.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 04. 17. - apuska
Egyszer feltámadok én

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
A Heti sajtó rettenthetetlen, sorra szedi áldozatait és engedi le egy cifra sírkertbe, megszenteli sörrel, borral, párlatokkal, hogy azokra a lejárati idejükön túl is a legjobb formájukban emlékezzenek.

Hétszentség'17/15

2017. 04. 10.

A GoEuro összerakta a listát, amelyen azok a városok szerepelnek, ahol a legjobb áron kaphatsz egy üveg sört. Hála Istennek nem kell messze utaznunk érte.

Szerencsések vagyunk, hogy a szomszédban árulják a világ legolcsóbb sörét (player.hu)

Majd ha megnyit a First, rendes sört főzők… A Valamipa sör bemutatóján Csupor Marcival beszélgettem.

Forrásban a Csupor Craft Beer (Kézműves sört a népnek!)

A huszonhatodjára odaadományozott Év Bortermelője megnevezésű kitüntetés kapcsán sűrűbben hallani kritikusabb, mintsem elismerő hangokat a szűk értelemben vett magyar boros közgondolkodásban.

Meginni az Év Bortermelőjét – Mészáros Pál vörösborai (borrajongó)

Mi a titkuk a vulkanikus boroknak?

Nehéz terepen születnek az igazi különlegességek (vinoport.hu)

A vulkanikus szót kimondva megannyi dologra asszociálhatunk, legyen az egy természetes melegvizes fürdő vagy egy finoman sós, vulkanikus talajról származó bor. Megkérdeztünk néhány borászt, hogy szerintük mely boruk mutatja legjobban ezt a bizonyos vulkanikus jelleget.

Vulkanikus borok, vulkanikus talajról (winelovers)

mineralwine.jpg

 

2017. 04. 11.

Az elmúlt években már több díjat is kiérdemeltek a magyar sörök. Most a RothBeer White Space főzete nyert aranyat a Concours International de Lyon versenyen.

Most Lyonban lett aranyérmes egy magyar sör (beerporn.hu)

Szegeden innál Pöhjalát? Akkor irány a Sörök Háza. Folytatódik a partnereinket bemutató sorozatunk.

A szegedi sörgeekek tanyája: Sörök Háza (MONYO blog)

Alig egy éve indult el a Fűtőház Sörfőzde, de máris arany- és ezüstérmet nyert a Dublin Craft Beer Cup-on. Söreik eddig csak üveges kiszerelésben voltak elérhetőek, mostantól azonban csapolva is kaphatóak.

Sörvonatok A Fűtőházból (vendeglatasmagazin.hu)

A Sao Paolo mellett található Heroica nevű sörfőzde két tulajdonosa eddig is egészen szokatlan ízkombinációkkal rukkolt elő. A borsos, és kokalevéllel ízesített sörök után viszont képesek voltak valami még szokatlanabbat piacra dobni.

Nem találod ki, miből készül ez a brazil sör (player.hu)

A borkóstolás különböző aspektusait már végigvettük, most viszont azzal a kérdéssel játszottunk el, hogy társaságban, vagy egyedül jobb-e kóstolni? A mérlegünk egyértelműen a társaság felé billent.

Borozz a baráti bandával! (winelovers)

A borkóstolás minden más tevékenységnél több agyi kapacitást igényel- derült ki egy vezető amerikai neurológus kutatásából.

A borkóstolás jobban edzi az agyat, mint a matematika (24.hu)

A költők, mint érzékeny művészemberek mindig is szerették, sőt gyakran ihletadójuknak tekintették a jó bort. Lehetett bújuk űzője, jókedvük okozója, merengő társuk, elveszett szerelmük siratója, vagy egyszerűen csak hűséges pajtásuk, mint Csokonainak híres Csikóbőrös kulacsa.

Bordalászok - a költészet napját ünnepeljük (boraszportal.hu)

Labancz Roland, Bátorkeszi polgármestere és Kóbor János, az Omega énekese adott tájékoztatást az idei XII. Bátorkeszi Borfesztiválról a Blahovič Pincészetben. A fesztivált idén május 12-én és 13-án rendezik meg a Galambos-dűlőben.

Bor, buli, Bátorkeszi – minőségi borok és fesztiválhangulat (felvidek.ma)

Az Etyeki Kúriánál immáron hagyomány, hogy tavasszal előveszik a pince egyik zászlóshajójának számító pinot noir korábbi évjáratait és egy szerencsés kis csapat belekortyolhat a Kúria történelmébe.

Etyeki Kúria pinot noir vertikális (borrajongó)

A Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztre kékfrankos fajtaborokat és bikavéreket vártak a szervezők. A hét tagból álló független szakmai zsűri több, mint 30 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.

Az április hónap hivatalos szponzora a kékfrankos (flyerz.hu)

A pálinka a magyar embernek fogalom. Nem csupán egy az élvezeti italok közül, hanem a magyarok itala. Elnevezése és készítése 2004 óta védett hungarikumnak számít, illetve az Európai Unió oltalma alatt álló földrajzi árujelzővel rendelkezik.

A leghungarikumabb hungarikum: a pálinka (ridikul.hu)

Az elmúlt évek felmérései szerint a pálinka trendi és minőségi itallá vált. A 18 év feletti fiatalok és a középkorúak körében is folyamatosan növeli kedveltségét. Általánosan a férfiak, a fiatalok és a magasabb végzettségűek fogyasztják, de a hölgyek körében is egyre népszerűbb.

Húsvéti terítéken… a pálinka (vinoport.hu)

Legújabb terméktesztünkben egy közkedvelt gyümölcspárlat, a szilvapálinka került terítékre. Laborvizsgálatok, érzékszervi megfelelőség, hatósági ellenőrzés és kedveltségi vizsgálat – nézzük, milyen eredménnyel zártak a szilvapálinkák!

Kifőztük, melyik a legjobb szilvapálinka (szupermenta.hu)

szupermenta_dobogo_szilvapalinka.png

 

2017. 04. 12.

Az egykor csinos, kiegyensúlyozott nő alkoholizmusa miatt durván lecsúszott, fizikai és mentális állapotán is nyomott hagyott az addiktív évtized.

Napi három üveg bor 10 év alatt példás családanyából rusnya rémet csinált (borsonline.hu)

Egy jól elkészített kraft sör kiállja az idő próbáját és az évek alatt ízek egészen új dimenziói fejlődhetnek ki benne. Persze ehhez sok mindennek tökéletesnek kell lennie. Az egyik legfontosabb a helyes tárolás. Íme 8 tipp!

Tuti tippek sörtároláshoz (beerporn.hu)

Ami a sörivók számára talán a legemlékezetesebbé tette a filmet az a Pávelnek teherautó-sofőrnek a hosszú évek tapasztalatával megszerzett tudása, miszerint a sör a pincelejáróban, a hetedik lépcsőn tárolva éri el a legkiválóbb fogyasztási hőmérsékletét.

Az én kis falum (Serteperte)

Nem is gondolnánk, hogy a sörhab mennyisége milyen régi probléma. Leginkább persze megszokás – mely országonként változó – kérdése, hogy milyen a sörhab és a sör aránya a pohárban.

A sörhab és környéke (drinkunion.hu)

Nem, a skandináv farmerek nem szoktak le az árpáról és a komlóról, csupán a fesztiválok alatt begyűjtött vizeletet használják fertőtlenítésre a sörkészítés során.

Fesztiválhúggyal készül a sör Dániában (24.hu)

A román sörpiac mérete 2016-ban is nagyjából akkora volt, mint az azt megelőző évben, azaz 16,8 millió hektoliter - jelentette be szerdán Julia Leferman, a Román Sörfőzők Egyesületének elnöke.

Az öt legnagyobb hazai sörgyártó adta tavaly a sörpiac 80%-át (transindex.ro)

A Villányi Franc Club első találkozóján nemcsak a téma volt vonzó, de az előadók impozáns névsora is. Bock József, Polgár Zoltán, Gere Zsolt és Lőrincz Norbert borait kóstolhatták a résztvevők Budapesten, a CEWI-ben.

Villányi Franc rajongói klub (borsmenta.hu)

A magyar borvidékek legnépszerűbb vörösborszőlője amolyan békebeli mementó, hiszen elterjedtsége nagyjából egybeesik az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területi kiterjedésével. Közepes teste és visszafogott tanninja miatt egy darabig lesajnált fajtaként tartották számon, de a változó borízlés a kékfrankost is felemelheti.

Közép-Európa szerény úriembere: a kékfrankos (vinoport.hu)

A fő téma az 1999-es évjárat aszúinak fejlődése, de Köpcös nem lenne Köpcös, ha ezt nem vezeti fel valami kiadóssal. Ennek hála először 1997 és 2002 közötti – zömmel – kései szüretes borokat kóstoltunk.

Öreg Tokajiak Köpcössel I. – Kései szüretek (borrajongó)

Nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan megnyit Dúzsi Tamás borboltja a Ráday utcában, ahol a szekszárdi pincészet bármelyik borából akár több évjárat is rendelkezésre áll majd a fogyasztóknak.

Dúzsiék borboltot nyitnak Budapesten (mandiner.hu)

1997. Ez az évjárat adta az első, azóta ikonikusnak számító Kopar Cuvée-t. A bor aktuális évjáratának előjegyzése most indul.

Húsz éves a Kopar (esszlessz)

Meghívást kaptam egy likőrbemutatóra: premier előtt lehetett megkóstolni az új, MANIFEST elnevezésű prémium italt.

Megkóstoltam az új Jägermeister MANIFEST-et (Egy nap a városban)

Nem gyakran fordul elő, hogy saját alkoholos italt kap egy képregényhős, viszont Hellboy karakteréhez sokkal közelebb áll, mint egy gyerekpezsgő.

Pokoli ital lesz a Hellboy whisky (puliwood.hu)

hellboy_whisky_screenshot_20170412164752_1_original_760x760.jpg

 

2017. 04. 13.

Egy alig egy éve alakult sörfőzde lett Magyarország legjobbja. A Mad Scientist 12 hónap alatt 22 féle sörrel rukkolt elő.

Mi lesz, ha egy gépész, egy élelmiszermérnök és egy pszichológus találkozik? Magyarország legjobb söre! (reset.hu)

Öt dal MONYO-s sörökhöz párosítva. Sör és kultúra rovatunk első részében Mausecz Ádám sörfőzőnk készített egy öt számból álló (szubjektív) listát a söreinkre hangolva. A pop, csajok satöbbi óta tudjuk, hogy gyakorlatilag az élet bármilyen meredek helyzetére, vagy témájára összelehet dobni egy ötös slágerlistát (pl.: top 5 szám, ami szeretném, hogy szóljon a temetésemen).

Sör és kultúra: öt dal MONYO-s sörökhöz párosítva (MONYO blog)

Különleges, szőlészeti-borászati előadással egybekötött borkóstolón vehettem részt szerdán. A Wineglass Communication vendége a Borászok borásza elismerés birtokosa, Szentesi József volt. Szentesi több mint másfél évtizede megszállottan kutatja, hogy a régi magyar szőlőfajták közül melyeket lenne érdemes újra elterjeszteni az országban. Az ezekből készült borokból mutatott be egy válogatást.

Nem ivott még Csókát? Ne hagyja ki! (origo.hu)

A furmint (és a hárslevelű) érlelhetősége máig gyakori vitatéma a szakma berkein belül. Bár a furmintot (és a hárslevelűt is) általában hosszabban érlelhető fajtaként szokás emlegetni, szerintem ezzel kapcsolatban sokan beszámolhatunk kellemes élményekről, éppúgy mint csalódásokról.

Az érett furmint megdicsőülése - Homonna-trió (borrajongó)

Ritkán történik meg, hogy a borász ne a kereskedelmi szempontból aktuálisan fontos borait promózza. Még ritkábban, hogy nemcsak forgalomban levő tételekből, hanem akár több évtizedes borokból válogat. Az pedig csak egészen speciális alkalmakkor adatik meg, hogy kívülállók is szemtanúi lehetnek efféle palacknyitogatásnak. Ez történt a minap Bock József villányi pincéjében.

Bock József bebizonyítja: Villány világcsúcs (gusto.hu)

Közel tucatnyi óbort pattintott ki Bock József a minap Villányban egy exkluzív vacsora kísérőiként. Az este céljáról, az apa-fia barátságos boros pengeváltásról, a villányi muzeális tételekről és életmódváltásáról is faggattuk az ismert borászt.

Bock kedvenceivel nyakig az életben - interjú (hvg.hu)

Nagyon fontosnak tartjuk a fajtát, hiszünk benne, hogy sikerre viheti a magyar borokat - akár külföldön is. Megkérdeztünk néhány borászt, hogy mit gondolnak a kékfrankosról: lássuk, hogyan vélekednek a fajtáról és az abból készült borokról!

Borászok a kékfrankosról (winelovers)

Ha szeretünk magunk készíteni dolgokat, esetleg szívesen dekoráljuk a lakást, kertet, és van kéznél néhány üres borospalack, kipróbálhatjuk az alábbi ötleteket. 

Mi mindenre jó egy palack? – 5 DIY tipp (vincemagazin.hu)

Egyik, ha nem a legnépszerűbb tömény italunk a pálinka, mely a középkorban jelent meg Magyarországon. Először „Élet vize” néven Erzsébet királynő udvarában használták gyógyitalként, majd a XVII. században a már közismert megnevezéssel terjedt el hazánkban.

A pálinka sztori (szupermenta.hu)

Egyszerű, nagyon finom és villám gyorsan elfogy.

Ír kávé (Gourmetchef)

Ázsiai ízvilágú koktélokat kóstoltunk.

A koktélkészítés pont olyan mint a főzés (Bárkultúra)

mat_9103k.jpg

 

2017. 04. 14.

A Vaportini az alkoholfogyasztás forradalmian új módja, segítségével inhaláljuk az italt, ahelyett, hogy meginnánk.

Egy korty sem csusszan le, mégis becsiccsentünk. Hallottál már a Vaportiniről? (izeselet.hu)

A sör nem csak a forró nyári napok hűsítője, a focimeccsek izgalmainak kísérője, de a húsvét, illetve a hozzá kapcsolódó böjti időszak során évszázadok óta kiemelkedő szerep jut neki. Ennek kapcsán a Sör mi több felelevenítette a régi korok ünnepi szokásait.

Itt a húsvét: elő a frissen csapolt sörökkel! (blikk.hu)

A hely nevezetesség lett és ennek köszönhetően igen nyeglén bánik vendégeivel.

A leghíresebb tigris (Serteperte)

Nincs csodálatra méltóbb a nőnél, aki szereti a sört. Mert valljuk be, a sört minden történelmi előzmény ellenére sem tartjuk a gyengébb nem italának.

Sör és a nagy Ő (drinkunion.hu)

Az utolsó vacsora több rejtéllyel is izgalomban tartja az utókort.

Milyen bort ivott Jézus? (hvg.hu)

Fekete Mihály a családi hagyományokat követve, szülei munkáját folytatva kezdett el borokat készíteni. Kezdetben saját maga és családja részére állította elő a borokat, ezért is különleges gondossággal és odafigyeléssel végezte és végzi mind a mai napig a feladatát.

Ismerd meg a szekszárdi jól nevelt szőlőfajták gazdáját (boraszportal.hu)

Bihari Tamás egyelőre nem számít közismert arcnak a tokaji borászok között, pedig az általa igazgatott, családi hagyományokkal rendelkező birtok nem tegnap kezdte szőlőművelési és bortermelési tevékenységét.

Új arcok Tokajról – Bihari Tamás borai (borrajongó)

Tavaszodik, nyakunkon a húsvét, illene borokat összekészítenem a családi hétvégére, de jobban végiggondolva ez nem is olyan egyszerű dolog.

Nem a nyuszi hozza (borsmenta.hu)

Húsvéti locsolkodásra nem bölcs ötlet autóval indulni. A kínálgatásnak nehéz ellenállni, és ilyenkor bizony gyakran előkerülnek a demizsonok és a pálinkás butykosok.

Locsolkodjon szárazon! (csalad.hu)

Összeállítottam egy - közel sem teljes - listát olyan appokról, amelyek segíthetnek a leszokásban. 90%-ban sajnos csak angoltudással használhatóak, de azért remélem így is hasznosnak találjátok őket. 

Applikációk, amelyek segíthetnek a leszokásban - vagy a józannak maradásban (Józan akarok lenni)

beer_shutterstock.jpg

 

2017. 04. 15.

Egyre többször jött szembe mostanában külföldi vonatkozású hír magyar kisüzemi sörökről az interneten. Mad Scientist és Rothbeer sörök csapon Berlin több bárjában? Magyar sörök a Helsinki Beer Festivalon? Magyar kisüzemi sörfőzdék bemutatkozója Romániában? Hova vezethet ez? Több érintettel, több szempontból is beszélgettünk róla.

Magyar sörök “nemcsak Magyarországon, hanem Dunántúl is” #1 (kocsmaturista.hu)

A pálinka magyarországi helyzetével, és a leghíresebb pálinkakészítő tájegységekkel foglalkozunk.

Hol készíthető Magyarországon eredetvédett pálinka? (szupermenta.hu)

Egy magyar és egy dél-afrikai sauvignon blanc szkanderezik az asztalon.

Magyarország kontra Újvilág (gusto.hu)

Sötét szeszek, rémes reggelek -  Gyakran sokfélét biztos tortúra -  Kutyaharapást ne a szőrével!

Macskajaj: a másnaposság kezelése (vital.hu)

Napsütés, frissítő és zöld környezet – egy tökéletes délután összetevői. Előbbieket szem előtt tartva elindultunk, hogy felfedezzük Budapest legjobb kiülős helyeit, így született meg alábbi toplistánk.

A legjobb kültéri vendéglátóhelyek egy kis délutáni láblógatáshoz (funzine.hu)

kiules4.jpg

 

2017. 04. 16.

Csak a becsípés miatt kell aggódnunk.

Koktéltippek diétázóknak (izeselet.hu)

Más érzéki tartományba sorolható az az étkezés, amikor nemcsak megszokásból terítjük meg az asztalt, hanem ünnepre készülünk, és figyelünk a részletekre is. Az étel-bor párosításának van néhány kőbe vésett alapszabálya, amelyeket érdemes figyelembe venni a húsvéti ebédnél is, ha azt szeretnénk, hogy az étel ízét ne rontsa el a bor, hanem ellenkezőleg: élvezet legyen az étkezés.

A bárány szereti a testes vöröst (szekelyhon.ro)

Magyar égre magyar ufót, húsvéti sonkához pedig húsvéti sört, igyunk most is alkalomhoz illően!

Végre valaki gondolt Magyarországon a húsvéti sörre! (reset.hu)

Jövő héten ünnepli negyedik születésnapját a budapesti Élesztő. Az ötnapos buli egyik kiemelt eseménye lesz a Cask Ale Bar hivatalos megnyitója, ahol – a tavalyi tesztüzem után – idén már folyamatosan csapon lesz előbb egy, majd két cask ale.

De mi is az a cask ale? (Zabhegyező)

imgp1107k.JPG

 

Kóstoló

Sörök

Bázis × OK Brewery: Sabotage (fenekig.com)

Fóti Geisha (Sörvadászat)

Kaltenecker: Yakima (Sörkóstoló)

Leffe Ruby (Sörfigyelő)

Põhjala Aeg Maha (Sörvadászat)

Mort Subite Kriek Lambic (Sörfigyelő)

Albacher Premium (Sörvadászat)

HOPTOP: Sunset (Sörfigyelő)

Struise Black Damnation I - Black Berry Albert (Mézízű Sörbet)

't IJ Zatte (Sörvadászat)

Päkapiku EPA (Sörvadászat)

 

Borok

Pósta Borház, Szekszárdi Kékfrankos 2012 (a bor meg én)

Tiefenbrunner Feldmarschall von Fenner zu Fennberg 2013 (A Művelt Alkoholista)

Castillo Perelada: Perelada Cuvée Especial Brut Nature 2013 Cava (a bor meg én)

Hummel Hárslevelű Bernstein 2015 (gusto.hu)

 

Párlatok

Arran Machrie Moor (Magányos Maláta)

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2912427839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása