.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • kocsmablog: A Gondozó után 2016. május 12-én új korszak vette kezdetét, és lett a csodás kerthelyiségből Bujdo... (2019.01.05. 21:42) Gondozó
  • kocsmablog: Hogy mikor került lakat a Vaskapura, számunkra rejtély, de hogy 2016. szeptemberétől már Otthonka,... (2019.01.05. 21:12) Vaskapu taverna
  • Leooo: @efi: Mert az árazás színvonala e szerint volt besorolva, azért. 1972-ben a IV.osztályba sorolt ko... (2018.12.28. 00:21) Vendéglátóhely kategóriák
  • efi: Azon felül, hogy ezt így kipolírozták, mégis mire volt jó azon kívül, hogy a falon lévő táblácskán... (2018.12.27. 13:45) Vendéglátóhely kategóriák
  • kocsmablog: Hideg van, és franc se kívánkozik a tetőre? A 360 Bar adott most egy pofont a szezonalitásnak, igl... (2018.12.27. 11:20) 360 Bar
  • apuska: És el is érkeztünk a történet végéhez. A Corvin Club bezárt, a bulikat elköltöztették először a TE... (2018.12.21. 12:12) Corvintető
  • Utolsó 20
2014. 09. 29. - kocsmablog
Titkos kertek Zubrowkája

Titkos kerteket látogattunk minap a Zubrowkával, amelyek menedéket nyújthatnak a lüktető belvárosi forgatagban, Budapesten. A nyár utolsó napján valami furcsa természeti áthallás okán megnéztünk egy csomó őszi termést, ittunk pár koktélt, így közelebbről is megismerkedtünk a "Zsubi" titkos receptjét képező bölényfűvel.

A meleg őszi hétvégék - akár csak a tavasz első sugarai - szinte ösztökélik az embert, hogy egy dugig rakott piknikes kosárral és néhány kedves baráttal töltsünk el pár kellemes órát a természetben. Ilyenkor minden kosárba kerül alma, de a magunkfajták isznak is, ha már vége van a munkanapnak és szeretnénk a városban lazítani. A Żubrówka kellemes alapot adhat az olyan könnyű koktélokhoz, mint például az Alma Zu, amely almalével készül, a Bison Fizz, ami ciderrel, vagy a bodzás-limonádés Zu Cooler.

A házak falai, az utcák kövei, a templomok tornyai, az udvarok fái régi titkokat őriznek. Akárcsak ez a lengyel, fantasztikus természetes aromával bíró Żubrówka. Alternatív városnéző sétánkon kicsit a titkok tudójává váltunk: megismertük a város izgalmas történetét, megbújó szépségeit, előtte-utána meg az előbb említett és a végén részletezett koktélokat – a különleges bölényfűvel kísérve.

piknik.jpg

Zubrowka - A királyok itala

Egy 1405-ben összeállított lexikonban - melyet ma a Varsói Nemzeti Könyvtárban őriznek – hetven különböző vodka receptet jegyeztek fel, amelyekhez gyógynövényeket, fűféléket, és egyéb természetes ízesítőket használták összetevőknek. A történet szerint II. Zsigmond - az utolsó Jagelló uralkodó - szeretett Bialowieza erdeiben vadászni, és ő volt az, aki a helyi illatos, ízes vodkát Krakkóba vitte, így lett Lengyelország egyik legkedveltebb, legnemesebb itala a Żubrówka vodka.

A bölényfűvel ízesített vodka a 18. századra vált a lengyel nemesség kedvelt italává. A nemesek úgy hitték, hogy fogyasztásával egy bölény erejére fognak szert tenni. Az eredeti Zubrówkába kerülő fűszálat napjainkban is az európai bölény természetes élőhelyéről szerzik be, és hagyományos módon, sötét, meleg helyen szárítják. 1000 liter vodka készítéséhez 1-2 kg füvet használnak fel. A népszerű alkoholos ital segítségével e figyelemre méltó növény íz- és illatanyagai széles körben elterjedtek modern világunkban is.

Egy kis történelem

A Zubrowka vodka hazája Lengyelország, ahol mára az egyik legkedveltebb márkává vált. Különlegességét a gyártása során felhasznált bölényfűnek köszönheti, amely igazán egyedi ízvilágot és színt kölcsönöz az italnak, hiszen minden üveg tartalmaz egy szálat ebből a különleges fűféléből, amit a mai napig kézzel tesznek az üvegbe. A legenda úgy tartja, hogy aki 2 szálat talál egy üvegben, azt nagy szerencse éri.

Évszázados vodkagyártási tradíció áll a márka mögött, hiszen már a 16. században megkezdődött a gyártása és a 18. századra Lengyelország egyik legkedveltebb italává vált. Mára pedig már több mint 30 országban megtalálható, többek között Amerikában és Ausztráliában is. Éves szinten mintegy 18 millió liter fogy belőle.

Zubrowka.jpg

A bölényfűről

A bölényfű vagy illatos szentperje (Hierochloe odorata L.) a perjefélék (Poaceae) családjába tartozó évelő növény. Bialowieza őserdejének vad bölényei különösen kedvelik ezt a növényt. Levelei hosszúak és körülbelül 1 cm szélesek, aromája a vaníliára emlékeztet. Hajtásában akár az 1%-ot is elérheti a kumarintartalom, ennek köszönhető a növény kellemesen édeskés illata. A bölényfű illatos levelét a franciák édességek, dohányok és parfümök, az oroszok pedig teák édesítésére használták. Észak-Európában sokfelé a templomok bejárata elé szórták nagyobb ünnepségek idején. Füstjének tisztító hatást tulajdonítanak, számos ünnepség és beavatási szertartás elmaradhatatlan kelléke. Füstölőként torokfájás és köhögés ellen is alkalmazzák, teája pedig samponként is nagyon hatásos. Szárított levele a kosárfonás és a szőnyegkészítés alapanyaga. Manapság egyik legismertebb felhasználási formája mégis egy közkedvelt tömény ital, hiszen ez az egyik alapösszetevője a Zubrowka Bison Grass lengyel vodkának.

A bölényfű hazája, a Białowieski Nemzeti Park

Egyike a legrégebbi nemzeti parkoknak és rezervátumoknak Európában (1932-ben hozták létre), a Białowieski Puszta központi részén fekszik, és az egész világon ismert a természetes erdőtömbjeiről és az itt elő bölényeiről. Ezeknek a szabadon élő legnagyobb európai emlősöknek létszáma jelenleg több mint 300 darab. Ez nem volt mindig így, az első világháború során e nemes állatok is teljesen eltűntek a területről. Újratelepítésük 1929-ben kezdődött meg mindössze négy példánnyal. A bölénymentő program mára szerves részét képezi a park tevékenységeinek. Gazdag élővilágának köszönhetően az UNESCO elismerését is kivívta magának, hiszen 1979-ben a Bialowiza Nemzeti Parkot a Világörökség részéve nyilvánította. A terület legértékesebb része szoros védelem alatt áll, csak vezetővel látogatható. A parkot szoros kapcsolat fűzi a Zubrowka márkához, hiszen itt él a márka szimbóluma, az európai bölény és itt terem egyik alkotó eleme, a bölényfű is.

Titkok, ízek keverve

És álljon itt a végén a néhány beígért recept. A magas falak között magas falú, úgynevezett highball poharakat használtak ezekhez a frissítő koktélokhoz, szigorúan keverve és nem rázva!

Apple Zu: Jégkockával töltött pohárba belekerül 4 cl Żubrówka, amit 1,5 dl szűretlen almalével felöntünk és keverés után egy lime szelettel díszíthetünk.

Zu Cooler: Jégkockával töltött pohárba először a Żubrówka kerül (4 cl), majd ezt követi a bodzaszirup (1cl), ezt szódavízzel felöntjük, ezáltal egy kellemes frissítő italt kapunk

Bison Fizz: A pohárba jeget teszünk, majd Żubrówkát és szűretlen cidert (almabort). Nem kell hozzá díszítés, viszont fontos, hogy az arányok 4:1-hez maradjanak.

 koktel.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr356750821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.