.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 03. 27. - apuska
Akkor látott vizet először

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
Nem iszom vizet, mert abban halak basznak - mondta Jóska-Pista, ki egy fél deci kevert és egy vice mellett olvasgatta, a Heti sajtó hogy is adja.

Hétszentség'17/12

2017. 03. 20.

Interjú Áts Károllyal, a Grand Tokaj főborászával.

A jó tokaji bornak nincs versenytársa a világon (vinoport.hu)

A Tállyai Radikálisok, röviden TR Művek csapata egy maroknyi, hozzájuk közel álló borfirkásznak és borkereskedőnek mutatta be a pince borait és történetét a kezdetektől napjainkig a Most! Bisztróban.

Tállyai Radikálisok - TR Művek multivertikális (borrajongó)

Egy jó péntek este a Legfelsőbb Beeróságon kezdődik, hiszen odabent barátságos tér, kedves személyzet és mindennap más különlegesség fogad, ráadásul a szóda is ingyen van. Ahhoz pedig, hogy valaki odakerüljön, még komolyabb erőfeszítéseket sem kell tennie…

A „tárgyalóteremből” jelentjük (borsmenta.hu)

Örömmel ragadtam meg az alkalmat, és merültem el egy, az ebéd menü felolvasásával elvarázsolt utazótársammal a gasztronómia egyik - ismét, immár 2006-óta folyamatosan - Michelin kalauz által ajánlott fellegvárába.

Bock Bisztró (Pest) (Sunseaty)

A zip’s brewhouse történetét meséljük el nektek.

Bemutatjuk az első magyar Craft sörfőzdét, amely Craft kategóriában világbajnokságot nyert (flyerz.hu)

Milliárdos beruházással bővíti termelőkapacitását a tavalyi rekordév után a cseh Budvar söripari vállalat.

Padlóig nyomja a pedált a Budvar (beerporn.hu)

A hatágú csillag és egyszerűsített változatai, a három-, négy- és ötágú csillag számos sörmárka címkéjén ma is láthatók. A vörös csillag az 1930-as években már feltűnt a Heineken logójaként.

A Heineken csillaga (Serteperte)

A Heineken a kommunista világösszeesküvés része.

Heineken avagy anyátok (Örülünk, Vincent?)

Fogadd be, János!

Látványilág (Napirajz)

15469909_846495_f63fcc9960f25eeaf28ce4a6822bb53b_wm.jpg 

 

2017. 03. 21.

Dinamikusan nő a kisüzemi sörök fogyasztása, annak ellenére, hogy véletlenül aligha fut bele az ember a kézműves sörökbe. A nagy gyártók ugyanis kizárólagos szerződésekkel tartják távol a csaptól a kis főzdék termékeit. A kézművesek a versenyhivataltól várják a helyzet megoldását.

Titkos szerződésekkel gátolják, hogy kézműves sör kerüljön a kocsmákba (hvg.hu)

Világszerte és itthon is hatalmas népszerűségnek örvendenek az olyan alkalmazások, mint a Foursquare vagy a TripAdvisor, melyekkel könnyedén találhatjuk meg a számunkra megfelelő éttermet, vendéglátóhelyet. Az Etterem.hu nevű magyar webes gyűjtőoldal viszont felturbózta a megszokott funkciókat, hiszen a részletes információkon és a különböző közösségi lehetőségeken (értékelés, megosztás, bejelentkezés stb.) túl az online asztalfoglalást is bevezette.

Netre költözött az asztalfoglalás (mmonline.hu)

Túl sok a kipróbálásra váró recept és alapanyag, de túl kevés az alkalom a főzésre - mindenki, akit beszippantott a sörfőzés, ismeri az érzést. Főleg, ha hozzánk hasonlóan malátából, nem pedig konzervből vagy malátakivonatból főzöl. Egy sörfőzés órákig eltart, nem beszélve az erjesztés és kondicionálás heteiről. Miért nem csinálsz egyetlen főzéssel több sört?

Variációk egy témára - egy főzés, többféle sör (Első Oladi Sörfőzde)

Vincent Moschetti alaposan elmagyarázza nekünk, hogyan hívjunk elő fekete-fehér filmet egy doboz (ír) sörrel.

Film előhívás...sörrel (digiretus)

Sörrajongók figyelem, most szavazhattok Magyarország legjobbjára!

TOP 20 Kézműves Sörfőzde (flyerz.hu)

A Csupor Sör történetét meséljük el nektek.

A Tántorgó ParIPA, a Csupor és az ugráló nyúl legendája (flyerz.hu)

Az észak-cseh Liberec külvárosában található sörfőzde kalandos történetet élt át a rendszerváltozás után. Előbb az angol Bass, majd a Pražské pivovary birtokolta. 1998-ban amikor utóbbi, az Interbrew tulajdonába került, megszűnt az üzemben a sörfőzés. Egyik legszebb és legizgalmasabb sörük egy 11°-es polotmavý ležák, 4.6%-os alkohollal és vörösbe hajló színnel.

Libereci vörös (drinkunion.hu)

Egyre több kereskedő kezd el végre a sörös szemnek is kellemes dolgokat kínálni akciós újságjában. Közülük is kiemelkedik mennyiségben az InterSpar Ínyenc katalógusa.

Ez már tényleg a tavasz (Sörfigyelő)

A háromnapos VinCE Budapest Wine Show-n hat mesterkurzus teltházas volt, 20 mesterkurzuson 20 millió forint értékű bort töltöttek 2778 vendég 16 668 poharába.

Hatalmas sikert aratott a VinCE (vendeglatasmagazin.hu)

vince-uto.jpg

 

2017. 03. 22.

Az Etyeki Sörmanufaktúra történetét meséljük el nektek.

Etyek a filmgyártás és a bor mellett most már a kézműves söréről is híres (flyerz.hu)

A csodás Barcelona. Amikor az ember utazni készül valahová, akkor általában azért eltervezi, hogy milyen látnivalókat, helyeket, ételeket fog megnézni, kipróbálni, megkóstolni. Na most ez egy kraft sör szerető embernél kiegészül (ha nem épp ez az utazás motivációja maga) olyan szentélyekkel, ahol több tíz csapról folyik a lokális matéria.

13+1 kraft kocsma Barcelonában, amit ne hagyj ki! (MONYO blog)

Dávidról és Góliátról egy darabig nem készül ölelkezős bulifotó, hiszen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az MTI tudósítása szerint azt mondta csütörtökön, hogy a kormány kész állami támogatást nyújtani az Igazi Csíki Sör gyártásához és helyzetbe hozná a kézműves söröket is – ehhez pedig nyilván a nagyoknak kell valamilyen formában a lábára lépni.

Beleszólt a politika, méregeti egymást Dávid és Góliát (beerporn.hu)

Március 7-én a Bukaresti Magyar Nagykövetség Külgazdasági Intézetének meghívására 9 magyar és egy erdélyi magyar kisüzemi sörfőzde (Beerfort, Big Foot, Csíki, Fóti, Horizont, Kissler, Monyo, Stari, Synthesis Brewlab, Szent András) mutatkozott be a román szakmának (sajtó, italnagyker, éttermek) és a meghívott belső körnek. Rövid élménybeszámoló következik.

Hungarian sörfőzdék menni Bukarest (Sörbúvár)

A brit Tesco a sörmárkák 30 százalékát nem árusítja többé, így a Heinekent, az Amstelt, a Solt és a Tigert is. Hogy miért? A briteknél nincs semmi köze a vörös csillaghoz, annál inkább a Brexithez.

Leállította a Heineken árusítását a brit Tesco (borsonline.hu)

Három évvel a rendszerváltás előtt és pár héttel a mexikói 6-0-s szovjet-magyar futballtragédia után egy szovjet tank agyongázolt egy magyart a helyi kocsma előtt a Veszprém megyei Gyulafirátóton.

Csak annyi biztos, hogy Radics Józsefet egy szovjet tank gázolta halálra a kocsma előtt (reset.hu)

Ha utálja a hosszú sorokat a kocsmákban, de a fejtörőket szereti, egy londoni bárban biztosan lesz helye leülni péntek este. A második világháborús kémek által inspirált The Bletchley nevű szórakozóhelyen ugyanis kódolt feladványok megoldásáért jár a koktél.

Kódok feltöréséért jár a koktél egy londoni bárban (origo.hu)

Nem a jó hangulatot jelölték meg indoknak!

Brit tudósok rájöttek, miért jó inni (borsonline.hu)

Március 21-én újabb értékekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, valamint a tiszai halászlét

Hungarikum lett az egri bikavér (travelo.hu)

Nagyon régóta nézem a kisközértek, dohányboltok és kocsmák környékét reggelente és napközben. Elszomorít és felháborít egyes emberek felelőtlensége, és bátorsága. Reggel 7 órakor, már a közértben veszi a “kőműves actimelt”, mire kiér a kisközértből, már megtekerte a nyakát, és le is engedte a gigáján… Majd beül az autóba, és elhajt!

Mindennapi féldecimet add meg nekem ma! (szigethalom.net)

A hazai borok jelentős hányada túl fiatalon kerül forgalomba, és ez hatványozottan áll a kéknyelűre, amely csak 3-5 év elteltével kezdi a szárnyait bontogatni. Így aztán a legodaadóbb rajongók kivételével senki nem ismerheti meg az igazi arcát.

Időutazás a hullámvasúton - kéknyelűek három évtizedből (A Művelt Alkoholista)

Ha borkóstolón jársz, több tíz, vagy akár több száz különböző tétellel is találkozhatsz. Ilyenkor érdemes konkrét stratégiával érkezni, egyrészt hogy eredményesen kóstolhassunk, illetve, hogy ne öntsünk fel a garatra.

Kóstolási kisokos (winelovers)

Csaknem húsz éve annak, hogy a harci családi házuk szuterénjében elkezdődött a Brill története.

„Gázadással és fékezéssel szabályozom a főzést. Tudok fiatalos, filigrán pálinkát is főzni, de ugyanúgy képes vagyok lekváros, zömök pálinka lepárlására is.” (e-Pálinka)

4_1.jpg

 

2017. 03. 23.

A Hara’Punk történetét meséljük el nektek.

Punk’s Not Dead – főleg ha sörfőzésben élhetik ki magukat (flyerz.hu)

Az idei őrület az állatkínzással kombinált alkoholizálás.

Amerikai fiatalok felfedezték, hogy állatokat is lehet alkoholizálásra használni (444.hu)

Horváth Győző a Kisüzem pultja mögött áll, és amikor nem sört csapol, fényképezi a vendégeket.

Nők és férfiak a pult mögül (index.hu)

A küldetésem ezúttal az volt, hogy kalandozzak, ismerkedjek a környezettel és körképet nyerjek Pécs kocsmakínálatáról. Kezdetnek itt van rögtön a Csinos Presszó, Pécs romkocsmája, majd a 100 éves borozó, amit már a kocsiból kinéztem, hiába óvtak tőle.

Pécsi kocsmajáráson: Csinos Presszó és 100 éves Borozó (kocsmaturista.hu)

A Legenda sörfőzde tulajdonosa szokásához híven nagy fába vágta a fejszéjét: 2500 tővel vágnak bele a magyar komlótermesztésbe.

Már idén kóstolható lehet az új magyar nemesítésű komló (beerporn.hu)

Az Etyeki Sörmanufaktúra nem maszatol. Éles villanófénybe rakja ki a termékeit és ez becsülendő. Az egész cégről, úgy, ahogy van, rendkívül jó véleményem van, kár, hogy a söreik nem (igazán) jók.

Etyek (Beers & Books)

A Brewie a világ első teljesen automata sörfőzőgépe. Sajátossága abban rejlik, hogy egy lépést sem hagy ki a tradicionális sörfőzés mozzanatai közül, illetve a főzési folyamat csupán egy gomb megnyomásával elindítható. A művelet bárhonnan nyomon követhető okostelefonon, tableten vagy számítógépen egy alkalmazáson keresztül.

Kézműves sör egy gombnyomással (turizmusonline.hu)

A napokban sikerült hozzájutnunk egy igazi sörirodalmi csemegéhez, de nem a szépirodalom műfajából, jóval inkább az igényes sörstatisztika világából. A nagy alakú, több, mint 130 oldalas kötet címe Český Pivní Atlas, azaz Cseh Söratlasz.

Cseh Söratlasz (Jaromír 68)

Niklas Jörgensen interjú (winevirtuosity.com).

Ha szomjas vagy, igyál vizet (A Művelt Alkoholista)

Kik hajlandók a borral kapcsolatosan közösségi finanszírozásba fektetni? Milyen megtérülés vonzza a befektetőket? Milyen módon tudná támogatni a crowdfunding a borágazatot? Kutatási eredmények - a lehetséges befektetők és motivációjuk.

Közösségi finanszírozás a bor szolgálatában (vinoport.hu)

Egy fiatal szerb művész rozé, fehér- és vörösbor felhasználásával készíti festményeit – és ezalatt nem azt értjük, hogy festés közben megiszik egy-egy pohárral, hanem azt, hogy különböző árnyalatú borokkal fest festék helyett. Bármennyire is meglepő, de ez a gyakorlat egyáltalán nem újszerű, ugyanis már a XI. században is alkalmazták.

Borral festeni? Miért ne?! (vincemagazin.hu)

Ma 120 éve született Hamvas Béla, a magyar irodalom egyik legkülönlegesebb filozófus-írója. Bontsunk meg egy üveg jó magyar bort a tiszteletére, és olvassunk ma este tőle!

A bor filozófusa – 120 éve született Hamvas Béla (diningguide.hu)

hamvas-szentendre-1968.jpg

 

2017. 03. 24.

A HopTop történetét meséljük el nektek.

“Mindegyik termék a gyerekünk, mindegyiket egyformán szeretjük” (flyerz.hu)

Az éleződő piaci versenyben 2017-ben kétféle kézműves sörfőzde alakulhat ki: az alacsonyabb árfekvésű termékeket előállító üzemek és a magas minőséget megkövetelő főzdék.

Két kategóriára bomlik idén a kézműves sör? (beerporn.hu)

Jóval a sarkkörön túl, az Északi-sark előtti utolsó településen működik a világ legészakibb sörfőzdéje.

A világ legészakibb serfőzdéje (euronews.com)

Javában dúl a sörháború. Ha ön is a kisüzemi főzdék oldalára állna, ajánlunk néhány pesti sörözőt, amit nem vásároltak meg a nagy cégek.

Ezekben a pesti kocsmákban sörözzön, ha elege van a multikból! (valasz.hu)

A HVG cikke nyomán levélben fordult a NAV Jövedéki Főosztályához a Magyar Sörgyártók Szövetsége. A nagy hazai sörgyártókat tömörítő szervezet arra kérte a hatóságot, hogy vizsgálja meg miként lehetséges, hogy a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete által publikált 3%-os piaci részesedés után csak e mennyiség töredékének megfelelő jövedéki adót fizettek be tavaly.

A Sörgyártók a NAV-hoz fordultak a kisüzemi sörfőzdékkel kapcsolatban (sorlap.hu)

 Az MSSZ nem tartja kizártnak, hogy a kisebb főzdék az előírtnál kevesebb adót fizettek be az államkasszába. A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete a feltételezésre reagálva nyilatkozatot adott ki.

A kisüzemi sörfőzdék nagyon zokon vették a sörszövetség közleményét (elelmiszer.hu)

A média egy része már ott tart, hogy az egész csakis arról szól, hogy a nagy sörgyárak alól a kormány kirántaná a szőnyeget, helyettük pedig a hazai kisüzemeket ültetné nyeregbe. Ez az olvasata az eseményeknek azonban minden alapot nélkülöz, meg is mutatjuk, miért.

Egymásra uszítják őket, pedig egy csapatban fociznak a sörfőzők (origo.hu)

Íme 7 érv, amely miatt minden borfogyasztó számára egyértelmű választás lesz a Tokaji borvidékről származó bor.

Miért Tokaj-Hegyalja? (winelovers)

Halmai Csaba szekszárdi tulajdonos-borász bemutatója a Magyar Sommelier Szövetség Szakmai Napján.

Egy Tüske, ami nem szúr (esszlessz)

A világ legnagyobb sörgyára bejelentette, hogy megkezdik az marsbéli sörfőzés technológiájának kidolgozását a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Persze a cég szempontjából az egész csak a reklám miatt fontos, de még az is lehet, hogy a kísérletekből még némi valóban használható tudásra is szert tehetünk. Például arra, hogy a tömény italok sokkal ésszerűbb választásnak tűnnek.

Hamarosan alkoholt főzhetnek az űrhajósok (mno.hu)

Az utóbbi időben több alkoholmárka is piacra dobott olyan alkoholos jeges italt, sorbet, kását, amelyet nem üvegbe, hanem zacskóba, gualapackba csomagolnak, ahogy egyes gyümölcsleveket is.

Hupsz! Vodkát csomagolt az anyuka 5 éves lányának uzsonnára az iskolába (borsonline.hu)

1197119_pri-34374388.jpg

 

2017. 03. 25.

A Horizont történetét meséljük el nektek.

“Miért kell nekünk belgát inni, ha valami különlegességre vágyunk? Hol vannak a jó és különleges magyar sörök?” (flyerz.hu)

A cseresznyefavirág fesztiválra valami különlegeset akartak összedobni az amerikai Drink Company emberei. Sikerült.

Így változott egy kocsma Super Mario pályává (gamestar.hu)

Ha mértékkel fogyasztjuk, az alkohol rendkívül jó hatással lehet a szívműködésünkre. A nők esetében egy, a férfiaknál két pohár bor elkortyolása nemcsak a szívroham kockázatát csökkenti, de megakadályozhatja az agyvérzés és az egyéb szívbetegségek kialakulását is.

Kapaszkodjon: alkohollal elkerülhető a legtöbb szívprobléma (hirado.hu)

A hidegkomlózás egykor azt jelentette, hogy nem sokkal a kiszállítás előtt tettek még komlót a kész sörhöz.

Van, aki hidegen szereti (drinkunion.hu)

A Portugieser du Monde borversenyen ötödik éve választják ki a legjobb portugieser borokat Pécsen. A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin felhívására évről-évre több bor érkezik a fajta egyetlen világversenyére és egyre több a külföldi pincészet a kóstolófesztiválon is.

Jönnek a világ legjobb portugieserei (gusto.hu)

Duplán jó megoldást kínál a világ vezető parafadugó-gyártó cége: nem kell többé dugóhúzó, és a bor saját parafadugójával vissza is zárható! Csak természetes anyagok - parafa és üveg -, technikai innovációval ötvözve.

Dugóhúzó nélkül kihúzható parafadugó? (vinoport.hu)

Az első világháborúban Izraelben szolgáló brit katonák nyomaira bukkantak.

Ősemberek nyomai után kutattak, whiskys üvegeket találtak (librarius.hu)

israel_archaeology.jpg

 

2017. 03. 26.

Megalapítása idején az ország legnagyobb malátagyára volt az ógyallai. Félévszázados fennállása során 3,3 millió tonna malátát produkált. Jelenleg is Szlovákia legnagyobb és legmodernebb malátagyára. Éves produkciója 111 ezer tonna, melynek 85 százalékát exportálja.

Sör – fél évszázada főzik Ógyallán az aranyló italt (felvidek.ma)

A Kecskeméti Sörmanufaktúra történetét meséljük el nektek.

1700-as évek receptúráinak keveredése a modern, a sörforradalomban divatossá vált, újhullámos sörökkel (flyerz.hu)

Az osztrák-svájci- német hármashatár közelében fekvő Bregenzwald egyik vá­roskájában Eggben 1894-ben alapítottak sörfőzdét a kereskedői. Függetlenek akartak lenni. és saját sört akartak — mindezt abban az időben. amikor ezen a tájon még hetvenkét, többnyire kicsiny sörfőzde működött.

Egg és az Eggerek (Serteperte)

Fantasztikus fejlemény, hogy a sör a kétezertízes évek Magyarországán már nem csupán egy túl hideg, túl szénsavas és szinte teljesen ízetlen savanykás-édeskés ital, amellyel leöblíthető a kötelező féldeci.

Csak a nagyon jó sör (mno.hu)

A kormány javasolja az Országgyűlésnek, hogy emeljék meg azt a küszöbértéket, ameddig egy sörfőzde ötven százalékos jövedéki adó kedvezményt vehet igénybe. Ez eddig nyolcezer hektoliteres éves kihozatalt emelnék fel kétszázezer hektoliterre. Hogy miért pont ennyire, arról nem beszélt a miniszter.

Egy sörös konteó (drinkunion.hu)

Öt-öt olyan szőlőfajtát és belőlük készített bort gyűjtöttünk össze, melyekkel te is könnyedén elsajátíthatod, melyik fajta szeret évekre elfeküdni – és melyek azok, amiket a legjobb azon hűvösébe' meginni!

Megéri tartogatni, vagy csak megromlik tőle? Ezek a borérlelés sznobságmentes aranyszabályai (player.hu)

Sör+bicikli=sörcikli.

Így építsd meg a saját sörciklidet (player.hu)

maxresdefault-14_jpg_resize_466919_1067x600.jpg

 

Kóstoló

Sörök

Berliner Kindl Weisse (Kontár Komlókutató)

Heineken (Sörfigyelő)

Svijanský Rytíř (Sörkóstoló)

Warsteiner Double Hopped (Porból lettem)

Petrus Gouden Tripel (Mézízű Sörbet)

Bergenbier (Sörvadászat)

Soproni Óvatos Duhaj IPA (origo.hu)

Maltman Reporter (Egy újabb sörblog)

Tesco Finest Unfiltered Porter (Sörvadászat)

Soproni Óvatos Duhaj IPA (index.hu)

Warsteiner Double Hopped (Sörfigyelő)

Steinburg Ley De Pureza Alemana (Sörvadászat)

Soproni Óvatos Duhaj IPA (Kontár Komlókutató)

Borsodi Jeges (Sörfigyelő)

St. Bernardus Pater 6 (Mézízű Sörbet)

Soproni Óvatos Duhaj IPA (Sörfigyelő)

Gordon Finest Scotch (Sörvadászat)

Leffe félbarna

Calanda (Sörvadászat)

Credo (Sörfigyelő)

 

Borok

Chateau Dereszla Tokaji Furmint 2015 (A Művelt Alkoholista)

Heinrich Vollmer Blauer Portugieser 50 HL 2012 (pecsiborozo.hu)

Orsolyák Attila Tokaji Furmint 2015 gyöngyöző bor / Tokaji Furmint 2013 / Szent Tamás 2013 / Tokaji Furmint, Istenhegy, késői szüret 2007 (a bor meg én)

Szent Tamás Pincészet Nyulászó Furmint-Hárslevelű 2011 / Percze Furmint 2011 / Szent Tamás Furmint 2011 / Balassa Betsek Furmint 2011 / Nyulászó Furmint 2011 / Villő Mézes-Mály Furmint 2011 (borrajongó)

Szentesi József Furmint 2015 (borrajongó)

Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2016 / Lands & Legends Marlborough Sauvignon Blanc 2016 / Marlborough Pinot Noir 2015 / Lands & Legends Central Otago Pinot Noir 2014 (borrajongó)

Kaló Pince Rizlingszilváni – Irsai Olivér 2012 / Zöld veltelini 2012 / Leányka, 2010 Főbor / Cabernet sauvignon 2011 / Pinot noir 2009 / Merlot 2009 (a bor meg én)

 

Párlatok

Akashi (Magányos Maláta)

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr512371895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása