.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • Kivlov: Nagyon jó sör. (2017.06.27. 10:59) Soproni IPA - az Óvatos Duhaj
  • kocsmablog: Csak sikerült a visszatérés! Még a Fishing on Orfű szexi programfüzetébe is bekerült egy informáci... (2017.06.25. 20:23) ROBOT
  • Stinson_007: Szia! Az oldalad nagyon király, és folyamatosan meg tudsz újulni. Ezért is jelöltelek a One Lovely... (2017.06.25. 18:53) Schweppes Premium Mixer
  • kocsmablog: A szervezők nagyon elégedettek voltak a helyszínnel, így a jövőben is számíthatunk sörünnepekre a ... (2017.06.21. 10:41) Belvárosi Sörfesztivál
  • kocsmablog: Szombaton a Magyar Sörgyártók Szövetségének kiemelt rendezvénysorozata, a sör és a gasztronómia ka... (2017.06.16. 15:27) Belvárosi Sörfesztivál
  • fofilozofus: A gyerekeim születését itt ünnepeltük, az egyetem alatt itt ettünk, ittunk sokszor. Jó volt látni.... (2017.06.16. 10:55) Alba Regia vendéglő
  • Utolsó 20
2016. 02. 8. - apuska
Alkoholmentes sörök

Az alkoholmentes sör az első lépés a guminő felé, mondják a maszkulin férfiak. Ugyanakkor vannak élethelyzetek, amikor nem megengedhető az alkohol fogyasztása, és mégis jól esne egy sör. Olyankor ér? Mitől más az íze az alkoholmentes sörnek? Hogyan készül? Melyiket érdemes a polcról levenni?

Mondjuk durva lenne, ha személyesen álltam volna bele a kérdéskörbe, hisz nem fizettek érte, és nem kényszerített erre senki. Viszont egyre gyakrabban látom magam körül az igényt, és a szemekben a bizonytalanságot, ergo összeszedtem a témáról mindent, amit tudni érdemes.

A klasszikus sörök tele vannak vitaminnal, értékes ásványi- és tápanyaggal, és magas víztartalmuk miatt folyadékpótlásra is alkalmasak. És az alkohol? Ez a része az erős rizikófaktor, ami okot adhat másnap a fejfájásra, és mértéktelen fogyasztása számos betegség kialakulásához vezet.

A hagyományos sörök készítése malátázással indul, amelynek során az árpa-, búza- vagy egyéb gabonaféléket áztatnak és csíráztatnak. Ezt követi a cefrézés, amikor a malátaőrleményhez vizet kevernek, majd a komló hozzáadásának fázisa. A következő lépés a több napon át zajló erjesztés: az élesztő hatására a cukor széndioxiddá és etilalkohollá bomlik, azaz ilyenkor képződik az ital alkoholtartalma.

19002r53zv7hkjpg.jpgfotó: www.gizmodo.com

Az alkoholmentes sör előállításának egyik módszere, ha az erjesztést már az imént vázolt folyamat elején megszakítják, vagyis ettől lesz az íze édeskésebb. Ez a legelterjedtebb gyártástechnológia, ugyanis nem igényel többletberuházást, és a végtermék viszonylag gyorsan elkészül. A másik eljárást ritkábban alkalmazzák, ilyenkor az erjesztés után vonják ki a sörből az alkoholt desztillációval vagy membránszűréssel. Ez egy költségesebb módszer, hiszen kiegészítő technológiát igényel, ellenben az így készült alkoholmentes sörök íze jobban hasonlít az alkoholos söréhez.

mixedcase.jpgfotó: www.premiumnearbeer.com

Ha alkoholmentes sört vásárolunk, a csomagoláson gyakran látni, hogy alkoholtartalma max. 0,5%. Mi gyakran vicceltünk azzal, hogy ez a kihívás, próbáljunk meg ettől berúgni, s bár soha nem futottunk neki, az ok, amiért ez az érték a csomagoláson szerepelhet, hogy a hazai szabályozás szerint minden termék alkoholmentesnek minősül, melynek alkoholtartalma legfeljebb 0,5 százalék. Ez a mennyiség annyira csekély, hogy természetes körülmények között ebből képtelenség tudatra vagy egészségre ártalmas mértékben fogyasztani. Ilyen előírással a legtöbb európai ország él, a kivételek meg mind magasabb százaléknál húzzák meg a határt. Mivel az alkohol az erjedés mellékterméke, az alkoholmentes sörhöz hasonló mennyiség egyéb árucikkekben is megtalálható, ilyen lehet például a kefir.

Alkoholmentes sörökből egy-egy bolt polcain egészen szerény a választék, a 0%-os radlerekkel meg nem is foglalkoztam. Az idők folyamán egy csomó márka megszűnt, egy része Magyarországon szimplán nem kapható, és a hazai kisüzemiek ebben a műfajban meg épp csak kísérleteznek. Az interneten fellelhető honi tesztek véleményeit próbáltam lefordítani pontokra: Húgárdenblog (2007), Malackaraj (2011), Dívány (2012), Táfelspicc (2014), Baksa Janek (2014), Sörbúvár (2010, 2011, 2015), sörfigyelő (2013, 2014, 2015), vezess.hu (2015) - és ebből készíteni egy táblázatot.

 

  Húgárden Malackaraj Dívány Táfelspicc Janek Sörbúvár Sörfigyelő Vezess
Arany Ászok   2            
Becks NA         3      
Buckler 1 3 2 3       3
Budweiser NA       3        
Bitburger Drive
        5      
Clausthaler   1 3          
Coors         1      
Dreher 24 5 4 2 4   4   3
Edelweiss NA             3  
Erdinger Weiss NA 4 3   4 5 5 4  
Giebelhof       1        
Gösser NA   2 2 2   1    
Holsten NA   2 3          
Kaliber         4      
Karlskrone (Aldi)       3        
O'doul's         1      
Rastinger               3
Rizmajer Rizotto           4    
San Miquel   1 2         4
Schlossgold 1              
Sharp's         3      
Soproni Max             3 4
Soproni Szűz   4 2 4        
St. Pauli N.A.         5      
Stella Artois NA 3 3 4 2       2
Szalon   2            
Tesco   3   3        
Union   1 2 1       1
Valentins Weiss NA             3 3
Van Pur   1            

 

Ami egyértelműen látszik, hogy az Erdinger Weiss teljes egyetértésben veri a mezőnyt, meg nem erősített hírek szerint jó néhány német termék és a Rizmajer Rizotto egészen jó lehet, a külföldi teszteken élenjáró Clausthaler nálunk alul szerepelt, a legtöbb helyen kapható magyar nagyüzemi közül a Dreher 24 egy leheletnyivel jobb a Soproni aktuális termékénél, de Borsodi pólót egy versenybe sem neveztek. Nektek milyen tapasztalataitok vannak alkoholmentes sör ügyileg?

A bejegyzés trackback címe:

http://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr248370406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.