.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • kocsmablog: A Gondozó után 2016. május 12-én új korszak vette kezdetét, és lett a csodás kerthelyiségből Bujdo... (2019.01.05. 21:42) Gondozó
  • kocsmablog: Hogy mikor került lakat a Vaskapura, számunkra rejtély, de hogy 2016. szeptemberétől már Otthonka,... (2019.01.05. 21:12) Vaskapu taverna
  • Leooo: @efi: Mert az árazás színvonala e szerint volt besorolva, azért. 1972-ben a IV.osztályba sorolt ko... (2018.12.28. 00:21) Vendéglátóhely kategóriák
  • efi: Azon felül, hogy ezt így kipolírozták, mégis mire volt jó azon kívül, hogy a falon lévő táblácskán... (2018.12.27. 13:45) Vendéglátóhely kategóriák
  • kocsmablog: Hideg van, és franc se kívánkozik a tetőre? A 360 Bar adott most egy pofont a szezonalitásnak, igl... (2018.12.27. 11:20) 360 Bar
  • apuska: És el is érkeztünk a történet végéhez. A Corvin Club bezárt, a bulikat elköltöztették először a TE... (2018.12.21. 12:12) Corvintető
  • Utolsó 20
2015. 01. 21. - palackborbár
A világ legdrágább borai

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Te mennyi pénzt vagy hajlandó kiadni egy üveg borért? Most kiderül, hogy van aki sokkal többet!

Egy idézettel kezdve: "Nincs más ital a vízen kívül, melyről annyit beszéltek volna az emberiség történetében, mint a bor."

Azok a borok, melyekről most fogunk beszélni, a maguk nemében egyedülállóak. Olyan tételek, amelyek komplexitásukkal, potenciáljukkal vagy fajtajellegükkel és a termőterület értékeinek visszaadásával vívták ki az elismerést. Ezen túl a pince történelme, a felépített brand, egy-egy konkrét elismerés, melyet az adott bor kapott, vagy a muzeális érték, melyek a csillagos égig képesek a borok árát felverni. Nem hiába évszázadok óta a bor sokak számára befektetés, nem csak egyszerű élvezeti cikk.

Az utóbbi időben Magyarországon is egyre nagyobb a sikere a boraukcióknak. Példának okáért hoznám a Budavári Borfesztivál Jótékonysági Borárverés sorozatát, mely tavaly szeptemberben már 16. alkalommal került megrendezésre. A rendezők szerint nagy sikere volt, ugyanis mind a 45 tétel, melyet meghirdettek, gazdára talált, és összesen 5.200.000 forint folyt be. A legmagasabb vételi árat a Villány-Siklósi Borút Egyesület és Villányi Borvidék által felajánlott 12 palackos Cabernet franc borválogatás érte el, amely 124 ezer forintról indult és 340 ezer forintért kelt el. A válogatás az alábbi pincészetek Cabernet franc borait tartalmazta a 2002-es, 2003-as, 2006-os, 2007-es és 2008-as évjáratokból: Blum Pincészet, Bock Pince, Csányi Pincészet, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Günzer Tamás Pincészete, Heumann Pincészet, Jekl Pincészet, Malatinszky Organikus Szőlőbirtok, Polgár Pincészet, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, valamint a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet. Több mint tízszeres áron kelt el az Ikon Borászat „Ikon Cabernet Franc Evangelista” nevű, 2009-es évjáratú magnum palackja, a 8 ezer forintos kikiáltási árról 95 ezer forintra tornázták fel a licitálók az árat. De például a Törley Pezsgőpincészet 6 palack Törley Chardonnay Nyerspezsgő-t tartalmazó exkluzív csomagja 30 ezer forintról indult, és 200 ezer forintért kelt el.

Ezek nem is olyan nagy számok még hazai viszonylatban sem. Például Áts Károly tokaji borász, még a Royal Tokaji Pincészet színeiben készítette el 1999-es évjáratú Natúr Eszenciáját, mely 2006-ban a népszerű Wine and Spirit magazin adott év top 100 borai közül egyedüliként kapott maximális 100 pontos értékelést. A bor koncentráltsága, egyedisége és ritkasága miatt, valamint a komoly elismerésnek köszönhetően az árát is megdobta. Összesen 1200 palack készült, melynek darabja több mint 100.000 Ft. Továbbá ma is vásárolhatók a piacon muzeális Tokaji Aszúk. Ezek az ötven-hatvan éves még fogyasztható tételek palack ára akár a fél millió forintot is elérheti.

És hogy mit tudnak nemzetközi szinten a legnagyobbak? Egy top 10-es listát összeszedve, ámuljunk és bámuljunk:

10. DRC Romanée Conti 1934 (Burgundia, Franciaország), 20.145 $
09. Montrachet Domaine de la Romanée Conti 1978 (Burgundia, Franciaország), 23.929 $
08. Inglenook - Cabernet Sauvignon 1941 (Napa-valley, Kalifornia), 24.675 $
07. Cheval Blanc 1947 (Saint-Emilion, Bordeaux, Franciaország), 33.781 $
06. Penfolds Grange Hermitage 1951 (Adelaide, Ausztrália), 38.000 $
05. Sherry Massandra Collection 1775 (Crimea, Spanyolország), 43.500 $
04. Screaming Eagle 1992 (Napa-valley Kalifornia), 80.000 $
03. Chateau Mouton-Rotschild 114.614 $ (Medoc, Bordeaux), 114.614 $
02. Chateau Lafite Rotschild 1787 (Pauillac, Bordeaux, Franciaország), 160.000 $
01. Heidsieck & Co. Monopole Champagne (Champagne, Franciaország), 275.000 $

A legdrágábbhoz egy sztori is tartozik. 1917-ben egy hajó rakományaként utaztak ezek az orosz cár tulajdonát képző pezsgők, melyet egy német tengeralattjáró megtorpedózott. A pezsgők a tengerbe estek. 1998-ban feltártak 2000 palackot Finnország partjainál, és azóta ezen a komoly áron juthat hozzá az, aki szereti a történelmet és a koros pezsgőt.

gout_de_diamants.jpg
Végül álljon itt a gyémántos kóstoló, Goût de Diamants, Taste of Diamonds, mely palackját Alexandre Amosu tervezte. A cédulát kézzel teszik rá és az már csak korona a legdrágább pezsgőre, hogy az üvegre 19 karátos Swarovski-kristály kerül. 1,2 millió fontba kerül az ínyenceknek, így mintegy 444 millió forintért hozzá lehet jutni, ha van, aki ilyen áron a magáénak akarná.

Költői a kérdés. Ha telne rá, te kiadnál ennyi pénzt egy üveg borért, melyet lehet, hogy soha nem innál meg? Vagy ha igen, milyen alkalommal pukkanna a palack, és mit éreznél közben, megéri az árát?


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1007093995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ComLo 2015.01.22. 09:45:03

Ez a lista úgy ahogy van kamu. Ha kell lineklek neked olyan képet, ami nincs a listán, de az ár alapján ott kéne lennie (egy Singapore-i borkereskedésben fotoztam). Ott a legdrágább egyébként 77 320 $ volt. Azon kívül, kicsit utána olvasva, találni olyan bort, ami mélg ennél is drágábban kelt el.

Ezeket a borokat egyébként nem meginni veszed, hanem 99%-ban befektetési céllal (mint a drága borok nagyrészét általában). Jól tárolva, sokkal értékállóbb, és stabilabb hozamot hoz, mint a nemesfémek.

pacagánycsök 2015.01.22. 10:01:28

nemá' baszki nem mondod hogy majd fél milliárdért még SZVAROVSZKI CSISZOLT ÜVEGET is tesznek rá? TIZENKILENC KARÁTOSAT? Hiszen annak a beszerzési ára többszáz forint is lehet!

sas70 2015.01.22. 10:03:07

Az emberek gyűjtögetési mániája is határtalan és szinte mindegy miről van szó. Én inkább megiszom a borokat, nem gyűjtögetem és nem fizetek milliókat mikor pár ezer forintért már jó borokat kapni.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2015.01.22. 11:30:51

A témához kapcsolódóan érdemes megjegyezni, hogy a világ borai közül legyedül a tokaji aszú képes akár 400 évig(!) is megőrzi az ízeit, sőt még jobb is lesz. Az összes többi, köztük az itt listázott burgundi és más francia borok max. 20-25 év után ihatatlanok, a szó szoros értelmében. Volt szerencsém 1947-es (vagy vmi a körüli évjáratú) tokaji aszút inni, egyedülálló élmény volt!

Nem véletlenül egyre nagyobb a tokaji aszúk értéke. A Fugger-család kommunisták által elhurcolt, több száz éves tételekből álló több százpalackos gyűjteményét ma valahol a Krím félszigeten őrzik katonákkal egy pincében. Erről ás a tokaji aszú aukciós és egyéb értékeiről itt: www.tokaj.hu/dl/media/group_47ce7dc01a102/group_47ce7de4b8b15/group_47cff55dbab69/item_813.pdf

Anselmo 2015.01.22. 13:10:19

Ha annyira gazdag lennék, hogy az már perverz, akkor vazze megvenném a legdrágább üveg bort, csak azért hogy KÓLÁVAL igyam meg!

Vincenzo6 2015.01.30. 02:02:18

@Anselmo: Elég nagy gyökér kell legyen hozzá az ember. Egyrészt inná meg a fene, mert tényleg maximum azért éri meg, mert jó befektetés. Annyival nem lehet jobb egy frissebbnél, csak azért fizetni, hogy az ember elmondhassa magáról...

Másrészt nem az ára miatt, de aki borba kólát tesz, az hülye. Csóró tinédzserek és egyetemisták csinálják, akik életükben nem is ittak még rendes bort, nincs meg a borkultúrájuk. A tömegtermelt cukrozott savanyú, kiforratlan, íztelen, teaszerű olasz szart itthon palackozzák, de az nem bor. Mellesleg még 3-4000 foritokért lehet kapni botrányos borokat. Azoknak találták ki, akik felöntik kólával. Annak végülis nem árt a cukrozott foszforsav. :-D