.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2018. 01. 6. - apuska
Frappé - az élménykereső

Fogadjuk el, hogy a kocsmázás élmény, és a Frappé élménykereső. Ergo a Frappé kocsmakereső. Vizsgáljuk meg ebbéli funkciójában, mire képes?

A Pubsy - közösségi kocsmakereső a maga nemében egy csomó újítást hozott. Ezzel szemben az Androidra és iOS-re ingyenesen letölthető Frappé főként a klasszikus megoldásokhoz nyúl, és próbálja jobban csinálni, amibe a Pubhunter 2014-ben belebukott.

A 2016-os rajtnál a Frappé kizárólag Szegedre fókuszált. A terjeszkedés következő állomása Budapest volt, mely idő közben kiegészült Győrrel és Mosonmagyaróvárral, én a tesztelés alkalmával kizárólag a fővárosra koncentráltam. 

A Frappé alkalmazás a programba való bejelentkezés nélkül is használható, de teljes értékűvé csak a Facebook loginnal való belépés után válik. Innentől lehet elmenteni a kedvenc helyeidet, plusz az aktivitásaid után ún. coinokat gyűjteni.

Hogy mitől Frappé? Eddig a pillanatig meg voltam róla győződve, hogy a Frappé Magazin után. Aztán rákerestem, és kiderült, ilyen csak a lengyeleknél van, Magyarországon nincs, amivel én összekevertem, az a Frappa Magazin. Annak viszont semmi köze ehhez. Szóval nem arról van szó, mint a Funzine esetében, ahol az alkalmazás a weboldal melléktermékeként nőtte ki magát, de mikor továbbkutattam, kiderült, hogy csak-csak. Ugyanis a Frappé az újabban Andy Vajna tulajdonába került Lapcom Zrt. érdekeltsége, ahol is a bemutatkozóban egy mondat erejéig így emlékeznek meg róla:

A digitális térben legújabb fejlesztésünk a Frappé mobilapplikáció, amivel regionális szinten kapcsoljuk össze a vendéglátó, programajánló helyeket az élménykeresőkkel.

A Frappé élménykereső egy vendéglátás-, szórakozás- és programadatbázis. A főbb témakörök, ami mentén csoportosítva vannak benne a helyek: evés, ivás, élmény, közelben, akció, program. Az alkalmazáson keresztül naponta érkeznek új akciók, kuponok, programok a telefonra.

frappeapp01.jpg

A helyeket láthatóan próbálják arra ösztönözni, hogy az alkalmazás felhasználóinak biztosítsanak valamiféle kedvezményt, ezzel egy win-win helyzetet teremtve.

frappeapp02.jpg

A térképes nézet segít eligazodni, mi van a közeledben, és hogy azt nyitva találod-e? Más kérdés, hogy az adatok itt sem 100%-ig ellenőrzöttek, így pont ahogy a Dreher Felfedező App-ban, itt is gondot okozhatnak a több kerületben előforduló utcanevek, de hogy egy konkrét példát mutassak, csepeli várnegyed, mint olyan, biztosan nem létezik.

frappeapp03.jpg

A Frappé úgy lett összeállítva, hogy néhány lépésből megtaláld a neked legmegfelelőbb helyet. A címkék alapján csupán az ivás témakörben lehet ez kávézó, söröző, bulihely, bár, kocsma, klub, boros hely, teaház, pálinkárium, koktélbár, vagy ezek bármilyen közös halmaza. A találatok sorrendjét a pozíciódtól való távolság adja, és annak számszerű értéke mellett mindjárt láthatóvá tették az aktuális napra vonatkozó nyitvatartást, hogy van-e ott akció, és hogy 5-ig terjedő skálán átlag hány pontra értékelték a felhasználók. (A sorrend a legjobb értékelés és az akciók száma szerint is megállapítható.)

frappeapp04.jpg

A lista bármely elemére bökve megjelenik az adott helyhez tartozó minden lényegi információ. Navigáció a Google Map használatával, telefonszám, e-mail, Facebook oldal, árszint, cím, leírás, a hely címkéi, teljes nyitvatartás. Ugyanitt csillagos és szöveges értékelés is megadható.

frappeapp05.jpg

A Frappé alkalmazás legzavaróbb tulajdonsága, hogy használat közben folyamatosan leáll (Samsung S8+). A térképes nézetben csak a közvetlen környezet, mi belátható, itt nem adható meg tetszőleges távolság, így az sem derül ki, miheztartás végett hány hely van feltöltve az adatbázisba. Mikor a kocsma kategória listanézetéből próbáltam erre következtetni (146 db, ~19 km-es szórásban), ott többször rögzített és már rég bezárt helyeket is találtam, így el is értünk minden eddigi hasonló kezdeményezés kritikus pontjához, hogy miként lehet egy ekkora merítésű adatbázist frissen tartani, és főként ennyire részletekbe menően? És hol van ugye még az országos lefedettség, amit a vidéki városok lakói hiányolnak?

frappecomment.jpg

Bármennyire szerettem volna a tökéletes kocsmakereső alkalmazást ezúttal a Frappéban felfedezni, ettől a címtől fényévekre van. A szándék értékelendő, jó hír, hogy a fejlesztésével még foglalkoznak, ugyanakkor minden eredetiséget nélkülöz, túl sokat vállal, miközben nincs megoldva az adatbázis napi szintű karbantartása, és az alkalmazás is instabil. Amíg így, feleslegesen foglalja a telefonomon a tárhelyet - kuka.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3613552117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása