.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 11. 3. - apuska
Gellért Söröző & Brasserie

Cím: 1111 Budapest, Szent Gellért tér 2.,
Látogatás: 2017. augusztus 15. 16:20-19:00.
Google Maps

Budapest legrégibb sörözője a legjobb magyar borokon túllendülve felült a hype-ra és a kézműves sörök felé nyitott, konyhájuk kreatív, csapatuk fiatalos.

Telefon: +36 1 889 5566
Facebook: fb.com/GellertSorozoBrasserie
Web: http://gellertsorozo.hu

Vélemény

apuska:

Történelmi háttere miatt régóta izgatta a fantáziám a Gellért söröző, és megfogadtam, akkor is bevállalom egyszer, ha nagyon nem az én stílusom. Egy ötcsillagosnak  képzelt, de valójában négycsillagos szálló aljában működő brasseire - azt se tudom, mi a fenét jelent - még a velem egy súlycsoportban lévő középosztálynak is elrettentő, de egy komoly üzleti megbeszélést ide leszervezni úgy gondoltam, pont jó lehet. Hasznosat a hasznossal...

1918-ban alapították. A Gellért szállót történetének első pillanatától úgy tervezték, hogy abban a vendégeket kiszolgáló elegáns étterem mellett a hétköznapibb igényekre szabott polgári vendéglátásnak is helyet adjanak, a kirándulók és környékbeliek legnagyobb örömére.

Gundel Károly 1927-ben vette át az üzemeltetését, és fejlesztette vonzó polgári étteremmé, megnyitva az épület előtt annak teraszát.

A II. világháborúban a szállodát teljesen szétlőtték, majd az újjáépítés során a munkások számára alakítottak itt ki kocsmát, amit talponállóként a nagyközönség ugyanúgy használhatott.

A sörözőnek 1960-tól van saját konyhája, és innentől újra teljes értékű étterem.

fotók forrása: Fortepan (látkép:1926, szálloda kép: 1936, szovjet emlékmű: 1945, éttermi képek: 1961-1962)

Hosszú évtizedeket követően 2003-ban megújult. Ám az enteriőr akkor sem tartott lépést a kor kihívásaival, így pont annyira lett modern, mint maga a szálló. De hogy a Sörjárőr 2008-ban mit keresett itt? Felfoghatatlan. Mindenesetre azt ő is érezte, hogy jó-jó, de...

Igényes belső, színárnyalatok a kávétól az ezüstig. Nem hivalkodó, kissé konzervatív, megfelel az I. osztálynak. Kategóriájában, sörözőként nem annyira hiper, de kétségkívül elegáns. A kiülős részen, a márványon kényelmes vasalt faszékek, asztalok. Látni a szálloda hangulatos falait, a Gellért-hegy Szabadság-szobrát, meg persze a hidat és a barlangbejáratot is a kereszttel. Mindenesetre bármikor szívesen be- vagy kiülnék ide.

Határozottan emlékszem, kétezertizenvalamikor én is elmerészkedtem már a kapujáig, majd mikor megláttam, hogy 1200 forintért mérik a csapolt Borsodit, az olyan törést okozott bennem, hogy évekre vetett vissza.

fotók forrása: Kreatív gipszkarton, Itt jártam

Majd 2015 elején jött egy határozott stílusváltás. A legújabb trendeknek megfelelő belső terekkel egy sokkal modernebb és lazább találkozóhellyé vált, ami a Gellért történetének egy egészen új fejezetét jelenti, neve a Budapest Top 10 gasztrokalauz könyvecskében is feltűnt a Top 10 legendás hely kategóriában. Budapest legrégibb sörözője a legjobb magyar borokon túllendülve felült a hype-ra és a kézműves sörök felé nyitott, konyhájuk kreatív, csapatuk fiatalos. A kortárs magyar konyha ételeit kevés, de meghatározó fűszerezéssel a kézműves söreik ízéhez párosítják. Jól emlékszem, az V. Márton napi borfesztiválon mellékszálon már a program része volt egy sörkóstoló és sörvacsora, majd 3 hónapra rá a szálló területén ők adtak helyet az ország legnagyobb ideiglenes kocsmájának, az I. Indoor Sörfesztiválnak, ami az első ilyesféle beltéri esemény volt.

De mit jelent a Brasserie? A francia szó egyszerű fordításban annyit tesz: sörfőzde, és azok az ételt és szállást adó fogadók kezdték ezt az elnevezést használni, akik a sörüket is helyben főzték. Manapság? Egy fesztelen étteremtípus stílus, ahol bisztrókkal ellentétben nyomtatott étlapra,  szakképzett felszolgálásra és kiváló alapanyagokból készült minőségi sörözői ételekre lehet számítani.

Ha a Gellértben sört nem is főznek, két jóárasított egyedi címkés sörre még futotta, amit a BigFoot Sörfőzde szállít nekik. A Giorgio egy 5,2% alkoholtartalmú light ale, míg a Gerardo egy 5,4%-os barna búza, melyek kísértetiesen hasonlítanak a Chicago-ra illetve a Razziára, de félre a mocskos gengsztervilággal, itt Gellért püspökhöz kapcsolódó történetek járnak mellé. Azé a Gellért püspöké, akinek az eredeti neve Giorgio Sagredo volt, majd amikor teológiai tanulmányaiban szintet lépett, a Gerardo Sagredo nevet kapta. Ő volt, aki a kereszténység felvétele után hittérítőként érkezett Magyarországra, majd István király fiának, Imrének lett a nevelője. A legenda szerint 1046-ban hordóba zárták és a Dunába gurították a Kelen-hegyről a kereszténység ellen lázadó pogány magyarok. Nem egy szép halál, de élete okot adott rá, hogy először szentté avassák, majd sörökkel tisztelegjenek neki.

Mivel ez az infó az étel- és itallapról még nem jött át, a nadrágtartós pincér uraknál érdeklődtem, mit tudnak elmondani a saját márkás söreikről. Ők konkrétan semmit. Csak hogy utána kérdeznek. Az ételek terén valamivel felkészültebbek voltak, mondjuk ott nem is hoztam zavarba őket, mert elnézve az árakat, arra jutottam, egy tartalmasabb leves és a 4 decijével mért néhány kori sör az alkalomra alakomra való tekintettel pont elég lesz. A kiszolgálás kedves volt, de lassú - nyilván nagyok a távok. Mikor a csészényi mennyiségű gulyás egy szélesperemű tányérban kijött, ezt is megbántam, ráadásul az a fajta ízorgia is elmaradt, ami azt mondatná velem, ez bizony megéri.

Hol van már a polgári étterem hozzáállás? Itt és most első osztályon étkezünk. Ennyi. És ez a fajta besorolás kis táblácskákon mindenhol visszaköszön, így tudatosítva kiben a nyomasztó, kiben a kívülálló érzést, ha a vízpermetes ventilátorok össztüzében, a hatalmas napernyők alatt, a dobogóra ültetett terítő nélküli asztalokból, raklapokból és elbaszott óriás műanyag sakkfigurákból kirakott terasz alapján nem lenne egyértelmű.

A szálló táncterem méretű mosdóját a sörözőn át megközelítve azért látszik, hogy belső tér kevésbé laza, ergo jóval komfortosabb. A modern kézműves sörözőket idéző 8 karos sörcsapon BigFoot, Hedon és Dreher sörök találhatók vegyesen, palackban még Fóti és Stari, amire a pult mögötti fekete alapra fehérrel felkent rajzimitációk is utalnak. A pult fölött sormintában indokolatlanul nagyszámú tévét lógattak be, amin egy és ugyanazon sportcsatorna műsora ment. A pult két végében virág, egyik felén csokor gyönyörű üvegvázában, másik felén óriás fémkehelyben kiürült csatos üvegek, azokban is egy-egy szál. A plafonon a modern lámpás ventilátorok mellett hála az ég, még jelen vannak a gyönyörű mintázatú karcsú csillárok, a falon a kétkarú-, és a félkör alakú térelválasztó szekrénysoron is az elegáns teáskancsóra teáscsészékből tornyot képező ernyős asztali lámpák. Szerencsére, a faragott falvédőknek sem esett baja. A bárszékeket és asztalok körül a párnázott székeket jó ízléssel klasszikus thonet székekre cserélték, ám a félkör alakú és az ablakos beugrókba állított kanapék tájidegenül kommersz-kortárs huzatot kaptak. Figyelem, a Washington Post újságminta nem menő, az már a legjobbkocsma hálózat összes kirendeltségében évek óta jelen van, csak a példa kedvéért, hogy meg lehessen nézni, a Cityben, és az sem ad a Gellért lakberendezőinek felmentést, hogy ott PVC-ből. És azok a szerencsétlen állatok, akik itt nap mint nap a tányéron végzik? Milyen szórás szerint kerültek ki a bekeretezett képeket leváltva, kb. mint falimatricák, ahova nézel? Ló, hal, liba, fácán, tyúk, kacsa, ökör. Kész állatkert. Persze ízlések és pofonok, az összkép teljesen rendben, ha útba esik, egy-egy sörre én is szívesen visszatérek, de jól lakni nem itt fogok.

anyicska:

Nem is olyan rég, még a turistáknak szánt fényképeket látva barátkoztam Budapesttel. A Gellért Szálló épülete már azokon is feltűnt, ódon épület, patinás hely, melynek Fürdő részéhez azóta volt szerencsém, mi több, az egykori gyermekmedencéibe betelepülve a sörei mentén csehes Pagonyhoz is. Egy rendezvény kapcsán tavaly bejutottam a szálloda előterébe és emeleti rendezvénytermeibe, és virtuálisan felmásztam egész a kupoláig. Lenyűgöző! Most egy újabb része, a söröző tárult teljes valójában elém.

Szép idő volt, ezért a teraszra kirakott asztalok mellé ültünk le, gyönyörködve az elénk táruló természetes panorámában. Az óhajainkat leső felszolgálók az étel- és itallapokkal tüstént ott teremtek, én meg nem mondom, hogy meglepődtem, de az árakat látva azonnal kerestem a feloldást, hogy akkor most bármit lehet?

Itt vagyunk a tutiban, és ez az elérhető luxus. Ám legyen. Arra jutottam, innék egy sört, és ennék egy tésztát mellé, a papardelle megnevezés alatt pont egy ilyet gyanítottam, még ha magamtól elismételni a nevét azóta se tudom, és mert ebből volt kicsi és normál adag, rákérdeztem a kicsi mennyire kicsi, mire azt válaszolták, egy felnőttnek a normál se nagy.

Kihozták, finom volt, pont elég, bár tegyük hozzá, nem vagyok nagyétkű. Az egész este folyamán éreztem a törődést, és nem azt a nyomulóst, hogy 10 percenként rád járnak, hogy parancsolok-e még valamit, hanem azt a fajtát, mikor az asztalokat távolról figyelik, és ha a vendég bármilyen formán jelez, akkor jönnek, és kérdik, mit hozhatnak még?

A 10% borravaló ilyen mód indokolt, és mégis zavar, mikor feltüntetik, hogy kötelezően felszámolnak egytized rész szervizdíjt. A jobbágyság kizsákmányolásának egyik legáltalánosabb formája, a dézsma jut eszembe róla, és úgy érzem, még efölött is várnak valamit. Remélem, a jó szót értékelik.

Ízelítő

Csapolt sör (4 dl): Gerardo, 950 Ft
Üveges sör: Keserű méz, 900 Ft
Bor (1 dl): Feind olaszrizling, 700 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, 1400 Ft
Üdítő (2 dl): Rostos gyümölcslé, 590 Ft
Meleg ital: Capuccino, 650 Ft
Harapnivaló: Gulyásleves marhanyakból, 1800 Ft

Értékelés

4,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7512773882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása