE PASSION

- 1 rész (3,75 cl) Campari
- 2 szelet narancs
- 1 kávéskanál barna cukor
- 3 rész narancslé (felülre)
- 1 piros cseresznye
- tört jég

Készítse a koktélt egy hosszú pohárban. Tegye a narancsszeleteket és a barna cukrot a pohárba, és törje össze a gyümölcshúst. Adjon hozzá tört jeget. Öntse bele a Camparit, a narancslevet, és óvatosan keverje össze. Díszítse piros koktélcseresznyével.

2010-ben a Campari, fennállásának 150. évfordulója alkalmából egy modern csavarral értelmezte újra a márka történetének egyik szimbólumát, a Campari Orange koktélt, ezzel is bizonyítva, hogy az igazi szenvedély kiállja az idő próbáját. Egy újragondolt klasszikus a márka 150. születésnapjának megünneplésére! A Campari Orange kifinomult és nagyvárosi verziója, ellenállhatatlanul keserédes ízvilággal.

campari2015_09.jpg

 

Október – A történelem egyik legjobb tévedése

Milánó, 1972. Egy bártendertől egy Negroni koktélt kértek, de ő gin helyett habzóbort használt. Ez a tévedés (’sbagliato’) igen nagy sikert aratott.

NEGRONI SBAGLIATO

- 1 rész (3 cl) Campari
- 1 rész (3 cl) vörös vermut (Cinzano)
- 1 rész (3 cl) habzó bor (a Campari a Cinzano Pinot Chardonnay-t ajánlja)

Készítse vastag falú pohárban, jéggel. Díszítse narancsszelettel.

A Negroni Sbagliato koktélt, ami a Negroni egy változata, Mirko Stocchetto, a milánói Bar Basso bártendere találta fel 1972-ben. Miközben vendégének Negroni koktélt készített a Bar Basso pultja mögött, Mirko a gines üveg helyett tévedésből a habzó boros üveget akadt a kezébe. Hirtelen úgy érezte, hogy ez a változat is izgalmas lehet, így kitöltötte a habzóbort, az esetet a Sbagliato szóval illette, a többi pedig már történelem. Innen a név: olaszul a ’Sbagliato’ tévedést, hibát jelent. A 70-es és a 80-as években a Negroni Sbagliato koktél népszerű volt ugyan, de csak a Bar Bosso készítette. Aztán a 90-es évek környékén a számos új koktélbár megnyitásával az ital hirtelen egész Olaszországban közkedveltté vált. Ez az egyszerű tévedés egy olyan klasszikus koktél megszületését eredményezte, amit mára világszerte szívesen fogyasztanak. Ez a változat még a legodaadóbb Negroni-rajongók közül is sokak szívét meghódította. Ideális választás azok számára, akik bár nem szeretnének lemondani a klasszikus ízről, de néhány „buboréknak" nem tudnak ellenállni.

campari2015_10.jpg

 

November – Egy nem múzeumba való műalkotás

Torino, 1931. Azt mesélik, hogy ez az ital egyik eredeti összetevőjéről, a rózsaillatú likőrről (olaszul ’rosa bianca’) kapta a nevét. Egy olyan étteremben készítették először, ahol a futurista mozgalom tagjai gyűltek össze. A koktél a haladó szellemű közösség egyik hivatalos italává vált.

ROSA BIANCA

- 2 rész (3 cl) Campari
- 2 rész (3 cl) Rose likőr
- 3 rész (4,5 cl) narancslé
- 3/4 csepp ánizs

Jéggel rázza össze az összes hozzávalót, majd szűrje át egy lehűtött koktélos pohárba az italt. Díszítse ánizzsal.

A legenda szerint a koktélt a Taverna del Santopalato nevű, később Taverna d'Alluminio névre keresztelt futurista étterem tulajdonosa, Angelo Giachino alkotta meg. Az éttermet az Olasz Királyság egyik fővárosában, Torinóban nyitották meg, ami nem volt véletlen, mivel a gasztronómiai reneszánsz egyik akkori fellegváráról beszélünk. Ez az ital az étteremben kapható fogásokkal együtt igen sikeres volt, ám a hely néhány évvel később bezárt, ugyanis a közkedvelt nemzeti konyhának mondott választék valójában „elitista" és nehezen elkészíthető volt.

campari2015_11.jpg

 

December – Rázzuk fel egy kicsit a dolgokat

New York, 1872 táján. A Camparit és (a New Yorkban szabadalmaztatott) shakert szinte ugyanabban az időben találták fel, és hamarosan elválaszthatatlanok lettek. Talán ez az oka, hogy ketten együtt ilyen nagy dolgokra képesek!

SHAKEN CAMPARI

- 1 rész (6 cl) Campari

Rázza jól össze, majd szűrje egy lehűtött koktélos pohárba az italt.

New Yorkban, 1872 táján járunk: a Camparit és a New Yorkban szabadalmaztatott shakert szinte egyszerre találták fel – nem is csoda, hogy hamarosan elválaszthatatlanok lettek! Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy ketten együtt ilyen izgalmas dolgokra képesek.

campari2015_12.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr177140045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.