.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • kocsmablog: Az Unicum 2010 óta minden évben limitált palackkollekcióval örvendezteti meg a márka rajongóit. Ni... (2018.05.24. 13:18) Limitált Halott Pénz Unicum Szilva palack
  • siraiz: Megittam egy Soproni 1895-öt kihugyoztam na az lett a Borsodi Mester. (2018.05.19. 05:27) Borsodi Mester
  • apuska: Tény, ami tény - rémlik régről a nagyok és kicsik összeborulási kísérlete egy közös ügy mentén, de... (2018.05.16. 00:13) Csapramagyar - szezonnyitó
  • kocsmablog: Néhány a helyszínen készült fotóval frissült a bejegyzés. Nagyszerű esemény volt. Sok kitűnő itall... (2018.05.14. 16:15) Bar Show 2018
  • kopa.: Eltelt majd egy év és tovább folytatódik a hadjárat a Pilsner csapolási technikák bemutatására. Pe... (2018.05.11. 10:40) Pilsner Urquell: habbal vagy hab nélkül?
  • kocsmablog: Valós szereplővel, valós helyszínen készítette el a Dreher legújabb reklámfilmjét, ami a belvárosi... (2018.05.10. 15:08) Telep
  • Utolsó 20
2017. 10. 5. - apuska
Good Spirit Bar

Cím: 1053 Budapest, Veres Pálné utca 7.,
Látogatás: 2017. május 17. 16:55-18:00.
Google Maps

Kényelmes bárszéken látványos italkölteményét lassan szürcsöli egy szép nő, kirúzsozott ajka alig éri a szívószálat. Sréhen szemben öltönyös férfi kortyolgatja a jégkockákkal lehűtött whiskyjét, mélyen a szemébe néz, majd felkíséri a hotelszobába.

Telefon: +36 20 286 8040
Facebook: fb.com/goodspiritbar
Web: http://goodspiritbar.hu

Vélemény

apuska:

2017. február 27-én kezdetét vette egy pazar történet folytatása: megnyílt a Good Spirit Bar az egykori Sercli étterem helyén. Persze Magyarország legszélesebb párlat- és főként whiskykínálata nem a semmiből foglalta el itt jótét lélek helyét, alapja a több mint 10 éve minőségi szeszes italokat forgalmazó WhiskyNet.hu, melynek ezelőtt is volt már a Veres Pálné utcában egy szaküzlete, de úgy magyarázni drága italokról, hogy azt nem lehet megkóstolni, ők is belátták, nehéz, a népneveléshez évente egy Whisky Show meg édeskevés.

Oké, az online piactér ~1900 tétele nem kapható meg az utcáról betérve a shopban, és a bárral immár szimbiózisban működő bolt 1100-nál is több tételt tartalmazó készlete sem kóstolható meg egytől egyig, de a bár itallapján így is több mint 500 különféle rövidital szerepel, melyből cirka 300 whisky. Van itt megannyi rum, gin, cognac, armagnac, calvados, tequila, mezcal, vodka, pálinka és likőr, melyekből koktélokat is bármikor kevernek, vagy igény szerint sör és bor is, ha a helyválasztáskor te voltál, akit a többség leszavazott, és relatív kényszerpályán csapódtál egy tömény alapokra masszívan építő társasághoz.

Profizmus, szeretet, elhivatottság. Árad a bárból. A minőségi italok, különleges koktélok méltó környezetbe kerültek, pedig az elém táruló luxus és pompa láttán majdnem meghátráltam, hogy ide én be nem ülök, nem merek, ehhez csóró vagyok, kinéznek, és ehhez képest...

Tehát az első elitista ellenérzésen túllendülve ünnepet akartam. Ez már rég kijárt a feleségemnek, és bár rajta is láttam, hogy kissé feszeng, a pultnál a személyzet azonnal a segítségünkre sietett, majd mutatott az ízpreferenciánk alapján irányt, ami annak ellenére egy konkrét rendelésig fajult, hogy az italok nevével soha nem találkoztam annak előtte.

Terasz hiányában a nyitott kirakatüveg melletti kényelmes bőrbárfotelokba süppedtünk és a végeláthatatlan itallapot böngészve vártuk, hogy kihozzák a frissítő csodát. 42.000 forint 4 cent Port Ellen 1980-2015 Gordon&MacPhail skót single malt whiskyért jó ár?- élcelődtem, de mikor a számomra is értelmezhető Jack Daniels mellett azt láttam, hogy 1000 forint, az Unicum mellett 1100 forint, akkor beláttam, a körülményekhez képest az árak egyáltalán nincsenek elszállva. Na és milyen bárételek vannak? Számtanilag kevés, ellenben nívós, de ezzel együtt 250 forintos pattogatott kukorica és pogácsa is van az étlapon.  

Gyorsan kihozták a koktélokat és hozzá mogyorót. Vajon ér belőle enni? Mert ilyet mi nem kértünk, de hát a jobb helyeken ez jár, ahogy a törődés is, mert szakmai kíváncsiságomat kielégítendő, mikor feltettem néhány ártatlannak tűnő kérdést, annak az lett a vége, hogy 20 percig beszélgettünk, és egy pillanatig nem éreztem, hogy az apróka, haját kontyban hordó cuki szemüveges bártender lány, aki anno a Marionettben is megfordult, le akarna rázni.

Amit lényegként ebből leszűrtem, hogy a hely elsősorban a whisky fanatikusok és koktélkedvelők Mekkája. A hely optimalizálás végett időnként itallépcsőt is be kell vetni, és a már emlegetett választékon túl az emeleten van egy 26 fős kóstoló terem, ahova folyamatosan szerveznek Master Class előadásokkal egybekötött kóstoló eseményeket. A 4-6 fős személyzet a szakma legjava, hotelbárokból és fine dining éttermekből érkeztek, ismerik a nemzetközi trendeket, élükön Schöck Norberttel (Schöki), aki bártenderként a világot bejárta. Ami a legjobb, hogy sajátjukként tekintenek a helyre. Sokan már akkor bejártak, mikor építőmunkások helyeztek át falakat, egyfajta kivitelezőként őrködtek a folyamatok felett, ha kellett, pakoltak és takarítottak, és hónapok elteltével még ma is szépítgetik, kerülnek be újabb apróságok, amivel barátságosabbá, otthonosabbá alakítják a teret.

Persze fontosabb, hogy az italokról hitelesen tudjanak beszélni. Ezért maguk is képzéseken vesznek részt, kóstolnak. Koktélt kérni nem csak az itallapon feltüntetett, angol és magyar nyelvű leírásokkal bemutatott klasszikus és egyedi variációk közül lehet, itt a bártenderek szívesen kísérleteznek, tudják, milyen ízek passzolnak egymással, így mikor a példa kedvéért azt mondtam, hogy szeretném, ha az enyémbe kerüljön sör és pálinka, úgy tűnt, az is teljesen rendben.

A helynek gyorsan híre ment, a whisknet.hu törzsvásárlói és a környéken élő magyarok mellett sok külföldi megfordul, a szállodák előszeretettel ajánlják, jól szerepel a Trip Advisor-on, és visszatérő vendégek is egyre többen vannak.

A beszélgetésünk végére tolt valaki az amúgy jóféle zenére kis kakaót, így eljött a féktelen mulatozás ideje. Nem. Ellenben volt időm végre körbenézni, és elveszni a részletekben...

Az átmenő forgalomtól megkímélt belvárosi részen egy finoman lekerekített gyönyörű saroképület földszintjén egy megosztóan modern, ám megörökölt anyagborítású vendéglátóegység új értelmet nyert. A minőségi párlatokra jellemző minden jóság költözött most be, és ahol ugye ennyi ital kapható, ott az a norma, hogy a bolti részen a polcoké, míg a bár részen a pulté a főszerep.

Kisebb sugárral, de a pult leköveti a ház sarkának ívét. Sok méter hosszú, kilátni mögüle a teljes vendégtérre, fölötte aranyszínű gömbburás csillárok lógnak és adják a fényt, előtte a már emlegetett bárfotelek, ahova tényleg jó beülni. A pult falán diszkrét térhatással megjelenik a Good Spirit felirat, felette és még tovább körbe alig észrevehetően konnektorok és ruhaakasztók, a kényelmi szolgáltatást kihasználva ottjártunkkor is volt, ki laptoppal érkezett. A dizájnbéli leg meg nyilván a pult közepénél a nap nevű csillagunkat stilizáló Instavadász Good Spirit Bar logo, amihez képest a megvilágított italpolcok visszafogott hangulatfények.

Az elegancia érzését kölcsönző sötétszürke falakra innentől sok nem is kell. Aranykeretes tükör, néhány süllyesztett polc, benne könyvek, és egy gyanúsan modern lapos kandalló, ami a tipikus képzelettársítás modernebb megtestesítője a menő whiskykhez, a vastag szivar és a súlyos bőrfotel mellett. Egyébként van egy állólámpás, egyszemélyes úri kóstoló fotel, még ha csak kockás textil borítású is - #magasélet.

Két-három személyes kerek kis asztalkák, és a nagyobb társaságok részére összetolható szögletesek egyaránt megtalálhatóak a vendégtérben, utóbbiakhoz a fal mentén kipárnázott kanapé jár. Méterekkel fölöttük a plafonon beépített spotlámpák és ventilátorok, míg a nyers téglából kirakott rövid falakra néhány whiskys hordótető került. Igazából egy báridegen részt találtam, a WC-ajtó körüli tér- és hangelválasztó függönyt, mi értem, hogy egyfajta kompromisszum, de nehéz értelmezni, főleg annak közvetlen szomszédságában. Miközben a WC hibátlan! Hordó a kézmosó, modern a csempe és a szaniter, retro fémtáblák böngészése visz a fáradt víz leeresztésébe változatosságot.

A Good Sprit Bar menő. A kocsmák, borozók sorában értelmezhetetlenül, és bár a bárokra nincs nagy rálátásom, még ha anno egy sajtóeseményen be is csúszott egy BOB, úgy vélem, ezen a szinten is megállja a helyét. Rajongsz a whiskyért? A párod közben koktélozna? Lepjétek meg magatokat ezzel az élménnyel!

anyicska:

Megvan a maga eleganciája, ha egy kényelmes bárszéken látványos italkölteményét lassan szürcsöli egy szép nő, és kirúzsozott ajka alig éri a szívószálat. Sréhen szembe öltönyös férfi kortyolgatja jégkockákkal lehűtött whiskyjét, mélyen a szemébe néz, majd felkíséri a hotelszobába.

Az amerikai filmek alapján egy ehhez hasonló kép rajzolódott ki bennem a klasszikus bárokról. Mert mit tudhatom én? Nem az a lány vagyok, aki hétvégente koktélozni jár a barátnőivel. Számomra műfajidegen a bárkultúra, a tömény italokhoz nem értek, nem is szoktam erős szeszeket inni, sem tisztán, sem keverve, szóval meglepetésként ért a helyválasztás, és mikor megkérdezték a pult mögül, mit kérek, ötletem sem volt. Rábíztam magam a bármixerre.

Tudom, tök jól hangzana, ha azt mondanám, jól tettem, és ehhez foghatót még életemben nem ittam. De a valóság más. Hiszem, van akinek a koktél nem való, bármit is kevernek bele, bármennyi szakmai hozzáértés és törődés van vele, és az ehhez hasonló puccos helyeken egész egyszerűen feszeng. Ugyanakkor érdekes volt megmártózni ebben a közegben, ha csak egy órácskára is, majd egy jó sör után nyúlni a saját világomban.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): -
Üveges sör: Balatonvilágos (Hedon), 1100 Ft
Bor (1 dl): Konyári Rosé 2016, 700 Ft
Rövid (4 cl): Famous Grouse, 800 Ft
Üdítő (2 dl): Rostos gyümölcslé, 700 Ft
Meleg ital: Forró csoki, 900 Ft
Harapnivaló: Királyrákfarkak burgonyakéregben, 3900 Ft

Értékelés

4,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, hogy a jövőben ne maradj le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

http://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7312700199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.