.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 04. 27. - kocsmablog
7. Belga Sörfesztivál

Helyszín: Bálna Budapest
Időpont: 2016. május 13-15.
Google Maps

Május közepén hetedik alkalommal kerül megrendezésre a belga sörrajongók ünnepe, a Belga Sörfesztivál! Idén - a hetes szám jegyében – 43 belga sörfőzde 205 féle sörével, köztük 61 féle csapolt sörrel várja a belga sörök szerelmeseit!

2016. május 13-15. között újra megrendezésre kerül a Belga Sörfesztivál. A 7. Belga Sörfesztivál helyszíne harmadik alkalommal lesz a csodás panorámát kínáló Bálna Budapest, ahol az időjárás szeszélyétől függetlenül lehet43 belga sörfőzde 205 féle sörét, közülük 61 fajta csapolt sört kóstolni. Csak még egy kis adalék a hetes szerencseszám mágiához: 4+3 = 2+0+5 = 6+1

A látogatók három napon át kalandozhatnak a belga sörök csodálatos világában, egy olyan világban, ahol a sör nem csak keserű, alacsony alkoholtartalmú ital. Ebben a világban a sör lehet édes, savanykás, sőt esetenként akár sós is. A jól ismert keserűséggel karöltve íze akár lefedheti a teljes ízpalettát is. Itt a sör lehet könnyebb, mint a víz, és testesebb, mint egy likőr. Lehet gyenge, de erőssége esetenként vetekedhet a testes vörösborokéval is. A belga sörök fogyasztása alkalmával azon sem szabad meglepődni, ha annak íze jobban hasonlít egy borra, likőrre, pezsgőre, vagy éppen gyümölcsösebb hatású, mint a frissen facsart gyümölcslevek.  A Belga Sörfesztiválon a teljesség igénye nélkül csak gyümölcssörből több mint 40 félét lehet kóstolni a közkedvelt meggyesektől a barackoson át egészen az egzotikus kókuszosig és banánosig.

képek forrása: gastro.hu facebook

A könnyebb eligazodás érdekében az idei évben új kategorizálási rendszert vezetnek be a Belga Sörfesztiválon. Ez a rendszer az ízviláguk alapján sorolja 11 kategóriába a fesztivál söreit. A kategóriák elnevezésében minden esetben szerepel egy vagy két domináns íz: keserű, édes, fanyar, valamint ezek kombinációi. Az elnevezések második felében olyan ízek vagy hatások találhatóak, melyek segítségével az alap ízek további kategóriákra bonthatóak, így növelve annak esélyét, hogy a látogatók eljussanak az ízlésünknek leginkább megfelelő sörökhöz, ezt a pultoknál jelölik.

A belga sörök importőrének, a belga sörök szakértőjének ajánlása sorban a lista szerint - kategóriánként minimum egy: Averbode, Hercule Stout, Limited Edition No.1., Duvel Triple Hop 2015, Préaris IPA, West Coast IPA, Westmalle Dubbel, Smokey Li, St. Bernardus Tripel, Corsendonk Gold Tripel 10, Bacchus Cherry, Gouden Carolus Classic, Straffe Hendrik Quadruple, Liefmans Goudenband, Petrus Oud Bruin, Rodenbach

sorlista.jpg

Az 2016-os Belga Sörfesztivál egyik kiemelt sörtípusa a saison sör, egy hosszú időre feledésbe merült tradicionális belga sörtípus, mely napjainkban reneszánszát éli. A saison sör egykor a nehéz fizikai munkát végző aratómunkások frissítő és erőt adó „védőitala” volt. Ennek megfelelően a saison sörök könnyen iható, mégis sűrű, tápláló, enyhén savanykás ízüknek köszönhetően rendkívül frissítő italok. A fesztivál három leginkább jellegzetes, egymástól nagyon eltérő ízvilágú saison söre a Surfine, a St-Feuillien Saison, valamint a Silly Saison.

2016-05-09_18_40_52.jpg

kép forrása: Sörtúra

A másik kiemelt sörtípus idén az úgy nevezett sour ale. Az ebbe a kategóriába tartozó flamand vörös és barna, valamint lambic sörök fanyar ízvilágukkal a régi idők söreit testesítik meg, melyek azokban az időkben készültek, amikor a sörfőzők rozsdamentes acéltartályok helyett még fahordókat használtak. Ennek a kategóriának a két különösen említésre méltó söre a Petrus Oud Bruin 5,5%-os flamand barna ale, valamint a Rodenbach 5,2%-os flamand vörös ale. Mindkét típus csapolva is kóstolható a fesztiválon.  

További kiemelt sör az idei évben a Préaris Quadrupel névre keresztelt, 10%-os alkoholtartalmú, sűrű, nehéz barna sör. A Préaris Quadrupelt Belgium legsikeresebb újgenerációs kisüzemi sörfőzdéje, a Vliegende Paard Brouwers készíti. Sörfőzőmesterüket, a fiatal Andy Dewilde-t 2013-ban Belgium legjobb új sörfőzőjének választották, a sör pedig 2011-ben elnyerte a legjobb belga kézműves sörnek járó címet.

A Préaris söröket készítő Vliegende Paard Brouwers az idei fesztivál egyik új szereplője. A Bálnában további 4 sörük kóstolására nyílik lehetőség. Andy Dewilde sörfőzőmester folyamatosan új, extrém sörökkel lepi meg a sörkedvelőket. Ezek közül mindenképpen érdemes megkóstolni a Lapsang Souchong teával érlelt 8%-os világos sört, illetve a costa ricai kávéval főzött 10%-os Quadrupelt.

prearis.jpg

Az új főzdék között megemlítendő a De Halve Maan, amelyik szintén 5 sörrel mutatkozik be az érdeklődők számra. Straffe Hendrik Wild sörük egészen különleges sörélményt ígér. Az évente egy alkalommal készített, 9%-os, vadélesztő felhasználásával főzött sörkülönlegesség ízvilága teljesen egyedi, hiszen egyszerre nagyon édes és – a vadélesztőnek köszönhetően – fanyar. A főzde további két Straffe Hendrik sörrel – egy 9%-os tripellel és egy 11%-os quadrupellel – valamint a Brugse Zot nevű sorozat egy világos és egy barna tagjával várja a kóstolni vágyókat.

A St-Feuillien főzde szintén az új szereplők csapatát erősíti. Öt bemutatásra kerülő sörük közül a két leginkább érdekes a West Coast IPA: 8,1% Double India Pale Ale. A típus az amerikai Green Flash és a belga St-Feuillien sörfőzde kooperációjának eredményeként született dupla IPA 5 féle amerikai komló (Columbus, Centennial, Citra, Cascade, Simcoe) felhasználásával készült Belgiumban. A főzde Limited Edition No.1. nevű söre egy rendkívül frissítő, 6%-os „tavaszi” sör, mely a közkedvelt belga búzasörök és a napjainkban reneszánszukat élő saison sörök határán mozog.

A Silly sörfőzde sörfőzőmestere Van der Haegen Bertrand személyesen látogat el a nemzetközi szinten is rangosnak számító budapesti eseményre. A Silly sörfőzdében készül a Belgaco Kft. saját söre, a Gallica, amely szintén két új sörrel, a 8%-os, meggyes barna Gallica Kriexus-szal és a 9%-os apátsági tripel stílusban készült félbarna Gallica Opus-szal mutatkozik be a fesztiválon. 

A belépőjegy mellé minden vendég egy 2 deciliteres hivatalos fesztiválpoharat kap ajándékba. Jegyek elővételben kaphatóak a megújult Belga Sörök Házában (1011 Budapest, Bem rakpart 15.), valamint az Interticket országos hálózatában és a Jegy.hu oldalon. Az előre váltott jeggyel érkezők egy pohár Gallica Premium Pils sört kapnak ajándékba.

Belépőjegy árak

3 éve változatlanok:
- Sörkedvelőknek 2.800 Ft, mely 3 pohár sört,
- Sörrajongóknak 4.000 Ft, mely 5 pohár sört tartalmaz.
Mindkét belépőben benne foglaltatik a fesztiválpohár ára, minden további pohár sör 600 Ft.

A 600 forintokért kezdetben zsetonokat lehet vásárolni, és azt beváltani sörre. A sörök egységárasak, szóval ez mind a 205 sörre igaz! Ha nap végével marad a zsebben még pár zseton, az a Matróz kocsma Söntésében később is beváltható.

A belépőt egy alkalommal kell megváltani, és aztán a pohár jogosít fel mindhárom nap a belépésre. Papír alapú belépőjegy, karszalag stb. nincs.

belgasorfeszt.jpg

A sörök mellé sörkorcsolyaként fogyasztható szarvas kolbász, a Knyihár féle házikolbászok és sonkák, tepertő, valamint különleges sajtok. A Bálna előtt álló „foodtruckok” burgerekkel és az elmaradhatatlan belga hasábburgonyával készülnek (Zing, Kolbice), desszertként pedig érdemes megkóstolni a belga csokoládékat. Mindezek készpénzért!

Nyitva tartás

Péntek: 17-23, Szombat: 12-23, Vasárnap: 12-20

Szombaton 14-21 óra, valamint vasárnap 14-18 óra között a Városház tér és a Bálna között fél óránként közlekedik egy Hop On Hop Off városnéző busz, amit bárki ingyen igénybe vehet, ha van érvényes belépőjegye, pohara. Jegyvásárlásra a Városház tér és a Bálna között fél óránként közlekedő járaton is lesz lehetőség.

A vásárnap délután kilátogatók 15 és 18 óra között élőben hallgathatják a Marching Jazz Band-et.

Bővebb információ és részletes program: http://www.belgasor-fesztival.hu/hu 

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr248658634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása