.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2011. 10. 18. - anyiii
Blues Bar Traubka
pixel cégér Helyszín: Csehország, Brno, Traubova 8
Látogatás: 2011. szeptember 19. 19:20-21:10

> Mintha egy bohém párizsi kocsmába kerültünk volna.

Adatlap

Elérhetőség: +36 420 545 240 702
Web: http://traubka.cz/
Facebook oldal: www.facebook.com/groups/150568298335808
Nyitva tartás: H, K, Sz, Cs, P, Szo, V: 18-02
Extrák: sörkorcsolya, koncert

Árlap

(1 CZK = 11,60 HUF)

Csapolt sör (0,5l) Üveges sör (0,5l)
Holba Serák 11°, 26 Kč alkoholmentes sör, 30 Kč
Litovel 13°, 33 Kč -
Pilsner Urquell 12°, 33 Kč -
- -
Bor (1dl) Rövid (5cl)
Müller Thurgau, 16 Kč Fernet, 30 Kč
Frankovka, 16 Kč Becherovka, 30 Kč
Portské - Royal Oporto Ruby, 70 Kč Slivovice, 35 Kč
Sauvignon (0,7l), 160 Kč Hill's absinth 70%, 58 Kč
Üdítők (2dl) Egyéb
Kofola (0,3l), 14 Kč Tea, 22 Kč
Szénsavas üdítők (0,33l), 30 Kč Kakaó, 22 Kč
Rostos gyümölcslé, 22 Kč Hermelín, 70 Kč
Mattoni ásványvíz (0,33l), 25 Kč Kéksajtos pirítós körettel, 65 Kč

Fotók

Vélemények

anyicska:

"A Traubka nevű kocsma lett a következő állomás a brnói kocsmatúránkon. Mintha egy bohém párizsi kocsmába kerültünk volna – és nem csak az itt kapható 70%-os abszint miatt. Az egész hangulat eléggé dekadens, sötét. Nyers téglafalak, sok régi kép, újság, plakát, könyv, óra, kerék, tükör és sok egyéb sufnitartozék. Egy zongora elemeire bontva, az asztalok helyett százéves varrógépek, minden szék más és egyedi. Minden itt lévő tárgynak önálló múltja van, de a férfi és női mosdó is egy nagy összetett művészeti alkotás, sok különböző csempedarabból alakítottak színes mozaikot, öröm itt pisilni. Nekem bejött a hely, talán azért is, mert bírom effajta kocsmákat, ahol sok minden látható, a közönség és kiszolgálás barátságos, és a sör sem drága.

Nem is éreztem azt, hogy Traubka annyira piszkos lenne, hogy joggal felkerüljön sleazybars.com oldalára, amely összegyűjti világ legpiszkosabb, leggusztustalanabb kocsmáit. A sleazy bar definíciója kb. a következő: 'olcsó, de sötét hely, ahol összegyűlnek a periféria szélén élő szomjas emberek. Nyitva van hajnalig vagy nem is zár be, a füst annyira sűrű, hogy alig lehet lélegezni, a zene túl hangos. Annak ellenére, hogy ezek a kocsmák nehezen sorolhatók be egy kategóriába, a közös jellemzőik, hogy a kaja (ha egyáltalán van) majdnem elfut a tányérból, inkább a mosdó mellett pisilsz, és már a bejáratnál számítani kell tompa puffanásokkal és kiabálással. A hely durva, esetenként veszélyes lehet, de sajátosan hangulatos.'

Az utolsó mondat második részével teljesen egyetértek. Nem véletlen, hogy a Traubkában az első cseh köztársasági elnök és író Václav Havel is sörözött néhány évvel ezelőtt. Az elhanyagolt bárokra jellemző többi vonás vitatható a Traubka esetében. Olcsó, valóban sötét, ha tömegek látogatják nyilván a füst sem kevés, de a zene nem volt zavaró, a mosdók nem voltak undorítóak, és a kaja kiváló volt! Ráadásul kutya- és fűbarát a hely, plusz van saját asztali játéka, amelynek neve Tücsök. A szabályai bonyolultabbak annál, mint hogy elmagyarázzam, annak megértéséhez néhány abszint szükséges, szóval ha arrafelé jártok Brnóban, próbáljátok ki!"

apuska:

"Jó tudni, hogy nem csak a magunk örömére írogatunk holmi brünni csehókról, mert hogy múltkor a helyi viszonyokat jól ismerő Göndör és szega85 júzereket is sikerült előcsalogatni, s plusz információk kommentelésére közvetve késztetni, hogy tartsa meg mélyen tisztelt védőszentünk, Gambrinus a jó szokásuk...

És akkor most vizsgáljuk meg időegyenesünk! Ott egy ponton, mikor éppen kiléptünk a régen szappangyárként üzemelő Mydloból, akkor mintegy fél percnyi sétára rá az út túloldalán helyi idegenvezetőnk mutatott előzőhöz kísértetiesen hasonló masszív faszerkezetű kaput, mely mögött személyes kedvence állt.

'Since Velvet Revolution', írták az itallapon fellelhető furcsa logó fölött, amelyen egy hosszú hajú férfi próbálja megérinteni az orra hegyét nem túl sok sikerrel. Vagyis ez azt jelenti, hogy a bársonyos forradalom idején (1989. november 17-től december 29-ig) alapították, s mely nem volt más, mint a cseh rendszerváltás sajátos előzménye, mikor is esténként utcára vonult a tiltakozó tömeg és kulcsait csörgette. Gondolom, előtte itt is megittak még néhány bátorító italt, ahogy Petőfi tette, hogy azt nem mondjam, innen indult és indul a mai napig minden jelentős esemény!

Már ha befogad a belterjes mikró környezet. Mikor a kocsmát fotózni kezdtem, mindjárt érdeklődni kezdtek, hogy minek, s mikor mondtam, hogy magyar vagyok, s a téma iránt fogékony honfitársaimnak mutatnám meg ezt a különleges helyet, csóválni kezdték a fejüket, hogy turisták ide ne jöjjenek, ez egy zárt közösség.

No de miért? Míg a szomszédos Mydloban a fehér büszkeséget hirdették, az itteni antikolt mosdóban már egy sokkal liberálisabb matricát láttam, azon 'Good night white pride' felirat? Biztosítottam őket arról, hogy nem lesz itt invázió, nem jön ide reflektorokkal senki tüzetesen átvizsgálni annak valóságtartalmát, amit mi blogba vésünk. Egyébként az abszolút sötétség tényleg jó hatással van a külalakra, minden sejtelmesen izgalmas, semmit nem fed fel a nap kiábrándító fénye. És mivel az utcáról (sötétben) nyíló szerény ajtó sem sokat sejtet, így aztán ide csak az jön be, aki tudja hova tart, mondjuk néha egy-egy blues koncertre, vagy az utánozhatatlan pirítós kenyér költeményekért csodás feltétekkel és köretekkel."

"Aki a társaság tagja, az a bringát szó nélkül beviszi. Aki vendég, az kiköthetné egy közeli oszlophoz az utcán, de az olyannyira kockázatos, mint a VIII. kerületben, felénk."

Értékelés

  apu anyi sark
dizájn 5 5 5
kiszolgálás 4,5 4,5 5
közönség 4 4 5
zene 4 4 5
füst 4,5 5 5
mosdók 3,5 5 5
árszínvonal 3,5 4 4
  4,14 4,50 4,86

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr253264647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szega85 2012.03.02. 13:11:26

Tegnap egy kiadós 'gulás' elfogyasztása után úgy döntöttünk, hogy meglátogatjuk a helyet, amihez természetesen innen vettem az ötletet. :)

Amikor ott álltunk a masszív ajtó előtt és kinyitottuk, a cimborák egyöntetű véleménye az volt, hogy én, mint ötletgazda nyissam ki a belső ajtót először, mivel egyáltalán nem tűnt bizalomgerjesztőnek...
Belépvén konstatáltam, hogy bár nem alagsori kocsma, egy darab ablak sincs rajta, 2 halovány körteégő pilácsol csupán, és kb. a pultig sem látok el.
Bizalmunk hiányának következő jeleként egy az ajtótól messzebb levő asztalt választottunk. Sört persze a cégér hatására rendeltünk, Holba-t eddig valahogy nem sikerült inni. Itt az ideje... gondoltuk.
Épp valami koncertről pakoltak el, de amúgy nem volt még nagy mozgás. Aztán elkezdtek szépen lassan jönni a furábbnál furább alakok, mi csak lestünk a korsónk mögül milyen miliő vesz körül minket ezen a pár négyzetméteren. Mivel egyik kolléga születésnapja is a napokban volt aktuális, kikértünk egy kör rövidet: 1 jäger és 2 slivovice képében. Ismervén a helyi viszonyokat, az agancsos kólát reflexből jéggel kértük, a slivo viszont váratlanul házi volt, sajnos a karcosabb fajtából. Természetesen minden körülöttünk ülő asztalnál legalább egyszer megfordult a társaság, hogy milyen nyelven is beszélünk, ennek tetőzése volt egy fiatalember, aki átjött hozzánk ismerkedni. Nyelvi gondok természetesen akadtak, ő az anyanyelvén kívül olaszul tudott és egy keveset németül, szóval az angol-német-román-magyar kombónkkal nem mentünk sokra.

A hely barátságosnak mondható, az általunk csupán "szappanos"-nak hívott Mydlo viszont ehhez képest napközis óvoda. Itt tényleg az elvont, művészlelkű emberek tobzódnak, kellő mennyiségű fű elfogyasztása mellett.

Martin Ritter 2018.10.14. 01:39:22

Traubka is a fixed point in the universe. Whoever comes after twenty years knows that.
M.Garch
süti beállítások módosítása