.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • kocsmablog: Az Unicum 2010 óta minden évben limitált palackkollekcióval örvendezteti meg a márka rajongóit. Ni... (2018.05.24. 13:18) Limitált Halott Pénz Unicum Szilva palack
  • siraiz: Megittam egy Soproni 1895-öt kihugyoztam na az lett a Borsodi Mester. (2018.05.19. 05:27) Borsodi Mester
  • apuska: Tény, ami tény - rémlik régről a nagyok és kicsik összeborulási kísérlete egy közös ügy mentén, de... (2018.05.16. 00:13) Csapramagyar - szezonnyitó
  • kocsmablog: Néhány a helyszínen készült fotóval frissült a bejegyzés. Nagyszerű esemény volt. Sok kitűnő itall... (2018.05.14. 16:15) Bar Show 2018
  • kopa.: Eltelt majd egy év és tovább folytatódik a hadjárat a Pilsner csapolási technikák bemutatására. Pe... (2018.05.11. 10:40) Pilsner Urquell: habbal vagy hab nélkül?
  • kocsmablog: Valós szereplővel, valós helyszínen készítette el a Dreher legújabb reklámfilmjét, ami a belvárosi... (2018.05.10. 15:08) Telep
  • Utolsó 20
2015. 12. 1. - kocsmablog
Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete

Ahogy a nagyüzemiek érdekeit szem előtt tartva működik a Magyar Sörszövetség, úgy a kisüzemieket is képviseli egy szervezet, melynek teljes neve: Kisüzemi Sörfőzdék Érdekképviseleti és Érdekvédelmi Egyesülete. És ez nem valami új keletű dolog.

Címerében árpa, komló, korsó és egy évszám: 1993. Bár az egyesület szervezése tényleg 1993-ban kezdődött, hivatalosan csak 1994. február 1-én lettek bejegyezve 18 sörfőzde részvételével, alapítóhelye Kerekegyháza, ami a helyiek által szívesen fogyasztott Domján Sör szülőhelye.

kisuzemilogo.jpg

A kezdetektől a magyarországi sörfőzdéket képviselik. Taglétszámunk a 90-es évek közepe táján már 140-re növekedett, majd mikor a sörfőzdék száma a "házi sörök" adójának nagyokéhoz hasonló emelése miatt drasztikusan csökkent, az egyesület taglétszáma is megfogyatkozott. Jelenleg a működő sörfőzdék kb. 80%-a az egyesületük tagja, oldalukon 31-en vannak konkrétan megnevezve.

A kibontakozás első éveiben a KSE segítette tagjait a sörfőző szakmunkás képesítés megszerzésében, szakmai oktatásokat, sörtechnikai kiállításokat, szakmai szimpóziumokat, külföldi üzemlátogatásokat szervezett, és jó kapcsolatot tartott a szakmai és felügyeleti szervezetekkel. Sör szakbizottsági tagsággal részt vállalt az Élelmiszerkönyv előkészítésében, javaslattevő szerepe volt a Jövedéki törvény módosításaiban.

A sör minőségének javítása és megtartása érdekében a gyártók igénye szerint, az egyesülettel szoros kapcsolatban működő szaklaboratóriumok szolgáltatásokat nyújtanak részükre. Együttműködési kapcsolatunk van a Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület (MÉTE) Söripari Szakosztállyal, ezzel is elősegítve a szakmai továbbfejlődésünket.

Támogatják a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub rendezvényeit.

Az elmúlt 21 évben a kisüzemi sörfőzés hagyományait felélesztették Magyarországon. A kezdeti nehézségek ellenére, főzdéik minőségi színvonala már megfelel az elvárásoknak, és söreiket egyre többen fogyasztják. A sörgyártáshoz javarészt hazai és mindig természetes alapanyagokat használnak. A hazai sörpiac volumenét tekintve helyük szerény, de törekszenek arra, hogy sörkülönlegességeikkel elnyerjék a fogyasztók tetszését.

Az egyesület 2006 márciusától Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja, folytatja és fejleszti a magyar gasztronómia hagyományait. 2008-tól nemzetközi sörös konferenciákat tartanak a Miskolci Egyetem Bölcsésztudományi karával, ahol az érdeklődök izgalmas előadásokon ismerhetik meg a múltat, fejtegetik a jelent és keresik jövőbeli helyüket.

Az egyesület első elnöke, Domján István. 2012. októberében 23-án 70. születésnapja alkalmából Életfa-kitüntetést kapott a Vidékfejlesztési Minisztériumtól.

A konferenciák alkalmával a kisüzemi sörfőzdék tagjainak sörfesztivált és minden páros évben országos sörversenyeket szerveznek, ami további minőségi fejlesztésére ösztönözi a gyártókat. 20 éves jubileumának alkalmából a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete 2014-ben "hazai környezetben" Miskolcon rendezte meg a X. Nemzetközi Sörversenyt, melyre 83 tétellel magyarok, csehek, szlovákok, ukránok, lengyelek és angolok is neveztek, a végeredményt tekintve 3 sör kapott gyémánt diplomát, 22 arany-, 34 ezüst-, és 18 bronzérmet.

zsurizes-19-aj-600x400.jpgkép forrása: boon.hu

Az egyesület jelenlegi elnöke Vaskó György, az 1992-ben alapított Serforrás tulajdonosa.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, hogy a jövőben ne maradj le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

http://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr38086758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.