.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • apuska: Erős a gyanú, hogy nem szimpla átalakítás miatt van a Zsiráf zárva, sokkal valószínűbb, hogy nyaká... (2017.09.19. 13:10) Zsiráf sörbár
  • apuska: A Felni - Beer Heaven végleg bezárt. Ez most nem az üzletvezetés és nem is a vendégek hibája, az i... (2017.09.19. 13:02) Felni sörbisztró
  • apuska: Nem lehettek annyira bénák a nézettségi számok, mert 2017. szeptember 22-én kezdetét veszi a 2. év... (2017.09.19. 12:54) Tömény történelem
  • kopa.: El. A bak esetén elfelejtették :) Az eső sem tudta elmosni a szombaton megrendezett DreherFesztet... (2017.09.05. 15:30) IV. Dreher Sörgyárfesztivál
  • apuska: @Brrrrrrrrrrrrr: És mi lehet az oka, szerinted? Mert az általad komolyan megvetett kukorica a magy... (2017.09.04. 11:07) 8 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a Kozelről
  • Brrrrrrrrrrrrr: +1 a Magyar egy ihatatlan felmosolé nem értem miért nem ellenörzik a csehek?... (2017.09.03. 16:41) 8 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a Kozelről
  • Utolsó 20
2017. 06. 15. - apuska
8 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a Kozelről

Június 10-én rendezték meg Velke Popovicében a 25. Kozel napot, amelyre 25.000 ember látogatott el. A jubileum apropóján összegyűjtöttünk néhány érdekességet a Kozelről, amiről talán még nem hallottál.

2005-ben vezette be a magyar piacra a Dreher Sörgyárak Csehország egyik kedvenc sörmárkáját, a Kozelt. A cseh kozel szó jelentése „kecske(bak)”, mely név és így a márka története is egészen 1874-ig nyúlik vissza. A kedvező árfekvésű, minőségi sörmárka vidám arculata új kategóriát nyitott a magyar piacon is, megidézve egy cseh kisváros, Velke Popovice hangulatát. A Kozelnek népes rajongótábora van, akik az évek során kialakult íratlan szabályt a mai napig tartják: ha valaki bemutatja neked e cseh remeket, neked is be kell mutatnod valakinek. Ennek köszönhetően a Kozel híre gyorsan terjedt, és hamar népszerűvé vált, két évvel ezelőtt, a 23. Kozel napi élményeimet magam is elmeséltem.

metz_adam_kozel8.jpg

Akinek mindezt köszönhetjük
A sörgyárat báró František Ringhoffer alapította Velke Popovicében, aki korának egyik legsikeresebb és innovatívabb vállalkozója volt. Az első főzetet 1874. december 15-én készítették el egy 60 hl-es üstben.

Miért éppen a bakkecske?
A 20-as évek elején számos sörgyárban főztek barna, bock típusú sört. A bock német szó, bakkecskét jelent. Ekkor született meg az itteni sörfőzőmesterek fejében a gondolat, hogy a Velke Popovicében készülő sörnek a szó cseh megfelelőjét adják névként, így keresztelték el Kozelnek az egyik legnépszerűbb cseh sört.

Nem ég a ház!
A sörgyár 1906-ra kellően nagyra nőtt, hogy saját tűzoltósága legyen. Szerencsére a gyakorlatokon kívül soha nem akadt munkája a tűzoltóknak, de a sörgyár napjainkban is szoros kapcsolatot ápol a tűzoltósággal és szívesen vendégül látják az önkéntes tűzoltókat egy korsó sörre, természetesen műszakon kívül.

Olda
1922 óta használják védjegyként a kecskét, és egy utazó francia festő, akinek a sörfőző mester adott szállást egy éjszakára, készítette az első képet az ágaskodó kecskéről. Az első élő kecskét Ungvárról vitték Velke Popovicébe az 1970-es években, azóta mindig van egy kabala kecske a gyárban, akinek a neve Olda, az első kecske gondozójának emlékére.

Kozel és a kézművesség
A kiváló sörök mellett a Kozelnek továbbra is fontos a kézműves tradíciók és értékek megőrzése, így a 25. Kozel napon a látogatók kipróbálhatták a kovács, az üvegfújó, a táskakészítő vagy a faragó mesterséget is.

Kolbász és Tatra teherautó a sörgyárban
Nem csak a Kozel nap idejére nyitják meg a sörgyár udvarát a látogatók számára. A nyár folyamán számos kulturális eseményt rendeznek meg a sörgyár udvarán. Az odalátogatók a nyári mozi filmjeivel kapcsolódhatnak ki, de lesz Kolbászfesztivál és Tatra teherautók kiállítása is.

A vágott varázslata
A vágott sörnek is nagy hagyománya van a fesztiválon és Vojtěch Homolka, a Kozel sörcsapoló mestere meg is mutatta az érdeklődőknek a varázslatot, hogyan kell egymásra rétegezni a világos és a barna sört úgy, hogy azok a korsó elfogyasztása során végig jól elkülönüljenek.

Kozel a nagyvilágban
A Kozel az egyik legelterjedtebb cseh sör külföldön, ma már több mint 37 országban elérhető.

A bejegyzés trackback címe:

http://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4412593323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Brrrrrrrrrrrrr 2017.09.03. 16:41:22

+1 a Magyar egy ihatatlan felmosolé nem értem miért nem ellenörzik a csehek?...

apuska · http://kocsma.blog.hu 2017.09.04. 11:07:49

@Brrrrrrrrrrrrr: És mi lehet az oka, szerinted? Mert az általad komolyan megvetett kukorica a magyar verziónak sem része. Talán nem is a kukoricával van úgy általában a baj, hanem mással.