.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 09. 14. - kocsmablog
Tanuld meg felismerni a pálinkahibákat!

Helyszín: HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont,
Időpont: 2017. szeptember 20-24. 14:00
Google Maps

Ingyenes kóstolókurzust szervez a Pálinka Nemzeti Tanács. Bárki lehet amatőr pálinkakóstoló, aki részt vesz a tanfolyamukon. A kurzus célja, hogy a résztvevők meg tudják különböztetni a pálinkahibákat, és felismerjék a kiváló minőséget. A tanács mindenkinek azt javasolja: ismerje meg a saját pálinkaízlését, legyen gyanakvó, ha olcsó pálinkáról van szó, és ne feledje a legalapvetőbb kóstolási szabályokat sem! Az ötnapos rendezvény végén az ország legjobb, díjnyertes pálinkáit is meg lehet kóstolni.

Kiváló minőségű pálinkákat kóstoltat a Pálinka Nemzeti Tanács az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK 2017). A rövid tanfolyamot a tanács kóstolómesterei tartják, akik egy érzékszervi teszttel egybekötve magyarázzák el a jelenlévőknek a pálinkák közötti különbségeket. A résztvevők arany, ezüst és bronz minősítésű termékeket is összehasonlíthatnak a vakkóstolás során.

Pálinka és körömlakklemosó

Ragasztó, körömlakklemosó és büdöszokni-szag: leginkább így lehet jellemezni az elő- és utópárlatos, vagyis a hibás pálinkák szagát. Ezeket figyelik a vizsgálóbírók a pálinkaversenyeken, és ezek alapján vehetjük észre mi is, ha valami nincs rendben a poharukban. Amikor a főzeteken előpárlatos jegyeket érzünk, olyankor körömlakklemosóra, vagy ragasztóra emlékeztető szag csapja meg az orrunkat. Ilyenkor érdemes inkább illedelmesen nemet mondani a kínálónak.

Csuklóra kent pálinka

A kóstolómesterek számos trükköt ismernek, amivel még könnyebb kiismerni a különböző pálinkákat. Az ún. bőr-próba során egy keveset a csuklójukra dörzsölnek a pálinkából, ami, miután elpárolgott, különböző illat-, vagy éppen szagmintát hagy maga után. Ha gyümölcsös, kellemes illatot érzünk, bátran kóstoljunk, de ha romlott tejhez, vagy a már említett büdöszoknihoz hasonlít, inkább ne kérjünk belőle.

Szürcsölgetni kötelező

Sokan még mindig shot-ként tekintenek a pálinkára, és hűtve, egyenes pohárból, egy mozdulattal megisszák. A tanács pálinkabírái óva intenek az ilyen típusú pálinkafogyasztástól. Kóstolni csakis tulipán alakú pohárból és szobahőmérsékletű pálinkát szabad, amit lassan, kortyonként kell elfogyasztani. Az igazán profik még szürcsölgetik is a kóstolás közben, hogy a levegővel együtt minél több illat és íz szabaduljon fel a szájukban. A kezdő kóstolók erre a célra esetenként partedlit is kérhetnek.

Kezdőknek az illatos, haladóknak alma és cseresznye

Ahhoz, hogy megismerjük és megszeressük a pálinkát fontos ismernünk a saját ízlésünket is. Érdemes például abból a pálinkából kóstolni, aminek a gyümölcsét önmagában is kedveljük, mert jó eséllyel így a belőle készült pálinkát is élvezni fogjuk. A Pálinka Nemzeti Tanács azt javasolja, hogy a kezdők a nagyon illatos, szinte parfümös termékekkel kezdjék a kóstolást: ágyas pálinkákkal, málnával, kajszival, irsai szőlővel, vilmoskörtével és birssel. Ezeket a kóstolómesterek „csali (vagyis csalogató) pálinkának” hívják, mert könnyű velük megbarátkozni, felismerni és megszeretni. A haladóké az alma, cseresznye és a törköly pálinkák, akiknek már kifinomultak az érzékeik.

A jó pálinkának ára van

Bármilyen áron is jutunk hozzá a pálinkához, mindig legyünk óvatosak a vásárlásnál. A Pálinka Nemzeti Tanács kurzusain azt is hangsúlyozza: a jó pálinkának ára van. A minőségi pálinkafőzés ugyanis rendkívül költséges, csak komolyabb anyagi befektetéssel kerülhet a polcokra nagyobb mennyiségű, mégis hibátlan pálinka. A gyümölcsök beszerzése, esetenként a megtisztítása (például a birsalma szőrtelenítése) és feldolgozása is fontos része a folyamatnak, amit lehetetlen olcsón kivitelezni. 

palinka_nemzeti_tanacs_kostolokurzus.jpg

A kóstolókurzus szeptember 20-24. között minden nap 14.00 órakor kezdődik, ami után 14.30-kor egy-egy díjnyertes pálinka is bemutatkozik. Meg lehet kóstolni például a 2014-es és a 2015-ös év legjobb pálinkáját, 2016 legeredményesebb pálinkafőzdéjének Piros Vilmosát, és az idei év ország pálinkájának választott Konkordi-Izabella szőlő pálinkát is.

Program:

Szerda:

14.00 – Pálinkahibák és szépségek – Kóstolókurzus

14.30 – Kóstolás: Villányi Pálinka: Magyarbólyi Pálinkafőzde - Villányi Válogatott Vörös Törkölypálinka (2017-ben Legjobb 10 000 palack feletti tétel díjas terméke a Pálinka Országkóstoló és az Országos Pálinka és Törkölypálinka verseny)

 

Csütörtök:

14.00 – Pálinkahibák és szépségek – Kóstolókurzus

14.30 – Kóstolás: 1 Csepp Pálinka: Zenit szőlő – Kései meggy 2013 (2015-ben Magyarország legjobb pálinkája díj a Pálinka Országkóstoló és az Országos Pálinka és Törkölypálinka versenyen)

 

Péntek:

14.00 – Pálinkahibák és szépségek – Kóstolókurzus

14.30 – Kóstolás: Mályinkai Pálinkafőzde: Konkordi-Izabella szőlő pálinka (2017-ben Magyarország legjobb pálinkája díj a a Pálinka Országkóstoló és az Országos Pálinka és Törkölypálinka versenyen)

 

Szombat:

14.00 – Pálinkahibák és szépségek – Kóstolókurzus

14.30 – Kóstolás: Szicsek Pálinkafőzde: Fekete ribizli (2014-ben Magyarország legjobb pálinkája díj a Pálinka Országkóstoló és az Országos Pálinka és Törkölypálinka versenyen)

 

Vasárnap:

14.00 – Pálinkahibák és szépségek – Kóstolókurzus

14.30 – Kóstolás: Árpád Pálinka: Piros Vilmos (2016-ban Magyarország legjobb pálinkája díj és Legeredményesebb pálinkafőzde díj a Pálinka Országkóstoló és az Országos Pálinka és Törkölypálinka versenyen)

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2912828336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása