.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 04. 12. - apuska
Aranykorsó söröző

Cím: 1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 2.
Látogatás: 2017. február 28. 17:00-19:20
Google Maps

Tipikus éjszakai menedék, hidegben melegedő, szomjazóknak oázis, mikor Budán minden más italmérés bezárt.

Telefon: +36 1 612 4370
Facebook: fb.com/Aranykorsó-Söröző-329811700466260
Web: http://aranykorso.hu

Vélemény

apuska:

Aranykorsó. Egy igazi klasszikus 2000 óta. Jobbos kocsma hírében áll, ahogy az egész környék, de ez annyiban különleges, hogy az MSZP győzelmét hozó 2002-es parlamenti választás után a Jobbik alapítói itt találták ki magukat.

Persze politikai nézettől függetlenül is egy csomó buli kezdődik itt, vagy épp fejeződik be - hála a söröző kiváló elhelyezkedésének a 6-os villamos Móricz Zsigmond téri végállomásánál, illetve a bevállalós nyitvatartásnak: kora reggeltől hajnalig. Ergo az Aranykorsó egy tipikus éjszakai menedék, hidegben melegedő, szomjazóknak oázis, mikor Budán minden más italmérés bezárt.

A romos és öreg lakóépület alját stílusidegen műmárvány lapok takarják. Jó időben, a járdából kiharapott és dobogóra felültetett kovácsoltvas kerítéses terasz mintegy 12 embernek ad a mindenkori utazóközönségre izgalmas kilátást, plusz állandó beszédtémát. De a sötétben világító vadnyugati szalonok betűtípusát esetlenül idéző, helyesírási hibát vétő Aranykorsó-söröző felirat fölött eluralkodott az őskáosz: egyszerre van jelen a klímához tartozó ventilátor, az egykori Sugaro Poker Club tábla festetlen helye, a belógó kábelektől terhes parabolaantennák, és a templomi jellegét vesztett díszes, festett üvegtáblák - háromból kettőn söröskorsó, középen klasszikus sörös címer, rajta árpakalász, keverőlapát és egy felismerhetetlenül elnagyolt söripari eszköz, tetejükben korona, de ez utóbbi csak emlékeim nyomán találgatás, mert egy éktelen fényreklám tolakodott elé.

Alkoholt az utcafronton nem osztanak, de még csak a rendelést sem veszik fel, ezért jobb a közelmúltban korszerű műanyag nyílászáróra cserélt darabok egyikén befáradni. Szemben a pult, a szájával lefelé tátikázó poharak alatt megcsillannak a csapok, mind az öt, rajta a Borsodi szortiment széles spektruma, hála az égnek, főleg a drágább import. No, de nincs ezzel vége, még három sörhűtő van roskadozásig pakolva, üvegben belgák és magyar kézművesek vagy 30 különböző fajta - zömét a Szarvasi és a Fóti főzde adja.

A söröző elrendezése trükkös, mert a WC nagyon mélyen, míg a vendégfogadó tér cirka három egyenlő 20-25 emberes részre van bontva - bennük tévé, zenegép. A csapszék előtti a központ, ideül mind, aki vágyja a figyelmet és haverkodik a pultosokkal, illetve innen nyílik egy-egy különterem két lépcsővel magasabban, félrevonulósan sötétek, az intenzív igénybevételtől kopottak, egyik így, másik úgy, de kétségtelenül jól áll nekik.

Azért az egyiknek jobban. A teljes egészében fehérre meszelt téglafalas helyiség azzal együtt is sokkalta barátságosabb, hogy piszkos és össze van firkálva, ugyanakkor a tompán világító hordószeletek, a bekeretezett régi képek, a szocializmus legmenőbb hoteljeinek hallját idéző álmennyezet, a mennyezeti ventilátor, a történelmi könyvlapokat felvillantó fényposzterek egy nagyon valódi kocsmahangulatot kölcsönöznek. Ehhez képest a másik, amit szekrénylapokból kimatekozott barna falvédő borít félházig, és ahol random kirakott reklámplakátok közt néhány lámpás világít, sokkal szomorkásabb, itt az álmennyezet is csak irodai, rajta lyukak, meg kilógó izzók, ez van, legalább nem kell félteni.

Az Aranykorsó egy olyan hely, ahova nap mint nap, néha csak percekre, egy csomó ember szívesen betér. Ha valaki enni akar, annak ott a szomszédban a Bajor söröző és a remek hamburgereik, ide meg a komoly emberek járnak, akik tudnak és szeretnek inni. Én például a csepeli x-faktoros Fehér Lilibe botlottam bele, aki épp egy régi zenész barátjának mesélt az Éjjel-nappal Budapestben lehúzott másfél évéről, amire kicsit sem büszke, de legalább jól fizetett. Kicsit komikus volt, hogy szokás szerint le akartam a termet fotózni, de mivel ő benne, és ugye híres, ezúttal engedélyt kértem, ne értse már félre, közben bénán magyaráztam, hogy nem miatta, akár el is bújhat a keze mögé. Ehelyett a napszemüvegét vette csak fel. Innen üdvözlöm, mert tuti nem értette a szitut és egy zavart rajongónak nézett, ami kisebb részben igaz, mert a 2013-as tehetségkutató során neki drukkoltam, de a valódi ok ez.

 

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Borsodi, 490 Ft
Üveges sör: Keserű méz, 750 Ft
Bor (1 dl): Irsai Olivér, 200 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, 600 Ft
Üdítő (2,5 dl): Szénsavas, 300 Ft
Meleg ital: Capuccino, 350 Ft
Harapnivaló: Ropi, 150 Ft

Értékelés

3,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2612371883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2017.04.12. 23:36:40

Ez az a söröző, ami miatt inkább nem írok kocsmákról. Bár a közeli Bajor Söröző még szomorúbb hely.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2017.04.13. 16:25:05

@Madnezz: De hisz vannak sörök, amik hasonló érzéseket kellene kiváltsanak! :)

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2017.04.13. 20:18:04

@apuska: Lepukkant hely, ócska sörökkel, primitív emberekkel a tökéletes kombináció. És akkor még nem is az említett műintézményekre gondolok konkrétan. :)
süti beállítások módosítása