.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • apuska: A sajtóanyagban volt egy ilyen rész: "Míg külföldről tucatnyi hasonló kollaborációról hallhatunk, ... (2018.02.18. 23:49) Monyo × Quimby collab
  • apuska: Apró adalék, ami az összefogást színesíti, vagy csak bizonyítja, hogy szűk a mozgástér és/vagy a h... (2018.02.16. 16:29) Carlsberg - Horizont összefogás
  • blogoutsider: Fura muri. Általában a kisüzemiek orrolnak a nagyokra, mert nem férnek be a kizárólagosságaik miat... (2018.02.16. 16:08) Carlsberg - Horizont összefogás
  • apuska: Aktualitásában nagyon úgy tűnik, hogy a mexikói ételekre szakosodott Arriba Taqueria étteremhálóza... (2018.02.15. 12:26) Nevada Pub
  • apuska: Még jó, hogy minden nagy sörgyárnak van cseh szortimentje. Így gond nélkül lebonyolítható egy arcu... (2018.02.13. 15:58) Aréna Corner cseh étterem és söröző
  • apuska: Ebben a formában a Gösser Mini söröző már nincs. De van a helyén új, nevében nem elfelejtve a régi... (2018.02.13. 15:38) Mini söröző
  • Utolsó 20
2017. 10. 13. - apuska
FAK - Fekete Arany Klub

Cím: 1111 Budapest, Bartók Béla út 34.,
Látogatás: 2017. július 18. 17:00-21:40.
Google Maps

A magától értetődő "mi a FAK?" nyelvi leleményt egyébként a házigazdák is rendszeresen elsütik, ahogy a "lépj olajra" kifejezés is vissza-vissza tér a kommunikációban. Mindenkinek kell egy jó szlogen, hát ide jutott kettő is.

Telefon: +36 30 322 6131
Facebook: fb.com/feketearanyklub
Web: http://fak.pub

Vélemény

apuska:

A Bartók Béla úton a Hadik előtt van egy érdekes tér, ami nem térült, csak fordult, így utcanév táblát sem kapott - a köznyelvben és a BKK szótárban Gárdonyi -, mi a Bartók Boulevard legmenőbb része. Csoda, hogy a nívó előretörésével a FAéK egyszerűségű Szonáta innen kikopott? Nem, nem ez megy csodaszámba, de annál érdekesebb, hogy a CBA vs. allergén mentesítő Kredenc élelmiszerbolt csatában utóbbi csúnyán kikapott, majd az egykori üzlethelyiség új funkciót nyert. Na, milyet? Kitaláljátok?

2015 májusában kerültek ki a FAK facebook oldalára az átalakítás folyamatáról az első fotók. 2015. június 17-én adták hírül, hogy megnyitottak. 2015. június 25-én volt a nyitóbuli, melyben úgy aposztrofálták a helyet, hogy Közép-Európa egyetlen olajipari klubja, mely pub, galéria és rendezvényhelyszín egyben. Mi a FAK?

A magától értetődő "mi a FAK?" nyelvi leleményt egyébként a házigazdák is rendszeresen elsütik, ahogy a "lépj olajra" kifejezés is vissza-vissza tér a kommunikációban. Mindenkinek kell egy jó szlogen, hát ide jutott kettő is. A FAK név, talán már nyilvánvaló, a Fekete Arany Klub elnevezésből adódik, és ez nem egy vad "milyen legyen életünk első kocsmájának meghatározó stílusa?" ötletelés eredménye, ez itt egy szakmai szentély, amit a kőolajkutatásban és kőolajtermelésben eltöltött évek ihlettek.

A Fekete Arany Klub innentől sokkal több, mint vendéglátóhely. Nem titkolt céljuk az olajipar, és annak részeként az olajbányászok életének bemutatása a szakmát nem értőknek, az Olaj- és Gázipari Múzeummal együttműködésben. Így a klubban állandó olajipari kiállítás található, amit néha elrejtenek az időszakos fotó-, festészeti és egyéb kiállítások mögé.

Ergo, kultúra van. A Bartók Béla úton a FAK is szépen beillik az újonnan alakuló kulturális negyed imidzsbe, és még tovább is megy, picit nem figyelsz, két sör között belefutsz egy irodalmi felolvasóestbe, ismeretterjesztő prezentációba, borkóstolóba, stand-up előadásba, esetleg unplugged koncertbe. Emellett óriás kivetítőjükön sporteseményeket is közvetítenek, de a technika ugyanúgy felhasználható különféle előadásokra kisebb-nagyobb társaságok félhivatalos rendezvényein, és itt nemcsak a Magyar Olaj- és Gázipari Bányász Szakszervezet éves közgyűlésére gondolok.

Egyébként az olajos témára fogékonyak ezúttal bátran kattintsanak át a 888.hu oldalán megjelent politikamentes interjúra, ami a tulajdonos Palásthy Györggyel készült, címe: Az olajbányászatban van valami romantikus.

Az olajfúrótorony alakja és A oszlopos felhasználása zseniális. Már a terasznak helyt adó dobogó sarkaira is jut belőle kettő, tetejében páfrányok, nagyon szexi, de a reklámtábla közepébe ékelődő stilizált darab, mi igazán adja, főként este, mikor a LED-es fényforrások kiemelik a karakterét.

A Fekete Arany Klub cégtáblája mellett a Legenda sörfőzde címere is tetten érhető. Igen, kézműves sörlelőhely, de nem a minden mást kizáró fajtából, így akinek az óvatos duhaj is extrém, ihat a csapról Soproni klasszikust - ez is a "FAKtuális kínálat" szerves része.

Ez egy olyan hely, ahol a rendeléshez el kell fáradni az olajoshordó barikádnak látszó pultig. Ha az olajfúró kútból kiköszönő 6 sörcsap választéka láttán elbizonytalanodsz, tapasztalt üzemmérnökök hasznos infókkal, vész esetén kóstolóadagokkal segítik a döntést.

A "fekete arany" kifejezés stigmaként hat a színválasztásra. Hála az égnek, a fekete design ridegségét erős kontrasztok és spotlámpák oldják fel, így a kiállításoknak teret adó fekete fali beugrók, alias FAKok, a két irányba felfutó galéria fekete vasszerkezete, az asztalként funkcionáló fekete hordók láttán se kell magunkba forduljunk, hisz kifelé vannak további részletek.

A hordókra asztallapként plexi lapok kerültek, alá, mintegy vitrinbe, sokrétű csecsebecsék: kagylók, figyelmeztető táblák, kitüntetések, érmék, kiskönyvek, persze a közös nevező az olaj. Hogy érezd a súlyát, a lépcsőfordulóban egy-két olajvezeték elzárót is találni, ahol tündököl a Fekete Arany Klub fekete-arany logója, mi alatt a fellépő művészek szoktak állni.

A galéria tetején, ha nem is Feszty-körkép, de az aranyló égbolt alatt dolgozó munkások töltenek ki egy egész falfelületnyit a falfesto.hu jóvoltából, mely akár egy páholy, kiváló rálátást biztosít a pult fölé feszített vetítővászonra.

Ha pedig megéheznétek, bányászméretű tálakat kínálnak: békési, díjnyertes magyarosat, ötféle sajtosat, szimpla tepertőset, vagy épp görög padlizsánkrémes pirítóst, libazsíros kenyeret, bécsi roppanós virslit, vagy tetszés szerint meleg szendvicseket.

Úristen! Mondtam a helyről egyáltalán rosszat? Mikor fizettem, kevesebbet számoltak! Majd kiderült, így jártam, pont a nyári 20%-os italakcióba futottam bele. Jól össze lett ez rakva, vonzóra kiszőkítve, gratulálok olajos gyerekek!

kopa:

FÁK! Középső ujj az ég felé. A Független Államok Közössége fordul kettőt a sírjában.

Stílusos. De nem elég mocskos. Kevés, ha csak a főnök olajos, pedig van itt minden, mint a tengerfenéken, csak ez annál eggyel szárazabb.

A karácsonyfaizzók 4 évszakos felhasználása példaértékű, a kirakat este fényes, amit a műfa világító virágai tetéznek.

A női WC ajtó azzal, hogy résnyire nyitva volt, egy különös figyelmesség szúrt szemet: tampon kis kosárban. Repi óvszer a férfi részlegen miért nem?

Na de hogy a partnerek névjegykártyái a vendégtérbe vannak kitűzve? Hívom is a Rizmajer Józsit, hogy hűtsön be egy hordó sört. Nem. Legyen Fülöp Réka, aki szívesen áll a pult mögé beugróként. Nem. Jöjjön inkább egy fodrász, de kurva meleg van, legye inkább a klímás, és ha már a kelleténél többet ittam, sofőrszolgálatból sem árt, ha van legalább kettő. Válogatott reklámújság!

Eddig fel sem tűnt. Mármint a FAK. Pedig gyakran járok a környéken, és most minden élcelődést félretéve, ez egy igazán kulturált hely, nagyon tetszett, biztos visszajövök még. Csak a plafonból és galériából kiálló olajcső mi határozottan életveszélyes. Picit nem figyelsz? Lefejeled, és akkorát esel, mint az ólajtó!

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Szebeni ászok (Rizmajer), 450 Ft
Üveges sör: Edelweiss, 750 Ft
Bor (1 dl): Balaton-melléki házi fehér (2014), 220 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, 640 Ft
Üdítő (2 dl): Rostos gyümölcslé, 390 Ft
Meleg ital: Capuccino, 410 Ft
Harapnivaló: Tepertőtál, 1380 Ft

Értékelés

4,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, hogy a jövőben ne maradj le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

http://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6712700063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.