.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 09. 21. - kocsmablog
A 10 leggyakoribb kérdés a terhesség alatti alkoholfogyasztásról

Árt-e egy kevés bor a terhesség során a babának? Alkoholt ittam, mielőtt megtudtam, hogy állapotos vagyok, okozhat-e bármi problémát? Alkoholmentes sört lehet inni várandósan? Ezekre és a hasonló kérdésekre számos népi bölcsességet vagy féltudományos választ találunk, holott az ilyen érzékeny témában fontos a pontos, szakszerű információ. Most a 10 leggyakrabban felmerülő kérdésben oszlatjuk el a mítoszokat!

A terhes nők és az alkohol volt már téma a blogon, ott ismertettük a várandóság alatti alkoholfogyasztás kockázatait. Ugyanakkor a napi rutinban megannyi határeset eset van, amire könnyen legyint az ember, ezért a Dreher Sörgyárak felelős alkoholfogyasztásról szóló „Ésszel iszom” programjának felkérésére Dr. Edward P. Riley, nemzetközi magzati alkohol-szindróma szakértő a 10 leggyakrabban felmerülő kérdésre ad egyértelmű válaszokat.

1. Egy kevés bor a terhesség során nem árt a babának, igaz?

Folyamatos vita tárgya, hogy mennyi alkohol fogyasztása biztonságos a terhesség alatt. Valójában túl sok minden befolyásolja ezt, emiatt egyetlen terhesség során sem lehet megjósolni az alacsony vagy moderált alkoholfogyasztás pontos hatását. Olyan tényezők, mint a genetika, étkezési szokások, terhesség előtti gondoskodás, stressz, gyógyszer- vagy drogfogyasztás mind súlyosbíthatják vagy javíthatják a végeredményt. Ezért a biztonság érdekében teljesen kerülni kell a terhesség alatti alkoholfogyasztást.

2. Alkoholt ittam, mielőtt megtudtam, hogy terhes vagyok. Alkoholista lesz a kisbabám?

Ez attól függ, hogy mennyi alkoholt fogyasztott, mielőtt felismerte volna a terhességet. Az alkoholfogyasztásnak természetesen lehetnek hatásai a magzatra a terhesség felismerése előtt is. Ami azt illeti, egereken folytatott kísérletek kimutatták, hogy a magzati alkohol-szindróma arcvonásokra gyakorolt hatása leginkább az emberi terhesség harmadik hetével megegyező időszakban jelentkezik. Jó hír, hogy tudjuk, az emberi magzat képes valamilyen mértékben ellenállni a káros hatásoknak. Mielőbb abbahagyja az alkoholfogyasztást, annál jobb!

pregnant.png

3. Alkoholmentes sört lehet inni várandósan?

Ezeknek a söröknek az alkoholtartalma maximum 0,5%, ezért körülbelül kilencet kellene meginni belőlük, hogy a hatásuk megegyezzen egy átlagos sörével. Ilyen mennyiséget senkinek sem javaslok, de egy-két pohárral időnként valószínűleg beleférhet. Ugyanakkor van adatunk arról, hogy ezek a „sörközeli” termékek az alkoholhoz történő visszatérést válthatják ki olyan személyeknél, akiknek korábban alkoholproblémái voltak. Ami a lényeg, hogy a vér alkoholszintje veszélyes a magzatra. Mindegy, hogy milyen alkoholt fogyaszt az anyuka, a probléma az, ha az alkohol eljut a magzathoz.

4. Mely terhességi szakaszoknál a legártalmasabb az alkoholfogyasztás a babára nézve?

Az alkoholfogyasztás a terhesség teljes idejében, a magzat bármely fejlődési szakaszában veszélyes! Az agy a terhesség teljes ideje alatt fejlődik és az agyat alkotó idegsejtek speciális fejlődési szakaszokon mennek át. Kimutatták, hogy az alkohol az összes ilyen szakasz során zavart okozhat. A sejteknek létre kell jönniük, az agy megfelelő részére kell kerülniük, ki kell alakítaniuk funkcióikat és kapcsolatot kell létrehozniuk más sejtekkel. Azoknak a sejteknek, melyek nem kapcsolódnak megfelelően vagy nem kerülnek használatba, fel kell szívódniuk. A sejtek újrarendezik magukat funkciójuk alapján és végül mielinizációt hajtanak végre, hogy az információt az agyban minél hamarabb eljuttathassák. Mivel ezek a szakaszok egyediek minden neuron számára, mind egyszerre zajlanak a magzati fejlődés során. Tehát, az alkohol a terhesség során bármikor hatással lehet a magzatra.
Azonban az alkohol valószínűleg az első trimeszter alatt a legveszélyesebb, amikor a szervek kialakulnak. Egyes szakaszokban körülbelül negyedmillió sejt jön létre minden másodpercben. Több mint 100 milliárd neuronnal, azaz agyi idegsejttel születünk. Ez akkora szám, hogy körülbelül 3200 évig kellene számolnunk, hogy a végére érjünk, ha egy számot egy másodperc alatt mondanánk ki. Tehát a terhesség alatt bármikor potenciális veszély lehet az alkoholfogyasztás, de amikor a szervek alapstruktúrája alakul ki az első trimeszterben, az lehet a legveszélyesebb szakasz.

5. Felismerhető a magzati alkohol-szindróma mielőtt a baba megszületik?

Jelenleg nincsen elfogadott módja a magzati alkohol-szindróma diagnosztizálásának a születés előtt, ugyanakkor az Oxford Egyetem (és más intézmények) kutatói is keresik a megoldást erre a problémára. Például 3D-s ultrahangméréseket használnak, hogy megállapítsák felismerhetőek-e a szindróma arcvonásokra gyakorolt hatása (például apró szemnyílások, lapos terület az orr alatt, vékony felsőajkak) a terhesség során.

6. Mivel kezelhető a magzati alkohol-szindróma?

Vannak gyógykezelések és terápiák, de nagyon kevés az olyan, amit specifikusan a magzati alkohol-szindrómára fejlesztettek ki. A legtöbb általánosabb és a tüneteket célozza meg. A tanulmányozott kezelések többsége iskoláskorú gyermek számára lett kifejlesztve. Elengedhetetlen, hogy a szülők támogassák a kiválasztott kezelést. A szülőknek mintegy „esetfelelősként” kell eljárniuk, együttműködve azokkal, akik a gyermeket kezelik és felügyelik a kezelés hatékonyságát. A szülők azok, akik leginkább ismerik és megértik gyermeküket és a szakértőket tanácsadóként kell használniuk. Teljes gyógymód sajnos nincsen, de tapasztalatból tudjuk, hogy az agynak megvan az a képessége, hogy felépüljön, ha a magzat alkohol hatásának volt kitéve a terhesség során. A felépülés milyensége nagyban függ attól, hogy az alkoholnak mekkora hatása volt az agyra és attól, hogy milyen a gyermek környezete a születés után. A legfontosabb, hogy az alkoholfogyasztást megszüntessük a terhesség folyamán.

tisztan.jpg

7. A leendő apuka hogyan támogathatja feleségét, hogy a várandósság alatt ne igyon alkoholt?

A legegyszerűbb módja, ha az apa is lemond az alkoholról ebben az időszakban és támogatja partnerének azt a döntését, hogy elkerüli az alkoholt a terhesség alatt.

8. Káros lehet, ha a leendő apuka ittas állapotban volt a megtermékenyítés idejében?

Jelenleg nincsen olyan emberekkel készült kutatás, ami azt vizsgálja, hogy a magzati alkohol-szindrómát az apa alkoholfogyasztási szokásai okozzák-e. A magzati alkohol-szindrómára jellemző arcvonások az alkoholnak a fejlődő embrióra gyakorolt hatása miatt alakulnak ki. Ugyanakkor, állatokon végzett tanulmányok azt jelzik, hogy az apa alkoholfogyasztása olyan viselkedésbeli változásokat indukálhat, amelyek hasonlóak a születés előtt alkoholnak kitett utódoknál is. Nem szabad elfelejtenünk, hogy egy alkoholista apa hatással lehet az otthoni környezetre, ami pedig gyermek fejlődésére van hatással.

9. A magzati alkohol-szindróma örökölhető?

Erre nem tudunk pontos választ adni, mivel nincs ide vonatkozó emberekkel készült kutatás. A magzati alkohol-szindróma klasszikus jellemzői általában azonnal jelentkeznek az érintett gyermeken, azonban az ő gyermekének nem lesz magzati alkohol-szindrómája, hacsak nem fogyaszt ő is alkoholt a terhesség során. Azonban állatkísérletek kimutatták, hogy néhány magzati alkohol-szindrómához köthető egészségügyi rendellenesség (például túlreagálás a stressz helyzetekben, immun rendellenességek) átörökíthetők számos generáción keresztül.

10. Miért tekintik néhány országban a terhesség alatti alkoholfogyasztást elfogadottnak?

Nehéz erre a kérdésre válaszolni, de az alkohol szerepe az adott kultúrában, a társadalom stabilitása, a nő szerepe, a szakértők képzése és az állam közegészségügyi tájékoztatásra fordított elérhető erőforrásai mind befolyással vannak rá.

 esszeliszom_kismama.png

Játék

Hívd fel a figyelmet a terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélyeire! Rajzolj vagy üzenj pocakfestéssel és küldd el az esszeliszom@dreher.sabmiller.com e-mail címre. A legjobb fotók az „Ésszel iszom” Facebook oldalon megosztásra kerülnek, és a nyerteseket baba-mama csomaggal jutalmazzák. További részletek a program Facebook oldalán: https://www.facebook.com/esszeliszom/

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr111731291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kommentes nikk 2016.09.22. 09:16:25

Ha jól értem, ez a poszt kifejezetten az alkoholista várandósoknak/hoz szól. Ők viszont szerintem nem olvasnak indexet, blog.hu-t, meg semmit se. A normális többség meg tudja, hogy terhesség alatt nincs pia.

parazita666 2016.09.22. 09:31:17

Az alkohol rezisztencia eléréséhez midenképpen ajánlott napi 3-4 sör/feles/sörfeles.
Bár nem vagyok addiktológus.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2016.09.22. 10:05:49

@kommentes nikk: Jó téma, előveszem. Ki az alkoholista? Ha a szakirodalmat veszem, többen beleesünk ebbe a nem túl elit klubba, noha függőségről még szó sincs.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.22. 10:20:52

Tessék csak nyugodtan piálni, drogozni, bagózni terhesség alatt. Az állam pedig kiemelt összegű ellátást fizet a születendő sérült gyerek után. Tuti üzlet.

prolee 2016.09.22. 10:43:21

Amikor az ikerterhességem kiderült, az orvosom megkérdezte, hogy dohányzom-e és fogyasztok-e alkoholt.
Mondtam, hogy dohányoztam, de mióta sejtem, hogy terhes vagyok, azóta nem gyújtottam rá.
Közölte, hogy a cigaretta drasztikus megvonása többet árt, mint használ, ezért naponta 2-4 szál cigarettát nyugodtan szívjak el, mert a budapesti levegő is többet árt a babáknak, mint ennyi cigaretta.
Aztán amikor a 3. hónaptól kezdődően elkezdett bekeményedni a hasam, akkor azt mondta a doki, hogy simaizom-lazító gyógyszer szedése helyett igyak meg két cent jó minőségű konyakot, amikor érzem, hogy keményedik. Csak konyakot, más nem jó. Így aztán a szülésig másfél üveg Metaxát szopogattam el. (Ránézni sem bírok.)

A dokim nem ivott és nem dohányzott, a babák pedig ma már szép, csinos, sportos egyetemi hallgatók, egészségmániások, nem isznak és nem dohányoznak.

Hát ez van.

Kelly és a szexi dög 2016.09.22. 12:06:42

most kelt fel a mellettem levő asztaltól egy hatalmas hasú várandós nő: egy kávét megivott, két cigit elpukkantott - de alkoholt ha jól láttam, nem ivott...

ubu1a 2016.09.22. 14:44:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Bizonyos kisebbségeknél ismert ez a taktika. Úgyhogy óvatosan az ilyen tanácsokkal, mert még inkább nem lesz nyugdíjunk.
süti beállítások módosítása