.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2018. 01. 26. - apuska
Hopaholic

Cím: 1072 Budapest, Akácfa utca 38.,
Látogatás: 2017. október 3. 17:30-21:00.
Google Maps

Ugye hogy a komlófüggőségnek is lehet szép nagy íve?

Telefon: +36 1 611 2415
Facebook: fb.com/hopaholicpub
Web: http://hopaholic.hu

Vélemény

apuska:

A minőségi sörboltként és kiskocsmaként megismert Csak a jó sör fejlődési lehetőségei véget értek. Több sör, több vendég, fizikailag nem fért be, ám a megnövekedett fogyasztói igényeket hülyeség lett volna nem lereagálni. Mit tesz ilyenkor egy jó üzletvezető? Nyit egy újabb helyet, közel a régihez, figyelembe véve az összes eddigi tapasztalatot és kritikát.

2015. december 12-én, a megélénkülő Akácfa utcai környezetbe - a régi Kispipa étterem mellett, mi azóta Malter sörétterem - a kérészéletű Onami Modern Cuisine Bar után fészkelte be magát a Hopaholic, és alakította a frissen felújított üzlethelyiséget a saját képére.

A Hopaholic kifejezés nem a kocsmával jött. A Főzdefeszteken az armando_otchoa szülte Hopaholic brand korábban megjelent, amihez 2014-ben felsorakozott egy sikeres gerillafőzet, majd kigördült a közelmúlt fesztiválszezonjainak sztárja, a Hopaholic Truck. Ugye hogy a komlófüggőségnek is lehet szép nagy íve?

A Hopaholicban a koncepció a Csak a jó söréhez hasonló. Ez egy templom, ahol a komlóban hisznek, és csak olyan sört adnak, amit maguk is szívesen isznak. Akkor mégis mitől más? A Hopaholic tovább van nyitva, nincsen bolt jellege, a funkciója félreérthetetlen, ez bizony egy kocsma. Fontos, hogy sokkal nagyobb, és a 10 sörcsap egyik-másikán a megszokott ritkaságok mellett könnyebb és olcsóbb sörök is helyet kapnak. Hogy mik ezek? Folyamatosan változó. De az untappd-on keresztül távolról is rá lehet nézni a naprakész csaplistára.

Persze nem lehet egy fenékkel megülni ennyi lovat. Kővári Gergő személye itt elsősorban az elköteleződés-mentes sörellátásra garancia, felesége viszi a koordinátor szerepet, míg a pultba bekerült néhány szimpatikus arc, akik értik a sört, és magukévá tudják tenni az évek során a helyhez patinaként ragadt szemléletet. Sőt. Még mosolyogni is tudnak, és az egyszeri betérővel is kedvesek!

A csapolt sörök a történetnek csak az egyik része. Palackban is található alsó hangon 200-300 különböző tétel, az itallapon országonként sorba rendezve, a sörstílust és az alkohol fokát feltüntetve. De kérdem én, miért maradt le a nyomtatáskor az űrmérték? Egy spéci kollaboráció miatt Moldáviával kezdődik a lista, majd Angliától már ABC szerint halad. A továbbiak: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Hollandia, Kanada, Magyarország, Németország, Olaszország, Skócia, Spanyolország, Svédország, USA. Érdekesség, hogy az utóbbiak képviselik magukat a legnagyobb számban.

Végigkóstolnád? Szép vállalás. Ha javasolhatom, fogj össze másokkal, úgy osztható a költség és a fejadag. Egyébként a legdrágább tétel, amit kiszúrtam, az a 7,5 decis Kriek Ale (2014) Sour - Flanders Red Ale 12.000 forintért a tengeren túlról, míg legolcsóbban cseh sörhöz lehet jutni, ebből 600 Ft fél liter. Ezzel együtt az árak reálisak.

A sörön kívül ne is keress mást! Rövidek, borok, üdítők nincsenek, viszont van pácolt sajt, és más előre csomagolt sörkorcsolyák.

De beszéljünk magáról a helyről is, ami a sörszeánszoknak teret ad. Jó hangulatú, három szintes, nagy férőhelyű kocsma, amit azok értékelnek igazán, akik szorongtak már estefelé a Csak a jó sörben.

A bejáratnál egészen cuki kovácsoltvas lépcsőciráda és ablak-alja-védő kis kerítés utal az elkövetkezendő romantikára. Ha véletlenül eltévedtél volna, az óriáslábtörlő felirata: "Hopaholic - in hop we trust" rögtön irányba rak, és miként rendelés a pultnál, a belé foglaltatott city light reklám mintázatának elemzése is lehet egy opció, ha a kiválasztottad sörből amúgy megvan.

Hol is kezdjem? A Hopaholic rajzfigurák betegek. Kezdő apukaként még nem tudom eldönteni, hogy egy modern mese valós szereplőiről van-e szó, vagy saját kútfőből kipattant karakterek, de az bizonyos, hogy karikatúrái önmaguknak, és van egy bukósisakos csávó, aki állatokat és embereket egyaránt térít, hogy hódoljanak be a komlónak, míg egy kamionos faszi egy bontott üveg sörrel úgy ráijeszt egy vakondszerű izére és két szerencsétlen nőre, akiből az egyik bűnronda, a másiknak meg csak az orra, szája és a melle látszik, hogy azok a kezüket a magasba emelik. És hogy a sörszállító autó mi végre parkol olyan messze, mikor a napenergiával működő szabadtéri sörfőző üst egészen közel?

A galériát tartó oszlop és a galéria alja, úgy is mint a pult fölötti plafon, sörös molinókkal van díszítve. Egyik főzőkutya, a másik saját eb, pulton innen és pulton túl a falnál sörhűtők, jobbnál jobb cuccokkal roskadozásig tele.

Ha kimászunk a galéria alól, már kevésbé szorító az érzés - függőlegesen. A földszinti asztalok szorosan egymáson, és így is csak 12 főnek adnak a hozzátartozó székeken ülőhelyet, de akinek itt jut, az gyönyörködhet a söröskupak díszszegélyben, a régi sörreklámokban, a lapjára hajtogatott színes sörös kartondobozokban, a drága hajórakománynak tűnő faládákban felsorakoztatott üres sörösüvegekben, vagy épp a lufiforma csillárban.

A galériára felvezető lépcső mellett hasonló dekorok, és egy táblára gondosan felírva a csaplista. Odafenn háttámla nélküli tökéletlen ülőalkalmatosságokon görnyedhet az ember tacskómagasságú dohányzóasztaloknál, de sokaknak ezzel együtt is vonzóbb opció, mint a pincerész, hisz kevésbé elszigetelt.

Na, ez a pince az, amiről nem is feltételezted, hogy létezik, míg nem jártál WC-n. Ide a pult mellől lehet egy éles balossal letévedni, hogy aztán egy lecsupaszított téglafalú helyiségben ismét legyen min megrökönyödni. Emberek, mi ez a festett ablak? Erejüket vesztő Kővári Angyalok szőlőfürtös-bozótvágókéses pallost tartanak... Halál a szőlőfürtökre, számoljunk le egyszer és mindenkorra a borral? A boltíveken ugyanitt új díszítőelemként söralátétek, és átjáró egy értelmezhetetlen lámpaburákkal kirakott puritán pincerészbe. Ehhez képest a WC? Beszarás. Mint egy elegáns szállodában.

Persze megint ott tartunk, hogy kit érdekel a kötelező kompromisszumokra épülő Hopaholic alul-fölül berendezése, ha rendben a közepe, a kirakat, és hibátlanok a sörök. Sok a törzsvendég, sok a külföldi, a hasonszőrűek a pultnál állva is egymásra találnak, mikor a Csak a jó sör bezár, a Hopaholic egy újabb opció, ahol a szakértést lehet folytatni - Kővári Gergő maga is sűrűn megteszi -, felfedezni új ízeket, vagy akár komolyabban benyomni egy semmiből jött társasággal. Jó itt. Kellemesen intim.

pubsy:

A Pubsy koncepciót jöttem apuskával átbeszélni, és az extra lelkesedéséért járó Monyo jutalomsöreit átadni. Plusz dicséret neki a helyválasztásért.

Ezelőtt még nem jártam itt, de tetszett. Barátságos, hangulatos kis hely, különleges sörökkel, csapolva is. Én egy 8.1%-os Stone Barrel Aged Arrogant Bastard-ot ittam, ami a nevéhez illően baromi erős, ütős, kesernyés sör volt. Hatalmas a választék, lehetetlen feladat a sokból egyre rámutatni, ezért vissza kell térni újra és újra a haverokkal. Vagy elvitelre vinni az üveges sörökből. Rá tudnék szokni.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): B.Y.M. Peach Please, 1000 Ft
Üveges sör: Paulaner Hefe-Weizen, 800 Ft
Bor (1 dl): -
Rövid (4 cl): -
Üdítő (2 dl): Gyömbír, ...
Meleg ital: -
Harapnivaló: Sajt, 800 Ft

Értékelés

4,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8813526013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása