.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 03. 15. - apuska
Lunczer Pálinkaház

Helyszín: 2612 Kosd, Erzsébet utca 11.
Google Maps

A Lunczer Pálinkaház története 2014-ben kezdődött. A főzés során egyedi technikai megoldásokat alkalmaznak, kizárólag a kiváló minőségre helyezik hangsúlyt, rövid fennállásuk alatt több gasztronómiai fesztiválon és szakmai versenyen bizonyítottak.

Lunczer Attila az otthoni pálinkafőzés engedélyezésével egy időben kitalálta, hogy az építőiparban eltöltött hosszú évek után, szívesen főzne nyugdíjasként pálinkát. Mert hogy biztos nagyon szeretné a pálinkát, csak még soha nem ivott igazán jót. Így belekezdett a házi főzésbe a szokványos kisüsti technológiával, majd annyira megtetszett neki, hogy beiratkozott a Corvinus egyetem Pálinkamester képzésére. Két évvel ezelőtt, 60 évesen, sikeresen elvégezte a szakot.

Lelkesedése óriási volt, mert nagyot álmodni. Egy évig kereste a megfelelő kivitelezőt, aki hajlandó a szokványos kombinált (egy és kétlépcsős) pálinkafőző rendszert elképzelései szerint továbbfejleszteni. 2014-ben készült el a főzde, 2015-ben indult a főzés.

A Lunczer Pálinkaház fémesen csillogó főzdéjében a hagyomány és a számítógéppel vezérelt modern technológia kéz a kézben jár. A pálinkafőzés során fajélesztők bevetésével irányítják az erjesztést, kisüsti és egymenetes cefreporlasztással erősítik a lepárlási eljárást, mintavételi csapok használatával figyelik az elválasztást. Az aromatornyos és kisüsti módszer egyszerre van jelen - a gyümölcs diktál -, emellett az alkoholfok kérdését is nagyon fontosnak tartják. Nem követik a 40 fokos trendet, gyümölcsfajtánként változtatják annak függvényében a beállítást, hogy az adott termék milyen erősség mellett mutatja meg íz és illat szempontjából a leggyümölcsösebb, legharmonikusabb arcát.

Az üzemben 3-an dolgoznak - mind képesített pálinkamesterek -, odafigyeléssel, alázattal, mert hisznek abban, hogy így lehet csak kiemelkedően jót készíteni. Tapasztalatuk, tudásuk, garancia a minőségre, a környéken gyorsan hírük ment, egyre többen hordják a pálinkának való gyümölcsöt hozzájuk.

Minden termékük a pálinkatörvény szerint készül, azok nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot, ízfokozót és természetesen nem használnak cukrot sem a kihozatal növelése érdekében. Az ágyas pálinkák esetében tartósítószer nélküli, kemencés aszalványokat használnak, melyek több hónapon keresztül adják hozzá eszenciájukat a pálinkához.

Jelen kapacitásuk nagyságrendileg 10.000 palack / év, és nem is kívánnak nagyobbak lenni, kisebb tételben könnyebb a magas minőséget biztosítani. Ez egy családi vállalkozás. Saját termékeiket, amihez a nevüket adták, Budapestig bezárólag a Dunakanyarban értékesítik, felvásárlóik a HoReCa, és italbolti kiszereléseiknek a dohányboltok. Prémium termékeik egyazon gyümölcs többféle típusából állnak össze - amit lehet, a régióból vásárolnak fel -, arányaik hosszas kísérletezés eredménye. Különleges termékeik a blendelt pálinkák, mely házasítások a különböző gyümölcsök erényeit egyszerre hangsúlyozzák, a meggy-málnában pl. úgy dominál a málna, hogy gazdaságosabb az elkészítése, de a szőlő-birs esetén is a birs marad előtérben, miközben egy jól iható, harmonikus, lágy pálinka a vége.

Az Országházban tartott 2016. évi Pálinka Országkóstoló keretében megrendezett Nemzeti Pálinkakiválóság Program választásán a Lunczer pálinkákból 2 tétel 5*-os Pálinkakiválóság lett, míg a 2016. évi Pálinka Országkóstoló keretében megrendezett Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyen 1 arany, 2 ezüst, 1 bronz minősítést szereztek.

- 5*: Prémium kajszibarack / Meggy-málna
- Arany: Meggy-málna
- Ezüst: Prémium kajszibarack pálinka / Prémium kökénypálinka
- Bronz: Cigánymeggy

De van még tovább, a 2017-es VIII. Quintessence pálinkaverseny első napján a kereskedelmi tételek versenyében a Lunczer pálinkák 2 bronz, 3 ezüst, 3 arany és 1 champion díjat nyertek.

- Champion: Cigánymeggy
- Arany: Prémium birs / Szomolyai fekete cseresznye / Cigánymeggy
- Ezüst: Prémium meggy / Prémium kajszibarack / Barrique szilva
- Bronz: Ágyas arany alma / Ágyas kajszibarack

És most itt a lehetőség, hogy Budapesten, a kiváló söreiről és fantasztikusan széles pálinkaválasztékáról híres Öszvérben egy a pálinkafőzés kulisszatitkaiba bevezető előadás és anekdotázgatás keretében 2017. március 21-én 19 órakor egyik-másik tételt magad is megkóstold. A 4200 forintos részvételi díj ellenében 2-2 centiliteres kóstolómennyiségben bemutatkoznak a Lunczer pálinkaház gyönyörűségei, amihez finom falatkákat szolgálnak fel:

- Piros ribizli 40%
- Ágyas szilva 40%
- Meggy-málna 44%
- Aranyalma 46%
- Optimus vackor 66%
- Optimus kajszi 66%

Egészségetekre!

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7312322847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása