.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 12. 23. - apuska
Halkakas halbisztró

Cím: 1074 Budapest, Dohány utca 36.,
Látogatás: 2017. december 15. 15:00-17:00.
Google Maps

A halkakas vedel, a halkakas pipázik, a halkakas olvas, a halkakas szerelmes, a halkakas lángost zabál... talán egyszer képregényben is kiadják.

Telefon: +36 30 226 0638
Facebook: fb.com/HalkakasHalbisztro
Web: http://halkakas.hu

Vélemény

apuska:

Furcsa meghívót kaptam egy költözés utáni újranyitásra, főszerepben a Halkakas halbisztró. Mi? Ehhez nekem mi közöm? Még az előzőben sem voltam? Hogy kerültem a vendéglistára? Mit lehet inni?

Gyanítottam, bort biztosan, mert a meghívóban a három kedvenc pincészetük konkrétan meg lett nevezve. Így a tokaji Ungváry Krisztián, a szintén tokaji Béres, és az etyeki Haraszthy. Ergo adtam egy esélyt a kopoltyús bemutatkozásnak, és reméltem, ha más nem, egy *budapesti halradarral meglepnek.

Bár Dohány utcai a cím, a bejáratot a Nagy Diófa elején kell keresni az egykori Erdélyi-Magyar Étkezde helyén. A cégtáblán egy kétlábon járó tarajos hal üzeni, hogy friss és hazai, míg a kirakatba kikerült világító sematikus, hogy lessél már kicsit befelé.

Még mielőtt a részletekben elmerülnék, a Halkakas nevét csak megmagyarázom, mert ilyen állat nincs, és feltételezem, soha nem is lesz efféle keresztezés. Akkor? Ez valami belsős poén?

Úgy is mondhatni, mert a halkakas kifejezés a Picasso kalandjai című 1978-as svéd vígjáték magyar változatából származtatható, ahogy arról a félrefordításokkal foglalkozó Leiter Jakab blog anno beszámolt. Abban csendül fel egy dal, ami egy finn étel, az úgynevezett kalakukko elkészítését taglalja - apróhalat begöngyölnek szalonnába, kenyértésztát húznak rá és megsütik -, és ennek lett ott a hangzatos fordítása a halkakas. És? Szerepel az étlapon?


Az étlap még odébb, hisz az eredetvizsgálatnak csak az elején tartunk. Mert ugye itt egy ötéves márkáról van szó, amit egy földmérő, egy HR-es és egy marketinges a nulláról épített fel egy Veres Pálné utcai apró üzlethelyiségben. Hogy miért? Mert egyikük családilag volt érintett a halban, és zavarta, hogy a hazaival nem dolgozik senki. Innentől a feladat adott volt: újszerűen, izgalmasan és egyszerűen elkészíteni a friss, itthoni gazdaságokból és tavakból érkező halakat.

Úgy tűnik, működött a dolog, mert a rajtállást kinőtték, és 2017 decemberétől új helyen folytatják. Szívük, lelkük, kétkezük munkája benne, és a többlet lehetőségek kihasználása: korszerűbb konyha, tágasabb vendégtér, kibővült étlap, házhozszállítás.

Bangó Endre jazz gitáros muzsikájára átlépni a küszöböt, az már valami, nekem ez jutott jussul. De a történések táblán annak aktualitásában a 'Holnap nyitunk!' felirat is kölcsönzött némi bloggeri plebejus érzést, magas plafon alatt szolid pompa és jó néhány kreatív, hol is kezdjem, a földszinten vagy a félemeleten?

Nyilván a pultnál! Deszkából ácsolt, rajta a halkakas logo. Tetején piros kávégép, pénztárgép, kétkifolyású sörcsap, halas sörnyitó, művirág(?) és indokolatlanul sok borospohár, felette egy kilyuggatott, felfordított csónak a lámpabúra, azzal sem szállnak vízre már, bekötve izzók, rajta halas izék, szép mentés, az 'I love Orfű' nálam is betalált.

Az apró asztaloknál leülni négyen, valljuk be, nem kis mutatvány. Mintegy elrejtve, a sarokban egy gyönyörű lóca, 1884 belefargava az évszám, de a porcelán fűszertartók, a régi karos mérleg és a lepattogzott festésű kredenc is takaros, értsd: tálaló és bortároló, mintha az újszerű megközelítéssel kéz a kézben járna a hagyomány. A falba vájt boltív polcán cserepes növények és kerámiakacsák esetlenül váltják egymást, a pasztellszínű falon díszítőelemként elvétve deszkák, krétával felirva egy táblára a séf ajánlata, plusz keretbe foglalva néhány akciókép: a halkakas vedel, a halkakas pipázik, a halkakas olvas, a halkakas szerelmes, a halkakas lángost zabál... talán egyszer képregényben is kiadják.

Átellenben a már említett félemelet - az utcafrontról látszik, alatta szabadulószoba -, mi ügyesen töri a teret, a végében egy kézzel festett türkizkék halpikkelyes fal, ahonnan megint csak deszkákból ácsolt tolóajtókon át nyílnak a fantasztikus mosdók - még az a mosdótál -, de a korlát mellől a másik irányban a földszintre is remek a kilátás.

Az ünnepi fenyődíszítés diszkrét, a halas fogasraj helyben úszik, a plafonról a tóparti növényzet részét adó göcsörtös ágak, úgy is mint csillár, gazdaságos, helyénvaló és ötletes. Összehasonlításképp a Malter sörétterem, mi ennyire laza és vagány, persze a kínálatát tekintve az teljesen más liga. És akkor az étlap... Apa, kezdődik!


Abból indulunk ki, hogy a Halkakasban kizárólag hazai alapanyagokból dolgoznak, így az étel- és itallapon a magyar tenyészetekből származó halas ételek mellett magyar szörpök, kis magyar pincészetek borai, magyar kisüzemi sörök (csapon: Horizont láger és APA) és Márkházi pálinkák találhatóak. Üdítőket és nagyüzemi söröket elvből nem tartanak, csapvíz van.

Viszont halak szereplenek tényleg minden formában - kivéve Halkakas. Pástétom, terrine, ropogós - előételként, egy saját fejlesztésű halleves, mi a jól ismert halászlével köszönőviszonyban sincs, a street food jegyében harcsa gyros és halburger, főételként meg a fish and chipstől kezdve, a quesadillán át, a harcsapaprikásig túrós csuszával található legalább 8 különböző érdekesség, vagy épp kétszemélyes haltál formájában nagyjából minden végigkóstolható. És akkor ehhez jön még az étlapon nem szereplő, szezonális alapanyagokra épülő és havonta változó séfajánlat az előételtől a desszertig, mely hadd indítsam be a nyálelválasztást, 2017 decemberében így nézett ki: sütőtök krémleves diós csigával, halkocsonya savanyított zöldségekkel, töltött káposzta marinált zöldségekkel, répatorta.

A hallevest, a busapástétomot, a halkocsonyát és a töltött káposztát volt szerencsém kóstolni. Megmondom őszintén, sokkal karakteresebb halízekre számítottam, a levesben és a pástétomban persze tetten értem, toltam is a számba, míg kitartott, de a kocsonya és a töltött káposzta csalódás, és nem azért mert nem ízlett, hanem mert úgy képzelem, egy halas helyre én a hal markáns ízéért megyek.

Egyébként 5 év tapasztalattal a hátuk mögött ők biztos jobban tudják. Ha rendelés előtt kikérdeznek, és én elmondom az óhajaim, akkor aszerint ajánlanak. Ha nem lenne a halíz nélküli halra igény, megoldanák máshogy. Az hogy vegetáriánus fogások is vannak az étlapon? Tényleg minden hallal szembe megy, hallatlan! Viszont 1300 forintért kétfogásos napi ebédmenüket is kínálnak, mi kiváló kapudrog a környéken dolgozóknak.

*Ugyan budapesti halradart a Halkakasban nem osztottak, a Magyar Konyha Top 10 gasztrokalauz idei számában szerepel egy olyan válogatás: Top 10 halimádóknak. Itt pedig a következő helyeket sorolják fel: 1.) Halkakas, 2.) Keszegsütő, 3.) Vörös Homár, 4.) Dokk büfé, 5.) Hello Hal, 6.) Shrimpy, 7.) The Bigfish, 8.) Nemo, 9.) Bubba's, 10.) Stég. Más kérdés, hogy Vinkó József főszerkesztő december elején az Inforádiónak ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a jó halas helyek a legneccesebbek, itt még némi megalkuvást kellett tenni, és hogy majdnem háromnegyed évig tartott 10 olyat találni, ahol a hal friss, és ahol a készítésmód adekvát a halhoz képest.

De hát egy olyan országban, ahol az éves halfogyasztás Európán belül a legalacsonyabb, és a javarésze a karácsonyhoz köthető, ezzel a műfajjal bepróbálkozni felettébb merész. Tiszteljük tehát az úttörőket, akik a népnevelés terhét is a vállukon viszik, tudatosabb fogyasztókat képeznek, miközben a magyar halakkal kapcsolatos prekoncepcióikat is megváltoztatják. Adjatok a Halkakasnak és sorstársaiknak legalább egy esélyt!

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Horizont lager, 900 Ft
Üveges sör: Dupla Köleses, 800 Ft
Bor (1 dl): Tagyon birtok Olaszrizling, 400 Ft
Rövid (5 cl): Márkházi szilvapálinka, 1000 Ft
Üdítő (2 dl): Házi szörpök, 300 Ft
Meleg ital: Hosszú kávé, 400 Ft
Harapnivaló: Halburger, 1700 Ft

Értékelés

4,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr713508373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása