.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2015. 12. 9. - kocsmablog
Sörárium nyílik Szolnokon

Helyszín: Szolnok, Kossuth Lajos út 9.
Időpont: 2016. február 25-től
Google Maps

2016. február végén Magyarországon egyedülálló, interaktív sörmúzeum nyílik Szolnok szívében. A kiállítás bemutatja a sörfőzés technikáinak hatezer éves történetét, valamint azt, hogy milyen szokások, szabályok és mítoszok kapcsolódtak hozzá a különböző korokban. A Sörárium megtekintése várhatóan azok számára is vonzó programot jelent, akik egyébként ritkán szánják el magukat múzeumlátogatásra.

Interaktív sörmúzeum nyílik Szolnokon

A magyarok alapvetően borivó nemzetként tekintenek magukra, noha mind a jelenünk, mind a múltunk felvet ezzel kapcsolatban kérdéseket: ma Magyarországon a sör a legnagyobb mennyiségben fogyasztott alkoholos ital, a kutatások szerint pedig a nomád életmódot folytató ősmagyarok elsősorban tömlőkben erjesztett sört, nem pedig bort ittak.

A borivás kultúráját ma sok színvonalas intézmény ápolja és gazdagítja Magyarországon. Ezzel szemben eddig komoly gondban voltak azok, akiket komolyabban érdekelt a sör kultúrtörténete. Nem sok lehetőségük volt azon kívül, hogy felkereshették az egyik nagy budapesti sörgyár céges jellegű kiállítását. A Sörárium ezen a helyzeten szeretne változtatni, és az őt megillető helyén szeretné kezelni a folyékony kenyeret.


A szolnoki sörfőzde legendája

A múzeum témája kifejezetten kedves Szolnok városának: a helyi legenda szerint a török ostromot követően a sok elpusztított épület között a korabeli serfőzde különös módon teljesen épen maradt. A hagyomány szerint a hódítók ettől a legkevésbé sem keseredtek el...


Látványsörfőzde és panoptikum

A múzeum megtervezői számoltak azzal, hogy a látogatók könnyen megszomjazhatnak a sörkultúra tanulmányozása közben, ezért a tárlat végén látványfőzde várja a vendégeket. Itt élőben is megtekinthető a sörfőzés teljes folyamata, hogy a kiállítás gazdag elméleti anyagát gyakorlati ismeretekkel egészíthessék ki a vendégek.

A Sörárium kézműves söröket árusító sörözője egyben panoptikum lesz: a vendégek az asztaloknál a sör szeretetéről ismert híres emberek, például Abraham Lincoln vagy Mikszáth Kálmán élethű szobrai mellé telepedhetnek le.

sorarium.png

A Sörárium különlegességéhez hozzájárul egyedi hangulata is: berendezését a viktoriánus kort megidéző steampunk stílusban alakították ki.


Korszerű, interaktív kiállítás

A Sörárium jól megközelíthető helyen, Szolnok központjában, a Kossuth téren, a Városháza pinceszintjén nyílik meg több mint 1000 m2-es alapterületen, 8 helyiségben. A kiállítás több szempontból is bemutatja a sörital több mint hatezer éves történetét a kezdetektől napjainkig:

- Megismerheted a sörfőzés technikáinak alakulását: hogyan erjesztették, mivel ízesítették, hogyan főzték a különböző kultúrákban és korokban a sört, és emiatt milyen ízű és színű volt az ital.
- Megértheted, milyen szerepet játszott a sör a különböző kultúrákban: mennyire volt megbecsült ital, milyen sűrűn fogyasztották, és a férfiak vagy a nők feladata volt-e a sörfőzés.
- Elmerülhetsz a sörhöz kapcsolódó vallási hagyományokban, megnézhetjük a különböző népek söristeneit, tanulmányozhatjuk a folyékony kenyérhez kapcsolódó mítoszokat, valamint a különböző rituális és áldozati tradíciókat.
- Megismerheted a sörhöz kapcsolódó szabályok történetét, a sörben fizetett adókat, a sörre kivetett adókat és a különböző tisztasági törvényeket.
- Felfedezheted, hogy régen a sörnek komoly szerepe volt a gyógyászatban és az egészségmegőrzésben.
- Megszemlélheted a régi sörfőző berendezéseket.
- Megtekintheted a régi sörreklámokból összeállított plakátkiállítást.
- Interaktív térképen fedezheted fel, hogy a Föld különböző pontjain ma milyen sörmárkákat fogyasztanak az emberek.

A kiállítás anyaga érintőképernyős asztalokon, mozgásvezérelt kinect alkalmazásokon és tableteken is megtekinthető lesz. A múzeumban interaktív játszószoba várja a gyermekeket, így a kiállítás családok számára is látogatható lesz.

sorarium_nyitas.jpg

EU-s finanszírozással

A Sörárium teljes egészében EU-s finanszírozással készült el, melyre a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. pályázott.
A sörmúzeum kialakítása mögött átfogó szolnoki városfejlesztési koncepció áll, amely növelni szeretné a Tisza fővárosának idegenforgalmi vonzerejét. A Sörárium közelében nyílik meg jövő tavasszal az interaktív repüléstörténeti kiállítás, a RepTár. A Sörárium és a RepTár együttes felkeresése egymást kiegészítő, egész napos programot kínál az idelátogatók számára.

Nyitás: 2016. február 25.
Web: http://sorarium.hu/

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr718168062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kopa. · http://kopa.blogja.net/ 2016.07.22. 18:12:23

És a mai nappal hivatalosan is kinyitott :)
süti beállítások módosítása