.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • mertezműanyag: Először '92-ben, utoljára '99 tavaszán jártam itt. Szép emlék, hoztam söralátétet innen is...:) Kö... (2017.12.30. 21:11) U Černého vola
  • Ego0123: Akkor is "szentély." (2017.12.29. 20:39) U Černého vola
  • Ego0123: Évente többször ott vagyunk, A pincérek 2 év után normálisak, angolul is beszélnek, az egyik szere... (2017.12.29. 20:38) U Černého vola
  • apuska: @promontor: Igen, a képek sajátok. Tudtommal reggel 10-kor nyit, mi délután 4-kor jártunk ott, ráa... (2017.12.28. 14:19) U Černého vola
  • promontor: Szép, alapos poszt! Az album az üres kocsmáról saját vagy valahol találtad? Csak mert komoly "nexu... (2017.12.28. 13:43) U Černého vola
  • apuska: Megkóstolnád? Itt a lehetőség! (2017.12.11. 13:34) Whiskey-s hordóban érleli sörét a zip's
  • Utolsó 20
2017. 06. 15. - apuska
8 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a Kozelről

Június 10-én rendezték meg Velke Popovicében a 25. Kozel napot, amelyre 25.000 ember látogatott el. A jubileum apropóján összegyűjtöttünk néhány érdekességet a Kozelről, amiről talán még nem hallottál.

2005-ben vezette be a magyar piacra a Dreher Sörgyárak Csehország egyik kedvenc sörmárkáját, a Kozelt. A cseh kozel szó jelentése „kecske(bak)”, mely név és így a márka története is egészen 1874-ig nyúlik vissza. A kedvező árfekvésű, minőségi sörmárka vidám arculata új kategóriát nyitott a magyar piacon is, megidézve egy cseh kisváros, Velke Popovice hangulatát. A Kozelnek népes rajongótábora van, akik az évek során kialakult íratlan szabályt a mai napig tartják: ha valaki bemutatja neked e cseh remeket, neked is be kell mutatnod valakinek. Ennek köszönhetően a Kozel híre gyorsan terjedt, és hamar népszerűvé vált, két évvel ezelőtt, a 23. Kozel napi élményeimet magam is elmeséltem.

metz_adam_kozel8.jpg

Akinek mindezt köszönhetjük
A sörgyárat báró František Ringhoffer alapította Velke Popovicében, aki korának egyik legsikeresebb és innovatívabb vállalkozója volt. Az első főzetet 1874. december 15-én készítették el egy 60 hl-es üstben.

Miért éppen a bakkecske?
A 20-as évek elején számos sörgyárban főztek barna, bock típusú sört. A bock német szó, bakkecskét jelent. Ekkor született meg az itteni sörfőzőmesterek fejében a gondolat, hogy a Velke Popovicében készülő sörnek a szó cseh megfelelőjét adják névként, így keresztelték el Kozelnek az egyik legnépszerűbb cseh sört.

Nem ég a ház!
A sörgyár 1906-ra kellően nagyra nőtt, hogy saját tűzoltósága legyen. Szerencsére a gyakorlatokon kívül soha nem akadt munkája a tűzoltóknak, de a sörgyár napjainkban is szoros kapcsolatot ápol a tűzoltósággal és szívesen vendégül látják az önkéntes tűzoltókat egy korsó sörre, természetesen műszakon kívül.

Olda
1922 óta használják védjegyként a kecskét, és egy utazó francia festő, akinek a sörfőző mester adott szállást egy éjszakára, készítette az első képet az ágaskodó kecskéről. Az első élő kecskét Ungvárról vitték Velke Popovicébe az 1970-es években, azóta mindig van egy kabala kecske a gyárban, akinek a neve Olda, az első kecske gondozójának emlékére.

Kozel és a kézművesség
A kiváló sörök mellett a Kozelnek továbbra is fontos a kézműves tradíciók és értékek megőrzése, így a 25. Kozel napon a látogatók kipróbálhatták a kovács, az üvegfújó, a táskakészítő vagy a faragó mesterséget is.

Kolbász és Tatra teherautó a sörgyárban
Nem csak a Kozel nap idejére nyitják meg a sörgyár udvarát a látogatók számára. A nyár folyamán számos kulturális eseményt rendeznek meg a sörgyár udvarán. Az odalátogatók a nyári mozi filmjeivel kapcsolódhatnak ki, de lesz Kolbászfesztivál és Tatra teherautók kiállítása is.

A vágott varázslata
A vágott sörnek is nagy hagyománya van a fesztiválon és Vojtěch Homolka, a Kozel sörcsapoló mestere meg is mutatta az érdeklődőknek a varázslatot, hogyan kell egymásra rétegezni a világos és a barna sört úgy, hogy azok a korsó elfogyasztása során végig jól elkülönüljenek.

Kozel a nagyvilágban
A Kozel az egyik legelterjedtebb cseh sör külföldön, ma már több mint 37 országban elérhető.

A bejegyzés trackback címe:

http://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9512593323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Brrrrrrrrrrrrr 2017.09.03. 16:41:22

+1 a Magyar egy ihatatlan felmosolé nem értem miért nem ellenörzik a csehek?...

apuska · http://kocsma.blog.hu 2017.09.04. 11:07:49

@Brrrrrrrrrrrrr: És mi lehet az oka, szerinted? Mert az általad komolyan megvetett kukorica a magyar verziónak sem része. Talán nem is a kukoricával van úgy általában a baj, hanem mással.

Paddyrat 2017.10.06. 08:57:42

A Kozel amit itthon főznek csak magát a márkanevet tartalmazza. Minőségben elmarad az eredeti terméktől. Ezt a NÉBIH termékteszt is alátámasztotta. Hozzáteszem az eredeti Kozel kb.: 100 Forinttal drágább is. Ettől még ugyanúgy szomorú, hogy nevesebb külföldi márkáknak itthon csak az olcsóbb lebutított változatát főzik. Miközben mellettük ott van egy sor másik hasonló kategóriájú hazai rettenek pl.: Arany Hordó, Sárkány sör és a Pécsi Sörgyár különböző fantázianeveken piacra dobott löttye.