.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2015. 07. 25. - kocsmablog
Hogyan kóstoljunk sört?

pixel

> Értékelésekor az összes érzékszervet latba kell vetni. Oda kell figyelni a sör színére, tükrösségére, szénsavasságára, habjára, tapintással ellenőrzi kell a hőfokot, illetve hallgatni a pezsgést és csomagolt termék esetén – mindezt megelőzően – a sörnyitás szisszenését.

A nagy sörgyárak íztesztelő laboratóriumaiban műszeres vizsgálatokkal folyamatosan ellenőrzik a söröket. Ugyanakkor ott is átesnek rendszeres, úgynevezett érzékszervi bírálaton a termékek, mert csak így lehet a sör teljes körű, átfogó értékelését megvalósítani.

nagyizteszt3.jpg

A sörben sok illatanyag található. Több száz különböző féle aromát különböztetünk meg, amelyek felismerésére speciális technikát kell alkalmazni. Miután körkörös mozdulattal megmozgattuk a sört a pohárban, körülbelül 10 cm-es távolságra tartva a poharat az orrunktól néhány rövid szippantást kell végezni, majd megismételve a mozdulatot, a pohár fölé hajolva mélyet belélegezni. Végül a tenyérrel lezárt pohárban ismételt körkörös mozdulattal keverjük meg a sört, és abból szippantsunk egy hosszabbat. Ezzel a technikával az orr belső receptorait vesszük igénybe a kevésbé illékony komponensek felismeréséhez, amelyek közül minden egyes lépésnél más és más fog feltárulkozni!

Utána következik a kóstolás. Ám ennek is meg van a maga menete: lélegezzük ki a levegőt, majd vegyünk egy nagy levegőt és tartsuk bent a tüdőnkben. Így vegyünk a szájunkba egy kis korty sört, pár másodpercig forgassuk meg, majd nyeléskor lélegezzük ki a levegőt az orron keresztül. Az íz tanulmányozása során a következő komponenseket vizsgáljuk meg: ízharmónia, keserű íz, édesség, malátásság, recencia (szénsavasság „csípősség”), hőfok, testesség, cserzősség, utó-keserűség és illó komponensek (észteresség).

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr627668188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása