.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • apuska: Időközben egy sajtótájékoztatóval egybekötött magyarországi díjátadóra is sor került a Ferdinánd M... (2018.03.23. 11:46) Alltech Craft Beer Cup 2018
  • apuska: @Badó Tamás: Egy, megérett a meggy. Druszám, azért azt lássuk be, a meggysör imádatod furcsa. Női ... (2018.03.16. 23:01) MAG Pub
  • Badó Tamás: Mi pont a hétvégén voltunk a Magban! Teljesen véletlenül akadtunk rá, de nem bántuk meg!! Ez a hel... (2018.03.14. 10:38) MAG Pub
  • Gojira: Tegnapelőtt sikerült meglátogatnom az Ökröt - harminc év után először. Semmit sem változott szeren... (2018.03.09. 17:59) U Černého vola
  • apuska: A Zebulon Dudora klipjei * slamjei * kincsei * csendjei aktuális slágerterméke a Lámpást járja viz... (2018.03.09. 10:22) Lámpás pince klub
  • apuska: @-kk-: Hasznos infó. Tény, a kényszeredett keresztelő simulékonyan segítheti beilleszkedésüket, és... (2018.03.03. 18:24) Transylvania sörház
  • Utolsó 20
2018. 03. 1. - kocsmablog
Nőiességüket élik meg a borászatban

Elismerik, tisztelik, és egyre inkább keresik a jó női szakembereket a borász szakmában. 2018-ban minden eddiginél több női kiállító regisztrált Kelet-Közép-Európa boros rendezvényére, a VinCE Budapest Wine Show-ra, amit idén a Várkert Bazárban rendeznek meg. Hogy miért érdemes nőként a boros szakmát választani, erről mesélt az esemény négy női kiállítója.

Kovács Zita (Kovács és Lánya): Óriási tisztelet övez minket

Kovács Zita hét éve kezdte a borászkodást, így az elsők között tapasztalta meg a szakma és a közönség előítéleteit:

A pályám elején még alig voltak nők a szakmámban, így a legtöbb rendezvényen inkább néztek hostess-nek, mint borásznak. Azóta szerencsére sokat változott a világ. Most én tervezem a palackok címkéit, és a borok elnevezéseibe is becsempészhetem a kreativitásom. Női bortermelőként azt érzem, hogy mostanra tisztelettel és bizalommal fordulnak hozzám az emberek, borászként, és nem csak nőként fordulnak hozzám.

kovacs_zita.jpg

 

Laposa Zsófi: Felpezsdítettük a szakmát

Évekkel ezelőtt még sokkal zártabb, férficentrikusabb volt a szakma, nem véletlenül: a borászat nemcsak szakértelem, komoly fizikai munka is. Azonban az elmúlt időben a technológiai fejlődésnek köszönhetően a nők számára is megnyíltak a pincekapuk. Laposa Zsófi viszont már fiatalon tudta, hogy ez élete hivatása. Az egyetem után Kaliforniában, Burgundiában és Bordeaux-ban is eltöltött egy-egy szüretet, végül pedig Bordeaux-ban szerzett borászatból mesterfokozatot.

A szakma mára sokkal nyitottabb és elfogadóbb. Azt gondolom, hogy a borász közösség számára is üdítő, hogy egyre több nővel találkozhatnak szakmai rendezvényeken, kóstolókon. Finomságot és egyediséget képviselünk a hivatásunkban, felpezsdítettük a borásztársadalmat!

laposa_zsofi.jpg

 

Csetvei Krisztina (Csetvei Pincészet): Babával a borkiállításon

Krisztina 2011-ben lett a móri borbirtok alapító tulajdonosa és borásza, élete középpontja azonban a másfél éves kislánya, Panna.

Egy borásznak minden tartály, minden hordó saját gyerek, Panna érkezése azonban a legnagyobb csoda az életünkben. A gyereknevelés pedig egészen összeegyeztethető a szakmámmal: kéthetes kora óta minden borkóstolóra, sőt idén már a szüretre is velem jött. A VinCE Budapest Wine Show-n többek között a kislányomról elnevezett borunkat is bemutatjuk, amely halvány babarózsás színe miatt kapta a Panna Rozé nevet.

csetvei_kriszta.jpg

 

Gere Andi (Gere Attila pincészete): Eleganciával finomítani a családi pincészeten

Gere Andi saját bevallása szerint mindig könnyű helyzetben volt, mert az édesapja, Gere Attila is neki szerette volna átadni a családi borászat vezetését.

Ma már együtt irányítjuk a birtokot, mindent megbeszélünk és közösen döntünk, édesapám sosem csinált ebből ego kérdést. A nőiesség hatása is egyre jobban érződik a pincészetünk új borain, amelyek stílusa sokat finomodott az elmúlt években. Szerintem a férfiak testes, karakán borait a nők eleganciája, kecsessége ellensúlyozza, amivel mi, nők színesíthetjük a hazai borpalettát.

gere_andrea.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, hogy a jövőben ne maradj le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

http://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2313716952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.