.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 08. 16. - kocsmablog
Így párosítsd a sört az ételekkel

Mindenkivel fordult már elő, hogy egy finom étel mellé sört ivott volna, de nem tudta milyen illik hozzá. Ebben nyújt segítséget a Sörszövetség sörkalauza, amely megmutatja az egyes elő- vagy főételek illetve desszertek mellé milyen sört érdemes választani.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége egy infografikán mutatja meg a leginkább összeillő sör-étel párosokat. Aki eddig nem tudta milyen sör passzol a párolt zöldséghez, a vadhúshoz vagy éppen a fagylalthoz, az a sörkalauz segítségével magabiztosan tud majd dönteni ezekben kérdésekben. A sorból ugyan még hiányoznak a sörkorcsolyák, de a Sörszövetség éppen ezért egy hiánypótló pályázatot indított a hazai éttermek, bisztrók, street fooderek számára hogy megtalálja Magyarország Sörkorcsolyáját.

sor-etel_infografika.png

Amíg keressük Magyarország Sörkorcsolyáját, addig Vásárhelyi István sörgasztronómus receptjei, remek példát mutatnak, milyen egyszerűen és gyorsan elkészíthető egy sörkorcsolya, mely a sörözés közben keletkező éhségérzetet is hatékonyan elmulasztja.


Májas paprikafalatok

A karakteres sötét lágerek karamell malátájához a különböző gombás és májas ételek kiválóan illenek. A máj enyhén kesernyés utóíze a karakteres, de nem túl intenzív, inkább földes keserűségű komlóval is remekül harmonizál.

Hozzávalók 4 személyre
20 dkg máj (lehet karakteresebb csirke vagy sertés, de lágyabb, krémesebb pl. kacsa)
2 evőkanál édes mustár (vagy mustár és méz 2:1 keveréke)
2-3 kápia paprika
4 szelet rozskenyér
3-4 dkg vaj
kevés zsír és apróra vágott hagyma a sütéshez
1-2 szár újhagyma
balzsamecet
ízlés szerint bors, majoranna vagy friss koriander

Elkészítjük a májkrémet: a zsíron és kevés hagymán megsütött májat botmixer segítségével összedolgozzuk a vajjal, mustárra és fűszerekkel. A krémet kicsumázott paprikákba töltjük, kicsit a hűtőbe tesszük, majd a töltött paprikát felszeleteljük. Szaggatóval köröket vágunk ki a kenyérből, majd ráhelyezzük a szeletelt paprikás májat. A újhagymát apróra vágjuk és leöntjük a balzsamecettel. Hagyjuk pár percig állni, végül ezzel az ecettel bolondított hagymával, frissen őrölt borssal és zöldfűszerekkel díszítjük a falatkákat. A máj és a kávés-csokis ízvilágú maláta harmóniája mellett a balzsamecettel ízesített édes-fanyar hagyma és a paprika édeskés, roppanós friss ízei szépen összesimulnak a barna sörök aromáival és a pörkölt maláták enyhe fanyarságával.


Citrusos pohárdesszert

Gyakran gondolják, hogy csak édes, nehéz, magas alkoholtartalmú sörökhöz lehet megfelelő desszertet kínálni. A nagy nyári melegben egy könnyű, citrusos, üdítően friss bajor stílusú búzasörhöz is készíthetünk csábító édességet, csak a megfelelő ízeket kell összeválogatnunk.

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg mascarpone
20 dkg zsíros, görög joghurt
2 tojás sárgája
2-3 evőkanál vaníliás cukor
1 narancs, 1 citrom, 1 lime
1 evőkanál balzsamecet-krém
1 csokor citromfű
1 kanál habfix
5 karika zabkeksz
kevés fahéj
a díszítéshez egy őszibarack és pár levél menta

A tojássárgáját felverjük a cukorral, majd beledolgozzuk a mascarponét és a joghurtot. Lereszeljük a citrusok héját és a keverékhez adjuk az apróra vágott citromfűvel, és a fahéjjal együtt. Ezután a keverékbe forgatjuk a balzsamecet krémet és a habfixálót, hogy stabil legyen a krém, majd 1 órán keresztül a mélyhűtőben dermesztjük. A zabkekszeket egy pohár aljára morzsoljuk és rárétegezzük a krémet. A héjuktól megfosztott citrusokat apró gerezdekre vágjuk és gazdagon a krémre rétegezzük. Megismételjük a rétegezést, de az utolsó adag krémre már nem a citrusok, hanem egy vékony őszibarack gerezd, kis zabkeksz darabka és menta kerül díszítésnek.

A bajor stílusú búzasör frissítő citrusos ízeivel csodásan harmonizál a pikánsan savanykás joghurt. A zabkeksz a könnyed búzamalátával alkot íz-egységet, míg a búzasör szegfűszeges-fűszeres észterei a fahéjjal teljesítik ki az ízeket. A gyümölcsös észterek az őszibarack friss illatával játszanak, miközben a lágy komlókeserű a citromfűvel harmonizál. Igazi csábító nyári desszert.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2210414556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása