.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2018. 02. 15. - komlolancser
Monyo × Quimby collab

Helyszín: Neked csak Dezső,
Időpont: 2018. február 14.
Google Maps

Ki az igazi rocksztár, egy menő zenekar alapembere, vagy az ország egyik legjobb sörfőzdéjének a receptmestere? És mi kell ahhoz, hogy egy bandának legyen saját söre? Annyit elárulhatunk, hogy mindkettő ízlés kérdése, az pedig már biztos, hogy a Quimby a Metallicával, az AC/DC-vel és az Iron Maidennel egy közös, elit klubba került.

Ha a banda letéved a kocsmába, csak jó sülhet ki belőle

Történt 3-4 évvel ezelőtt egy este az a felettébb furcsa eset, hogy Kárpáti József, a Quimby trombitása és Varga Livius, ugyanazon banda ütőse elhatározta, hogy elmennek sörözni. Megisznak 1-2 jó italt, és éppen a Kálvin tér környékét szemelték ki erre az aromás akcióra. Dódi történetesen egy aljas szándékkal tervelte ki ezt az egészet, ami nem volt más, minthogy lecsábítsa Liviust a Monyó Caféba. A többi pedig már történelem, ahogy a vendéglátóipari egység neve is, azt ugyanis pár hete átnevezték Monyó Tap House-ra, bár ennek semmi köze ahhoz, amiről most ez a bejegyzés szól.

monyo x quimby

Szóval történelem: ekkor talált egymásra a zenekar és a sörfőzde, emlékezett vissza első élményeire Livius:

Hinták, furcsa sörcsapok, minden olyan, mintha fából lett volna. Ami kiszúrja a szemem: Flying rabbit, repülő nyúl.


Teljesen és hirtelen varázsolta el a kisüzemi sörök és a Monyo világa. És ami a lényeg: itt határozták el, hogy még ebben az életben készítenek közösen egy sört. Mindegy milyet, csak a színe legyen vörös. A többi pedig már a jelen.

probaterem

Kiss Tibi, a frontember állítása szerint félévente maximum két palack sört szopogat el, ezt a mennyiséget Az ördög magyar hangja bemutatóján abszolválta. A sajtótájékoztatón egyébként össznépi sörözés zajlott, a mit iszik a zenekar kérdésre sem volt bonyolult a válasz. Most már ideje is volna tán bemutatni a Quimby-sört: egy 6,1 alkoholszázalékos vörös IPA-ról van szó, amely Németh Antal sörfőzőmester szavaival élve:

Mosaic komlóval főztünk és hidegkomlóztuk, ennek eredménye egy nagyon friss, illatos, citrusos és markánsan keserű sör, amelyet bárki könnyen és gyorsan megkedvelhet.


Az, hogy Dódi, Szilárd vagy Tibi rocksztár, ehhez sok kétség nem férhet – bár ők nem feltétlenül szeretik ezt a kifejezést –, de hogy lesz egy sörrel foglalkozó emberből idol? Anti, a hazai sörfőzés nehézbombázója erre egy kiváló példát hozott fel, miszerint amikor a mondhatni nevesnek számító holland de Molen sörfőzdénél jártak látogatóban, egy hölgy nemes egyszerűséggel elkérte tőle a monyós brandingelt pulóverét, miszerint 'ilyenem még nincs'. Mintha az AC/DC énekese, Brian Johnson cserélne svájcisapkát Varga Liviussal. Az pedig már másik kérdés, hogy egy sörmesternek is lehet akkora ivóközönsége egy sörfesztiválon, ahányan egy Quimby-koncertre elmennek.

all.indd

A sörre visszatérve érdemes leírni, hogy Kárpáti József Az ördög magyar hangja megszületésétől az palackozásáig jelen volt az alkotásnál, mint a Quimby előretolt éke. Olyan ízvilágot segített létrehozni, amely tetszik a zenekar és a sörfőzde tagjainak is, miközben a saját ízlésvilágába is beavatott Dódi:

Nekem a mániákus kedvencem a Culáger volt a Monyótól, amúgy a szlovák-cseh söröket is kedvelem. De minden olyan sört szeretek inni, amelytől tűzbe jövök, lesznek tőle gondolataim.


De egy jó sztrapacskához pilsenit iszik, amúgy pedig az ale-eket is nagyon kedveli. Érdekesség, hogy ezeket a mérsékelten szénsavas, alacsonyabb alkoholtartalmú angol söröket egyébként ő mutatta be Liviusnak Londonban, aki ezért azóta is hálás neki. Mint ahogy ezért a vörös ipáért is, amitől egy kicsit London közepén érezheti magát, habár ebben több a szénsav. Livius mindjárt hozott is egy tökéletes példát, hogyan fogyasszuk Az ördög magyar hangját:

Ez a sör megengedi az egész estét. Egy gyönyörűen kicsúcsosodó, 4-5 órás beszélgetéshez ajánlom. Sajtot egy óra után lehet enni mellé, a végén egy nagy szelet kenyér, akár kacsazsírral, vagy olívaolajjal. Felvezetőnek vagy levezetőnek akár egy másik Monyó-termék.

Fotó: Horvát lancser András

Dóditól tanult ezelőtt tizenpár éve egy bölcsességet, mit azóta is alkalmaz:

Amikor valaki megszólal, kezdd el ízlelgetni a dolgot, ne akard tudni, mit mond a legvégén. Ugyanígy maradj az ízekkel: ne tudd az elején, mit kínál a végén az ital, ízlelgesd az első jegyeket, aztán figyelj az ízbomlásra. Mind a prózára, mind az ételre és italra is igaz, a lecsengésre is figyelj oda, úgy tudsz igazán válaszolni.


A sörrel nem csak magukon és a fogyasztókon segítenek: a Quimby és a Monyo Brewing számára egyaránt fontos a társadalmi felelősségvállalás, ezért 100 palackot a zenekar tagjai dedikáltak, ezeket a bemutatón lehetett megvásárolni. Az ebből befolyó összeget a kőbányai Down Alapítvány Gondozóházának juttatják el, akik több ízben segítettek a Monyo exkluzív söreinek a csomagolásában.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7113680292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2018.02.18. 23:49:31

A sajtóanyagban volt egy ilyen rész: "Míg külföldről tucatnyi hasonló kollaborációról hallhatunk, addig itthon mindeddig kevés példa volt ilyen együttműködésre, ahol egy népszerű hazai csapat egy kisüzemi sörfőzdével közösen főzne ki valamit. Pedig mint tudjuk, a popkultúra és a sörkultúra nem is állnak olyan távol egymástól…"

Én azt a keveset, amit tudok, meg is nevezném. Ugyanakkor tény, hogy a Quimby-nél nagyobb vadat a zenekari sörök műfajában magyar szinten nem lőtt még senki, és soha ekkora esemény nem volt még körülötte.

Persze az indíték lehet más és más. De a vége minden esetben a remény, hogy ez egy kölcsönösen megtérülő marketingfogás megszólítva a másik rajongótáborát, vagy ha nem jön össze, legrosszabb esetben is egy jó buli.

- A Reczer Sernél 2016-ban lefőztek egy IPA-t az Anna and the Barbies hivatalos söreként, de mint kiderült, a zenekar rajongói nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy kézműves sör, ahogy annak anyagi vonzatával sem. Másrészről a kézműves sörök kedvelői se nagyon fogyasztották, mert ők úgy álltak hozzá, hogy ez biztos egy másik sör átcímkézve:
m.blog.hu/ko/kocsma/image/kultura/180215/annaandthebarbies.jpg

- A Rizmajer Sörfőzde 2017 végén jött elő a Zorall névre keresztelt Black IPA-val. A Sörolimpiákat is szervező Zorall zenekarral a kapcsolat régi, a próbákat követően a csepeli sörszentélyben sűrűn fogyasztanak és rendszeresen fellépnek, így ez inkább tűnik baráti gesztusnak, mint bármi egyébnek:
m.blog.hu/ko/kocsma/image/kultura/180215/zorall.jpg
süti beállítások módosítása