.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2010. 08. 1. - apuska
Frici büfi
pixel cégér Helyszín: 8997 Zalaháshágy, Petőfi Sándor u. 4.
Látogatás: helyszínelés: 2010. július 24. 12:55-13:25

> Olcsó időutazás.

Adatlap

Elérhetőség: -
Web: -
Facebook oldal: -
Nyitva tartás: H, K, Sz, Cs, P, Szo, V: 9-13 és 17-21
Extrák: tévé, jégkrém, különterem

Árlap

Csapolt sör (0,5l) Üveges sör (0,5l)
- Kozel, 160 Ft
- Soproni, 240 Ft
- Szalon, 230 Ft
- Dreher, 280 Ft
Bor (1dl) Rövid (5cl)
Töltés gyöngye, 50 Ft Kommersz, 165 Ft
- Hubertus, 300 Ft
- Unicum, 350 Ft
- Jagermeister, 350 Ft
Üdítők (2dl) Egyéb
Szikvíz, 10 Ft Kuki, 110 Ft
Traubi, 140 Ft Ledo jégkrém, 120 Ft
Coca Cola, 140 Ft -
Jojóó üdítőital (2 liter), 250 Ft -

Fotók

Vélemények

apuska:

"Egy fáradt szomjas vándor 2006. augusztus havában itt hagyott egy oklevelet, ami azóta a kocsma büszkesége. Szövegezése nagyon árulkodó: ’Zalaháshágy legjobb kocsmárosának. A Frici kocsma a falu egyik megállója a szomjas vendég számára. Kinek inni ad, ha kell, búzasört is Unicummal, s kellemes emléket barátságos fogadással.’

Nem ez volt az egyetlen napkeleti bölcsesség! Frici ugyanis legalább 30 évre visszamenőleg gyűjti a legjobbakat, vannak kis táblái, ezek erre felírva, hogy megmosolyogtassa vele az erre fogékonyakat. Na de hogy néhány példát mondjak:
- Nyitva, mert az önök pénzére pályázunk.
- Zárva, mert ma már eleget kerestünk.
- Akinek pénze van, jöjjön a pulthoz, akinek nincs, menjen a kúthoz. 220 a mélység, Isten veled szépség.
És fejből is próbált még felidézni párat...

Arra a kérdésre, hogy miért büfi a kocsma neve, egész egyszerű a magyarázat. Mert bárki, aki ide betér egy italra, utána büfizik, mint egy kisgyerek. Az is igaz, először nem ezt szánta a hely nevének, hanem hogy: Mit iszol? Erről végül lebeszélték.

De a humormorzsákból még itt sem volt elég. Mikor kutattuk a fagylaltos pultból mért borfajta eredetét – kizárólag száraz fehérbor, a 386 főt számláló településen csak erre van igény -, visszakérdezett, megleckéztetve a pestieket, hogy a nagyfröccsbe mennyi szóda kell? A poén agyoncsapott: Semmi. Mert már benne van!

Frici mögött a polcon ki volt rakva két lány ballagási fotója, ők a gyerekei. Az asszony? Róla semmi. Talán látta már eleget, és reméltük, látja a mai napig, és épp a törékeny családi béke miatt megy minden áldott nap haza ebédidőben (négy órára bezár), és biztatja ugyanerre vendégeit."

anyi:

"Isten háta mögött… vagyis ahogyan a csehek mondják – ahol a rókák kívánnak jó éjszakát.

Konkrétan Zalaháshágyon jártunk, ahova a közeli Lajostanyáról mentünk át egy sörre… kettőre. Igazából poetikus séta volt sárga napraforgók között, borult ég alatt, meleg, nehéz levegőn, éreztük a jövendő eső illatát. Minden csendes, a falu aludt, szombati ebéd után tartott sziesztát… De kocsma nem alszik. A falu végén láttuk meg a nyitott ajtót és fölötte a feliratot: Frici büfi. Bementünk és úgy éreztük magunkat, mintha visszafordulnánk a mély szocialista múltba. Évtizedek teltek el, de itt semmi nem változott. Kis terem, a pulton ajándéktárgyak, egy vázában barka, egy piros vuvuzela, olvasnivaló kirakva: Nők Lapja, és a pult mögött a főnök, az őszhajú, szemüveges, szűkszavú Frici, a büfi tulajdonosa. A kocsmában összesen egy vendég, de ő igazi törzsvendég, a falon bekeretezve lógott egy régi fotó 2000-ből, amelyiken mindketten ott: Frici és a törzsvendég ugyanabban a pult melletti pozícióban, mint most. Csak az arcuk néhány fokkal pirosabb azóta. Biztos a helyi olcsó bor segített. 50 Ft egy deciért? Nem rossz. Noha nem noa, hanem ún. Töltés gyöngye. Nem kóstoltuk. Inkább üveges Kozelt vettünk – Frici szerint csehszlovák -, aminek a minősége biztos, és az ára is. Miközben ittunk, próbáltuk megtalálni Zalaháshágy falut a fali térképen, és reméltük, Frici talán segít. De nem. Frici nem beszél… Mi meg síri csendben használtuk a modern technika vívmányát, a GPS-t.

Kicsit abszurd és groteszk volt a helyzet, inkább elmentem mosdóba. Ennek köszönhetően felderítettem a második termet, ahol néhány asztal volt, mindegyiken szürke színű abrosz és hamutartó, a dizájn a múlt rendszerből való, apró mintás festés a falon függőleges csíkokkal ritkítva, abban kék kávéscsészék. A mosdók a helyi igényeknek megfelelnek, semmi extra, de meg lehet tenni, amire vezet a szükség, csak a fülke nagyon kicsi, úgyhogy a nagytestű emlősök könnyen bajba kerülhetnek.

Rendeltünk még egy sört és Frici ekkor beszélni kezdett. Nem is volt más lehetősége, nehéz lett volna ignorálni a kérdéseinket a teljesen üres kocsmában. Néha a törzsvendég is beleszólt, de sok alkoholtól a fejében nem nagyon értettük, mit mondott. A beszélgetés során kiderült, hogy a büfi csak egyig van nyitva, aztán szieszta, viszont az óra már negyed kettőt mutatott. Fricit nem zavarta. Ő igaziból egy nagyon szimpatikus figura, amikor látta, hogy minket érdekel a büfije, kedvesen szólt és mosolygott, fogai hiányoztak. Más bolygón él. Vagy más korban, amiről humora is árulkodik.

A Frici büfi nem igazi buli hely, de javaslom mindenkinek, aki ide, az Isten háta mögé kerül. Olcsó időutazás."

"Falusi kocsma. Csak le kell támasztani a falához a malackergetőt, azt az meg ottmarad."

Értékelés

  apu anyi
dizájn 2,5 2
kiszolgálás 4 3,5
közönség 2 1
zene - -
füst 5 5
mosdók 2 2
árszínvonal 5 4,5
  3,42 3,00

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr722187450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sTr · http://kocsma.blog.hu 2010.08.02. 11:46:15

Többször kéne vidékre járnunk! ;)
süti beállítások módosítása