.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2018. 04. 6. - apuska
Čech In - Lónyay

Cím: 1093 Budapest, Lónyai utca 34.,
Látogatás: 2017. október 17. 20:05-21:25.
Google Maps

A kötélből font idegek és kötélből font WC-s poén, mi az ajtókon a régi, engedd szabadon a fantáziád, és keresd a bennük megbúvó faszt és szőrös punit, kettő közt meg a várót, még ilyet, a kétszemélyest, az ismerkedés lehetősége elvben benne.

Telefon: +36 20 312 0462
Facebook: fb.com/cechinlonyay
Web: -

Vélemény

apuska:

A Kocsmablogon messze a legnépszerűbb írás a Čech In sörtárról szóló, talán mert sok rá a keresés, kevés a valamire való találat, és vakok közt félszemű a király, a Kocsmablog meg több, mint király. Adja magát, hogy kövesse a folytatás, ha már a cseh kocsmastílus jeles képviselői is letették a voksukat az ügy mellé, és az egykori Beerka Pub helyén 2015. március 7-én megnyitották a Cech In 2-t, mondván, a IX. kerület is megérdemli a cseh söröket, mi a hivatalos anyakönyvi iratok szerint: Čech In Lónyay.

Már megint ez az aprócska kalapocska, benne csacska macska mocska ott a 'C' betű fölött. Cseh megvilágosodás a sötét utcán fehér-kék neonfényekkel, piktogramokkal: jó szándékú nyíl mutat a bejárati ajtóra, ki ott belép, habzó korsó sör a jutalma.

Mármint cseh sör. Pontosabban cseh sörök a Lobkowicz sörgyárból. Alap a jóféle Ježek szűretlen világos, de 5 másik csapon széles a szín- és fajtarepertoár, a hordókból fixen folyik a szűrt világos, a fekete, a szűretlen búza és a gyümölcsös (mondjuk ez magyar kisüzemi), plusz állandó meglepetést tartogat a vendégcsap. Mi több, a régi Čech In-ben megszokott egyszerű, de nagyszerű ételválasztékon túl a részint cseh konyhareplika 15 komolyabb kajával is készül, így az sem Don Quijote de la Mancha embertípusú túlzás, ha éhségtől kopogó szemmel söröző helyett étteremként tekintünk rá, hogy azt ne mondjam, rajta volt egy táblán, van az az online kör, ahol 5 csillag a jutalma.

Nem is árulnak zsákbamacskát. Már a kirakatban ott az imponáló felsorolás: hermelin, savanyúkáposzta leves, juhtúrós sztrapacska, házi hamburger, BBQ oldalas steak burgonyával, édes-csípős csirkeszárny zöldségekkel, kéksajt mártással, míg odabenn utalás a heti ajánlatra, mi akkortájt erdei gombás marharagú volt sztrapacskával.

Mondanom sem kell, az asztalok többségénél esznek. Mi persze csak ittunk, jött is a pincér fiú sűrűn, újra és újra érdeklődve, megjött-e már az étvágyunk, majd mikor belátta, hogy sokkal nagyobb az éhségnél a szomjunk, legközelebb akkor jött, ha a korsónkban már alig volt, és azt kérdezte, hozzon-e újabb kört?

Aki az egyes számú Cech In-t ismeri, annak jelen kettes sem okoz meglepetést - a hely erősen fához ragadt. Még a padlókő is csalóka, mintha csak parketta lenne, az NYD betűkódos asztalok báját az ácsmunka szembetűnő elnagyolása okozza, és hogy az asztallap sem lap, hanem leszögezett kerítéslécek nagy egymásutánban, az elég fa..sza. A ruhaakasztóval feltuningolt söntéspult sörösüvegágyat nyújtó deszkákból lett érzékletesen kirakva, a fa..lvédő szintúgy, ahogy a könyöklőhöz társított ládaszékek is szöget vernek a fa..ntáziába.

Az impozáns Márkházi pálinkasor fölött focit mér lapostévén egy sportcsatorna, a kirakat fölött színes Tátra tea palackokból áll össze a sorminta, poszter méretűre nagyított régi sörgyári fotók innen, kedves üzenet a múltból onnan: 'Ügyeljünk a tisztaságra! Köpni csak a köpőcsészékbe szabad! Dohányzás, lármázás és éneklés tilos!'

7-8 asztal van a földszinten és ugyanennyi a galérián, de ahhoz meg kell mászni 12 lépcsőt. A tetőgerenda imitáción régi sílécek állnak keresztbe, a fali beugrók egyikében menő deszkaszekrény, rajta dísztűzifának való díszhasábok és díszként is unalmas könyvek, másikában kétszemélyes randiasztal, csak azt nem tudom, hogy szokás megülni a hozzávaló priccset.

A kötélből font idegek és a kötélből font WC-s poén, mi az ajtókon a régi, engedd szabadon a fantáziád, és keresd a bennük megbúvó faszt és szőrös punit, kettő közt meg a várót, még ilyet, a kétszemélyest, az ismerkedés lehetősége elvben benne, de ha tényleg, és valóban itt veszi kezdetét két egyszerre betérő vendég közös élete, akkor meghajolok az ötlet előtt, addig meg kérdőjel, ezt most miért - főleg, hogy pont a sört nincs hova letenni? 

3 parkoló autó helyén épül alkalomadtán terasz, s bár a látvány nem egy Ráday, megér ez is egy misét. Főként hogy Karmoló szomszéd és Starter szomszéd hasonlóról csak álmodik! Nem úgy a lakók, akiknek a sok az sok, a kevés meg nem elég, és bár messze innen a bulinegyed, és jópofának tűnik a Lónyayt tanösvénynek hívni, a jövő zálogát jelentő értelmiség messze még a késztől, ám a végtelenben egy bankkártyával ahhoz hangosan közelít.

lancher:

Egyszerű kocsma jó sörökkel: ha az első benyomásaim emlékezetét kutatom, ez jut eszembe. Ebben a galériás faházban már többször megfordultam, de sosem rémlett utána, hol is vertük be azokat a jó cseh remekeket.

A hely ugye az eredeti Cech In nevű kultikus kocsma terjeszkedése, bár a kultikus szó lehet erős egy picit, de valahogy mindig jó érzés úgy sört kérni egy helyen, hogy előre tudom, biztos ízlik majd. Aztán egy olyan kétszemélyes mangalicatálat basznak le az ember elé, amelyet hárman alig tudunk megenni, bár a végére zsírtúladagolásunk lesz a töpitúltengésnek hála. Persze ehhez időben asztalt kell foglalni, mert valahogy állandóan tömve van, mint egy jó prágai kocsma. Na, szóval gondolom ezért nyitották meg egy kevésbé frekventált helyen az újabb egységüket, persze ezt is évekkel ezelőtt, csak ugye mint említettem, látogatásaimkor azt se tudtam, hol vagyok.

Pedig azért emlékezhettem volna, milyen Ferencjóska alatt pisálni, és hogy mindezért jó néhány lépcsőfokot le kellett küzdeni, és hiba nélkül felismerni a jelet a budiajtón. Meg hát tényleg a rengeteg fa teszi a helyet ideális őszi-téli melegedővé, legalábbis én így éreztem, nagyon máshogy nem is tudtam volna. Teljesen kulturált az egész, a retyó sem esik szét, nyilvánvalóan nem is a Kakas-brand meg a 4-6-os sörözők színvonalát lőtték be. Még egy cseh alkesz is jól érezné magát itt, ki merem jelenteni. Igazából az ő terjeszkedésüknek azért örülnék még, mert megfizethető áron adnak Budapest belvárosában nagyon is iható és jó sört, és még plüss Kisvakond is akad a polcon!

végh hanta:

Nincs bajom a frencsájzzal, csak ugye semmi sem érdekes benne a másodiknál. Hoz egy átlagot annak, aki ismerkedik a műfajjal, de hogy én nem járnék ide, az tuti. Cech In Lónyay? Egyetlen csekint megért.


kopa:

A nagysikerű első egység után jöjjön a folytatás. A Lónyai utcai helyszínen is látszódik, hogy itt már nem a bulinegyed forgatagára alapoznak, hanem arra a közönségre, aki egy fejest akarnak ugrani a cseh kulináris élményekbe. Ez meglátszik abban is, hogy a megfelelően átemelt berendezések mellett most a falon nem a vendégsör, hanem a marharagu sztrapacskával szerepelt. Érdemes akkor jönni ide, ha már a belvárosban megragadtak a cseh sörök és valami indokot keresel arra, hogy a barátnőd is jól lakjon, de te se szeretnéd a szomjas torkodat nagyipari magyar sörökkel nyugtatni. Persze ha kulturált helyen szeretnél pár korsó Ježeket legurítani a haverokkal, akkor se félj belépni.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Jezek, 650 Ft
Üveges sör: Velen búzasör, 750 Ft
Bor (1 dl): Bujdosó cuvée, 300 Ft
Rövid (4 cl): Becherovka, 800 Ft
Üdítő (2,5 dl): Szénsavas, 400 Ft
Meleg ital: Capuccino, 400 Ft
Harapnivaló: Hermelin, 950 Ft

Értékelés

4,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr313613299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása