.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 05. 29. - apuska
Széppé teszi a szomjat

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
Szépreményű befogadó szervezet, mi ha befogadta, szépnek tetteti, amit csak lehet. A Heti sajtó adja hozzá az ívet.

Hétszentség'17/21

2017. 05. 22.

Aki huzamosabb ideje jár vendéglátó egységekbe, az tapasztalatból tudja, hogy a részegeknek léteznek bizonyos kasztjaik. Vannak, akikkel semmi gond nincs, páran akadnak a kellemetlenebb fajtából, néhányan viszont egész idegesítőek tudnak lenni. A még kevésbé rutinos kocsmázóknak megpróbáltunk összeszedni pár alap szeszmester-fajtát, amik minden normális krimóban fellelhetőek.

7 fajta részeg, ami minden kocsmában megvan (Tibi Atya)

Az újságírók rengeteg alkoholt isznak, rosszul kontrollálják az érzelmeiket, meg úgy alapból mindent alacsonyabb fordulatszámon csinálnak, mint az átlagember. Legalábbis ezt mondja ki egy új kutatás, amit igazából csak nagy jóindulattal nevezhetünk relevánsnak, hiszen mindössze 40 szakmabeli életvitelét vizsgálták.

Leginkább az alkohol teszi tönkre az újságírókat (reset.hu)

Százezer hektoliterrel, vagyis 10 százalékkal több prémium kategóriájú sör fogyott hazánkban 2016-ban az előző évhez képest. A minőségi főzetek világszerte egyre népszerűbbek, amire a hazai sörpiac is reagál: újabb és újabb gyártók bővítik a kínálatukat prémium vagy szuperprémium kategóriájú sörökkel. A minőségi főzetekért indít idén kampányt a Belvárosi Sörfesztivál is, azzal a céllal, hogy felzárkóztassa a hazai sörkultúrát a nemzetközi trendekhez.

Egyre keresettebb a drágább, de minőségi sör (24.hu)

A drámai cím nem véletlen. A májusi napsütés ezen a pénteken, egészen 27 fokig emelte a hőmérsékletet, bár előzetesen már olvastuk, hogy közeledik a hidegfront. Sebaj, gondoltuk A.-val, akivel hónapok óta terveztük ezt az utat, ma még meleg lesz, jobban fogy a sör is. Kivételesen a lányok is elkísértek bennünket, akik még sosem jártak Dalesicében, ahol Menzel anno a Sörgyári Capricciót forgatta.

Nagyfokú minőségromlás Menzel sörgyárában (Csehországi sörkalandozások)

A hétvégén a lengyelországi Tychy városában rendezték meg a sörcikkgyűjtők harmadik világtalálkozóját, A lengyel város mindenképp alkalmas helyszín egy sörös rendezvényre, hiszen az egyik legnagyobb lengyel vállalatcsoport a Kompania Piwowarska sörgyára működik itt.

Sörcikkgyűjtő világtalálkozó (Serteperte)

A Pannon Borrégió Top25 bora 2017-ben.

Megvan az idei borválogatott (pecsiborozo.hu)

Az utóbbi hetekben több szupermarket polcain is szembejöhetett velünk egy-egy olyan feltűnő palack, amelyről talán nem is gondoltuk volna, hogy Tokaj-Hegyaljáról származik. Kíváncsivá tettek, ezért Bukovinszky Tamást, az Angyal Borászat kereskedelmi és marketing vezetőjét alaposan ki is kérdeztük.

Angyali borok vagány köntösben (boraszportal.hu)

angyal_hordo_760_428_1.jpg

 

2017. 05. 23.

Többet láttam, többet értettem meg, többet hallgattam embereket mesélni a környezetükről, a helyi kocsmai szokásokról, több összehasonlítási alapom lett holland kocsmákból és az új teljesebb kép kihat arra is, ahogy a korábbi részleteket látom. Vissza a jövőből!

Tudathasadás Hollandiában (kocsmaturista.hu) 

A VIII. kerület és talán a város egyik leghangulatosabb tere a Mikszáth. Anno Frank Zappa zenélt itt, hírhedt szórakozóhely is működött, mára pedig családosok és szerelmesek kedvelt célpontja. A kis szökőkúttal rendelkező tér egyik meghatározó szereplője a Lumen, mely fontos előfutára volt mind a mára már népszerű VIII. kerületi helyeknek, mind a budapesti specialty kávé forradalomnak. A galériaként, összművészeti műhelyként és mini klubként is működő kávézó régi, "nagy" helyéről eggyel arrébb költözött, a kis Lumenbe. A terasz szerencsére maradt és ugyanígy a szellemiség is.

Ég veled nagy Lumen, üdv köreinkben kis Lumen! (welovebudapest.hu)

A fesztiválszezon küszöbén, a ballagási bankettek előtt és amúgy is: bárhol bármikor szívesen beszélünk a felelős alkoholfogyasztásról. Olyan szerzőt kértünk erre, aki többezer italt adott már ki a pultból, és hát mindent látott már a szomorúivástól diszkrét ünneplésig. Kocsis Lilla vezet körbe minket a bárélet komoly oldalán és ad megszívlelendő tanácsokat.

Alkohol: barát vagy ellenség? A 3M szabállyal te is megszelidítheted! (gastroguide.hu)

Soha nem árt tudni, melyek azok a jelek, amelyekből következtethetnénk arra, hogy részegek vagyunk és itt az ideje hazamenni. Kivéve, ha otthon rúgtunk be!

A részegség fokozatai (drinkunion.hu)

Nem csak a borkészítők, hanem a borszakértők is egyre több figyelmet fordítanak az agyagedényben és amfóratartályban erjesztett és érlelt fehérbor különlegességnek, a narancsbornak. Ezekben a tételekben a hosszú héjon áztatás által egészen különös aromavilág fejlődik ki. A világ gasztronómiai trendjeit tanulmányozva a narancsbor (újra)megjelenése igazi ritkaságnak és különlegességnek számít.

Ősi hagyományok újrafelfedezése: a narancsbor (vinoport.hu)

kep_5.jpg

 

2017. 05. 24.

India pale ale, milk stout, mézes porter, barna búza és pilsner. A söröknek a felsoroltakon kívül még rengeteg fajtája létezik, de biztosan tudjuk mit iszunk, amikor kikérjük a kedvencünket a helyi lokálban? Akár igen, akár nem, infografikánk mindenkinek jól jöhet!

A sörök birodalma (index.hu)

Van, ahol már a megvalósítás fázisába jutott a sörvezeték sokak által dédelgetett terve. Nyilván olyan helyen kell elsősorban vezetéket kiépíteni, ahol arra valóban jókora és fizetőképes kereslet jelentkezik. Sörügyben egy heavy-metal fesztivál egyértelműen annak számít.

Sörvezeték (Passport)

A múlt hétvégén tartották a II. Kraft Sörfesztivált Kőbányán, a Főzdeparkban. Szerkesztőségünk egy része kilátogatott, hogy megkóstoljuk, mire képesek a magyar kisüzemi sörfőzdék.

Igenis vannak jó magyar sörök! (888.hu)

A lengyel Kingpin gerillacsapat látogat hozzánk május végén, akikkel elkészítjük az első külföldi kollaborációs sörünket. Ebben a posztban bemutatjuk nektek a lengyel csapat történetét, a söreiket, illetve megtudhatjátok, hogyan jött össze ez a kollab. Marekkal, a Kingpin sörfőző csapat alapítójával beszélgettünk.

Jön a Kingpin és egyben az első külföldi kollabunk! (MONYO blog)

Csehország telis tele van ma is aktív vagy éppen jelenleg nem/nem erre a célra hasznosított sörgyári épületegyüttessel, melyek többségét a klasszikus magasra nyúló tégla kéményéről már messziről is beazonosíthatjuk. Ezeket a több száz éves múlttal rendelkező sörgyárakat egy kis gyakorlattal és tudással sokszor akár egy légifelvétel alapján is felismerhetjük. Ám az új kisüzemi sörfőzdék esetében ez szinte lehetetlen.

Sörfőzdék felülnézetből (Jaromír 68)

Egy Patagóniából a XV. században véletlenül Európába került élesztőgombának köszönhető a lager sör. Legalábbis ezt állítja egy amerikai kutatócsoport.

Egy dél-amerikai élesztőgombának köszönhető a lager sör? (beerporn.hu)

Kellőképpen beharangozták ezt a kocsmát, mielőtt ide eljutottunk volna... Reggel mentünk, mert napközben szinte esélytelen, így már nyitásra ott toporogtunk, előtte zötykölődve kicsit a villamoson... Nem mi voltunk az elsők, hozzáteszem.

U Černého vola (A fekete ökörhöz) - Prága (sorvadaszat.com)

Amikor bejött a magánfőzés intézménye, arra gondoltunk, hogy építünk egy főzdét, ahol tudunk kis tételekkel kísérletezni. A 100 literes Müller gépünk éppen erre alkalmas. A Gyümölcs wellness központ, Zamárdiban úgy helyezkedik el, hogy aki Zamárdiban jár, legalább egyszer elmegy a csalogató, virágokkal teli főzde előtt. A kerítésen korcsolya bakancsok lógnak, amelyekbe szintén virágokat ültettek – igazán jópofa!

Gyümölcs wellness központ, ahol minden gyümölcsnek egyesével megvakargatják a hátát a pálinkamesterek (e-Pálinka)

A hazai pezsgőgyártás egyik legnagyobb mesterét, Garamvári Vencelt kérdeztük az egyre divatosabb magnum palackok sikerének kulcsáról –  a téma apropóját az adja, hogy a most debütáló magnum sorozatukat hamarosan a nagyközönségnek is bemutatják.

Garamvári Vencel: ez a nagyság igazi luxusa (I. rész) (boraszportal.hu)

Czeilinger Petra az Orcar Barban találta meg azt a közeget, ahol igazán el tud merülni a koktélok világában. Már rég túllépte kezdeti álmát, hogy legyen egy saját itala. Ma már szinte minden nap kitalál valami különlegességet. Szeret az emberekkel beszélgetni, és az egyik legizgalmasabb dolog számára a szakmájában, ha kitalálhatja pár mondat után, hogy vajon mit inna szívesen vendége.

Ízek, illatok, filmsztárok - Interjú Czeilinger Petrával, az Oscar Bar bartenderével (Absolut Budapest)

koktel_1_petra_werk.jpg

 

2017. 05. 25.

Budapest több belvárosi kerületében is új rendeletekkel szabályoznák a szórakozóhelyek nyitvatartását. A legnagyobb veszélyben a VIII. és IX. kerületi helyek vannak, de az V. kerületi vendéglátóhelyek sincsenek biztonságban ebből a szempontból.

Elfogadták a IX. kerületi csendrendeletet, ezzel ellehetetlenítik a szórakozóhelyeket (24.hu)

A Palotanegyed egyik leghangulatosabb vendéglátóhelye, az orosz Matrjoska csatornáján nagyon furcsa videó jelent meg. Ebben Juhász Natasa elmondja, ő már legalább egy éve nem eszik húst, sajnálja az állatokat, és nem akarja vendégeit sem hússal etetni. Vodkát sem iszik, és mással sem itatná, úgyhogy végül elhatározta magát, és már júniusban végleg bezárja a Matrjoskát.

Bezár a budapesti orosz bisztró, mert a tulajdonosa már nem eszik húst, és nem iszik vodkát sem (24.hu)

A Pennsylvaniai Állami Egyetem új kutatása szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás pozitív, valamint az absztinencia negatív hatásait túlértékelték a korábbi vizsgálatok.

A mérsékelt ivás egészségügyi előnyei túlértékeltek lehetnek (24.hu)

Kövesd nyomon Magyarország első újhullámos sörfőzdéjének létrehozását!”  – ez mondat pörög hirdetés formájában napok óta a Facebookunkon, bennünk pedig óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy mi az az újhullámos, mennyire kraft, kézműves, vagy kisüzemi?

Napi kínzó kérdés (fenekig.com)

Sörfőzők, sörfanok, sörpadok és izgalmakat rejtő sörcsapok, meg persze a főzdékből kiáradó malátaillat töltötte meg hétvégén a hajdani Fővárosi Sörfőző épületegyüttesének tövében megbúvó Főzdepark udvarát… 

Kicsit más! (borsmenta.hu)

Kiss Attila nevét és borait elsősorban az egyedi és vagány címkékről ismerhetjük. A 10 hektáron dolgozó gyöngyöstarjáni családi pincészet vezetője és borásza 2011-ben édesapjától vette át a húsz évvel ezelőtt indított vállalkozást – már a középiskolában arra készült, hogy egyszer saját borokat készít. A szőlész-borász szakon végzett fiatal szakember határozott elképzelésekkel, a minőség iránti elkötelezettséggel és töretlen kísérletező kedvvel végzi munkáját a szőlőben és a pincészetben is.

Csakazértis! (vinoport.hu)

A borokat átlagos vásárlókkal értékeltető mobilalkalmazás 30 ezer hazai felhasználója a Gere Kopár után érdeklődik leggyakrabban. A top 10-ben egy fehérbor sem szerepel, a déli borvidékek keményen tarolnak.

Ezt a tíz magyar bort nézik meg leggyakrabban (mandiner.hu)

A „rázva, nem keverve” szállóigévé vált James Bonddal kapcsolatban, pedig a napokban, 89 éves korában elhunyt Roger Moore 007-ese még korántsem a száraz Martinit részesítette előnyben. A színészlegendától való búcsúzásképp végigvesszük, mi minden került a leghíresebb brit kém poharába.

Mi került a 007-es poharába? (vincemagazin.hu)

1428456902445.jpg

 

2017. 05. 26.

Négy fantasztikus sörrel, tulajdonképpen rajtra készen áll a Fehér Nyúl sörfőzde, amely a Soroksári utat is egy csapásra felteszi Budapest, majd az ország sörtérképére.

Rajtra kész a Fehér Nyúl (beerporn.hu)

Kihirdették a világ legnagyobb borversenyeként ismert Decanter World Wine Awards 2017 bormustra eredményeit Londonban: a magyar boroknak négy platina- és tíz aranyérmet ítélt meg a zsűri - közölte a mádi Holdvölgy borászat.

Négy magyar platinaérem a világ legrangosabb borversenyén (gusto.hu)

Bár néha véletlenül leszakad az ég, azért többnyire már országunkba is megérkezett a jó idő, és ezzel együtt a jéghideg italokra való vágyakozásunk is. Ha kedvenc borunkat szupergyorsan hűtenénk le, a fagyasztóba tesszük – de várjunk csak, jó ötlet ez?

A fagyasztóban hagytam a bort! (winelovers)

A Finlandia és az Arthungry.com pályázatot írt ki hazai grafikusoknak és tervezőknek, hogy megalkossák a finn vodkamárka idei fesztiválszettjét. A pályázatra benyújtott munkákra a szakmai zsűri és a márka képviselői mellett a közönség is leadhatta voksát, az eredményeket a május 25-i díjátadón hirdették ki.

Magyar tervezők gyártanak fesztiválszettet a Finlandiának (kreativ.hu)

338944.jpg

 

2017. 05. 27.

Maneken Pis, a vizelő kisfiú szobra régebbi, mint a száznyolcvanhét éves Belga Királyság, és egyértelműen a leghíresebb belga jelkép. Természetesen van társa is: Jeanneke Pis-t, a világ nyilván egyetlen köztéri vizelő nőszobra.

Vizeljünk gátlástalanul! (drinkunion.hu)

A 2017-es évben Jásdi Istvánt, a csopaki Jásdi Pince első emberét választották a Borászok Borászává. A rangos szakmai elismerés kapcsán beszélgettem vele a díjról, a pincészetéről, Csopak különlegességéről és arról, mit hoz a jövő szőlőnek és borásznak.

Az elismerés épp jókor érkezett (vinoport.hu)

Egy éve találkoztunk utoljára a Varga fiúkkal a balatoni Kerülőutunk alkalmával, amikor olvasóink provokatív kérdéseire is válaszokat kaphattunk. Ezúttal a bordeaux-i borversenyről faggattuk őket, és most sem finomkodtunk.

600 Ft-os bor a világ legjobbjai között?! (boraszportal.hu)

Minden bor sosem lesz jó – mondta Konyári János. Ez még 2002-ben történt, a Boremberek című kötetbe készítettem vele mélyinterjút, és ott tartottunk, milyen alapvető feltételeket kellene teljesítenie a csetlő-botló magyar bornak ahhoz, hogy végre ne csak itthon legyen világhírű, hanem sikerüljön magasabbra kapaszkodnia határainkon kívül is. Minőségben, elismertségben egyaránt. A kérdés, amire reagált a termelő, nem volt túl bonyolult, így hangzott: „Az kellene, hogy minden bor jó legyen?” A válasznak pedig volt egy másik fele is: „…de legalább a többsége” (nekrológ).

Sigillum Loliense (mno.hu)

Ha borosok vagyunk, akkor igencsak jó szolgálatot tesz, a Plum. A bortároló garantálja, hogy 90 (!) napig a megfelelő hőmérsékleten és olyan minőségben szolgálja fel a bort, mintha az most került volna ki a hordóból.

A tökéletes bortároló és hozzá borelőfizetés (Burzsuj)

170527plum2.jpg

 

2017. 05. 28.

Mi nyílt, mi zárt be, mi változott az utóbbi 9 hónapban? Hogy látom fővárosunk kocsmaéletét 420 különböző egység meglátogatása után?

Budapest 420 kocsma után – 1. rész: A VII. kerület (kocsaturista.hu)

Sokan húzzák a szájukat a kötelező szervízdíj miatt, mert akkor is adniuk kell az afféle jutalomnak szánt borravalót, ha nincsenek megelégedve a kiszolgálással.

Tényleg jó ötlet, ha megmondjuk a vendégnek, mennyi borravalót adjon? (24.hu)

Szeretnénk egy tévedést eloszlatni: igenis mindenhez lehet sört inni, csak sajnos a világos lager sörök leginkább a sós és a csípős ízekkel stimmelnek, de azért bátran lehet próbálkozni.

Baconba csavarodva (drinkunion.hu)

Humulus lupulus – ezt nem kell tudnod, azt viszont, hogy a magyarul komlónak hívott növénynek mi köze van a sörhöz, illik. Az 1516-os német sörtisztasági törvény szerint a sör kizárólagos fűszere – ettől függ, hogy milyen karaktert kap a sör. Kezdjük viszont kicsit messzebbről.

Player sörfőzde: mi a komló? Alapvetések a sörözés világából, amikkel jó, ha tisztában vagy! (player.hu)

A Spritz a magyar szódavíz és fröccs osztrák hatású, olasz továbbgondolása.

Gianni mesél: A spritz és a fröccs (diningguide.hu)

A prémium hangtermékeiről híres Bang & Olufsen egy tudományos kísérlet erejéig összeállt a dán Mikkeller kézműves sörgyárral. A felek arra voltak kíváncsiak, hogy befolyásolja-e a nyári szezonra készített IPA ízét, ha az erjesztési ciklus alatt zene szól az erjesztőtartályban, azaz szokatlan mintájú vibráció történik a tartály belsejében.

Zenével kondicionált sör a Bang & Olufsen jóvoltából (origo.hu)

20170527mikkeller-beobrew-bang-and-olufsen.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1412505325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása