.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • kocsmablog: A Gondozó után 2016. május 12-én új korszak vette kezdetét, és lett a csodás kerthelyiségből Bujdo... (2019.01.05. 21:42) Gondozó
  • kocsmablog: Hogy mikor került lakat a Vaskapura, számunkra rejtély, de hogy 2016. szeptemberétől már Otthonka,... (2019.01.05. 21:12) Vaskapu taverna
  • Leooo: @efi: Mert az árazás színvonala e szerint volt besorolva, azért. 1972-ben a IV.osztályba sorolt ko... (2018.12.28. 00:21) Vendéglátóhely kategóriák
  • efi: Azon felül, hogy ezt így kipolírozták, mégis mire volt jó azon kívül, hogy a falon lévő táblácskán... (2018.12.27. 13:45) Vendéglátóhely kategóriák
  • kocsmablog: Hideg van, és franc se kívánkozik a tetőre? A 360 Bar adott most egy pofont a szezonalitásnak, igl... (2018.12.27. 11:20) 360 Bar
  • apuska: És el is érkeztünk a történet végéhez. A Corvin Club bezárt, a bulikat elköltöztették először a TE... (2018.12.21. 12:12) Corvintető
  • Utolsó 20
2014. 09. 11. - kocsmablog
8. Főzdefeszt & Street Food Show

ff_flyer2.jpg

> Júniusban új korszak nyílt a Főzdefeszt életében. Otthagyta régi megszokott helyszínét és összeházasodott a Dining Guide Street Food Show-val, ezzel hazánk legnagyobb gasztronómiai fesztiválja lett. De nincs megállás, most szeptemberben még több emberrel ismertetnék meg az igazi kézműves sör és a minőségi street food fogalmát, ezért csatlakoztak a Főváros Európai Mobilitási Hét/Autómentes Naphoz, melynek keretében az egész Andrássy utat lezárják szeptember 20-án és 21-én. Csatlakozz te is!

A jó sör és a jó harapnivaló demokratikus alapjog! - hallottuk már számtalanszor -, ennek jegyében tele lesz a fesztivál új belépőkkel, és ami külön jó hír, hogy ezúttal a metapay használatából adódó bosszúságoknak is búcsút mondhatunk!

ff_flyer2.jpg

Az alig pár éves pesti sörforradalom gyermeke a Reketye Sörfőzde, ami a Jónás Kézműves Sörházból nőtt ki, és alapsöre a Jónás Ravasz Hódja. Nagytarcsai sörüzemük éppen a nyár végére dugta ki a fejét a földből.

Régi ismerős a Sümegbeer, amit évek óta várunk a fesztre, és most végre megérkezett, hogy bemutatkozzon Pesten is. A nyírlaki Dínó 20 éve főzi a bajor világost, most azonban ő is újított, barna, vörös és ribizlis sörrel.

Szintén régóta bujkáló helyi érdekű sörfőzde volt a jászapáti Lados Sörfőzde, melybe idén a sörforradalmon felnőtt gerillák csatlakoztak és most egy amerikai komlós félbarna ale-lel és egy amerikai IPA-val, valamint egy, a Bázis Sörfőzdés Izsó Péter által főzött Grafit nevű európai komlós barna ale-lel mutatkoznak be a Feszten.

Idén Erdély is bemutatkozik a fesztiválon. Megkóstolhatjuk a kolozsvári Clausenburger kisüzemi söreit, a Salvator likőröket, és ha sikeresek lesznek a vadászok, megkóstolhatjuk a Medvetalpat, ami valódi medvehúsból készült street food.

A nemzetközi szortiment is bővül. Idén végre megjelenik a Caledonia a csak általa csapolt skót Belhaven sörökkel, és jelen lesz Amerikából a Kentucky Ales sörfőzde, akik a hordóérlelt sörökben mutatnak utat a magyar szcénának.

A legnagyobb magyar sörpunk Armando, a Brew Studiós Zsoldos Krisztinával főzte meg a Dirty Saison-t, ezt a szutykos saison-t, ami a mostanában divatos saison-értelmezésekkel ellentétben nem a stílus tisztára csiszolásában érdekelt, hanem a régi mezőgazdasági gyökerekhez visszanyúlva a stílus ősi spontaneitását idézi meg háromféle élesztőjével és négyféle komlójával.

Júniusban hatalmas támadás érte az ételárusokat, így idén erősítéssel érkeznek majd 30 standon, köztük olyan tapasztalt újoncok, mint pl. az ősszel a Nagymező utcában nyíló Hokedli, ami premier előtt főzi a kakukkfüves murokfőzeléket a Street Food Show-n, vagy Budapest egyik legjobb levesezője, a Nyakleves. Szeptemberben végre visszatér a Street Food Show történetének kétségkívül legnagyobb sztárja, Gódor - A Sonkás – András. Halkan susog majd a Berkel szeletelő, leheletvékony lesz a sonka. És persze megint eljön a Vörös Homár, ami a júniusi feszten 3 nap alatt 800 osztrigát adott el a pesti közönségnek.

IMG_7627.JPG

Először települ ki a Falk Miksa utcai Bontxo, aminek azért is illik örülni, mert tudvalevő, hogy a főváros legkiválóbb baszk konyháját vivő étterméről van szó. A Gurung és csapata, a Wok&Tandoori alig győzte gyártani a naan-t a júniusi Street Food Show-ra, annyira kapós volt az indiaiak hagyományos kenyérlepénye. Nyáron felturbózták magukat és közkívánatra újrajönnek és gyúrnak. Ugyanígy tesz a Húspatika, a Csöppentő, a Pista bá’, a Pilvax közben hamarosan új éttermet nyitó Wang, a Gyradiko, a W35, a szuper installációval készülő, nemrég a harmadik egységükkel is előrukkoló Tamp & Pull.

A lassan 50 felé tartó számban megjelenő sörstandok közt ott lesz a hagyományos élcsapat – Fót, Stari, Serforrás, Gyertyános és sokan mások – a maguk állandó szortimentjével, valamint szezonális különlegességeikkel, és felvonulnak a folyton új meglepetésekkel jelentkező gerillák – Tibeer, Csupor, Zodiac, és a többiek. Egyesek lassan kirepülnek a fészekből, és saját standot állítanak, mint a Hara Punk, a Hedon vagy a Rothbeer. A Hara Punk a közönséggel szavaztatta meg, milyen sört készítsen, így jött létre a Lemon? No Thanks búzasör. A szezon slágere a saison, az újjáélesztett archaikus francia aratósör, de egyre népszerűbbek az innovatív alacsony alkoholtartalmú, könnyed ivósörök – mint pl. a Hopfanatic American Pale Ale-je, és persze még mindig király az India Pale Ale és az amerikai komlók!

DSC_0230.JPG

És persze folytatódik a gyümölcssör-őrület a Gyertyános Sörfőzde ananászos-lime-os és birsalmás sörével, a Serforrás Gesztenyés különlegességével, a Fapados Sörbolt által fejlesztett zöldalmás vörös sörrel, és számos új szilvással és meggyessel.

Most ősszel folytatódik a tavasszal megkezdett szavazás, és a fesztivál után megmondjuk, melyik lett Magyarország Kedvenc Kézműves Söre 2014-ben, valamint melyik főzde nyerte el az Év Sörfőzdéje díjat.

És végül ott lesznek a Food Truckok – szerencsére egyre több garázsban tuningolnak fel kajáskocsivá egykor szebb napokat látott négykerekűeket. Konvojban halad a Zing, a tésztákat kocsikáztató Pasta Station, kistesója, a Gourm’n’go, a franciásan bájos, de Fellini szellemét is megidéző Piknik Utczabár, a lángos- és fánkkirály Tésztafeszítő Kisiparos. A berliniek kedvenc gyorsételét, a currywurstot, vagyis a currys, ketchupos főtt, majd megsütött virslit a Berlin Cantin hozza el a Street Food Show-ra, és a Cake Shop is egy autóból tolja a cukormázat.

piknik.jpg

MAGYAR SÖRFŐZDÉK:
armando_otchoa, Báder Sörfőzde, Balkezes Sörfőzde, Békésszentandrási Sörfőzde, Bigfoot Sörfőzde, Bimbeer Gerillasörfőzde, Bors Sörfőzde, Brandecker Sörfőzde, Csupor Sörfőzde, Domján Sörfőzde, Élesztő Sörműhely, Fapados Sörbolt, Fóti Kézműves Sörfőzde, Franzberger Sörfőzde, Guri Sörfőzde, Gyertyános Sörfőzde, HaraPunk Sörfőzde, Hatodik Íz Vándorsörfőzde, Hedon Sörfőzde, Hopfanatic Sörfőzde, Horizont Sörfőzde, Ikkona Sörfőzde, Kaltenberg Sörfőzde, Kaltenecker Sörfőzde, Kapucinus Sörfőzde, Kissler Sörfőzde, Köleses Sör, Lados Sörfőzde, Legenda Sörfőzde, Léhűtő Sörbár, Magyar Czider, Mályi Ászok Sörfőzde, Rekettye Sörfőzde, Rizmájer Sörfőzde, Rothbeer Sörfőzde, Serforrás Sörfőzde, Sip Beer, Stari Sörfőzde, Sümeg Beer, Szarvasi Sörfőzde, Zips Sörfőzde, Zodiac Gerillasörfőzde

ÉTELÁRUSOK:
A Sonkás, Berlin Cantin, Bontxo, Cake Shop, Churros Up, Csöppentő, ez SAJT, Fiktiv Scoville Bár, Gourm'n'go, Gyradiko, Hokedli, Húspatika, Kerala Dosa, Kolbice, Mahung Biokocsma, Malom bisztró, Mirelite Gombócda, Nyakleves, Pasta Station, Pepita Tökmag, Piknik Utczabár, Pista bá’, Szarvaskolbász, SZEGA, Tamp & Pull, Tanyasi baromfi (aki főz: Bereznay Tamás), Terra Hungarica, Tésztafeszítő Kisiparos, Vörös Homár, W35, Wang, Wok & Tandoori Express, Zing

NEMZETKÖZI SÖRÖK:
Angol Sörök, Belga Sörök, Bohémia Cseh Sörök, Braufaktum Sörfőzde, Caledonia Skót Sörök, Cech-In, Clausenburger Sörfőzde – Erdély, Kentucky Ale, Liquid Gold, Pivo Cseh Sörök

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr746685047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.