.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • kocsmablog: A Gondozó után 2016. május 12-én új korszak vette kezdetét, és lett a csodás kerthelyiségből Bujdo... (2019.01.05. 21:42) Gondozó
  • kocsmablog: Hogy mikor került lakat a Vaskapura, számunkra rejtély, de hogy 2016. szeptemberétől már Otthonka,... (2019.01.05. 21:12) Vaskapu taverna
  • Leooo: @efi: Mert az árazás színvonala e szerint volt besorolva, azért. 1972-ben a IV.osztályba sorolt ko... (2018.12.28. 00:21) Vendéglátóhely kategóriák
  • efi: Azon felül, hogy ezt így kipolírozták, mégis mire volt jó azon kívül, hogy a falon lévő táblácskán... (2018.12.27. 13:45) Vendéglátóhely kategóriák
  • kocsmablog: Hideg van, és franc se kívánkozik a tetőre? A 360 Bar adott most egy pofont a szezonalitásnak, igl... (2018.12.27. 11:20) 360 Bar
  • apuska: És el is érkeztünk a történet végéhez. A Corvin Club bezárt, a bulikat elköltöztették először a TE... (2018.12.21. 12:12) Corvintető
  • Utolsó 20
2014. 11. 12. - palackborbár
Az újbor ünnepe

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Jeles dátumon vagyunk túl: november 11. Márton nap, ergo újbort mindenkinek!

November 11. Márton napja a liba és az újbor ünnepe. Komoly vallási töltete van, mivel Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap. Ekkor tehát még megengedett a nagy evés-ivás. Tradicionálisan erre a napra ezért rengeteg bált, fesztivált és nagy lakomákat rendeztek. Ezeknek pedig elkerülhetetlen kelléke az újbor és a libaételek.

Több időjárással kapcsolatos jóslat is fűzödik Márton napjához. Egyrészt ha aznap esik a hó, akkor mivel "Márton fehér lovon jön" enyhe lesz a tél. Más népszokások szerint, ha aznap jeges eső esik, az korai tavaszt jelent. A libának is funkciója van az időjárás jövendölésben. A sült liba mellcsontját megtisztították és abból jósolták meg milyen lesz a közelgő tél. A liba húsából szokás volt küldeni a papnak is, mégpedig az állat hátsó részébõl. Innen ered „püspökfalat” szavunk is. A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik. Úgy hitték minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek.

martonlud_big.jpg

Na, ebben mi is egyet értünk, és ezzel át is nyargalunk az újbor témakörére. Márton az újbor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az újbor. A must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg. A technológiai fejlődéssel, az acéltartályos hűtött erjesztésű reduktív borok megjelenésével, és persze nem kis piaci nyomás hatására az újborok egy része már november 11. előtt megjelenik. Gondoljunk csak a Varga pincészet Csabagyöngyére, mely az év első borának hirdeti magát. Augusztusban szüretelik a szőlőt, és szeptember elejére már megtalálható a boltokban.

Az újborról általánosan azt mondhatnánk, hogy minden egy évnél fiatalabb bor újbor, míg azok melyek túlvannak első születésnapjukon, óborok. Borászati szempontból ugyanakkor azt a bort hívjuk újbornak, mely teljesen kierjedt, de nulla érlelést kapott. Ebből kifolyólag hiányoznak belőle a másodlagos érlelési aromajegyek. Az elsődleges gyümölcsös aromák jellemzik, melyek a szőlőből származnak. Sokszor nem tükrösek, opálos, zavaros színben pompáznak. Újbort minden színben kóstolhatunk (fehér, rosé, vörös), de a frissen palackozott újborok egyiket sem javasoljuk otthon érlelni, ezek nagy része hónapokon, de maximum egy éven belül fogyasztandó.

Az újbor nemzetközileg legismertebb típusa a francia Beaujolais Nouveau (ejtsd: bozsolé núvó), amelyet Burgundia déli végében készítenek, Beaujolais vidékén a gamay (ejtsd: gámé) nevű kékszőlőfajtából. Ennek megjelenése megegyezés alapján november harmadik csütörtöke. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy Franciaország más területein is készítenek újbort, amit összefoglalóan „vin de primeur”-nek neveznek. A legismertebb újbor készítési technológia az úgynevezett szénsavas maceráció, amelynek az a lényege, hogy az ép szőlőszemen belül kezdődik el az erjedés, így a borba nem kerül sok a sértetlen héjban lévő tanninokból. A végeredmény egy könnyed, kifejezetten gyümölcsös vörösbor.

Végül gasztronómiai ajánlásunk következik. A libából készült leveshez és a lúdkásához fehér vagy rosé újbort érdemes fogyasztani. A libasült a rosé mellett már a vörösbort is szívesen fogadja. Ugyanakkor az ekkortájt szintén az asztalra kerülő hízott libamáj mellé inkább egy késői szüretelésű édesbort javasolnánk, lehetőleg magas maradékcukorral és kellő olajossággal. A krémes kavalkád, ami a szánkban ezáltal létrejön, igazi gasztronómiai orgazmus.


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr586891533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemértekhozzá(m) 2014.11.14. 05:27:26

jobbak lennenek a regi kocsmatesztelos cikkek, ezek is erdekesek, de full nem erdekel senkit, bocs, hogy ezt mondom, nem sertes akar lenni!

syss · http://sysblog.71.hu 2014.11.17. 18:26:01

Engem nagyon érdekel,mert kultúrával,történelemmel,hagyományokkal,és magyarországi jelképekkel-hungarikumokkal van tarkítva,és borágazattal fűszerezve, á'la sommelier! :)