.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • kocsmablog: A Gondozó után 2016. május 12-én új korszak vette kezdetét, és lett a csodás kerthelyiségből Bujdo... (2019.01.05. 21:42) Gondozó
  • kocsmablog: Hogy mikor került lakat a Vaskapura, számunkra rejtély, de hogy 2016. szeptemberétől már Otthonka,... (2019.01.05. 21:12) Vaskapu taverna
  • Leooo: @efi: Mert az árazás színvonala e szerint volt besorolva, azért. 1972-ben a IV.osztályba sorolt ko... (2018.12.28. 00:21) Vendéglátóhely kategóriák
  • efi: Azon felül, hogy ezt így kipolírozták, mégis mire volt jó azon kívül, hogy a falon lévő táblácskán... (2018.12.27. 13:45) Vendéglátóhely kategóriák
  • kocsmablog: Hideg van, és franc se kívánkozik a tetőre? A 360 Bar adott most egy pofont a szezonalitásnak, igl... (2018.12.27. 11:20) 360 Bar
  • apuska: És el is érkeztünk a történet végéhez. A Corvin Club bezárt, a bulikat elköltöztették először a TE... (2018.12.21. 12:12) Corvintető
  • Utolsó 20
2014. 10. 22. - palackborbár
Mit árul el a bor színe?

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Azt például tudjátok, hogy csupán a bor színe mennyi mindent elárul róla?

A borismereti oktatások gyakorlati része ott kezdődik, hogy a bort kitöltve a pohárba először szemmel vizsgáljuk meg. Figyeljük meg a színét és az állagát! Ha durván szakmailag szeretnénk vizsgálni a bort, fontosak a jó fényviszonyok, és ha igazán pontosan akarjuk a bor színét meghatározni, azt fehér felület előtt vesszük szemügyre. Ennek fényében fehér és vörösbornál is következtethetünk a bor korára, testességére, tartalmasságára.

Fehérbornál a fiatal reduktív bor színe halvány citromsárga, olykor zöldes beütéssel (reflexekkel). Az idő előrehaladtával a fehérbor aranysárgába hajlik, azaz egyre sötétebb árnyalatot vesz fel. A fahordó használata szintén mélyebb színt ad fehérborunknak. Ahogy a bor túlmegy a csúcsán, azaz kezd elfáradni, öregedni, borostyánba majd barnába hajlik a színe. A kőolaj sötétségű negyven éves tokaji aszút tehát ne tartogassuk féltve a pincében, mert annak élvezeti értéke egyenlő a nullával.

Vörösboroknál a fiatal bor színe élénk bíbor színt (lila) mutat. Korral a rubinba (vörös) hajlik, míg az öregedéssel itt először téglavörös, gránátkék, majd kólás barna színt vesz fel. A fehérborral szemben a különbség tehát, hogy a vörösbor az idő előrehaladtával folyamatosan világosodik.

Az állagot is érdemes vizsgálni, egy-egy pörgetéssel. A bor feltapadása a pohár falán ugyanis sokat elárul a bor szárazanyag tartalmáról, sűrűségéről és maradékcukor tartalmáról. A vízszerű könnyű bor lefolyása gyors, míg az olajos, telt bor glicerin gyűrűt képez a bor falán és kis lábakban folyik vissza. Borban elmélyült olykor sznob barátaink ezeket a lábacskákat számolgatják. Minél több láb ugyanis annál sűrűbb a bor. Ezek a lábacskák képzik a sommelier körökben divatos templomablak effektust is.

A bor színe és megjelenése továbbá több borhibát is leleplezhet. Többek között a kiválások, színtörések kóstolás előtt sejtetik, hogy valami nincs rendben a kóstolni kívánt borunkkal.

wine-tasting-color_F.jpg


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr906817529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2014.10.22. 20:51:05

Tehát, fehérbor ha sötétedik az kevésbé élvezetes. A vörösbornál meg forditva, ha jól értettem. Lábacskák nélküli bor a könnyű, étkezéshez szerintem pont jó.

cenzuratroll bosszanto 2014.10.23. 09:22:31

A borosok bohóckodásáról mindig a vájt fülűek jutnak eszembe, amikor tudományosan megmagyarázzák, hogy a mahagóni színre pácolt hangfalnak bársonyosabb hangja van, mint a tölgyfa színűnek.

altimus 2014.10.23. 09:42:38

@cenzuratroll bosszanto: kerdes az, hogy barsonyosabb hangja van-e, vagy barsonyosabb hangunak hallod? az elso kerdes meressel eldontheto, akusztikai parameterek alapjan, a masodik pedig erosen szubjektiv. az elso eset fennforgasa valoszinutlenebb, hacsak a pac fizikai parameterei nem kulonboznek annyira ami valoban megvaltoztatja a sugarzasi kepet, rezonanciat ... (nem lehetetlen). viszont szubjektiven egy melegebb szinu hangsugarzot hallhatunk barsonyosabbnak. miert is ne? egy azonos homersekletu szobat is eltero homersekletunek erzunk pl. a szine alapjan. vannak meleg, melegebb, hideg, hidegebb szinek. egy kek furdoszoba mindig hidegebbnek tunik mint egy meleg szinu.

de visszaterve a borra, a bor szine valoban sokat elarul. habar pl. a tokaji aszu peldaval a cikkiro lyukra futott, ugyanis a magas cukortartalu edes aszu speciel igen hosszan tarthato palackban es a szine is tipikusan sotet, barsonyos. de pl. egy tokaji esszencia szinte sotetbarna es igen hosszu ideig megorzi a minoseget. 40-50 eves palackokat is boven talalni.

bontottcsirke 2014.10.23. 09:49:07

@cenzuratroll bosszanto: Feltételezem ilyen borsodi féléket iszol

Pierr Kardán 2014.10.23. 10:40:31

A hétvégén ittunk meg egy 1989-es (25 éves) kőolajbarna színű 5 puttonyos Tokaji Aszút.

Az íze pedig fenomenálisan csúcskurvajó volt!!!!!!

cenzuratroll bosszanto 2014.10.23. 12:39:54

@altimus:

Igen, pontosan az ilyen fajta okoskodáson szoktam nevetni.

@bontottcsirke:

30 forintos kannást. Megnyugodtál?

Zoltán Furik 2014.10.23. 14:51:52

@altimus: De a tokaji aszú az igazából nem bor,max.desszertbor.

áasdklfjáasn 2014.10.23. 16:55:43

Hát jó sok baromságot sikerült itt összehordania az önjelölt sza(r)kértő úrnak.

palackborbár 2014.10.27. 11:46:32

@altimus: Az aszú magas cukortartalma valóban akár évtizedekig eltarthatóvá teszi a bort, persze ehhez hozzá járul az is, hogy a szőlőfajta amiből készül (furmint, hárslevelű) magas savtartalmat ad a bornak, ami olykor akár 9-10gramm/liter is lehet (ez egy nagyon magas szám) az átlagos borban 3-5 között mozog. Ugyanakkor korábban írtam a helyes tárolásról, ha a bor levegőt kap mert mondjuk nem fektetve tároljuk és kiszárad a dugó, esetleg a páratartalom nem megfelelő, vagy fénysokkot kap akkor bebarnul. Szakmailag bizonyított, hogy ilyen kőolaj színű bort semmilyen kereskedő nem fog megtartani. A hatalmas különbség a természetes érésből kialakuló borostyán szín és a rommá oxidált fekete kőolaj szín között van.
A magyar állam tulajdonában is vannak 50-es 60-as évekből származó aszúk, melyeket delegációknak ajándékoznak. Ezek értéke több millió forint és még mindig egyben vannak. De a színűk BOROSTYÁN!!! Nem fekete...