.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2014. 09. 10. - kocsmablog
23. Budavári Borfesztivál

pixel

> Vigyázz! Kész! Bor! Az idei Budavári Borfesztivál szeptember 10-14. között kerül megrendezésre a szokott helyszínen, a Budavári Palota teraszain. Az összes hazai borvidék képviselteti magát az eseményen, több mint 200 kiállító részvételével, és a Borfesztivál díszvendégeként a világ legnagyobb bortermelő országa, Olaszország is bemutatkozik.

Magyarország legnagyobb borszakmai rendezvénye

A borról évezredek óta tudja az ember, hogy mértékkel fogyasztva számos jótékony hatással rendelkezik. Az idei Borfesztivál témája a bor és az egészséges életmód, a sport, a közös élmények.

A Borfesztivált megelőző napokon, vagyis szeptember 8-án és 9-én ismét megrendezésre került a népszerű Boregyetem. A kétnapos kurzuson elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhattak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is. Az első nap témája: Tiszta borokról világosan. Bio, organikus, autentikus - divatos szavak a borvilágban, de mit takarnak pontosan? Lényegi megkülönböztetés vagy reklámfogás? Valóban egészségtelen, ami nem bio? Hogy működik a bio borkészítés a gyakorlatban? Tiszta kérdésekre tiszta válaszokat adnak hiteles borászok. Második nap bemutatkozott a Borfesztivál díszvendége, Olaszország. Kevés olyan változatosságot produkáló bortermelő ország van, mint a világ legnagyobb borexportőre. Közel ezer helyi szőlőfajta, számos világfajta, számtalan mikroklíma, talajtípus és művelési mód eredménye az olasz borvidékek kínálta sokszínűség. Észak nagyágyúitól, mint a Brunello és a Barolo, a feltörekvő dél új sztárjaiig, mint a Primitivo, vagy a Nero d'Avola, hazai borszakértők és olasz borászok segítségével volt lehetőség bejárni az olasz csizmát.

boregyetem.jpg

Pár Borpár

Szakmai kóstoló délutánok lesznek szerdán és csütörtökön. A szakmai délutánokon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg és izgalmas formában ismeretterjesztést végezhetnek a fogyasztók körében. Visszajelzéseket gyűjthetnek az új technológiai megközelítések eredményeiről, egyfajta "tesztkóstolás" lesz ez a hozzáértő közönség számára. A kiállítók a borpárokat "egyet fizet - kettőt kap" rendszerben kóstoltatják, hiszen a borpár egyik fele ingyenes lesz. A programhoz csatlakozó kiállítók 14 órától 19 óráig biztosítják a borpárok kóstolási lehetőségét saját standjuknál, személyesen a borász, vagy megfelelően jártas szakember vezetésével.

terkep2014_terv_PAR_BORPAR.jpg

Taste of Hungary

A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban idén segítséget nyújt a Borfesztivál: a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon keresztül elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatóknak nyújt iránymutatást a rendezvény. A Borfesztivál célja, hogy minél több hungaricum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet megismerhessenek és megkóstolhassanak a vendégek.

borfesztival.jpg

Zenei program

Idén ismét nagyszerű művészek, előadók lépnek színpadra. Az első napon, szerdán a PORT.hu színpadon fergeteges koncertet ad az Irie Maffia zenekar, aki a reggae, a hiphop, a rock és a funk határait mossák egybe. Csütörtökön Bognár Szilvia és az etNoé lép fel egy igazi világzenei produkcióval. A népi dallamok és szövegek hagyományból való kiragadását, modern zenei közegben való önálló életét ismerheti meg a közönség. Az estét a Csík Zenekar felejthetetlen koncertje zárja. Pénteken az idén 30 éves Makám lép színpadra. Az együttes a hazai zenei élet aktív részeseként évente közel száz koncertet ad. A Borfesztiválon Bognár Szilvia, Szalóki Ági és Lovász Irén társaságában lépnek fel. Az estét Magyarország egyik fiatalon felfedezett, mára már kiforrt személyiségű, többszörös arany és platina lemezes énekesnője, Rúzsa Magdi koncertje zárja. Szombaton a Törley Lovagrendi Avatáson sportolók bizonyítják, hogy érdemesek a lovagi cím elnyerésére. Délután a színpadon fellép hazánk egyetlen pop-a'capella együttese, a Fool Moon, aki idén " A Dal" Eurovíziós nemzeti dalválasztó showban bekerült a legjobb négy előadó közé. Este a generációk által ismert Benkó Dixieland Band szórakoztatja a közönséget. A Borfesztivál utolsó napján, vasárnap a népzenéké és a néptáncé lesz a főszerep. Fellép többek között a Kertész Táncegylet, a Forrás Táncegyüttes, az Alba Regia Táncegyüttes, valamint a Fitos Dezső Társulat. A Borfesztivált idén a Ghymes Együttes "best of Ghymes" koncertjével búcsúzik.

szinpad.jpg

A Budai Vár utcáin szeptember 14-én, vasárnap Szüreti felvonulás lesz a Népzenei és Néptánc Gála ünnepén. Igazi látványosság, ünnepi hangulat, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó, néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják.

A Borfesztivál idén Olaszországot látja vendégül. Prosecco, Chianti, Brunello, Asti - néhány olasz világmárka, amelyekkel a borkedvelők már legalább egyszer találkoztak. Itália borászata azonban több mint néhány ismert és felkapott csúcstermék. A szőlőtermesztés évezredes örökségből táplálkozik, a szőlő táj- és kultúraformáló tényező a csizma "szájától" a sarkáig és az orráig, sőt, Szicília nyugati és déli csücskéig. Idén az ő kiváló borait kóstolhatjuk meg.

Vendegorszag_fokep.jpg

Különleges ételek

A gasztronómia képviselői a megszokott helyen Olaszország ízeire hangolják ételeiket. Természetesen a Borfesztivál vendéglátása a magyar fesztiválételekről is szól. Változatos, színes, új kiállítókat is lesznek, az Oroszlános udvarban az Országkonyha gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon éhes a balatoni fehérek és szekszárdi vörösek előtt, közben és után. Ahogy megszokhattuk, vásári és szüreti étlappal készülnek, a klasszikus étkeket újragondolva, a méltatlanul mellőzötteket pedig felfrissítve. Színesíti - sőt, ízesíti és édesíti - az Oroszlános udvar kínálatát a Gerbeaud és a Szarvasgombás Gravitációs Gourmet Pont standja. Előbbi minden évben készül valamilyen meglepetéssel, utóbbi pedig idén is folytatja a tavaly elkezdett, igazán gourmet melegkonyhát - naná, hogy a szarvasgombára építve. A SZEGA Foods jóvoltából idén a sajtoké lesz a főszerep. A Borfesztivál teljes ideje alatt zajlik a "Nemzetek Sajtversenye", ahol 20 ország egy-egy sajt remekére lehet kóstolva szavazni a Szega standján, a Halászó Fiú udvarban. Eredményhirdetés vasárnap délben a Fesztiválszínpadon.

Gasztro.jpg

Jótékonysági Borárverés

Idén 16. alkalommal ad tanúbizonyosságot a jótékonysági borárverés az emberi összefogásról, ahol a szőlő- és bor ágazat sikeres vállalkozói segítenek rászoruló embertársaikon. Az árverésen befolyt összeget a 25 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat a szegény gyermekek zenetanítására fordítja és igyekszik a nehéz sorban élő gyermekek életét teljesebbé tenni.

Nyitva tartás
2014. szeptember 10-12. szerda-péntek: 14.00-23.00;
2014. szeptember 13-14. szombat-vasárnap: 10.00-23.00
Pénztár nyitva tartás: 22 óráig!

Napi karszalag
2014. augusztus 16-tól, illetve a helyszínen: 2900 Ft/fő/nap

5 napos bérlet
2014. augusztus 16-tól, illetve a helyszínen: 7500 Ft/fő

A belépő tartalmaz:
- 1 db kristály kóstolópoharat;
- 1 kényelmes, könnyen használható pohártartó szütyőt
- ingyenes belépést a Budapesti Történeti Múzeum állandó kiállításaira
- remek szórakozási lehetőséget a nívós Borfesztivál koncerteken
- színvonalas borászati és gasztronómiai kínálatot
- varázslatos kilátást és hangulatot Magyarország egyik emblematikus történelmi helyszínén: a Budai Várban
- szabad ki-be járásra jogosító karszalagot
- 12 éves kor alatt a belépés ingyenes

Bővebb információ
: www.aborfesztival.hu

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr46685205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2014.09.11. 11:47:03

A nyitónapon jártunk a Varga Pincészetnél is, akik a Csaba Gyöngye, Irsai Olivér, Olaszrizling, Badacsonyi kéknyelű (2006), Badacsonyi Szürkebarát borsor kínálgatása közben beszámoltak arról, hogy házon belül milyen erőfeszítéseket tesznek a hulladékgazdálkodásukban. Fontos szempontként tűzték ki a vásárlók szokásainak megváltoztatását, miszerint a saját logóval ellátott, dombornyomott palackjaik is visszaválthatóak. Vagyis a tömegborok előállításának imázsát levetve a csomagolás minősége is tükrözi, hogy ez egy prémium termék, ugyanakkor a palackok többsége visszakerül a rendszerbe, kevésbé terhelve a környezetet.

Bár a meghívás apropója a fenti bejelentés volt, a feltett kérdések alkalmával sok téma előjött még, mint érdekesség. Csak néhány számadat: 250 hektáron termelnek szőlőt és 1500 hektárról vásárolnak, ami 14-15 millió kg szőlő feldolgozását jelenti. Idén 12 millió palack bor előállítását tervezik, melyből nagyságrendileg 10 millió jelenik meg a hazai piacokon. Hogy a magyar pincészetek közül hol állnak a rangsorban, arról csak közvetett adatuk van, ugyanis a borkészítés során fennmaradó minden mellékterméket az Aranykapu Zrt.-nek köteles mindenki leadni, és ők erről évente egyszer küldenek egy tájékoztató jellegű adatot, hogy most éppen az a több tonnányi borseprő és törköly ezen a listán a 2., 3., vagy 4. helyre elég?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.12. 22:56:27

@apuska: Üdvözöllek itt is, nem csak a sajtótájon :)
A hulladékgazdálkodás legújabb irány(ai)t okosan lovagolják meg Vargáék. Vagy másfél éve veszem a "Vargapalack"-okat, és szívesen viszem vissza, mert ennyiért már megéri visszavinnem, nekik meg kimosni, újrahasznosítani. Ne feledd, hogy ha "eldobós" palackot használnának, az a bor polcárát 150 Ft-al megemelné.
Bár úgy két éve árat is emeltek, még mindig jó - és főleg egyenletes - minőség jön ki a borgyár kapuján. mert azért ne feledjük, ennyi palack töltése már gyár.
Nagy valószínűséggel élnek az OHÜ anyagi támogatásával is, amit helyeslek. Ha valahol adnak valamire pénzt, azt használjuk a lehető legjobban. A tájékoztatón kicsit túltengett ez a "környezettudatos" csomagolás, de azért elég plauzibilis indokokkal magyarázták.
Én amúgy 10+ éve iszom Varga bort, bár eleddig semmilyen kapcsolatom nem volt velük. Eddig is szerettem, remélem ezután is hozzájutok (maradok a száraz vörösnél, bár a Csabagyöngye most is illatos).
Üdv egy másik kocsmától, bár mi főleg ételben utazunk.
süti beállítások módosítása